17-03-2019, 11:26 AM
In Humo,las ik een advertentie voor alweer een topwijn, u aangeboden door Wijnvoordeel.
De Campolaia 2017, zowaar een Supertoscan, moet 6.99 euro kosten ipv de 13.98 normaal.
Dat de prijs aan 50% korting eigenlijk de normale prijs is van dit soort wijnen is al eerder op dit forum aan de kaak gesteld.
Maar wat me opvalt is dat men tegenwoordig ook goochelt met punten van obscure “professionele wijnproevers”, zoals in dit geval ene Lucas Maroni die deze wijn zo maar eventjes 97 punten toekent. Een quasi perfecte wijn aan 7 euro, niet slecht...
Ik zocht even wat op over die Maroni en vond op de site “Wijngekken” deze (nog zeer beleefde) commentaar
Een echt buitenbeetje is de Italiaanse wijnproever Luca Maroni. Veel Italiaanse wijnen worden beoordeeld door deze wijnproever en daarbij was mij opgevallen dat deze heer best wel met zijn punten strooide. Hij hanteert namelijk ook een 100 wijn puntensysteem, maar niet gestoeld op het systeem van de heer Parker. Omdat Parker maatgevend is zal de wijnliefhebber geneigd zijn de 100 punten van Maroni gelijk te stellen met de 100 punten van Parker!
Althans dat was mijn eerste ingeving, maar na diverse wijnen gerecenseerd te hebben die ook door Luca Maroni beoordeeld zijn geworden, was het mij opgevallen dat deze collega ruimhartig was voor de door hem geproefde wijnen.
Dat gaf mij aanleiding om eens te kijken of de 100 Maroni punten op dezelfde basis tot stand zou komen als die van de Robert Parker.
Luca Maroni hanteert namelijk een heel ander wijn puntensysteem:
Fruit – maximaal 33 punten
Maroni houdt van aroma’s; hij houdt van het fruit in de wijn.
Kracht – max. 33 punten
Maroni houdt van krachtige, volle wijnen. Hoe krachtiger hoe beter. Hij houdt van wijnen die mondvullend zijn.
Balans – maximaal 33 punten
Maroni houdt van zachte harmonieuze wijnen. Wat hij niet leuk vindt, zijn bittere tonen en zuurgraad. Dergelijke wijnen zijn dan niet evenwichtig en harmonieus voor hem en krijgen op dit punt gewoon minder punten.
Een veel meer subjectieve manier van recenseren, lijkt mij zo, maar dit verklaart wel dat een 90 punten wijn van Maroni niet gelijk gesteld kan worden aan een 90 punten wijn van Parker.
Het volledige artikel kan je hier nalezen
https://www.wijngekken.nl/2017/10/11/de-...r-de-loep/
De Campolaia 2017, zowaar een Supertoscan, moet 6.99 euro kosten ipv de 13.98 normaal.
Dat de prijs aan 50% korting eigenlijk de normale prijs is van dit soort wijnen is al eerder op dit forum aan de kaak gesteld.
Maar wat me opvalt is dat men tegenwoordig ook goochelt met punten van obscure “professionele wijnproevers”, zoals in dit geval ene Lucas Maroni die deze wijn zo maar eventjes 97 punten toekent. Een quasi perfecte wijn aan 7 euro, niet slecht...
Ik zocht even wat op over die Maroni en vond op de site “Wijngekken” deze (nog zeer beleefde) commentaar
Een echt buitenbeetje is de Italiaanse wijnproever Luca Maroni. Veel Italiaanse wijnen worden beoordeeld door deze wijnproever en daarbij was mij opgevallen dat deze heer best wel met zijn punten strooide. Hij hanteert namelijk ook een 100 wijn puntensysteem, maar niet gestoeld op het systeem van de heer Parker. Omdat Parker maatgevend is zal de wijnliefhebber geneigd zijn de 100 punten van Maroni gelijk te stellen met de 100 punten van Parker!
Althans dat was mijn eerste ingeving, maar na diverse wijnen gerecenseerd te hebben die ook door Luca Maroni beoordeeld zijn geworden, was het mij opgevallen dat deze collega ruimhartig was voor de door hem geproefde wijnen.
Dat gaf mij aanleiding om eens te kijken of de 100 Maroni punten op dezelfde basis tot stand zou komen als die van de Robert Parker.
Luca Maroni hanteert namelijk een heel ander wijn puntensysteem:
Fruit – maximaal 33 punten
Maroni houdt van aroma’s; hij houdt van het fruit in de wijn.
Kracht – max. 33 punten
Maroni houdt van krachtige, volle wijnen. Hoe krachtiger hoe beter. Hij houdt van wijnen die mondvullend zijn.
Balans – maximaal 33 punten
Maroni houdt van zachte harmonieuze wijnen. Wat hij niet leuk vindt, zijn bittere tonen en zuurgraad. Dergelijke wijnen zijn dan niet evenwichtig en harmonieus voor hem en krijgen op dit punt gewoon minder punten.
Een veel meer subjectieve manier van recenseren, lijkt mij zo, maar dit verklaart wel dat een 90 punten wijn van Maroni niet gelijk gesteld kan worden aan een 90 punten wijn van Parker.
Het volledige artikel kan je hier nalezen
https://www.wijngekken.nl/2017/10/11/de-...r-de-loep/