De wijnen van dit domein zijn hier al vaker besproken, maar blijkbaar nog niet onder een eigen topic. En dat verdient dit domein nochtans.
Vanavond op restaurant de Volpaia 2016, Chianti Classico gedronken. Een eerder lichte chianti, maar dat spreekt voor mij persoonlijk in zijn voordeel. Veel rood fruit, een fijne houttoets. Mooie fraicheur. Rijpe tannines. Heeft mij alvast veel drinkplezier verschaft.
(11-11-2018 12:04 AM)Olivier schreef: [ -> ]De wijnen van dit domein zijn hier al vaker besproken, maar blijkbaar nog niet onder een eigen topic. En dat verdient dit domein nochtans.
Vanavond op restaurant de Volpaia 2016, Chianti Classico gedronken. Een eerder lichte chianti, maar dat spreekt voor mij persoonlijk in zijn voordeel. Veel rood fruit, een fijne houttoets. Mooie fraicheur. Rijpe tannines. Heeft mij alvast veel drinkplezier verschaft.
Helemaal mee eens, Volpaia is een grote klassieker en inderdaad van een iets koeler terroir.
(11-11-2018 05:24 PM)shiraz schreef: [ -> ]hun betere cuvée staat momenteel in promo bij xtrawine
https://www.xtrawine.com/en/wines/castel...015/p15187
bedankt voor de tip. Iemand die al geprobeerd? In de beschrijving op xtrawine lees ik " hints of vanilla, cacao and fruit." Dan roept dat bij mij al meteen het beeld op van een wijn met een heel nadrukkelijke houtlagering. En dat vond ik nu net zo goed beheerst in de basiscuvée.
(11-11-2018 07:07 PM)shiraz schreef: [ -> ]Olivier, ze verkopen deze wijn ook bij TG wines in Deinze. De gewone chianti heb ik ook al gedronken en die viel bij mij ook in de smaak. Ik denk dat er een degustatie gepland staat begin december. Ik ben er al 2x geweest, ze hebben een mooi assortiment maar wel niet altijd goedkoop.
https://tgfinewines.be/wp-content/upload...2018-1.pdf
dat is niet zo ver van mijn deur. Ik ga daar eens piepen, denk ik.
Merci, Shiraz!
(11-11-2018 12:04 AM)Olivier schreef: [ -> ]De wijnen van dit domein zijn hier al vaker besproken, maar blijkbaar nog niet onder een eigen topic. En dat verdient dit domein nochtans.
Vanavond op restaurant de Volpaia 2016, Chianti Classico gedronken. Een eerder lichte chianti, maar dat spreekt voor mij persoonlijk in zijn voordeel. Veel rood fruit, een fijne houttoets. Mooie fraicheur. Rijpe tannines. Heeft mij alvast veel drinkplezier verschaft.
Zo heb ik ze ook het liefst. Zit hier nu nog met 4 Brancaia Chianti classico 2015 en die heeft minder fraicheur en is bijlange niet zo goed als de Volpaia's die ik al heb gedronken (2011 en 2013).
(14-11-2018 12:23 PM)33S schreef: [ -> ]Zo heb ik ze ook het liefst. Zit hier nu nog met 4 Brancaia Chianti classico 2015 en die heeft minder fraicheur en is bijlange niet zo goed als de Volpaia's die ik al heb gedronken (2011 en 2013).
Ik prefereer zelf ook de meer klassieke (of rustieke) domeinen.
Brancaia is zowat het tegenovergestelde, heel modern & wat gepolijst en dus ook minder Sangiovese of "terroir" gevoel maar hun riserva
vind ik wel een erg lekkere wijn, wat gladjes maar zeer stijlvol ... en vaak aantrekkelijk geprijsd via de online verkopers.
Chianti Classico Riserva 2017
Een fles waar ik al langer zin in had. Na de goede ervaring met de CC ‘16 had ik redelijk wat verwachtingen van deze wijn, maar tegelijk schrik dat men te veel hout zou gebruikt hebben, meer geëxtraheerd, etc.
Gelukkig bleek mijn vrees ongegrond! Fijn neusje, met grafiet, wat bosfruit, gedoseerd hout. In de mond een wijn die zich al helemaal geeft met een diepe smaakintensiteit, goede balans tussen fruit, zuurtjes, hout en tannines. Het zit allemaal goed. Ik heb een beetje een Bordelees gevoel bij momenten, maar dan een meer vrouwelijke stijl.
Na verloop van tijd krijg ik meer kers en wordt de sfeer meer Italiaans, zonder echter het Bordelees gevoel volledig te verdringen. Een wijn die nog lang plezier zal verschaffen, maar nu ook al zo genietbaar is. Aanrader!
Eerst wat lucht gegeven?
Zoiets zou ik nog een paar jaar rust gegeven hebben.
Tenzij je er genoeg flessen van hebt.
(21-09-2020 09:21 PM)GP1978 schreef: [ -> ]Eerst wat lucht gegeven?
Zoiets zou ik nog een paar jaar rust gegeven hebben.
Tenzij je er genoeg flessen van hebt.
Nee, pop and pour. Ik had ook gevreesd dat dit moeilijk ging zijn, maar dit is perfect genietbaar zelfs nu.
Chianti Classico 2018
Mijn eerste kennismaking met Volpaia was de CC 16. Licht, etherisch, intrigerend. Genoeg voor mij om verdere kennis te willen maken met dit huis. De CC 17 was anders, maar ook mooi, in lijn met de warmere jaargang, meer rijpe kersen, weelderiger, maar nog altijd mooi in evenwicht (wat ik ook al bij andere 17s uit de streek ervaren heb).
De 18 nu maakt het wat minder waar : nog altijd goed, maar op dag 1 wat gewoontjes, een “lekker drinkwijntje”, maar ook niet meer. Steekt zijn kop niet meer boven het maaiveld.
Op dag 2 een stuk subtieler geworden, met aantrekkelijk rood fruit in de neus. In de mond heel digest, maar ik verwacht toch net iets meer. Ik mis wat diepgang. Maar ik geef hem het voordeel van de twijfel. Binnen enkele jaren geloof ik dat dit op zijn plooi kan komen. Omwille van een zekere genegenheid voor dit huis. En omdat het de tijd van het jaar is.
(26-12-2020 01:31 PM)Olivier schreef: [ -> ]Chianti Classico 2018
Mijn eerste kennismaking met Volpaia was de CC 16. Licht, etherisch, intrigerend. Genoeg voor mij om verdere kennis te willen maken met dit huis. De CC 17 was anders, maar ook mooi, in lijn met de warmere jaargang, meer rijpe kersen, weelderiger, maar nog altijd mooi in evenwicht (wat ik ook al bij andere 17s uit de streek ervaren heb).
De 18 nu maakt het wat minder waar : nog altijd goed, maar op dag 1 wat gewoontjes, een “lekker drinkwijntje”, maar ook niet meer. Steekt zijn kop niet meer boven het maaiveld.
Op dag 2 een stuk subtieler geworden, met aantrekkelijk rood fruit in de neus. In de mond heel digest, maar ik verwacht toch net iets meer. Ik mis wat diepgang. Maar ik geef hem het voordeel van de twijfel. Binnen enkele jaren geloof ik dat dit op zijn plooi kan komen. Omwille van een zekere genegenheid voor dit huis. En omdat het de tijd van het jaar is.
Ik twijfel er niet aan dat dit beter zal zijn over 2-3 jaar. Bij de 2013 had ik destijds hetzelfde. Heb 1 fles nog van de 2016, ben ik tot hiertoe van kunnen afblijven, maar zal waarschijnlijk in 2021 wel ergens geopend worden.
Castellare vind ik een Chianti Classico die jong wel meestal al wat sneller toegankelijk is, daar laat de 2018 zich nu al mooi drinken.
Aan dit domein heb ik ook heel mooie herinneringen. Ik was indertijd nogal gecharmeerd van de Riserva 1978 en ook van eigenares Giovanella Stianti. Dat was nog de tijd van de verplichte hoeveelheid witte druiven en die 1978 was echt hemels. Later nog jaren gevolgd, helaas daarna wat uit het oog verloren.
Chianti Classico 2016. Een lichte, elegante chianti. Komt misschien wat bedeesd over, maar biedt veel drinkplezier. Het eerste glas nodigt uit tot het volgende.
Ik hou wel van deze stijl.
(12-03-2021 09:50 AM)Corto schreef: [ -> ]Chianti Classico 2016. Een lichte, elegante chianti. Komt misschien wat bedeesd over, maar biedt veel drinkplezier. Het eerste glas nodigt uit tot het volgende.
Ik hou wel van deze stijl.
Ik hou ook wel van die elegantere types CC die je relatief snel kan drinken. Waar je Rampolla, Fontodi en in iets mindere mate Istine en Fèlsina toch best wat (tot vrij veel) jaren fles gunt, kan je Gagliole's Rubiolo, Pagliarese en de nieuwe Vignamaggio Terra di Prenzano al jong met veel plezier genieten, terwijl ze toch ook jarenlang verder ontwikkelen.
Gisteren op restaurant de Chiant Classico 2020 gedronken. Weeral heel lekker deze Volpaia. Tannines mogen eventueel nog wat afronden, maar eigenlijk nu al vrij toegankelijk.