Dornleiten 2017 - Riesling - Nigl
Beendroge riesling, strak, mooie fruitigheid, niet erg complex. Kan vooral bekoren om zijn zuiverheid, finesse en fijne zuren. Bijzonder smaakvol in de mond maar in de afdronk mocht hij wat meer imponeren.
(11-12-2018 09:11 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Dornleiten 2017 - Riesling - Nigl
Beendroge riesling, strak, mooie fruitigheid, niet erg complex. Kan vooral bekoren om zijn zuiverheid, finesse en fijne zuren. Bijzonder smaakvol in de mond maar in de afdronk mocht hij wat meer imponeren.
Dank om even de tijd te nemen om dit hier neer te pennen, Francis!
Veel lezers, weinig schrijvers de laatste tijd..

Nigl, dat doet me denken aan de tijd, ondertussen al héél lang geleden, dat ik nog wijnen bij Ad Bibendum kocht.
Vooral hun Grüner Veltliner kon ik toen waarderen.
2006 Nigl Grüner Veltliner Eiswein
De enige fles van de wijnen die ik eertijds bij Ad Bibendum heb gekocht die nog overbleef.
Ik heb geen tientallen Eisweinen gedronken, maar van de enkele die ik al geproefd heb, steekt deze er toch met kop en schouders bovenuit (was ook verreweg de oudste).
Zeer aromatisch met voldoende zuren. Prachtige wijn.
Een flesje 2021 (37,5 cl) dient blijkbaar bij Ad Bibendum momenteel 31,5 euro te kosten. (In 2013 heb ik aan deze 2006 bijna 20 euro betaald.)
(28-11-2024 12:32 PM)Corto schreef: [ -> ]2006 Nigl Grüner Veltliner Eiswein
De enige fles van de wijnen die ik eertijds bij Ad Bibendum heb gekocht die nog overbleef.
Ik heb geen tientallen Eisweinen gedronken, maar van de enkele die ik al geproefd heb, steekt deze er toch met kop en schouders bovenuit (was ook verreweg de oudste).
Zeer aromatisch met voldoende zuren. Prachtige wijn.
Een flesje 2021 (37,5 cl) dient blijkbaar bij Ad Bibendum momenteel 31,5 euro te kosten. (In 2013 heb ik aan deze 2006 bijna 20 euro betaald.)
31,5€ voor een echte Eiswein lijkt me echt bijna ondoenbaar goedkoop....
Sinds 2013 zijn alle prijzen ook redelijk fors gestegen, vooral dan sinds Corona. Ik betaal bvb voor transport uit Italië zowat het dubbele van nog maar drie jaar terug, niet te doen gewoon... Mijn laatste halve pallet heeft me 355€ gekost....
(29-11-2024 03:42 PM)wvd schreef: [ -> ] (28-11-2024 12:32 PM)Corto schreef: [ -> ]2006 Nigl Grüner Veltliner Eiswein
De enige fles van de wijnen die ik eertijds bij Ad Bibendum heb gekocht die nog overbleef.
Ik heb geen tientallen Eisweinen gedronken, maar van de enkele die ik al geproefd heb, steekt deze er toch met kop en schouders bovenuit (was ook verreweg de oudste).
Zeer aromatisch met voldoende zuren. Prachtige wijn.
Een flesje 2021 (37,5 cl) dient blijkbaar bij Ad Bibendum momenteel 31,5 euro te kosten. (In 2013 heb ik aan deze 2006 bijna 20 euro betaald.)
31,5€ voor een echte Eiswein lijkt me echt bijna ondoenbaar goedkoop....
Sinds 2013 zijn alle prijzen ook redelijk fors gestegen, vooral dan sinds Corona. Ik betaal bvb voor transport uit Italië zowat het dubbele van nog maar drie jaar terug, niet te doen gewoon... Mijn laatste halve pallet heeft me 355€ gekost....
Ook gedacht. Eiswein lijkt me normaal gezien nog een stuk duurder.
Mss zelf ingevroren druiven? Geen echte eiswein dus.
(29-11-2024 06:44 PM)BartS schreef: [ -> ]Mss zelf ingevroren druiven? Geen echte eiswein dus.
Cryoextraction bedoel je?
"Cryoextraction is a winemaking technique used to concentrate the sugars, acids, and flavors in grape juice by freezing the grapes before pressing them. This method is often employed to produce sweet wines, such as ice wines or dessert wines.
Here’s how cryoextraction works:
1. Freezing the Grapes: Grapes are either naturally frozen on the vine or artificially frozen after harvesting. Artificial freezing is a controlled process often used when natural freezing conditions are not available or practical.
2. Pressing: The frozen grapes are pressed while still frozen. Water in the grapes, which has turned to ice, remains in the press, while the more concentrated juice (rich in sugars and flavors) is extracted. This process results in a much sweeter, more intensely flavored juice.
3. Fermentation: The concentrated juice is then fermented to create a sweet wine. Due to the high sugar content, fermentation may proceed slowly and may stop before all the sugar is converted to alcohol, leaving residual sweetness in the wine.
Cryoextraction can mimic the natural process of making ice wine but is considered less authentic compared to harvesting grapes that have naturally frozen on the vine. It allows winemakers to replicate the desirable qualities of ice wine in regions or conditions where natural freezing is inconsistent. However, some purists argue that wines made using cryoextraction lack the complexity of naturally frozen ice wines."
(29-11-2024 04:45 PM)vinejo schreef: [ -> ] (29-11-2024 03:42 PM)wvd schreef: [ -> ] (28-11-2024 12:32 PM)Corto schreef: [ -> ]2006 Nigl Grüner Veltliner Eiswein
De enige fles van de wijnen die ik eertijds bij Ad Bibendum heb gekocht die nog overbleef.
Ik heb geen tientallen Eisweinen gedronken, maar van de enkele die ik al geproefd heb, steekt deze er toch met kop en schouders bovenuit (was ook verreweg de oudste).
Zeer aromatisch met voldoende zuren. Prachtige wijn.
Een flesje 2021 (37,5 cl) dient blijkbaar bij Ad Bibendum momenteel 31,5 euro te kosten. (In 2013 heb ik aan deze 2006 bijna 20 euro betaald.)
31,5€ voor een echte Eiswein lijkt me echt bijna ondoenbaar goedkoop....
Sinds 2013 zijn alle prijzen ook redelijk fors gestegen, vooral dan sinds Corona. Ik betaal bvb voor transport uit Italië zowat het dubbele van nog maar drie jaar terug, niet te doen gewoon... Mijn laatste halve pallet heeft me 355€ gekost....
Ook gedacht. Eiswein lijkt me normaal gezien nog een stuk duurder.
Afgaande op de tekst op hun eigen website, lijkt het toch om een échte Eiswein te gaan:
"Eiswein zählt zur Königsklasse in der Süßweinproduktion. Nur in wenigen Jahren ist es möglich Eiswein zu keltern, da die Trauben während der Verarbeitung gefroren sein müssen und dazu minderstens -7°C benötigt."
(Ook bij bv. Vinikus & Lazarus, bij mij een huis van vertrouwen, valt er nog een échte Eiswein te vinden aan ongeveer dezelfde prijs.)
(30-11-2024 11:08 AM)wvd schreef: [ -> ] (29-11-2024 06:44 PM)BartS schreef: [ -> ]Mss zelf ingevroren druiven? Geen echte eiswein dus.
Cryoextraction bedoel je?
"Cryoextraction is a winemaking technique used to concentrate the sugars, acids, and flavors in grape juice by freezing the grapes before pressing them. This method is often employed to produce sweet wines, such as ice wines or dessert wines.
Here’s how cryoextraction works:
1. Freezing the Grapes: Grapes are either naturally frozen on the vine or artificially frozen after harvesting. Artificial freezing is a controlled process often used when natural freezing conditions are not available or practical.
2. Pressing: The frozen grapes are pressed while still frozen. Water in the grapes, which has turned to ice, remains in the press, while the more concentrated juice (rich in sugars and flavors) is extracted. This process results in a much sweeter, more intensely flavored juice.
3. Fermentation: The concentrated juice is then fermented to create a sweet wine. Due to the high sugar content, fermentation may proceed slowly and may stop before all the sugar is converted to alcohol, leaving residual sweetness in the wine.
Cryoextraction can mimic the natural process of making ice wine but is considered less authentic compared to harvesting grapes that have naturally frozen on the vine. It allows winemakers to replicate the desirable qualities of ice wine in regions or conditions where natural freezing is inconsistent. However, some purists argue that wines made using cryoextraction lack the complexity of naturally frozen ice wines."
Dat bedoelde ik ja

Dank voor de helderder uitleg
