Misschien een domme vraag, maar hoe bepaal je bij een bepaalde fles wijn hoe lang op voorhand je deze moet open trekken/lucht geven?
Ik weet dat voor oude wijnen dat dit minder of niet gedaan wordt, en voor jonge wijnen het tegenovergestelde.
Maar stel dat je iets plant, en je wil je wijn op een bepaald moment serveren, dan moet je toch weten of je die niet, een uur, een dag, ... op voorhand moet open doen.
Of moet je dit op voorhand eerst proberen met een fles, dus eerst een "generale repetitie?".
(20-11-2018 10:33 AM)GP1978 schreef: [ -> ]Misschien een domme vraag, maar hoe bepaal je bij een bepaalde fles wijn hoe lang op voorhand je deze moet open trekken/lucht geven?
Ik weet dat voor oude wijnen dat dit minder of niet gedaan wordt, en voor jonge wijnen het tegenovergestelde.
Maar stel dat je iets plant, en je wil je wijn op een bepaald moment serveren, dan moet je toch weten of je die niet, een uur, een dag, ... op voorhand moet open doen.
Of moet je dit op voorhand eerst proberen met een fles, dus eerst een "generale repetitie?".
Leuk idee, generale repetitie! Kan ik alleen maar toejuichen...
Algemeen wordt aangenomen dat je wijnen uit bepaalde regio's en / of druivenrassen best op voorhand meer of minder lucht geeft of zelfs uren on voorhand decanteert.
Dat gaat dan meestal over de grote Italiaanse wijnen van Nebbiolo, maar ook vele Brunello's, Amarone's, een aantal Chianti's en ook reductieve wijnen uit andere regio's (Madiran, Cahors, Noordelijke Rhône) zijn hier dikwijls mee gebaat. Met Bordeaux en vele Bourgogne vind ik dat niet evident en in beide gevallen kan je door decanteren wat winnen in mondgevoel, maar iets verliezen aan nuance. Niets aan te doen, je moet dat zelf ondervinden.
Voor oudere wijnen uit vooral Bordeaux is er het recept van François Audouze, waar Jo je zeker betere uitleg over kan geven dan ik.
(20-11-2018 10:33 AM)GP1978 schreef: [ -> ]Misschien een domme vraag, maar hoe bepaal je bij een bepaalde fles wijn hoe lang op voorhand je deze moet open trekken/lucht geven?
Ik weet dat voor oude wijnen dat dit minder of niet gedaan wordt, en voor jonge wijnen het tegenovergestelde.
Maar stel dat je iets plant, en je wil je wijn op een bepaald moment serveren, dan moet je toch weten of je die niet, een uur, een dag, ... op voorhand moet open doen.
Of moet je dit op voorhand eerst proberen met een fles, dus eerst een "generale repetitie?".
Da's absoluut geen domme vraag maar een zeer relevante en één van de moeilijkste vraagstukken bij het organiseren van een tasting (naast binnen budget blijven natuurlijk
)
De tips van Werner pas ik zelf ook toe. Voor jonge Bourgogne heb ik wel al willen ondervinden dat het op voorhand openen de wijn 'hard' maakt. Beter pop & poor
Oude beaujolais een dag op voorhand. Meeste Rhone ook.
(20-11-2018 10:33 AM)GP1978 schreef: [ -> ]Misschien een domme vraag, maar hoe bepaal je bij een bepaalde fles wijn hoe lang op voorhand je deze moet open trekken/lucht geven?
Helemaal geen domme vraag GP1978
Hierbij een link uit de blog van Jo!
Ik heb die dus al meermaals gelezen
Helemaal niet evident dat openen, want wat als je onverwacht bezoek hebt, of je bent niet zeker of er 1 of meerdere flessen gaan gekraakt worden...
https://wijnliefhebbers.wordpress.com/20...oude-wijn/
(20-11-2018 06:22 PM)Biff schreef: [ -> ] (20-11-2018 10:33 AM)GP1978 schreef: [ -> ]Misschien een domme vraag, maar hoe bepaal je bij een bepaalde fles wijn hoe lang op voorhand je deze moet open trekken/lucht geven?
Helemaal geen domme vraag GP1978
Hierbij een link uit de blog van Jo!
Ik heb die dus al meermaals gelezen
Helemaal niet evident dat openen, want wat als je onverwacht bezoek hebt, of je bent niet zeker of er 1 of meerdere flessen gaan gekraakt worden...
https://wijnliefhebbers.wordpress.com/20...oude-wijn/
Voor wat het waard is dit subjectief standpunt.
Een
goede wijn behoeft niet teveel tamtam en laat zijn lekkere kanten al zien bij een " pop and pour" benadering.
Heb nu juist een Brunello van 2005 ontkurkt. Deze zou niet beter overkomen moest ik die nog een paar uren lucht geven of decanteren.
En het eventuele depot neem ik er graag bij.
Voor oudere wijnen ( 20 jaar en meer) vind ik het zalig de geur en smaakevolutie waar te nemen tussen het tijdstip van " pop and pour";..... het tweede glas, ......het derde glas.
En een oude belegen Bourgogne zal ik nooit decanteren of een paar uur lucht geven.
Een maand geleden nog een oude koe uit de kelder gehaald: van het domein Parent zijn "Les Epenots" 1998.
Niks ontlucht, niks gedecanteerd, direct het glas in.
Zeer mooie wijn op dat ogenblik.
Het restant in de fles ( 2 a 3 cm) was op de late avond zo goed als kapot.
(20-11-2018 09:19 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Een goede wijn behoeft niet teveel tamtam en laat zijn lekkere kanten al zien bij een " pop and pour" benadering.
Dan heb je het wellicht vooral over Bordeaux of Bourgogne en daar kan ik me wel in vinden. Maar ik kreeg in de Club ooit eens blind 2 glazen voorgeschoteld. Totaal andere wijnen, ik proefde ze, maakte een nota, gaf mijn voorkeur en vroeg toen welke wijnen het waren. Het was Lisini 1977, de ene een dag open, de andere net.
Dit maar om aan te tonen dat vele
grote wijnen (vooral Italiaanse) wel degelijk gebaat zijn bij een flinke portie lucht. Zelfde verhaal met een zeer oude Barolo. Net gedecanteerd dachten we dat hij volledig kapot was, dunne, zurige neus, mager in de mond zelfs. Vele uren later was het totaal iets anders en één van de mooiste wijnen die ik ooit dronk.
(21-11-2018 01:33 PM)wvd schreef: [ -> ] (20-11-2018 09:19 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Een goede wijn behoeft niet teveel tamtam en laat zijn lekkere kanten al zien bij een " pop and pour" benadering.
Dan heb je het wellicht vooral over Bordeaux of Bourgogne en daar kan ik me wel in vinden. Maar ik kreeg in de Club ooit eens blind 2 glazen voorgeschoteld. Totaal andere wijnen, ik proefde ze, maakte een nota, gaf mijn voorkeur en vroeg toen welke wijnen het waren. Het was Lisini 1977, de ene een dag open, de andere net.
Dit maar om aan te tonen dat vele grote wijnen (vooral Italiaanse) wel degelijk gebaat zijn bij een flinke portie lucht. Zelfde verhaal met een zeer oude Barolo. Net gedecanteerd dachten we dat hij volledig kapot was, dunne, zurige neus, mager in de mond zelfs. Vele uren later was het totaal iets anders en één van de mooiste wijnen die ik ooit dronk.
Geldt evenveel voor Bordeaux.
(21-11-2018 03:10 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-11-2018 01:33 PM)wvd schreef: [ -> ] (20-11-2018 09:19 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Een goede wijn behoeft niet teveel tamtam en laat zijn lekkere kanten al zien bij een " pop and pour" benadering.
Dan heb je het wellicht vooral over Bordeaux of Bourgogne en daar kan ik me wel in vinden. Maar ik kreeg in de Club ooit eens blind 2 glazen voorgeschoteld. Totaal andere wijnen, ik proefde ze, maakte een nota, gaf mijn voorkeur en vroeg toen welke wijnen het waren. Het was Lisini 1977, de ene een dag open, de andere net.
Dit maar om aan te tonen dat vele grote wijnen (vooral Italiaanse) wel degelijk gebaat zijn bij een flinke portie lucht. Zelfde verhaal met een zeer oude Barolo. Net gedecanteerd dachten we dat hij volledig kapot was, dunne, zurige neus, mager in de mond zelfs. Vele uren later was het totaal iets anders en één van de mooiste wijnen die ik ooit dronk.
Geldt evenveel voor Bordeaux.
Echt? Dat hoop ik dan ook eens te mogen ondervinden. Mijn ervaring is dat (ook jonge) Bordeaux integendeel dikwijls sneller sporen van oxidatie vertoont. En dat is iets wat me in feite zeer onlogisch lijkt, gezien vele Bordeaux toch tot de langst levende rode wijnen behoren. Een contradictie dus.
Maar ik zou zeggen: bewijzen op tafel!
En nu niet afkomen dat ik dat dan eerst maar eens met een oude Nebbiolo moet bewijzen hé
(21-11-2018 05:51 PM)wvd schreef: [ -> ] (21-11-2018 03:10 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-11-2018 01:33 PM)wvd schreef: [ -> ] (20-11-2018 09:19 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Een goede wijn behoeft niet teveel tamtam en laat zijn lekkere kanten al zien bij een " pop and pour" benadering.
Dan heb je het wellicht vooral over Bordeaux of Bourgogne en daar kan ik me wel in vinden. Maar ik kreeg in de Club ooit eens blind 2 glazen voorgeschoteld. Totaal andere wijnen, ik proefde ze, maakte een nota, gaf mijn voorkeur en vroeg toen welke wijnen het waren. Het was Lisini 1977, de ene een dag open, de andere net.
Dit maar om aan te tonen dat vele grote wijnen (vooral Italiaanse) wel degelijk gebaat zijn bij een flinke portie lucht. Zelfde verhaal met een zeer oude Barolo. Net gedecanteerd dachten we dat hij volledig kapot was, dunne, zurige neus, mager in de mond zelfs. Vele uren later was het totaal iets anders en één van de mooiste wijnen die ik ooit dronk.
Geldt evenveel voor Bordeaux.
Echt? Dat hoop ik dan ook eens te mogen ondervinden. Mijn ervaring is dat (ook jonge) Bordeaux integendeel dikwijls sneller sporen van oxidatie vertoont. En dat is iets wat me in feite zeer onlogisch lijkt, gezien vele Bordeaux toch tot de langst levende rode wijnen behoren. Een contradictie dus.
Maar ik zou zeggen: bewijzen op tafel!
En nu niet afkomen dat ik dat dan eerst maar eens met een oude Nebbiolo moet bewijzen hé
Ja maar nu ben je twee dingen door elkaar aan t verwarren (net zoals deze klassieke contaminatie die ik net gebruikte).
Het gaat over de ongelooflijke transformatie die zulke wijnen kunnen ondergaan, zoals in je voorbeelden op een uur tijd of zelfs de volgende dag. Natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid in de fles ed.
(21-11-2018 03:10 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-11-2018 01:33 PM)wvd schreef: [ -> ] (20-11-2018 09:19 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Een goede wijn behoeft niet teveel tamtam en laat zijn lekkere kanten al zien bij een " pop and pour" benadering.
Dan heb je het wellicht vooral over Bordeaux of Bourgogne en daar kan ik me wel in vinden. Maar ik kreeg in de Club ooit eens blind 2 glazen voorgeschoteld. Totaal andere wijnen, ik proefde ze, maakte een nota, gaf mijn voorkeur en vroeg toen welke wijnen het waren. Het was Lisini 1977, de ene een dag open, de andere net.
Dit maar om aan te tonen dat vele grote wijnen (vooral Italiaanse) wel degelijk gebaat zijn bij een flinke portie lucht. Zelfde verhaal met een zeer oude Barolo. Net gedecanteerd dachten we dat hij volledig kapot was, dunne, zurige neus, mager in de mond zelfs. Vele uren later was het totaal iets anders en één van de mooiste wijnen die ik ooit dronk.
Geldt evenveel voor Bordeaux.
Kan ik alleen maar beamen, hier gaat elke oude Bordeaux (en hiermee bedoel ik elke wijn ouder dan 15 jaar) 4 a 5 uur op voorhand open, heel klein beetje proeven meteen na openen en dan weet je meteen hoe een positieve evolutie deze heeft ondergaan 4 a 5 uur later!
Ok, ik hoor het al, geen eenduidig antwoord op te geven!
Toch bedankt voor de tips, kan ik toch al weer wat mee verder.
Maar dus als er iemand onverwacht op bezoek komt, kan je moeilijk zeggen dat hij maar 4à5 uur moet wachten of de dag erna moet terug komen omdat de wijn dan pas op z'n best is.
Of trekken jullie ieder middag al een fles open, voor als...
(22-11-2018 06:21 PM)GP1978 schreef: [ -> ]Ok, ik hoor het al, geen eenduidig antwoord op te geven!
Toch bedankt voor de tips, kan ik toch al weer wat mee verder.
Maar dus als er iemand onverwacht op bezoek komt, kan je moeilijk zeggen dat hij maar 4à5 uur moet wachten of de dag erna moet terug komen omdat de wijn dan pas op z'n best is.
Of trekken jullie ieder middag al een fles open, voor als...
Daarvoor heb je wat gewone wijnen liggen, geen bewaarwijnen dus. Eenvoudige Rhone, Languedoc, Chianti, Rioja, of nieuwe wereldwijnen bvb...
ik zag eens op youtube een filmpje waarin een bourgondiër van leeftijd een romanée gaudichots 192? opendeed voor chinese klanten.
het was duidelijk dat hij de fles uren vooraf gewoon ontkurkte zonder voor te proeven
sindsdien doe ik hetzelfde, met goed resultaat
ik zag eens op youtube een filmpje waarin een bourgondiër van leeftijd een romanée gaudichots 192? opendeed voor chinese klanten.
het was duidelijk dat hij de fles uren vooraf gewoon ontkurkte zonder voor te proeven
sindsdien doe ik hetzelfde, met goed resultaat
(22-11-2018 09:03 PM)Dave schreef: [ -> ] (22-11-2018 06:44 PM)vinejo schreef: [ -> ] (22-11-2018 06:21 PM)GP1978 schreef: [ -> ]Ok, ik hoor het al, geen eenduidig antwoord op te geven!
Toch bedankt voor de tips, kan ik toch al weer wat mee verder.
Maar dus als er iemand onverwacht op bezoek komt, kan je moeilijk zeggen dat hij maar 4à5 uur moet wachten of de dag erna moet terug komen omdat de wijn dan pas op z'n best is.
Of trekken jullie ieder middag al een fles open, voor als...
Daarvoor heb je wat gewone wijnen liggen, geen bewaarwijnen dus. Eenvoudige Rhone, Languedoc, Chianti, Rioja, of nieuwe wereldwijnen bvb...
Daarvoor is er BOJO !
Was het maar zo eenduidig: ik heb wel wat ongewone Chianti en Rioja aan te bieden...
Bojo, zou ik ook denken. Maar onlangs staal binnen gekregen: eerste dag ook niet teveel communicatie
Vince: we hadden het van de eerste keer wel begrepen hoor.