05-04-2019, 10:30 AM
Het principe blijft hetzelfde en er komt nog geen sleet op.
Ook De Kok in Lier maakte enthousiast een lijstje, waar we nauwelijks bezwaar konden tegen maken. De vraag of twee van de zeven wijnen uit Zuid-Afrika niet van het goede teveel zouden zijn, kreeg een resoluut nee: die zijn zo goed dat ze er echt bij moesten.
Bij het afhalen kreeg ik een uitvoerige toelichting bij elke fles, met daarbovenop nog een heleboel bijkomende info over deze wijnen en over een aantal wijnen van andere wijnhandelaars, over wijnboeren die het helemaal aan het maken zijn of het net allemaal wat laten schieten. Enfin, mensen met passie voor hun handelswaar.
We zijn al op zoek naar een vierde slachtoffer voor volgende keer.
Hier en daar pik ik een stukje tekst van een website.
0. Restless River Chardonnay 2016
Hemel & Aardevallei, Western Cape, Cape South Coast Region
100% Chardonnay
9 maanden barrique
Restless River Estate, Familie Wessels, Hermanus
13,10% Vol. - De Kok 31,95 €
Een heldere, intense strogele kleur, mooi tranend.
Intense neus met acacia, citroen, ananas in blik, groene appel, eik, kiezel, room, wat anijs en honing. Weelderig.
In de mond behoorlijk evenwichtig met wat nadruk op de zuren, wat een opmerkelijke frisheid geeft. Romige afdronk. Goede lengte.
Je denkt hier niet aan Zuid-Afrika, vermits het een type “grote witte bourgogne” is, zonder overdadige eik en door de frisheid perfect voor aan tafel. Dat geeft de wijn ook nog een aantal jaren om te verder te rijpen.
Hemel en aardevallei is een Ward. D.i. een onderverdeling van een District. In dit geval van het Western Cape district Walker Bay. Hermanus is dan weer bekend bij walviswatchers. Als wijngebied is het koeler dan elders in Zuid-Afrika en bevinden er zich topbedrijven voor Pinot Noir en Chardonnay.
Restless River Wines are hand crafted by the Wessels family on their farm, Klein Hemel, in the Hemel-en-Aarde Valley, next door to the coastal village of Hermanus in the Western Cape, South Africa.
With our vines planted in 1999, Klein Hemel farm has some of the oldest Cabernet Sauvignon and Chardonnay vineyards in the Hemel-en-Aarde Valley.
At Restless River, we do things differently, and mostly by hand. Probably more like the way things were done before mass production. It takes a long time to make wine this way, so we can’t produce more than a few thousand bottles. But this love and care results in special, somewhat rebellious wines that have their own distinctive personality and character, shaped each year by that particular vintage.
----
1. Calendal 2017 Plan de Dieu
A.C. Côtes du Rhône-Villages
50% mourvèdre, 50% grenache noir
12 maanden foudres
Dom. Calendal, Rasteau
15,50% Vol - De Kok 20,50 €
Heldere, volle karmijnrode kleur met een violet randje. Gekleurde tranen, vrij ondoorzichtig.
Vol aroma met vlier, rijp fruit (rode bes), boerenjongens en hete confituur, eik, Belga filter, peper en vanille, nieuw leder en de geur van een “verse spadesteek”. Een fijn, fruitig aroma
In de mond stevig met evenwicht tussen geprononceerde molligheid, zuren en tannines, eindigend op kersenpit. Lang.
Hoewel vrij duur voor een “gewone” Côtes du Rhône was dit voor velen de favoriet van de avond. Goed getypeerd voor de appellatie maar die dan toch zeer overstijgend.
Philippe Cambie- samen met Michel Rolland waarschijnlijk de meest gevierde oenoloog in Frankrijk- en Gilles Ferran, de aimabele en getalenteerde wijnmaker/eigenaar van Domaine des Escaravailles, produceren samen deze verleidelijke micro-cuvée. Een oude droom van toen ze samen oenologie studeerden aan de universiteit van Montpellier kreeg vorm, toen ze in 2004 1.5 hectare wijngaarden aankochten in Plan-de-Dieu. De met oude wijnstokken beplante wingerd, resulteert in een delicate, finesserijke maar toch zeer herkenbare “Cambie” wijn, die elke rechtgeaarde wijnliefhebber in vervoering brengt. De naam verwijst naar een laat 19e eeuwse gedicht van de gevierde Provençaalse dichter Frédéric Mistral, die schrijft over de liefde van de arme visser Calendal voor de mooie Estérelle, en de heldendaden die hij onderneemt om haar hand te winnen. “Calendal n’était qu’un pêcheur; l’amour en a fait un héros…”
----
2. Domaine du Pégau Cuvée Réservée 2013
A.C. Châteauneuf-du-Pape
80% grenache, 6% syrah, 4% mourvèdre, 10% andere
14% Vol. - De Kok 42,00
Heldere intense, beetje fluwelige granaatrode kleur met wat tranen.
Aroma met een niet gedefinieerde bloem, zwarte bes, kers, pruneaux d’Agen, gestoofd fruit, eik, tabak, verse bladeren, karamel, een eerste tertiaire impressie, peper, kaneel, wat beesten en leder, boenwas. Finesserijke geur.
In de mond goede mollligheid (flinke dosis alcohol) en zuren, maar met tannines die aan de tanden trekken. Die moeten (hopelijk) nog afzwakken.
De wijn overtuigde eigelijk niemand, nochtans maakte ik tijdens de gesprekken na afloop nog stilletjes het laatste restje soldaat en toen waren de pikante tannines wat gaan liggen en werd de wijn best aangenaam. Commentaar bij De Kok was: Pégau valt buiten de prijsvork, maar de 2013 kon nog net. (2015 staat 60 euro). Dat klopt dus, de 2013 is dan ook niet de grote wijn die je zou verwachten van dit domein.
Terroir :
Principalement recouverts de galets, de mélange argilo-calcaire à tendance ferrique et des sables
Vinification :
Vendanges manuelles, et tris rigoureux du seau, au tracteur et à la benne. Pas d’éraflage, assemblage des cépages. En cuve béton pendant 10 jours, foulage, macération et fermentation alcoolique sans ajout de levures et sans contrôle de températures. Tartriquage et sulfitage légers. Pressurage et élevage en foudre de vieux chêne durant 2 ans.
Dégustation :
Couleur : Rouge foncé aux reflets pourpres.
Nez : Fruits rouges mûrs (Cerise Burlat, framboise), genièvre, poivre et garrigue, évoluant après quelques années de garde sur des arômes de fruits à noyaux (pruneau), cuir, fourrure et sous-bois.
Bouche : Ronde, généreuse, puissante et soutenue par des tanins raffinés. L’évolution donne des notes plus épicées et complexes.
Conservation : A consommer durant l’année qui suit la mise en bouteille, ou à conserver de 5 ans à 20 ans.
Service :
Les viandes rouges grillées, une épaule d’agneau au thym, certains curry et tapas …
Servir à 16°C et laisser chambré.
----
3. Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2016
Wine of Origin Coastal Region (district Franschhoek)
94% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc
18 maanden barriques
Boekenhoutskloof Winery, Franschhoek
14,50% Vol - De Kok 38,00 €
Heldere, intense kleur, ondoorzichtig, zwarte kers met “net geen mauve rand”. Goede tranen.
Intens aroma met vlier en zwarte bes, veel rijp fruit, eik, tabak en potloodslijpsel, roostergeuren en broodkruim, vanille en peper, kleuterlijm, gebakken aubergine, velobanden.
Evenwicht tussen stevige molligheid, zuren en tannines, harmonieus en rond in de mond, goede lengte eindigend met een vage impressie van teer.
Zeer evenwichtige wijn, zeer aangenaam te drinken over de volgende jaren.
Franschhoek is één van de oudste stadjes van Zuid-Afrika (± 15.000 inwoners) en deelgemeente van Stellenbosch. Oorspronkelijk werd het gebied bewoond door de San, wat conflicteerde met de invasieve herders, de Khoikhoi. In 1688 kwamen er echter Franse hugenoten, de oorspronkelijke bevolking werd (niet enkel door de Fransen) uitgemoord, tot slavernij gedwongen, slachtoffer van ingevoerde ziekten, in het beste geval geassimileerd. Zo’n 4.000.000 Zuid-Afrikanen voelen nog min of meer een band met hun pre-koloniale geschiedenis.
Qua wijn valt Franschhoek onder de appellatie Coastal Region.
Het domein Boekenhoutskloof, een van de oudste landerijen in Franschhoek,werd opgericht in 1776. Wanneer in 1993 een consortium van 6 investeerders het landgoed overneemt, breekt een nieuw tijdperk aan. Nieuwe wijnranken worden aangeplant, een nieuwe wijnkelder geïnstalleerd en vooral, Marc Kent wordt wijnmaker en al gauw aandeelhouder nummer 7. Onder zijn leiding wordt de eerste jaargang 1997 een onwaarschijnlijk succes, en behoort Boekenhoutskloof in één klap tot de absolute top van Zuid-Afrika en een van de meest gezochte wijnen ter wereld. Porcupine Ridge, de Standard Range, is soepeler gevinifieërd maar straalt onmiskenbaar het karakter uit die de wijnen van Marc zo typeert. 'He combines the power and ripeness of the new world with the elegance and precision of the old'.
Boekenhout is an indigenous Cape Beech tree greatly prized for making fine furniture. Our Boekenhoutskloof label features seven chairs; amongst them the country-style split splat chair made in the neo-classical style with a shouldered top rail and thonged seat from the late 18th century. Then there's the Sandveld chair that has two back rails and a thonged seat which made its appearance in the second quarter of the 19th century. The transitional Tulbagh chair was made in the late 18th century, it has a plain back and a shaped top rail with half-round opening. The chairs on our wine label all pay tribute to the skills of the 18th century craftsmen and their achievements in creating beauty from natural sources, just like the pursuit of fine wine-making.
----
4. Montpeyroux 2016
A.C. Languedoc - bio
30% mourvèdre, 30% carignan, 25% syrah, 10% grenache noir, 5% cinsault
20 maanden barriques (niet nieuw)
Domaine d’Aupilhac, Montpeyroux
14,5% Vol. - De Kok 16,95 €
Heldere intense kleur met veel mauve, gekleurde tranen, volledig gevulde meniscus.
Intense geur met bloemen, framboos, vlier, kersenbonbons, eik, thee en vanille, veel diverse kruiden. Een fijne complexe neus met veel fruit.
Mooi evenwicht in de mond met iets nadruk op tannines, maar die zijn fijn en zacht. Fijne wijn, goede lengte.
Een wijn met karakter, die wellicht binnen twee jaar op zijn top is.
Montpeyroux is een sub-appellatie van de AOC Languedoc (voorheen Coteaux du Languedoc), die streeft naar een eigen AOC. Het is een gemeente met zo’n 1200 inwoners in de Hérault.
De wijngaarden, de meest noordelijke van de Languedoc, liggen aan de voet van de Larzac heuvels, de uitlopers van het Centraal Massief. Zware neerslag op Larzac en plaatselijke zomerstormen zorgen voor grote ondergrondse watervoorraden, waardoor de wingerd ook in tijden van droogte probleemloos kunnen groeien. Hiervan is de mooie frisheid van de Montpeyroux wijnen het gevolg.
http://www.montpeyroux-en-languedoc.com
----
5. Vigneti Reale Primitivo di Manduria “Gloria” 2016
D.O.P. Primitivo de Manduria (Salento, Puglia)
12 maanden barrique
Vigneti Reale S.r.l., Lecce
15% Vol. - De Kok 21,95 €
Heldere, intense kleur, zeer donker en ondoorzichtig, zwarte kers met een randje mauve, gekleurde tranen, volle meniscus.
Intens tot diep aroma, veel zwart fruit, zwarte bes, braam, gestoofd fruit, eik en vanille, peper, “een hoop kruiden”, cognac en caoutchouc. “De schoonste neus van de avond”.
In de mond uitgesproken molligheid, gedragen door behoorlijke zuren en tannine. De vanille komt naar boven in de smaak. Goede lengte.
Omwille van de molligheid (die wat aan port doet denken, weze het op een heel andere manier), ontstond een algemeen verlangen naar kaas à la stilton.
Vigneti Reale produces a range of fine wines from the deep south of Italy, in the "heel" of the Italian peninsula. Apulia is an area well known since the ancient Greeks for its rich, fruity and full-bodied wines.
At the moment production focuses on nine labels: eight wines and one Extra Virgin Olive Oil. Malvasia Bianca, Malvasia Rosè, Malvasia Nera, Chardonnay, Negroamaro, Primitivo-Zinfandel. All of them are made with IGT/IGP standards.
Primitivo di Manduria is een zware, ronde wijn, product van de warme climatologische omstandigheden van het Zuid-Italiaanse Apulië. De wijn is gemaakt van de locale Primitivo druif (eveneens bekend als Zinfandel, met een gelijke DNA-structuur maar met lichtjes afwijkende karakteristieken, zoals kleinere druifjes). De z.g. Zinquest in de V.S. heeft intussen een lange weg afgelegd in de zoektocht naar de herkomst van Zin. Zinfandel, Primitivo en de Kroatische Tribidrag (ook wel Crljenak Kastelanski, maar iets handiger in de mond), zijn qua DNA gelijk. De herkomst is Dalmatië, zo wordt definitief afgerekend met het idee dat Zinfandel een van oorsprong Amerikaanse druif zou zijn.
Primitivo wordt in Italië in elk geval reeds eeuwen gebruikt. Bij aanvang vooral om Noord-Italiaanse wijnen wat meer body te geven. In Puglia ontluikt het commerciële inzicht slechts langzaam, waardoor de Primitivo di Manduria internationaal vrij onbekend blijft en slechts stapvoets een plaats opeist naast de bekendere Italiaanse wijnen.
Primitivo di Manduria DOC wordt gemaakt van 100% Primitivo. De wijnen zijn meestal hoog in alcohol en vertonen, zoals Zinfandel, pruim en kruiden. Omwille van klimaatverschillen en andere ondergrond zijn de wijnen minder jammy en sluiten ze meer aan bij Oude-Wereld-Wijnen.
The winery has two "cru", the first one is called "Santa Croce" - Salice Salentino Riserva DOP - made from a blend of Negroamaro and Black Malvasia grapes (80%-20%), the second one is named "Gloria" - Primitivo di Manduria DOP - both are aged for 12 months in french oak barrique and then 6 months in bottle before release.
The property is located in the heart of the Salento production area of southern Apulia, on 250 hectares (600 acres) of rich land with an ancient winemaking tradition dating back to the ancient greeks..
The landscape is flat and generous; the soil calcareous and tending to orange, the climate is typically Mediterranean with brief and rainy winters, long dry summers, and a constant breeze.
The Reale family have owned the property for over one hundred years and have been making wine since the early 20th century. They have a passion for producing only the best wines and, after so many vintages, this makes them one of the most respected wine producers of the entire Apulian region
----
6. Torralvo 2016
D.O. Ribera del Duero
100% Tinto fino (Tempranillo) - 63-jarige stokken
18 maanden nieuwe eik (90% Frans, rest Amerikaans
Bodegas Vizcarra S.L., Burgos
14,5% Vol - De Kok 40,95 €
Heldere, intense kleur, dik en compleet ondoorzichtig, zwarte kers met mauve rand, gekleurde tranen, ondoorzichtig tot aan de rand.
Intens tot diep aroma, Zwarte en rode bes, vlier, braam, zoet, gestoofd fruit, eik, rook, koffie, peper, vanille. Finesserijke, ronde en versmolten geur.
In de mond harmonieus met ronde tannines en voldoende zuren. Erg lang.
Een grote wijn.
Rode wijn moet minstens 75% Tinta del Paìs (ofte Tinto Fino) bevatten. 95% van de wijn moet daarnaast uit Cabernet-Sauvignon, Merlot en Malbec bestaan. Garnacha Tinta en Albillo mogen nooit meer dan 5% uitmaken.
We onderscheiden: tinto joven. Deze verblijft minder dan 12 maanden in barrique en heeft geen permanent contact met hout, komt principieel slechts enkele maanden na het oogstjaar op de markt. Ook wel “vino del año”. Joven kan misleidend zijn, omdat de wijn soms langere tijd (jaren) op fles verder rijpt. Wettelijk heet deze wijn “con simple garantìa de origen”, beetje moeilijk. Men zoekt een oplossing.
Tinto crianza: minimum 12 maanden in eiken barriques, in de handel na de 1ste oktober van het tweede jaar na het oogstjaar.
Tinto reserva: minstens 12 maanden op eiken barriques, minstens 36 maanden gecombineerd barriques en fles. In de handel na de 1ste oktober van het derde jaar na het oogstjaar.
Tinto gran reserva: minimum 24 maanden op barriques, minimum 60 maanden gecombineerd barrique en fles. Op de markt na de 1ste oktober van het vijfde jaar na de oogst.
Un vino con la máxima Riberalidad
----
Omdat mensen nu eenmaal graag lijstjes maken, een rudimentaire hitparade:
1. Calendel
2. Gloria
3. Torralvo
4. Boekenhoutkloof en d’Aupilhac
6. Pégau
(de Chardonnay werd door iedereen gewaardeerd maar mocht op vrij racistische manier niet meedoen, omwille van de kleur).
Ook De Kok in Lier maakte enthousiast een lijstje, waar we nauwelijks bezwaar konden tegen maken. De vraag of twee van de zeven wijnen uit Zuid-Afrika niet van het goede teveel zouden zijn, kreeg een resoluut nee: die zijn zo goed dat ze er echt bij moesten.
Bij het afhalen kreeg ik een uitvoerige toelichting bij elke fles, met daarbovenop nog een heleboel bijkomende info over deze wijnen en over een aantal wijnen van andere wijnhandelaars, over wijnboeren die het helemaal aan het maken zijn of het net allemaal wat laten schieten. Enfin, mensen met passie voor hun handelswaar.
We zijn al op zoek naar een vierde slachtoffer voor volgende keer.
Hier en daar pik ik een stukje tekst van een website.
0. Restless River Chardonnay 2016
Hemel & Aardevallei, Western Cape, Cape South Coast Region
100% Chardonnay
9 maanden barrique
Restless River Estate, Familie Wessels, Hermanus
13,10% Vol. - De Kok 31,95 €
Een heldere, intense strogele kleur, mooi tranend.
Intense neus met acacia, citroen, ananas in blik, groene appel, eik, kiezel, room, wat anijs en honing. Weelderig.
In de mond behoorlijk evenwichtig met wat nadruk op de zuren, wat een opmerkelijke frisheid geeft. Romige afdronk. Goede lengte.
Je denkt hier niet aan Zuid-Afrika, vermits het een type “grote witte bourgogne” is, zonder overdadige eik en door de frisheid perfect voor aan tafel. Dat geeft de wijn ook nog een aantal jaren om te verder te rijpen.
Hemel en aardevallei is een Ward. D.i. een onderverdeling van een District. In dit geval van het Western Cape district Walker Bay. Hermanus is dan weer bekend bij walviswatchers. Als wijngebied is het koeler dan elders in Zuid-Afrika en bevinden er zich topbedrijven voor Pinot Noir en Chardonnay.
Restless River Wines are hand crafted by the Wessels family on their farm, Klein Hemel, in the Hemel-en-Aarde Valley, next door to the coastal village of Hermanus in the Western Cape, South Africa.
With our vines planted in 1999, Klein Hemel farm has some of the oldest Cabernet Sauvignon and Chardonnay vineyards in the Hemel-en-Aarde Valley.
At Restless River, we do things differently, and mostly by hand. Probably more like the way things were done before mass production. It takes a long time to make wine this way, so we can’t produce more than a few thousand bottles. But this love and care results in special, somewhat rebellious wines that have their own distinctive personality and character, shaped each year by that particular vintage.
----
1. Calendal 2017 Plan de Dieu
A.C. Côtes du Rhône-Villages
50% mourvèdre, 50% grenache noir
12 maanden foudres
Dom. Calendal, Rasteau
15,50% Vol - De Kok 20,50 €
Heldere, volle karmijnrode kleur met een violet randje. Gekleurde tranen, vrij ondoorzichtig.
Vol aroma met vlier, rijp fruit (rode bes), boerenjongens en hete confituur, eik, Belga filter, peper en vanille, nieuw leder en de geur van een “verse spadesteek”. Een fijn, fruitig aroma
In de mond stevig met evenwicht tussen geprononceerde molligheid, zuren en tannines, eindigend op kersenpit. Lang.
Hoewel vrij duur voor een “gewone” Côtes du Rhône was dit voor velen de favoriet van de avond. Goed getypeerd voor de appellatie maar die dan toch zeer overstijgend.
Philippe Cambie- samen met Michel Rolland waarschijnlijk de meest gevierde oenoloog in Frankrijk- en Gilles Ferran, de aimabele en getalenteerde wijnmaker/eigenaar van Domaine des Escaravailles, produceren samen deze verleidelijke micro-cuvée. Een oude droom van toen ze samen oenologie studeerden aan de universiteit van Montpellier kreeg vorm, toen ze in 2004 1.5 hectare wijngaarden aankochten in Plan-de-Dieu. De met oude wijnstokken beplante wingerd, resulteert in een delicate, finesserijke maar toch zeer herkenbare “Cambie” wijn, die elke rechtgeaarde wijnliefhebber in vervoering brengt. De naam verwijst naar een laat 19e eeuwse gedicht van de gevierde Provençaalse dichter Frédéric Mistral, die schrijft over de liefde van de arme visser Calendal voor de mooie Estérelle, en de heldendaden die hij onderneemt om haar hand te winnen. “Calendal n’était qu’un pêcheur; l’amour en a fait un héros…”
----
2. Domaine du Pégau Cuvée Réservée 2013
A.C. Châteauneuf-du-Pape
80% grenache, 6% syrah, 4% mourvèdre, 10% andere
14% Vol. - De Kok 42,00
Heldere intense, beetje fluwelige granaatrode kleur met wat tranen.
Aroma met een niet gedefinieerde bloem, zwarte bes, kers, pruneaux d’Agen, gestoofd fruit, eik, tabak, verse bladeren, karamel, een eerste tertiaire impressie, peper, kaneel, wat beesten en leder, boenwas. Finesserijke geur.
In de mond goede mollligheid (flinke dosis alcohol) en zuren, maar met tannines die aan de tanden trekken. Die moeten (hopelijk) nog afzwakken.
De wijn overtuigde eigelijk niemand, nochtans maakte ik tijdens de gesprekken na afloop nog stilletjes het laatste restje soldaat en toen waren de pikante tannines wat gaan liggen en werd de wijn best aangenaam. Commentaar bij De Kok was: Pégau valt buiten de prijsvork, maar de 2013 kon nog net. (2015 staat 60 euro). Dat klopt dus, de 2013 is dan ook niet de grote wijn die je zou verwachten van dit domein.
Terroir :
Principalement recouverts de galets, de mélange argilo-calcaire à tendance ferrique et des sables
Vinification :
Vendanges manuelles, et tris rigoureux du seau, au tracteur et à la benne. Pas d’éraflage, assemblage des cépages. En cuve béton pendant 10 jours, foulage, macération et fermentation alcoolique sans ajout de levures et sans contrôle de températures. Tartriquage et sulfitage légers. Pressurage et élevage en foudre de vieux chêne durant 2 ans.
Dégustation :
Couleur : Rouge foncé aux reflets pourpres.
Nez : Fruits rouges mûrs (Cerise Burlat, framboise), genièvre, poivre et garrigue, évoluant après quelques années de garde sur des arômes de fruits à noyaux (pruneau), cuir, fourrure et sous-bois.
Bouche : Ronde, généreuse, puissante et soutenue par des tanins raffinés. L’évolution donne des notes plus épicées et complexes.
Conservation : A consommer durant l’année qui suit la mise en bouteille, ou à conserver de 5 ans à 20 ans.
Service :
Les viandes rouges grillées, une épaule d’agneau au thym, certains curry et tapas …
Servir à 16°C et laisser chambré.
----
3. Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2016
Wine of Origin Coastal Region (district Franschhoek)
94% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc
18 maanden barriques
Boekenhoutskloof Winery, Franschhoek
14,50% Vol - De Kok 38,00 €
Heldere, intense kleur, ondoorzichtig, zwarte kers met “net geen mauve rand”. Goede tranen.
Intens aroma met vlier en zwarte bes, veel rijp fruit, eik, tabak en potloodslijpsel, roostergeuren en broodkruim, vanille en peper, kleuterlijm, gebakken aubergine, velobanden.
Evenwicht tussen stevige molligheid, zuren en tannines, harmonieus en rond in de mond, goede lengte eindigend met een vage impressie van teer.
Zeer evenwichtige wijn, zeer aangenaam te drinken over de volgende jaren.
Franschhoek is één van de oudste stadjes van Zuid-Afrika (± 15.000 inwoners) en deelgemeente van Stellenbosch. Oorspronkelijk werd het gebied bewoond door de San, wat conflicteerde met de invasieve herders, de Khoikhoi. In 1688 kwamen er echter Franse hugenoten, de oorspronkelijke bevolking werd (niet enkel door de Fransen) uitgemoord, tot slavernij gedwongen, slachtoffer van ingevoerde ziekten, in het beste geval geassimileerd. Zo’n 4.000.000 Zuid-Afrikanen voelen nog min of meer een band met hun pre-koloniale geschiedenis.
Qua wijn valt Franschhoek onder de appellatie Coastal Region.
Het domein Boekenhoutskloof, een van de oudste landerijen in Franschhoek,werd opgericht in 1776. Wanneer in 1993 een consortium van 6 investeerders het landgoed overneemt, breekt een nieuw tijdperk aan. Nieuwe wijnranken worden aangeplant, een nieuwe wijnkelder geïnstalleerd en vooral, Marc Kent wordt wijnmaker en al gauw aandeelhouder nummer 7. Onder zijn leiding wordt de eerste jaargang 1997 een onwaarschijnlijk succes, en behoort Boekenhoutskloof in één klap tot de absolute top van Zuid-Afrika en een van de meest gezochte wijnen ter wereld. Porcupine Ridge, de Standard Range, is soepeler gevinifieërd maar straalt onmiskenbaar het karakter uit die de wijnen van Marc zo typeert. 'He combines the power and ripeness of the new world with the elegance and precision of the old'.
Boekenhout is an indigenous Cape Beech tree greatly prized for making fine furniture. Our Boekenhoutskloof label features seven chairs; amongst them the country-style split splat chair made in the neo-classical style with a shouldered top rail and thonged seat from the late 18th century. Then there's the Sandveld chair that has two back rails and a thonged seat which made its appearance in the second quarter of the 19th century. The transitional Tulbagh chair was made in the late 18th century, it has a plain back and a shaped top rail with half-round opening. The chairs on our wine label all pay tribute to the skills of the 18th century craftsmen and their achievements in creating beauty from natural sources, just like the pursuit of fine wine-making.
----
4. Montpeyroux 2016
A.C. Languedoc - bio
30% mourvèdre, 30% carignan, 25% syrah, 10% grenache noir, 5% cinsault
20 maanden barriques (niet nieuw)
Domaine d’Aupilhac, Montpeyroux
14,5% Vol. - De Kok 16,95 €
Heldere intense kleur met veel mauve, gekleurde tranen, volledig gevulde meniscus.
Intense geur met bloemen, framboos, vlier, kersenbonbons, eik, thee en vanille, veel diverse kruiden. Een fijne complexe neus met veel fruit.
Mooi evenwicht in de mond met iets nadruk op tannines, maar die zijn fijn en zacht. Fijne wijn, goede lengte.
Een wijn met karakter, die wellicht binnen twee jaar op zijn top is.
Montpeyroux is een sub-appellatie van de AOC Languedoc (voorheen Coteaux du Languedoc), die streeft naar een eigen AOC. Het is een gemeente met zo’n 1200 inwoners in de Hérault.
De wijngaarden, de meest noordelijke van de Languedoc, liggen aan de voet van de Larzac heuvels, de uitlopers van het Centraal Massief. Zware neerslag op Larzac en plaatselijke zomerstormen zorgen voor grote ondergrondse watervoorraden, waardoor de wingerd ook in tijden van droogte probleemloos kunnen groeien. Hiervan is de mooie frisheid van de Montpeyroux wijnen het gevolg.
http://www.montpeyroux-en-languedoc.com
----
5. Vigneti Reale Primitivo di Manduria “Gloria” 2016
D.O.P. Primitivo de Manduria (Salento, Puglia)
12 maanden barrique
Vigneti Reale S.r.l., Lecce
15% Vol. - De Kok 21,95 €
Heldere, intense kleur, zeer donker en ondoorzichtig, zwarte kers met een randje mauve, gekleurde tranen, volle meniscus.
Intens tot diep aroma, veel zwart fruit, zwarte bes, braam, gestoofd fruit, eik en vanille, peper, “een hoop kruiden”, cognac en caoutchouc. “De schoonste neus van de avond”.
In de mond uitgesproken molligheid, gedragen door behoorlijke zuren en tannine. De vanille komt naar boven in de smaak. Goede lengte.
Omwille van de molligheid (die wat aan port doet denken, weze het op een heel andere manier), ontstond een algemeen verlangen naar kaas à la stilton.
Vigneti Reale produces a range of fine wines from the deep south of Italy, in the "heel" of the Italian peninsula. Apulia is an area well known since the ancient Greeks for its rich, fruity and full-bodied wines.
At the moment production focuses on nine labels: eight wines and one Extra Virgin Olive Oil. Malvasia Bianca, Malvasia Rosè, Malvasia Nera, Chardonnay, Negroamaro, Primitivo-Zinfandel. All of them are made with IGT/IGP standards.
Primitivo di Manduria is een zware, ronde wijn, product van de warme climatologische omstandigheden van het Zuid-Italiaanse Apulië. De wijn is gemaakt van de locale Primitivo druif (eveneens bekend als Zinfandel, met een gelijke DNA-structuur maar met lichtjes afwijkende karakteristieken, zoals kleinere druifjes). De z.g. Zinquest in de V.S. heeft intussen een lange weg afgelegd in de zoektocht naar de herkomst van Zin. Zinfandel, Primitivo en de Kroatische Tribidrag (ook wel Crljenak Kastelanski, maar iets handiger in de mond), zijn qua DNA gelijk. De herkomst is Dalmatië, zo wordt definitief afgerekend met het idee dat Zinfandel een van oorsprong Amerikaanse druif zou zijn.
Primitivo wordt in Italië in elk geval reeds eeuwen gebruikt. Bij aanvang vooral om Noord-Italiaanse wijnen wat meer body te geven. In Puglia ontluikt het commerciële inzicht slechts langzaam, waardoor de Primitivo di Manduria internationaal vrij onbekend blijft en slechts stapvoets een plaats opeist naast de bekendere Italiaanse wijnen.
Primitivo di Manduria DOC wordt gemaakt van 100% Primitivo. De wijnen zijn meestal hoog in alcohol en vertonen, zoals Zinfandel, pruim en kruiden. Omwille van klimaatverschillen en andere ondergrond zijn de wijnen minder jammy en sluiten ze meer aan bij Oude-Wereld-Wijnen.
The winery has two "cru", the first one is called "Santa Croce" - Salice Salentino Riserva DOP - made from a blend of Negroamaro and Black Malvasia grapes (80%-20%), the second one is named "Gloria" - Primitivo di Manduria DOP - both are aged for 12 months in french oak barrique and then 6 months in bottle before release.
The property is located in the heart of the Salento production area of southern Apulia, on 250 hectares (600 acres) of rich land with an ancient winemaking tradition dating back to the ancient greeks..
The landscape is flat and generous; the soil calcareous and tending to orange, the climate is typically Mediterranean with brief and rainy winters, long dry summers, and a constant breeze.
The Reale family have owned the property for over one hundred years and have been making wine since the early 20th century. They have a passion for producing only the best wines and, after so many vintages, this makes them one of the most respected wine producers of the entire Apulian region
----
6. Torralvo 2016
D.O. Ribera del Duero
100% Tinto fino (Tempranillo) - 63-jarige stokken
18 maanden nieuwe eik (90% Frans, rest Amerikaans
Bodegas Vizcarra S.L., Burgos
14,5% Vol - De Kok 40,95 €
Heldere, intense kleur, dik en compleet ondoorzichtig, zwarte kers met mauve rand, gekleurde tranen, ondoorzichtig tot aan de rand.
Intens tot diep aroma, Zwarte en rode bes, vlier, braam, zoet, gestoofd fruit, eik, rook, koffie, peper, vanille. Finesserijke, ronde en versmolten geur.
In de mond harmonieus met ronde tannines en voldoende zuren. Erg lang.
Een grote wijn.
Rode wijn moet minstens 75% Tinta del Paìs (ofte Tinto Fino) bevatten. 95% van de wijn moet daarnaast uit Cabernet-Sauvignon, Merlot en Malbec bestaan. Garnacha Tinta en Albillo mogen nooit meer dan 5% uitmaken.
We onderscheiden: tinto joven. Deze verblijft minder dan 12 maanden in barrique en heeft geen permanent contact met hout, komt principieel slechts enkele maanden na het oogstjaar op de markt. Ook wel “vino del año”. Joven kan misleidend zijn, omdat de wijn soms langere tijd (jaren) op fles verder rijpt. Wettelijk heet deze wijn “con simple garantìa de origen”, beetje moeilijk. Men zoekt een oplossing.
Tinto crianza: minimum 12 maanden in eiken barriques, in de handel na de 1ste oktober van het tweede jaar na het oogstjaar.
Tinto reserva: minstens 12 maanden op eiken barriques, minstens 36 maanden gecombineerd barriques en fles. In de handel na de 1ste oktober van het derde jaar na het oogstjaar.
Tinto gran reserva: minimum 24 maanden op barriques, minimum 60 maanden gecombineerd barrique en fles. Op de markt na de 1ste oktober van het vijfde jaar na de oogst.
Un vino con la máxima Riberalidad
----
Omdat mensen nu eenmaal graag lijstjes maken, een rudimentaire hitparade:
1. Calendel
2. Gloria
3. Torralvo
4. Boekenhoutkloof en d’Aupilhac
6. Pégau
(de Chardonnay werd door iedereen gewaardeerd maar mocht op vrij racistische manier niet meedoen, omwille van de kleur).