04-03-2019, 10:24 PM
Afgelopen weekend was ik te gast samen met nog enkele wijngekken bij deze alom gekende liefhebber der fijne dingen des leven.
We werden al een tijdje op voorhand warm gemaakt omtrent het gebeuren.
En toch overtrof het nog alle verwachtingen.
Bubbels en wit:
1/ Genoels-Elderen Rosé Parel, 2014 (Riemst, BE)
Roosjes, iets vlezig (lomo bij voorkeur) een mooie mousserende prik.
De algemene indruk hier is zacht, fruitig en speels.
Deze wijn bezit zeker een goede balans ook.
2/ Jacquesson Dizy Terres Rouges 2009 (FR, Champagne)
In eerste instantie oxidatieve toetsen, wat grenadine later.
En dan een mix van thee en geuze.
De meeste weten dat ik niet een grote fan ben van Bubbeltjes.
Hiervan al zeker niet, toch wel even schrikken toen deze fles onthuld werd...
3/ von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Erste Lage 2013 (DE, Pfalz)
Bij de eerste snuif, Riesling!
Gekonfijte citroen, mineraal.
Een sappige start en daarna krijg je een complex steekspel.
Zoet en zuur, gelaagd en de minerale ondertoon blijft de vertoning overzien. Heel knap! 92
En de traktaties waren nog maar begonnen!
4/ Domaine Désiré Petit, Essen'Ciel 2016 (FR, Jura)
Marsepein, die geweldige mix van nootjes met boter.
Opnieuw zeer mineraal, complex fruit.
Een toppertje en als je dan de prijs bekijkt, helemaal geweldig!
Savagnin kan toch zo schoon zijn. 93
5/ Michel Chèvre (Roches-Neuves vinificatie), Clos de l'Ecotard 2015 (FR, Loire)
Eerst wat hout aroma's die kwamen opsteken.
Vanille, banaan en dan veranderde het snel.
Kweepeer en iets grassig in de mond.
Vinnige zuren, wat zeste van sinaas.
Heel verfijnde wijn, de elegantste onder de witte. 92
Rood:
6/ Hans Igler Biiri Reserve Mittelburgenland 2011 (AUS)
Potje verse koffie met cichorei.
Gerookte toetsen, wat cassis en het bittertje dat terugkomt op het einde.
Toch opnieuw een Blaufränkisch die weet te overtuigen.
A point! 89
7/ Ciacci Piccolomini d'Aragona, Brunello Pianrosso 2004 (IT, Montalcino)
Hier zat iets teveel sleet op NR
8/ Isole e Olena, Cepparello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)
Opnieuw de cichorei, kersen à la Mon Cheri.
Sterke start als in stevig baasje, wat verder leder en nog tabak.
Op het einde trekken de tannines nog wat.
2008 geen makkelijke jaargang blijkbaar. 88
9/ Marchese Antinori, Tignanello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)
En dan krijg je dit hedonistisch sap!
Nen 2008!
In de neus vergelijkingen met de voorganger.
En nog wat meer, fijner alles zit mooi verweven.
Dit is goed spul hoor!
Zacht in de mond, ellenlang.
En een pak meer fruit ook dan de voorganger. 93
10/ Marchese Antinori, Tignanello 2011 IGT (IT, Chianti classico gebied)
Er was nog een jarige bij, en deze had deze er doodleuk even naast gezet!
Sappigere stijl, frivool en een klein bittertje op het einde.
Rokerig, vijgen en wat mokka, latte macchiato zeg maar.
Opnieuw een wijn van formaat. 92
11/ Chateau Pichon Longueville Baron 1979 (FR, Pauillac)
kurk!
12/ Castello di Ama, L'Apparita 2007 IGT (IT, Chianti classico gebied)
Niet getreurd, want Vinogan maakte het meer dan goed!
Frambozen, rozen en nog wat andere bloesem.
Een brokje chocolade en dan plots wordt je wordt het duidelijk.
Dit is er zo eentje die fenomenaal lang is en compleet.
Op mijn papier staat, amai, finesse, zuren, balans...
Nog meer verduidelijking? 95
Wat moet een mens hierna nog gaan drinken?
13/ Tua Rita, Giusto di Notri 2007 (IT, Maremma)
Vol, stevige knul.
Vlezig, ijzer en bloed.
Bordeaux met ballen, paprika en wat lekkere stukken fruit.
91-92
14/ Contino, Vina del Olivo 2005 (ES, Rioja Alavesa)
Na al dat Italiaans mooi, waarom eens geen Spaans?
Dit is waarom Rioja wijnen top zijn als je mij het vraagt.
Zacht en elegant een zodanig soepele mond strelende wijn.
Dat je al je aandacht eraan schenkt.
Geen in your face type, neen het tedere en fragiele.
Die op het einde nog een stukje fruit prijsgeeft en dan langzaam wegebde... 92-93
15/ Mas Doix, Doix Costers de Vinyes Velles 2008 (ES, Priorat)
In de neus Grenache toetsen, met name de karamel.
Kon evengoed hout gebruik zijn, dus ik was wat aan het sukkelen om me te oriënteren.
Bij het proeven wel de Doix stijl!
Zijdezacht, passeert vlotjes langs je smaakpapillen.
Een zachte fruitige streling van bosbessen en pruimen.
Gevolgd door wat specerijen zoals kruidnagel en muskaatnoot. 93
16/ Schafer-Frohlich Riesling Felseneck spatlese 2013 (DE, Nahe)
Opnieuw een super Riesling!
Hevig fan van deze stijl, fris zoet-zuur.
Lichtvoetig en speels.
Banaan, vuursteen en acacia honing met wat schijfjes citrus.
Dit is geweldig, drinkt zalig weg en zeer boeiend.
Wat een feestje!
Bedankt dat voor de uitnodiging.
En de versterkende maaltijd met het bijkomende dessertje!
Op na je 41.26ste!
Zet de barola maar koud.
We werden al een tijdje op voorhand warm gemaakt omtrent het gebeuren.
En toch overtrof het nog alle verwachtingen.
Bubbels en wit:
1/ Genoels-Elderen Rosé Parel, 2014 (Riemst, BE)
Roosjes, iets vlezig (lomo bij voorkeur) een mooie mousserende prik.
De algemene indruk hier is zacht, fruitig en speels.
Deze wijn bezit zeker een goede balans ook.
2/ Jacquesson Dizy Terres Rouges 2009 (FR, Champagne)
In eerste instantie oxidatieve toetsen, wat grenadine later.
En dan een mix van thee en geuze.
De meeste weten dat ik niet een grote fan ben van Bubbeltjes.
Hiervan al zeker niet, toch wel even schrikken toen deze fles onthuld werd...
3/ von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Erste Lage 2013 (DE, Pfalz)
Bij de eerste snuif, Riesling!
Gekonfijte citroen, mineraal.
Een sappige start en daarna krijg je een complex steekspel.
Zoet en zuur, gelaagd en de minerale ondertoon blijft de vertoning overzien. Heel knap! 92
En de traktaties waren nog maar begonnen!
4/ Domaine Désiré Petit, Essen'Ciel 2016 (FR, Jura)
Marsepein, die geweldige mix van nootjes met boter.
Opnieuw zeer mineraal, complex fruit.
Een toppertje en als je dan de prijs bekijkt, helemaal geweldig!
Savagnin kan toch zo schoon zijn. 93
5/ Michel Chèvre (Roches-Neuves vinificatie), Clos de l'Ecotard 2015 (FR, Loire)
Eerst wat hout aroma's die kwamen opsteken.
Vanille, banaan en dan veranderde het snel.
Kweepeer en iets grassig in de mond.
Vinnige zuren, wat zeste van sinaas.
Heel verfijnde wijn, de elegantste onder de witte. 92
Rood:
6/ Hans Igler Biiri Reserve Mittelburgenland 2011 (AUS)
Potje verse koffie met cichorei.
Gerookte toetsen, wat cassis en het bittertje dat terugkomt op het einde.
Toch opnieuw een Blaufränkisch die weet te overtuigen.
A point! 89
7/ Ciacci Piccolomini d'Aragona, Brunello Pianrosso 2004 (IT, Montalcino)
Hier zat iets teveel sleet op NR
8/ Isole e Olena, Cepparello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)
Opnieuw de cichorei, kersen à la Mon Cheri.
Sterke start als in stevig baasje, wat verder leder en nog tabak.
Op het einde trekken de tannines nog wat.
2008 geen makkelijke jaargang blijkbaar. 88
9/ Marchese Antinori, Tignanello 2008 IGT (IT, Chianti classico gebied)
En dan krijg je dit hedonistisch sap!
Nen 2008!
In de neus vergelijkingen met de voorganger.
En nog wat meer, fijner alles zit mooi verweven.
Dit is goed spul hoor!
Zacht in de mond, ellenlang.
En een pak meer fruit ook dan de voorganger. 93
10/ Marchese Antinori, Tignanello 2011 IGT (IT, Chianti classico gebied)
Er was nog een jarige bij, en deze had deze er doodleuk even naast gezet!
Sappigere stijl, frivool en een klein bittertje op het einde.
Rokerig, vijgen en wat mokka, latte macchiato zeg maar.
Opnieuw een wijn van formaat. 92
11/ Chateau Pichon Longueville Baron 1979 (FR, Pauillac)
kurk!
12/ Castello di Ama, L'Apparita 2007 IGT (IT, Chianti classico gebied)
Niet getreurd, want Vinogan maakte het meer dan goed!
Frambozen, rozen en nog wat andere bloesem.
Een brokje chocolade en dan plots wordt je wordt het duidelijk.
Dit is er zo eentje die fenomenaal lang is en compleet.
Op mijn papier staat, amai, finesse, zuren, balans...
Nog meer verduidelijking? 95
Wat moet een mens hierna nog gaan drinken?
13/ Tua Rita, Giusto di Notri 2007 (IT, Maremma)
Vol, stevige knul.
Vlezig, ijzer en bloed.
Bordeaux met ballen, paprika en wat lekkere stukken fruit.
91-92
14/ Contino, Vina del Olivo 2005 (ES, Rioja Alavesa)
Na al dat Italiaans mooi, waarom eens geen Spaans?
Dit is waarom Rioja wijnen top zijn als je mij het vraagt.
Zacht en elegant een zodanig soepele mond strelende wijn.
Dat je al je aandacht eraan schenkt.
Geen in your face type, neen het tedere en fragiele.
Die op het einde nog een stukje fruit prijsgeeft en dan langzaam wegebde... 92-93
15/ Mas Doix, Doix Costers de Vinyes Velles 2008 (ES, Priorat)
In de neus Grenache toetsen, met name de karamel.
Kon evengoed hout gebruik zijn, dus ik was wat aan het sukkelen om me te oriënteren.
Bij het proeven wel de Doix stijl!
Zijdezacht, passeert vlotjes langs je smaakpapillen.
Een zachte fruitige streling van bosbessen en pruimen.
Gevolgd door wat specerijen zoals kruidnagel en muskaatnoot. 93
16/ Schafer-Frohlich Riesling Felseneck spatlese 2013 (DE, Nahe)
Opnieuw een super Riesling!
Hevig fan van deze stijl, fris zoet-zuur.
Lichtvoetig en speels.
Banaan, vuursteen en acacia honing met wat schijfjes citrus.
Dit is geweldig, drinkt zalig weg en zeer boeiend.
Wat een feestje!
Bedankt dat voor de uitnodiging.
En de versterkende maaltijd met het bijkomende dessertje!
Op na je 41.26ste!
Zet de barola maar koud.