wijnliefhebbers

Volledige versie: Les Grands Maréchaux
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Les Grands Maréchaux 2003

Een hele tijd geleden kocht ik me hiervan een kistje(6).
Nu blijkt dat ik het gros, 5, van deze wijnen veel te vroeg opende.
Nu was deze wijn zalig! Nog zeer donker van kleur, prachtige neus die me (?) wat deed denken aan een Pomerol. Zeer mooi evenwicht en prachtig gestructureerd.
Deze wijn kan makkelijk (ja de 2003) de 10 jaar halen, en dit voor een premier cote de blitje!
Zeer positief verrast (ik vond deze veel beter en vooral evenwichtiger dan La Tour Carnet 2003).
JA!! Heb nog één fles 2003 liggen en was bij de vorige (jaartje terug) ook enorm verrast door de fijne kwaliteit.
Gisterenavond de 2008 gedronken. Heb geen TN. Had wat teveel gedronken. Maar viel best mee. Niks complex, Neus vond ik mooi, beetje zoetig. Werd een beetje vermoeiend na het tweede glas.
Herinner me dezelfde indruk van de 2003 in zijn jeugd, altijd wat ontgoochelend. Maar dan plots, na 5 jaar in de fles werd ie zeer mooi...
Heb er nog enkele liggen. Zal mijn best doen er af te blijven.
Les Grands Maréchaux 2004
Enige flesje, leek me wel het goede moment om het open te trekken.
Impressie na twee uur zuurstofkuur:
Cacao, zoethout, kaneel, wat zoetig fruit op de achtergrond. Na opschudden mineraliteit (potloodpunt). Geheel versmolten in de mond, een typische Bordeauxtouch, weinig boeiend. Licht bittertje op het eind, zachte maar licht drogende tannines. Zou perfect zijn bij een stukje rood vlees, maar te saai om op zich te drinken.

84/100
Ik zet dit hier om volgende redenen:
1/ Deze wijn is een koopje aan de gewone prijs (colruyt 12 euro)
2/ Ik wil deze tip enkel aan onze leden geven.

Ik opende een flesje en was onmiddellijk verrast door de fraicheur van deze wijn. Intrigerend aroma ook, pruimachtige toetsen in een mineraal badje van plakkaatverf (maar lekkere plakkaatverf hé Wink )
Wat tabak ook, chicorei, en na opschudden gedroogd fruit.
In de mond allesbehalve zwaar of alcoholisch, puur en rijp met bijzonder mooie tannines en een heel lichte , RIJPE Big Grin bitterheid...
Wat is dit goed zeg, meteen even opgezocht en vond ondermeer deze lofzang terug:

ps: (wat men schrijft over 2009 kan ik meer en meer onderschrijven. Dronk oa Puygueraud en Preuillac, allebei uitzonderlijk mooi)


Though less than 1/4th of the 2009 Bordeaux reds have been released, one thing is becoming very clear from our tastings of these wines... The critics are right,there is something very very special about thisvintage. And have we got a 2009 Bordeaux find for you: the 2009 Chateau Les Grands Maréchaux, a full yet focused and pure wine from the Blaye Côtes de Bordeaux (hills of Bordeaux) that is already showing beautiful silky texture and soft tannins. Wine Spectator rated this up to 92 points, everyone at Arrowine loves it, and the price is amazing, as low as $16.

In addition to the rating up to 92 points in the Wine Spectator, this estate-bottled, hand-harvested Bordeaux has also been a favorite of Robert Parker who has featured it in "Parker's Wine Bargains- The World's Best Wine Values Under $25" calling it"sensational" and writing that the wine is "Medium to full bodied, velvety textured, sumptuous, and long...". He's called Stephane Derenoncourt (who consults at the estate) "brilliant" and the estate was classified as "excellent".

So, just how great is the 2009 vintage?

"The finest vintage I have tasted in 32 years of covering Bordeaux!!!" - Robert M. Parker Jr.

"In France's most famous wine region, Bordeaux, some people are touting the 2009 vintage as the mother of great modern vintages." - James Suckling, Wine Spectator

Other critics have echoed his enthusiasm, and many are calling it THE Vintage of a Lifetime. And though it seems as if every 4 or 5 years there's another "greatest" vintage (remember 2005 and 2000?), it's clear that there is something truly special about the 2009s that was lacking in 2005 and 2000. All three vintages have great depth and concentration and delicious fruit. The tannic structure of the 2000s and 2005s, though, was very firm. The 2009s possess an element of freshness and lithesome texture that make them far more appealing to drink at a young age. And that's exactly what wines like the Chateau Les Grands Maréchaux are for-- they're perfect for drinking now and over the next 3-4 years (while your classified growths are aging). As the Washington Post's wine columnist Dave McIntyre wrote, these are "meant for the dinner table rather than the trophy case."

We've tasted dozens of wines from this vintage and it is clear that this vintage truly has it all. It has concentration and ripeness and balance.
In addition to our regular beer tasting this evening and Friday and Saturday wine tastings, we are having a very special wine tasting this evening from 5:30 - 7:45 p.m. with Kevin O'Connor, co-founder, owner, and winemaker of Lioco Wines, a high quality Califonia winery specializing in small lots of single vineyard and regional wines. Don't miss this special no-cost event and be sure to inform your wine-loving friends.
Jim Cutts

2009 Chateau Les Grands Maréchaux, Blaye Côtes de Bordeaux



2009 Chateau Les Grands Maréchaux, Blaye Côtes de Bordeaux
Regular: $19.99
SALE:
6+ Bottle Price: $17.99 per bottle
12+ Bottle (Case) Price: $15.99 per bottle
We can't argue with the critics on this one bit; it isabsolutely delicious and one of the most gorgeously textured Bordeaux reds we've seen from incredible 2009 vintage. Of all the great 2009 Bordeaux we've tried to date, this is among the most focused and pure, while still having palate-caressing tannins that give the wine sensual texture. Already extremely enjoyable, this will continue to drink well until it is 5-7 years old.

The importer provides the following information about the estate and the wine:

Etienne Barre and Christophe Reboul-Salze bought this exceptional vineyard near the village of Gainiquet in 1997. The mature vines are planted in clay, limestone, and sandy soils. With the help of famed consultant Stephane Derenoncourt, pitcurd below, they've pushed the quality of the estate's wines to among the best of the Blaye area. The hand-harvested, hand-selected fruit (50% cabernet sauvignon and 50% merlot) is fermented as whole berries in temperature controlled stainless steel tanks with a long, slow 30-day maceration. The wine is then racked into French oak barrels (25% new) for aging before the wine is estate bottled. 2,500 cases were produced.




Here's the tasting note from the Wine Spectator's barrel tasting:

"Licorice and tar on the nose. Full-bodied, with a lovely core of fruit and silky tannins. Focused and clear. Could be best ever from here. Score range: 89-92 points." -James Suckling, WineSpectator.com, 2010

If you've been waiting to try the 2009 Bordeaux reds, don't wait any longer. This is remarkably gorgeous wine that is already a joy to drink and promises to remain a favorite for several years to come.

Fans of the Wine Spectator and those that like to predict which wines will make theirannual Top 100 list will note that a score up to 92 points for a Bordeaux under $25 is extremely rare. In fact, only one red Bordeaux made the the Top 100 list for 2010. It was rated 90 points and had a listed price of $30. Since the Wine Spectator considers both quality and value when making selections for their Top 100 list, the $20 (or less)2009 Chateau Les Grands Maréchaux with a score up to 92 points is a strong contender for the 2011 list (lower price and higher quality than last year's Bordeaux selection). Of course by the time the list is released, this wine will likely be sold out or far more expensive. Don't wait to get your supply.
reeds op 17 maart 2 flesjes van gekocht aan 10,75 € Big Grin
Bedankt voor de tip. Ik heb er 6 besteld.

Even terzijde, ik las dat je een a-typische Spaanse wijn zocht. Misschien moet je dit eens proberen: Bodegas Guelbenzu Evo 2006 (14,65 EUR drankenhandel Swinnen Haacht, maar vermoedelijk ook elders), DO Navarra (Ribera del Queiles). Hoofdzakelijk CS & Merlot. Erg nieuwe wereld van stijl.
Vanwege ons ook, Mrs kocht er een aantal , tnx voor de tip !!!
(27-09-2011 06:07 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Vanwege ons ook, Mrs kocht er een aantal , tnx voor de tip !!!

yep! bedankt voor de tip Jo!
Redelijk impressionant, inderdaad! Bedankt voor de tip.
Vee dronk net een slokje en vond m ok maar redelijk gewoontjes Confused
t Ligt misschien aan de merlot...
Of aan t feit dat ik m dronk bij grote honger...
Of aan de oosterse rijstschotel die Vee net op had...

Om maar te zeggen... Rolleyes
klinkt belovend, ik heb nog de 2005 liggen in de kelder, waarschijnlijk moet hij daar niet te lang meer liggen vegeteren
Ik dronk een half jaar terug de 2003 - was zeer mooi geëvolueerd en werd zeer goed geëvalueerd.
ik wilde de 'Les Grands Maréchaux' in Auchan proeven en kreeg als commentaar: monsieur est un connaisseur... ; Daarna vroeg ik om de Fougas Maldoror 09 te proeven en kreeg als commentaar: monsieur est un vrai connaisseur...
beiden waren zeer goed, al vond ik de Fougas net ietsje beter, luxueuzer en voller, het hout kwam er bij de laatste nog meer door, en heeft volgens mij een langer bewaarpotentieel
Ik dronk de Fougas 09 ook al (en vanavond weer Wink ) en het hout was inderdaad zeer dominant, op t randje zelfs. t Was ook redelijk hard in de mond trouwens, maar ben ook wel zeker dat dit goed komt-de wijn heeft meer dan genoeg materie.
De Maréchaux leek me ( op dit moment) een stuk frisser en zeker minder hout gedomineerd.
inderdaad, volledig mee eens, de Maréchaux is om nu te drinken inderdaad de betere keuze!
qua potentieel op langere termijn verkies ik dan weer de Fougas.
ik zal dus eens moeten proeven hé
Gisteren de 2005 opengetrokken. Die was goed. Vroeger gekocht in Auchan (6 kopen + 6 gratis)
(29-09-2011 09:01 AM)bowmore schreef: [ -> ]Gisteren de 2005 opengetrokken. Die was goed. Vroeger gekocht in Auchan (6 kopen + 6 gratis)

watte DAT waren nog eens tijden...
zoals beloofd eens aan het proeven

rijke neus, nog volledig open/toegankelijk, is wel iets dat ik eens moet laten bezinken : zeker lekker en goeie P/K-verhouding, ik vraag me af of ik hem binnen 4-6 jaar beter zal vinden dan nu of niet, en ik vermoed dat de echte topkastelen echt wel superwijnen gemaakt hebben als ik al de kwaliteit beoordeel van deze wijn, maar ik ben niet overtuigd of hem nu zo jong drinken echt het beste is
(30-09-2011 07:20 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik ben niet overtuigd of hem nu zo jong drinken echt het beste is

Ik ook niet, inderdaad een moeilijk te doorgronden wijn!
Ik denk dat ik die ook al gedronken heb... mooie frisse elegante wijn! :-)
(30-09-2011 11:37 PM)Venne schreef: [ -> ]Ik denk dat ik die ook al gedronken heb... mooie frisse elegante wijn! :-)

De 09 ?
Yes
(30-09-2011 11:54 PM)Venne schreef: [ -> ]Yes

Volgens jou dus ééntje kraken ? Zal ik doen dus....
deze middag gesloten, en echt niks wijnplezier aan te beleven, ik geef toe dat hij een tik te warm stond, hem nu wa koeler gezet en deze avond nog eens proberen
Karaf. Fruit zit er goed in, bittertje en gebrande koffiebonen op het einde maar wel rijpe tannines ! Ik denk dat dit een heel mooie wijn kan worden binnen 5 jaar of langer zal hij zich meer geven. Momenteel toch niet onaangenaam, bijterige stuctuur die even tegen de schenen schopt wegens te vroeg, maar alles zit ok ! Goeie zuurbalans, lengte en fruitkorfje, maar toch met dat ietsje meer om te overstijgen.

Bedankt aan Jo voor de tip !

Kopen die handel vooral voor de P/Q ! Die zit echt zéér goed ! Venne heeft gelijk, mooie fraîcheur en waarom niet ééntje open trekken, heb het gedaan, en beklaag het me niet, nachtje erover in de kelder en morgen of overmorgen na de 100 euro cruise terug aan de lippen. De rest van de flessen zie ik terug binnen 5 jaar op z'n minst. Doet me wat denken aan het niveau van de Croix Lartigue van Derenoncourt en da's een compliment, wees gerust. Maar die kost wel 20+ euro !!

http://www.vinejo.freebb.be/thread-1242....x+lartigue
ik ben nu zelf aan het verder drinken, staat een 3-tal graden frisser > op 100€-tasting temperatuur Big Grin (stond naast mijn fles voor morgen Wink)

idd nu nie slecht om eens te proeven en hij stond deze middag dus te warm, maar ik zou er toch echt 5 jaar mee wachten, dan zal je er meer wijnplezier aan beleven denk ik
Pagina's: 1 2
Koppelingen