17-01-2019, 06:43 PM
Eerste degustatie van het nieuwe jaar en we gaan wat dieper in op één Cru van de Beaujolais nl. Morgon.
Louis Claude Desvignes - Morgon La Voûte Saint-Vincent 2015
Percelen uit Douby van +/- 60 jaar. Kersenrode kleur. Bloemige neus met kersen en framboos. Ook wat bramen. Wordt wat rokerig met wat leder en stalgeur. Soepel en zacht in de mond maar lichtjes uitdrogend in de nadronk. Niet slecht maar toch vrij simpel.
Jean Foillard - Morgon 2015
Vrij visceus. Tamelijk gesloten. Licht animaal met zekere kruidigheid. Opgelegde kersen en chocolade. Frisse aanzet, duidelijk meer materie dan vorige wijn. Sappig en rond in structuur maar toch vrij stevige zuren. Meer in evenwicht. Evolueert zeer goed in het glas en verbetert met de tijd. Mooi product.
Marcel Lapierre - Morgon 2015
Geen degustatie van Morgon wijnen zonder iets van Lapierre te laten proeven. Paars vocht met merkbaar zweempje van CO2 dat zich vastzet aan de rand van het glas. Vrij bloemig, lelie wordt er geopperd. Niet echt aangenaam. Zure krieken maar vooral kriek lambic. Soepele wijn met frisse zuren maar het blijft een vrij natuurlijk gemaakte wijn met het gekende neusje en de overheersende zuren. Deze wijn wordt feitelijk niet echt geapprecieerd in de groep.
Mee Godard - Morgon Corcelette 2016
Voor velen een verademing na de voorgaande. Mee Godard (uitgesproken Mie) werkt op de Bourgogne manier en doet geen traditionele macération semi-carbonique zoals bijna iedereen in de Beaujolais. Vrij donkere kleur en erg gevarieerde neus met violet, kers, rode bes en vers, fris rood fruit. Komt erg mooi vol over met veel fruit en zachte tannines. Complex en licht getoast. Nog zeer jong maar nu reeds heel lekkere wijn.
Daniel Bouland - Morgon Vieilles Vignes 2014
Stokken teruggaand tot 1926. Erg matige concentratie en reeds goed merkbare evolutie. Mineraliteit uit zich lichtjes. Opgelegde kersen, framboos, rode besjes en ook wat sous-bois. Volle wijn, ook mooi rond, zacht en erg fruitig van smaak. Complexe smaken en mooi evoluerend na flink wat verluchting. Oogt wat verouderd maar heeft nog een lang leven voor zich. 2014 was misschien een ietwat moeilijke jaar maar deze wijnbouwer heeft goed werk geleverd. Erg fijn en goed gemaakt.
Dominique Piron - Morgon Côte du Py 2015
Volle diepe kleur, erg visceus. Verfijnde fruitbom met kersen, aardbei, zwarte bes, framboos, grafiet en wat kruidigheid. Rond, soepel, stevige structuur. Wijn met body die heel evenwichtig overkomt. Goede wijn.
Jean-Marc Burgaud - Morgon Côte du Py 2015
Zeer donker, met veel concentraat. Kers, donkere bessen. Veel materie, vol maar toch ook soepel met veel fruit. Toonvoorbeeld van een goede Morgon met bewaarcapaciteit.
Louis Claude Desvignes - Morgon Côte du Py 2015
Neus stoot dadelijk af. Jammer, maar we hebben hier te maken met een foute fles en deze wijn is onbeoordeelbaar. Aan de kleur en de materie te zien had dit iets mooi kunnen zijn.
Jean Foillard - Morgon Côte du Py 2015
Lijkt ietsje dunner van structuur en oogt ook veel minder geconcentreerd dan vorige Côte du Py's. Maar wel een heerlijke subtiele neus die altijd maar interessanter wordt tijdens het walsen. Framboos, kirsch, kersen. Komt aangenaam, afgemeten en elegant over in de mond. Op finesse gemaakt. Topper.
Mee Godard - Morgon Grand Cras 2015
Grand Cras ligt net ten zuiden de Côte du Py. En hiervan levert ze nu ook weer een erg mooie wijn af. Duidelijk gemaakt op bewaring (geen of gedeeltelijke ontsteling) en dus nog erg jong. Lichtjes getoaste neus met kriekjes en framboosjes. Alles heel discreet en mooi verweven. Volle wijn met ronde aanzet en zachte tannines die nog gaan afronden door hem wat tijd te gunnen. Die madame kan echt wel zalige wijnen maken.
Zo, dit was een korte bloemlezing van impressies die ik gisterenavond kon noteren tijdens onze Morgon degustatie. De wijnen van Mee Godard en Jean Foillard kregen de grootste waardering. Mee Godard was nog door niemand gekend in de club, buiten mezelf dan. Ze zullen de naam van deze wijnbouwster echter zeker niet vergeten wanneer de Beaujolais nog eens ter sprake komt. De Vieilles Vignes van Daniel Bouland mocht er anderzijds ook best wezen.
Louis Claude Desvignes - Morgon La Voûte Saint-Vincent 2015
Percelen uit Douby van +/- 60 jaar. Kersenrode kleur. Bloemige neus met kersen en framboos. Ook wat bramen. Wordt wat rokerig met wat leder en stalgeur. Soepel en zacht in de mond maar lichtjes uitdrogend in de nadronk. Niet slecht maar toch vrij simpel.
Jean Foillard - Morgon 2015
Vrij visceus. Tamelijk gesloten. Licht animaal met zekere kruidigheid. Opgelegde kersen en chocolade. Frisse aanzet, duidelijk meer materie dan vorige wijn. Sappig en rond in structuur maar toch vrij stevige zuren. Meer in evenwicht. Evolueert zeer goed in het glas en verbetert met de tijd. Mooi product.
Marcel Lapierre - Morgon 2015
Geen degustatie van Morgon wijnen zonder iets van Lapierre te laten proeven. Paars vocht met merkbaar zweempje van CO2 dat zich vastzet aan de rand van het glas. Vrij bloemig, lelie wordt er geopperd. Niet echt aangenaam. Zure krieken maar vooral kriek lambic. Soepele wijn met frisse zuren maar het blijft een vrij natuurlijk gemaakte wijn met het gekende neusje en de overheersende zuren. Deze wijn wordt feitelijk niet echt geapprecieerd in de groep.
Mee Godard - Morgon Corcelette 2016
Voor velen een verademing na de voorgaande. Mee Godard (uitgesproken Mie) werkt op de Bourgogne manier en doet geen traditionele macération semi-carbonique zoals bijna iedereen in de Beaujolais. Vrij donkere kleur en erg gevarieerde neus met violet, kers, rode bes en vers, fris rood fruit. Komt erg mooi vol over met veel fruit en zachte tannines. Complex en licht getoast. Nog zeer jong maar nu reeds heel lekkere wijn.
Daniel Bouland - Morgon Vieilles Vignes 2014
Stokken teruggaand tot 1926. Erg matige concentratie en reeds goed merkbare evolutie. Mineraliteit uit zich lichtjes. Opgelegde kersen, framboos, rode besjes en ook wat sous-bois. Volle wijn, ook mooi rond, zacht en erg fruitig van smaak. Complexe smaken en mooi evoluerend na flink wat verluchting. Oogt wat verouderd maar heeft nog een lang leven voor zich. 2014 was misschien een ietwat moeilijke jaar maar deze wijnbouwer heeft goed werk geleverd. Erg fijn en goed gemaakt.
Dominique Piron - Morgon Côte du Py 2015
Volle diepe kleur, erg visceus. Verfijnde fruitbom met kersen, aardbei, zwarte bes, framboos, grafiet en wat kruidigheid. Rond, soepel, stevige structuur. Wijn met body die heel evenwichtig overkomt. Goede wijn.
Jean-Marc Burgaud - Morgon Côte du Py 2015
Zeer donker, met veel concentraat. Kers, donkere bessen. Veel materie, vol maar toch ook soepel met veel fruit. Toonvoorbeeld van een goede Morgon met bewaarcapaciteit.
Louis Claude Desvignes - Morgon Côte du Py 2015
Neus stoot dadelijk af. Jammer, maar we hebben hier te maken met een foute fles en deze wijn is onbeoordeelbaar. Aan de kleur en de materie te zien had dit iets mooi kunnen zijn.
Jean Foillard - Morgon Côte du Py 2015
Lijkt ietsje dunner van structuur en oogt ook veel minder geconcentreerd dan vorige Côte du Py's. Maar wel een heerlijke subtiele neus die altijd maar interessanter wordt tijdens het walsen. Framboos, kirsch, kersen. Komt aangenaam, afgemeten en elegant over in de mond. Op finesse gemaakt. Topper.
Mee Godard - Morgon Grand Cras 2015
Grand Cras ligt net ten zuiden de Côte du Py. En hiervan levert ze nu ook weer een erg mooie wijn af. Duidelijk gemaakt op bewaring (geen of gedeeltelijke ontsteling) en dus nog erg jong. Lichtjes getoaste neus met kriekjes en framboosjes. Alles heel discreet en mooi verweven. Volle wijn met ronde aanzet en zachte tannines die nog gaan afronden door hem wat tijd te gunnen. Die madame kan echt wel zalige wijnen maken.
Zo, dit was een korte bloemlezing van impressies die ik gisterenavond kon noteren tijdens onze Morgon degustatie. De wijnen van Mee Godard en Jean Foillard kregen de grootste waardering. Mee Godard was nog door niemand gekend in de club, buiten mezelf dan. Ze zullen de naam van deze wijnbouwster echter zeker niet vergeten wanneer de Beaujolais nog eens ter sprake komt. De Vieilles Vignes van Daniel Bouland mocht er anderzijds ook best wezen.