06-04-2019, 08:44 PM
14-04-2019, 10:02 AM
Klopt een beetje, maar niet helemaal. Er is zoiets als een acquired taste, maar evengoed een educated taste. In het geval van wijn (of bier) proeven gaat het daar toch om: anderen overtuigen van bepaalde smaakeigenschappen, die je anders wellicht niet eens zou opmerken en al helemaal niet zou appreciëren.
Maar daarna moet de eigen waarneming het natuurlijk weer overnemen. Zo zal niemand me ooit overtuigen om trappist gedurende jaren weg te leggen. Ooit vond ik een paar flesjes vergeten Westvleteren terug in de kelder. Na even nippen zijn die in de gootsteen terecht gekomen. Flets, smaakloos... Aarde, ja. Alleen nog aarde.
En scheld me nu maar uit voor cultuurbarbaar. See if I care.
Maar daarna moet de eigen waarneming het natuurlijk weer overnemen. Zo zal niemand me ooit overtuigen om trappist gedurende jaren weg te leggen. Ooit vond ik een paar flesjes vergeten Westvleteren terug in de kelder. Na even nippen zijn die in de gootsteen terecht gekomen. Flets, smaakloos... Aarde, ja. Alleen nog aarde.
En scheld me nu maar uit voor cultuurbarbaar. See if I care.
14-04-2019, 01:59 PM
(14-04-2019 10:02 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Klopt een beetje, maar niet helemaal. Er is zoiets als een acquired taste, maar evengoed een educated taste. In het geval van wijn (of bier) proeven gaat het daar toch om: anderen overtuigen van bepaalde smaakeigenschappen, die je anders wellicht niet eens zou opmerken en al helemaal niet zou appreciëren.
Maar daarna moet de eigen waarneming het natuurlijk weer overnemen. Zo zal niemand me ooit overtuigen om trappist gedurende jaren weg te leggen. Ooit vond ik een paar flesjes vergeten Westvleteren terug in de kelder. Na even nippen zijn die in de gootsteen terecht gekomen. Flets, smaakloos... Aarde, ja. Alleen nog aarde.
En scheld me nu maar uit voor cultuurbarbaar. See if I care.
Een vriend van me maakt er ook een sport van zijn bieren zo oud mogelijk te drinken, ben er even in meegegaan, soms ís het wel de moeite, maar veelal is het inderdaad geen meerwaarde, integendeel.
En ook je eerste punt kan ik, als wijnlesgever, volledig beamen.
15-04-2019, 12:59 PM
(14-04-2019 01:59 PM)vinejo schreef: [ -> ](14-04-2019 10:02 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Klopt een beetje, maar niet helemaal. Er is zoiets als een acquired taste, maar evengoed een educated taste. In het geval van wijn (of bier) proeven gaat het daar toch om: anderen overtuigen van bepaalde smaakeigenschappen, die je anders wellicht niet eens zou opmerken en al helemaal niet zou appreciëren.
Maar daarna moet de eigen waarneming het natuurlijk weer overnemen. Zo zal niemand me ooit overtuigen om trappist gedurende jaren weg te leggen. Ooit vond ik een paar flesjes vergeten Westvleteren terug in de kelder. Na even nippen zijn die in de gootsteen terecht gekomen. Flets, smaakloos... Aarde, ja. Alleen nog aarde.
En scheld me nu maar uit voor cultuurbarbaar. See if I care.
Een vriend van me maakt er ook een sport van zijn bieren zo oud mogelijk te drinken, ben er even in meegegaan, soms ís het wel de moeite, maar veelal is het inderdaad geen meerwaarde, integendeel.
En ook je eerste punt kan ik, als wijnlesgever, volledig beamen.
Ik ben ook niet de grootste bierliefhebber laat staan kenner, maar ik vind bvb een Westmalle tripel best na een maand of 6, een Orval heeft wel een jaartje nodig en de topcuvée van Carolus gaat wel erg lang mee. Maar het meest verbazende bier op leeftijd blijft naar mijn ervaring "echte" Geueze. Ik heb nog 1 laatste fles Frank Boon 1982-1984 en de vorige fles, nu een jaar of 5 geleden gedronken was absoluut fabuleus en nog springlevend: bij openen een schuimspoor van 3 meter!