28-01-2019, 10:21 AM
28-01-2019, 10:55 AM
Hier staan toch een paar ongenuanceerde uitspraken in:
“Typisch voor de noordelijke wijnen zijn de frisse zuren. Druiven in Zuid-Europa zijn vaak overrijp en bevatten erg veel suikers, waardoor er na het voltooien van de gisting nog suikers overblijven. Dat geeft dikkere, iets zoetere wijnen. Hier in België blijven in verhouding meer zuren bewaard, wat een frisse wijn oplevert. Dat frisse smaakpatroon is zeker een mogelijke stijl voor Belgische wijnen om zich te onderscheiden, want dat lukt gewoon niet in het zuiden van Europa.”
Of ook nog:
"Waar het rendement per hectare in België op gemiddeld 3.500 liter ligt, is dat in zuidelijke landen het drievoudige."
Als grove veralgemening kan dat echt wel tellen. Blijkbaar vindt de schrijver kwantiteit de belangrijkste factor, want "En de klimaatsverandering kan ons misschien een handje helpen. Vorige zomer haalden we hier een rendement van 7.000 liter per hectare door de warme zomer.”
“Typisch voor de noordelijke wijnen zijn de frisse zuren. Druiven in Zuid-Europa zijn vaak overrijp en bevatten erg veel suikers, waardoor er na het voltooien van de gisting nog suikers overblijven. Dat geeft dikkere, iets zoetere wijnen. Hier in België blijven in verhouding meer zuren bewaard, wat een frisse wijn oplevert. Dat frisse smaakpatroon is zeker een mogelijke stijl voor Belgische wijnen om zich te onderscheiden, want dat lukt gewoon niet in het zuiden van Europa.”
Of ook nog:
"Waar het rendement per hectare in België op gemiddeld 3.500 liter ligt, is dat in zuidelijke landen het drievoudige."
Als grove veralgemening kan dat echt wel tellen. Blijkbaar vindt de schrijver kwantiteit de belangrijkste factor, want "En de klimaatsverandering kan ons misschien een handje helpen. Vorige zomer haalden we hier een rendement van 7.000 liter per hectare door de warme zomer.”
28-01-2019, 11:23 AM
Dat ging wel over de economische kant van de zaak. En over de vraag of je een wijngaard in België rendabel kan maken, hoe groot die dan moet zijn en wat zijn rendement moet zijn. Een tijd geleden las ik ergens de resultaten van de Belgische wijnbouwers en er is er nauwelijks een handvol die niet met verlies draait. Dus ja, je aantal hectoliters per ha speelt daarin een belangrijke rol. Tenzij je de Hagelandse Château d' Yquem maakt natuurlijk.
28-01-2019, 12:07 PM
Stefaan Soenen begint volgende week met een lessenreeks over Belgische wijn en hij is daar toch al jaren intensief mee bezig en weet dus waarover hij praat. Meer info vind je hier: https://www.convento.be/wines/agenda/maa...Rma0bq_-rI
Zal zeker de moeite waard zijn en ik dacht dat er nog plaatsen zijn.
Zal zeker de moeite waard zijn en ik dacht dat er nog plaatsen zijn.
28-01-2019, 12:48 PM
(28-01-2019 11:23 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Dat ging wel over de economische kant van de zaak. En over de vraag of je een wijngaard in België rendabel kan maken, hoe groot die dan moet zijn en wat zijn rendement moet zijn. Een tijd geleden las ik ergens de resultaten van de Belgische wijnbouwers en er is er nauwelijks een handvol die niet met verlies draait. Dus ja, je aantal hectoliters per ha speelt daarin een belangrijke rol. Tenzij je de Hagelandse Château d' Yquem maakt natuurlijk.
Die opmerking over de zuren gaat in alle geval niet over het economisch aspect.
En zolang men mikt op 70 hl/hec, kunnen ze hun hagelandse yquem idd ook wel vergeten
Is dat verlies veroorzaakt door investeringen of is dat structureel?
28-01-2019, 03:11 PM
Dat van die zuren is natuurlijk één van die algemeenheden die al decennia meegaan en die geen rekening houden met de vlucht die de wonderen der vinificatie hebben genomen. En in die zin wordt het dan toch nog een economisch aspect...
Zolang er 350 ha worden verdeeld over 200 wijnboeren zal het wel structureel zijn, volgens mij. Tenslotte beslaat, ter vergelijking, Mouton-Rothschild alleen al 75 ha en is het Luxemburgse wijnareaal 1258 ha groot...
Zolang er 350 ha worden verdeeld over 200 wijnboeren zal het wel structureel zijn, volgens mij. Tenslotte beslaat, ter vergelijking, Mouton-Rothschild alleen al 75 ha en is het Luxemburgse wijnareaal 1258 ha groot...
29-01-2019, 10:26 AM
(28-01-2019 03:11 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dat van die zuren is natuurlijk één van die algemeenheden die al decennia meegaan en die geen rekening houden met de vlucht die de wonderen der vinificatie hebben genomen. En in die zin wordt het dan toch nog een economisch aspect...
Zolang er 350 ha worden verdeeld over 200 wijnboeren zal het wel structureel zijn, volgens mij. Tenslotte beslaat, ter vergelijking, Mouton-Rothschild alleen al 75 ha en is het Luxemburgse wijnareaal 1258 ha groot...
Ja, die vraag heb ik me ook gesteld. Is België uberhaupt groot genoeg om deftige (lees: economisch leefbare) wijnbouw te kennen? Persoonlijk denk ik dat het antwoord negatief is
29-01-2019, 02:03 PM
(29-01-2019 10:26 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ](28-01-2019 03:11 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dat van die zuren is natuurlijk één van die algemeenheden die al decennia meegaan en die geen rekening houden met de vlucht die de wonderen der vinificatie hebben genomen. En in die zin wordt het dan toch nog een economisch aspect...
Zolang er 350 ha worden verdeeld over 200 wijnboeren zal het wel structureel zijn, volgens mij. Tenslotte beslaat, ter vergelijking, Mouton-Rothschild alleen al 75 ha en is het Luxemburgse wijnareaal 1258 ha groot...
Ja, die vraag heb ik me ook gesteld. Is België uberhaupt groot genoeg om deftige (lees: economisch leefbare) wijnbouw te kennen? Persoonlijk denk ik dat het antwoord negatief is
in Bourgogne en Champagne zijn het ook vaak kleine oppervlaktes per domein, en daar is het wel leefbaar. Maar dat betekent ook dat ze er zeer hoge prijzen voor moeten vragen. En daarvoor is de kwaliteit van onze Belgische wijnen (nog) niet hoog genoeg. En zelfs als dat wel het geval zou zijn, België heeft niet echt een unique selling proposition.
De experimenten met vooralsnog obscure nieuwe druiven zoals cabernet dorsa, solaris, etc. kan eventueel tot iets interessants leiden. Maar er is zo weinig know how hier in het maken van topwijnen, en ook onze klijtebodem is niet bepaald topterroir. Velen voelen zich nu geroepen en velen zullen er ongetwijfeld hun broek aan scheuren. Maar misschien zullen een paar enkelingen er wel in slagen om iets echt mooi te maken.
Als wijnliefhebber kan je het alleen maar hopen.
29-01-2019, 02:39 PM
Je hebt op zich geen USP nodig, enkel consistentie in de boodschap. Waarom associeert bijvoorbeeld iedereen Sparkling Wine nu al met de UK? een duidelijke boodschap die er wordt ingeramd, ongeacht of er iemand nu een fantastische pinot noir of solaris of cabernet dorsa heeft geproduceerd, key message: British Fizz. Bij ons duikt dan weer de Belgische ziekte op, en zit je met een hopeloze versnippering, niet enkel over de taalgrenzen heen maar ook al binnen Vlaanderen. Werk eerst aan een duidelijke boodschap en ga dan streekgebonden verder definiëren lijkt me, maar zoals ze nu bezig zijn met appellaties toe te kennen aan een streek met vijf of tien domeinen waarvan er amper één of twee een voldoende grote schaal hebben, zo raken we nergens.
Naar de experimenten met hybriden, dat ze daar maar snel mee stoppen. Of herinner je je hier op het forum veel lovende woorden hierover .
Er zijn wel een aantal domeinen die structureel winstgevend zijn, denk aan Aldeneyck of Ruffus, maar anderen kunnen, zelfs op grote schaal precies enkel verlies draaien (oa. Bon Baron en Genoels Elderen), dus wat Jordaens aanhaalt is ook niet de volledige verklaring lijkt me...
Naar de experimenten met hybriden, dat ze daar maar snel mee stoppen. Of herinner je je hier op het forum veel lovende woorden hierover .
Er zijn wel een aantal domeinen die structureel winstgevend zijn, denk aan Aldeneyck of Ruffus, maar anderen kunnen, zelfs op grote schaal precies enkel verlies draaien (oa. Bon Baron en Genoels Elderen), dus wat Jordaens aanhaalt is ook niet de volledige verklaring lijkt me...
29-01-2019, 03:15 PM
Bourgogne en champagne... Die tweede bestaat toch ook op basis van de macht van de grote merken en een voorkeursbehandeling vanwege de overheid. De eerste intussen heeft toch ook een vergelijkbare evolutie doorgemaakt. Een voorbeeld: Domaines Bichot beschikt intussen ook over 106 ha. Verschillende etiketten, dat klopt, maar het is toch al lang geen klein boerke meer.
Er zijn een paar kanten aan elk probleem. Zo is Genoels Elderen met 22 ha ook niet meteen een enorm bezit. En ze dragen inderdaad 2.330.000 verlies over naar boekjaar 2018... Aldeneyck (10 ha) maakt een bescheiden winst, dat klopt ook, maar hun volgestort kapitaal is maar 6900 euro (Genoels Elderen 1.900.000) en hun schulden zijn in 2017 gestegen van zo'n 190.000 euro naar 290.000 euro...
Er zijn een paar kanten aan elk probleem. Zo is Genoels Elderen met 22 ha ook niet meteen een enorm bezit. En ze dragen inderdaad 2.330.000 verlies over naar boekjaar 2018... Aldeneyck (10 ha) maakt een bescheiden winst, dat klopt ook, maar hun volgestort kapitaal is maar 6900 euro (Genoels Elderen 1.900.000) en hun schulden zijn in 2017 gestegen van zo'n 190.000 euro naar 290.000 euro...
29-01-2019, 03:47 PM
(29-01-2019 03:15 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Bourgogne en champagne... Die tweede bestaat toch ook op basis van de macht van de grote merken en een voorkeursbehandeling vanwege de overheid. De eerste intussen heeft toch ook een vergelijkbare evolutie doorgemaakt. Een voorbeeld: Domaines Bichot beschikt intussen ook over 106 ha. Verschillende etiketten, dat klopt, maar het is toch al lang geen klein boerke meer.
Er zijn een paar kanten aan elk probleem. Zo is Genoels Elderen met 22 ha ook niet meteen een enorm bezit. En ze dragen inderdaad 2.330.000 verlies over naar boekjaar 2018... Aldeneyck (10 ha) maakt een bescheiden winst, dat klopt ook, maar hun volgestort kapitaal is maar 6900 euro (Genoels Elderen 1.900.000) en hun schulden zijn in 2017 gestegen van zo'n 190.000 euro naar 290.000 euro...
Reserves ook wel meetellen voor Aldeneyck .
Puur boekhoudkundig is Genoels-Elderen vrij dramatisch, amper schuldenafbouw, een overdracht van de overige schulden, negatief eigen vermogen en een nulresultaat. Ik denk dat het voor Aldeneyck heft geholpen dat ze een aantal gronden al in bezit hadden uit het fruitverleden. daarnaast zitten ze ook al aan 10ha, met waarschijnlijk een uitbreiding in de toekomst. Daarnaast denk ik dat het personeel bij Genoels-Elderen een serieuze impact heeft op de bottom line, ook weer een typisch Belgisch verhaal .
29-01-2019, 03:58 PM
(29-01-2019 03:47 PM)Kupers schreef: [ -> ](29-01-2019 03:15 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Bourgogne en champagne... Die tweede bestaat toch ook op basis van de macht van de grote merken en een voorkeursbehandeling vanwege de overheid. De eerste intussen heeft toch ook een vergelijkbare evolutie doorgemaakt. Een voorbeeld: Domaines Bichot beschikt intussen ook over 106 ha. Verschillende etiketten, dat klopt, maar het is toch al lang geen klein boerke meer.
Er zijn een paar kanten aan elk probleem. Zo is Genoels Elderen met 22 ha ook niet meteen een enorm bezit. En ze dragen inderdaad 2.330.000 verlies over naar boekjaar 2018... Aldeneyck (10 ha) maakt een bescheiden winst, dat klopt ook, maar hun volgestort kapitaal is maar 6900 euro (Genoels Elderen 1.900.000) en hun schulden zijn in 2017 gestegen van zo'n 190.000 euro naar 290.000 euro...
Reserves ook wel meetellen voor Aldeneyck .
Puur boekhoudkundig is Genoels-Elderen vrij dramatisch, amper schuldenafbouw, een overdracht van de overige schulden, negatief eigen vermogen en een nulresultaat. Ik denk dat het voor Aldeneyck heft geholpen dat ze een aantal gronden al in bezit hadden uit het fruitverleden. daarnaast zitten ze ook al aan 10ha, met waarschijnlijk een uitbreiding in de toekomst. Daarnaast denk ik dat het personeel bij Genoels-Elderen een serieuze impact heeft op de bottom line, ook weer een typisch Belgisch verhaal .
Hoe bedoel je? Liggen de personeelskosten in Frankrijk lager?
29-01-2019, 04:04 PM
29-01-2019, 04:29 PM
(29-01-2019 04:04 PM)Kupers schreef: [ -> ]Yep:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics...)_YB17.png
Tiens, Denemarken en Noorwegen liggen nog een stuk hoger...en toch zijn dit de meest ontwikkelde welvaartsmaatschappijen met minst verschil tussen rijk en arm...
In Polen, Roemenie, Bulgarije liggen ze belachelijk laag...en toch is men daar precies niet zo gelukkig..?
29-01-2019, 05:57 PM
(29-01-2019 02:03 PM)Olivier schreef: [ -> ][ klijtebodem
Moet dit geen 'o' zijn ipv 'ij'?
29-01-2019, 11:02 PM
18-01-2022, 11:21 PM
Ik zou de pinot noir van Genoels Elderen, Bon Baron of Aldeneyck willen kopen. Weet iemand toevallig of die ergens in het Gentse te koop is?
19-01-2022, 12:56 PM
In het Gentse niet direct iets gevonden. In het ISPC ( enkel toegang met speciale kaart) liggen soms wijnen van Bon Baron en van Genoels Elderen.
Online -->
https://artevino.be/producent/aldeneyck/
https://www.belartisan.be/nl/product/pin...-bon-baron
https://www.belartisan.be/nl/assortiment...ls-elderen
Online -->
https://artevino.be/producent/aldeneyck/
https://www.belartisan.be/nl/product/pin...-bon-baron
https://www.belartisan.be/nl/assortiment...ls-elderen
19-01-2022, 01:32 PM
(18-01-2022 11:21 PM)Olivier schreef: [ -> ]Ik zou de pinot noir van Genoels Elderen, Bon Baron of Aldeneyck willen kopen. Weet iemand toevallig of die ergens in het Gentse te koop is?
De Pinot Noir van Aldeneyck vind ik vrij mooi, bij Genoes vind ik hun Chardonnay (vooral de "basis" eigenlijk) veel interessanter dan de Pinot en bij Bon Baron vond ik eigenlijk 1 van haar andere rode wijnen veel mooier. Maar dat is allemaal al een paar jaar geleden en dus ben ik echt wel benieuwd naar je bevindingen.
De man die m.i. veruit het best op de hoogte is van alles wat er op wijngebied beweegt in de lage landen is Stefaan Soenen. Misschien kan je hem eens contacteren, hij heeft ooit ook gepost op dit forum.
19-01-2022, 07:25 PM
(19-01-2022 12:56 PM)shiraz schreef: [ -> ]In het Gentse niet direct iets gevonden. In het ISPC ( enkel toegang met speciale kaart) liggen soms wijnen van Bon Baron en van Genoels Elderen.
Online -->
https://artevino.be/producent/aldeneyck/
https://www.belartisan.be/nl/product/pin...-bon-baron
https://www.belartisan.be/nl/assortiment...ls-elderen
Bedankt, Eddy. Online zijn er inderdaad wat mogelijkheden, maar dan zie ik me weer genoodzaakt om meer te kopen dan ik wil omwille van transportkost.
Enfin, er zijn ergere dingen
20-01-2022, 10:02 AM
Stefaan Soenen... daar hangt een verhaal aan hé Jo?
Ooit een Riesling proeverij gehad bij hem thuis te Leuven. Wij kwamen van Gent, met de trein. Het begon om 19:00h denk ik, en wij moesten al vertrekken in Gent rond 17:15h. De gastheer kon dus ook wel inschatten dat we al een tijd onderweg waren vooraleer we bij hem arriveerden (trein + te voet). De hele avond proefden we Riesling, maar er was NIETS voorzien van brood (of kaasje). Toen we laat op de avond 'vrijgelaten werden' hebben Jo en ik scheel van de honger 2 kleine zakjes chips kunnen halen uit de automaat op het perron.
Ik weet niet of het aan die 'hunger tasting' ligt, maar ik heb nog nooit een echte emotie ervaren bij Riesling. Die druif ligt me gewoon niet, punt.
Ooit een Riesling proeverij gehad bij hem thuis te Leuven. Wij kwamen van Gent, met de trein. Het begon om 19:00h denk ik, en wij moesten al vertrekken in Gent rond 17:15h. De gastheer kon dus ook wel inschatten dat we al een tijd onderweg waren vooraleer we bij hem arriveerden (trein + te voet). De hele avond proefden we Riesling, maar er was NIETS voorzien van brood (of kaasje). Toen we laat op de avond 'vrijgelaten werden' hebben Jo en ik scheel van de honger 2 kleine zakjes chips kunnen halen uit de automaat op het perron.
Ik weet niet of het aan die 'hunger tasting' ligt, maar ik heb nog nooit een echte emotie ervaren bij Riesling. Die druif ligt me gewoon niet, punt.
20-01-2022, 10:13 AM
(20-01-2022 10:02 AM)Vince schreef: [ -> ]Stefaan Soenen... daar hangt een verhaal aan hé Jo?
Ooit een Riesling proeverij gehad bij hem thuis te Leuven. Wij kwamen van Gent, met de trein. Het begon om 19:00h denk ik, en wij moesten al vertrekken in Gent rond 17:15h. De gastheer kon dus ook wel inschatten dat we al een tijd onderweg waren vooraleer we bij hem arriveerden (trein + te voet). De hele avond proefden we Riesling, maar er was NIETS voorzien van brood (of kaasje). Toen we laat op de avond 'vrijgelaten werden' hebben Jo en ik scheel van de honger 2 kleine zakjes chips kunnen halen uit de automaat op het perron.
Ik weet niet of het aan die 'hunger tasting' ligt, maar ik heb nog nooit een echte emotie ervaren bij Riesling. Die druif ligt me gewoon niet, punt.
Inderdaad. Alleen al daarom een legendarische tasting
20-01-2022, 05:57 PM
(20-01-2022 10:13 AM)vinejo schreef: [ -> ]Tsjah, wie verwacht er nu ook een drie gangen diner als je uitgenodigd wordt voor een degustatie, Riesling dan nog wel...(20-01-2022 10:02 AM)Vince schreef: [ -> ]Stefaan Soenen... daar hangt een verhaal aan hé Jo?
Ooit een Riesling proeverij gehad bij hem thuis te Leuven. Wij kwamen van Gent, met de trein. Het begon om 19:00h denk ik, en wij moesten al vertrekken in Gent rond 17:15h. De gastheer kon dus ook wel inschatten dat we al een tijd onderweg waren vooraleer we bij hem arriveerden (trein + te voet). De hele avond proefden we Riesling, maar er was NIETS voorzien van brood (of kaasje). Toen we laat op de avond 'vrijgelaten werden' hebben Jo en ik scheel van de honger 2 kleine zakjes chips kunnen halen uit de automaat op het perron.
Ik weet niet of het aan die 'hunger tasting' ligt, maar ik heb nog nooit een echte emotie ervaren bij Riesling. Die druif ligt me gewoon niet, punt.
Inderdaad. Alleen al daarom een legendarische tasting
20-01-2022, 07:12 PM
(20-01-2022 05:57 PM)wvd schreef: [ -> ](20-01-2022 10:13 AM)vinejo schreef: [ -> ]Tsjah, wie verwacht er nu ook een drie gangen diner als je uitgenodigd wordt voor een degustatie, Riesling dan nog wel...(20-01-2022 10:02 AM)Vince schreef: [ -> ]Stefaan Soenen... daar hangt een verhaal aan hé Jo?
Ooit een Riesling proeverij gehad bij hem thuis te Leuven. Wij kwamen van Gent, met de trein. Het begon om 19:00h denk ik, en wij moesten al vertrekken in Gent rond 17:15h. De gastheer kon dus ook wel inschatten dat we al een tijd onderweg waren vooraleer we bij hem arriveerden (trein + te voet). De hele avond proefden we Riesling, maar er was NIETS voorzien van brood (of kaasje). Toen we laat op de avond 'vrijgelaten werden' hebben Jo en ik scheel van de honger 2 kleine zakjes chips kunnen halen uit de automaat op het perron.
Ik weet niet of het aan die 'hunger tasting' ligt, maar ik heb nog nooit een echte emotie ervaren bij Riesling. Die druif ligt me gewoon niet, punt.
Inderdaad. Alleen al daarom een legendarische tasting
Een mandje brood is toch het minste, niet? Zeker als je gasten speciaal voor jou een verplaatsing doen van 75 km.(en zelf ook elk 2 flessen meehadden)
20-01-2022, 07:22 PM
wie sprak er van 3 gangen?
of hanteert men andere criteria in het Leuvense dan in het Gentse als het gaat over een mi-ni-mum aan fatsoen en gastvrijheid?
misschien een idee voor een artikeltje in perswijn...
of hanteert men andere criteria in het Leuvense dan in het Gentse als het gaat over een mi-ni-mum aan fatsoen en gastvrijheid?
misschien een idee voor een artikeltje in perswijn...
20-01-2022, 09:25 PM
(20-01-2022 07:22 PM)Vince schreef: [ -> ]wie sprak er van 3 gangen?
of hanteert men andere criteria in het Leuvense dan in het Gentse als het gaat over een mi-ni-mum aan fatsoen en gastvrijheid?
misschien een idee voor een artikeltje in perswijn...
Ironie is onbekend in Gent?
21-01-2022, 12:26 PM
(18-01-2022 11:21 PM)Olivier schreef: [ -> ]Ik zou de pinot noir van Genoels Elderen, Bon Baron of Aldeneyck willen kopen. Weet iemand toevallig of die ergens in het Gentse te koop is?
Niet het Gentse, maar de pinot noir van Aldeneyck vind je bij Yves Wine Gallery in de Dansaertstraat in Brussel. Overigens mooi gamma en vriendelijke eigenaar.
https://www.yveswinegallery.brussels
21-01-2022, 12:42 PM
Op de website van Aldeneyck vind je de verkooppunten van al hun wijnen. Er is alvast Bollaert in Merelbeke en ook bij Caves de France in Dendermonde vind je wat van dit domein.
21-01-2022, 03:48 PM
Bedankt!
21-01-2022, 04:43 PM
(21-01-2022 12:26 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Niet het Gentse, maar de pinot noir van Aldeneyck vind je bij Yves Wine Gallery in de Dansaertstraat in Brussel. Overigens mooi gamma en vriendelijke eigenaar.
https://www.yveswinegallery.brussels
Ziet er inderdaad een leuk adres uit. Ik herken nog wijnen van Angiolino Maule die ik vroeger bij Divino kocht.