In mijn zoektocht naar de meer verfijnde Bordeauxwijnen, wijnen met minder extractie, puurder fruit en minder exuberant hout, viel mijn oog op de “nevenprojecten” van Denis Durantou, eigenaar van de cult-Pomerol L’Eglise Clinet. Ik bestelde een aantal flessen van zijn Saint Emilion, Cotes de Castillon en Lalande de Pomerol.
Gisterenavond in een warm en gezellig verlicht Gents stadstuintje proefden we er twee, de Saintayme Saint Emilion en de Lalande Les Cruzelles, beide uit de fijne jaargang 2016.
Ik nam geen notities maar beide wijnen vertoonden een gelijkaardig karakter, met een bijna vrolijke fruitigheid en behoorlijk fluwelen mondgevoel. De Saintayme had op het einde wel wat voelbare tannines, de Cruzelles was verfijnder, eleganter, mineraler en meer chocolaté.
Geen nieuwe Mitjaville-wijnen maar toch wijnen in een een zeer aantrekkelijke, bedrieglijk toegankelijke stijl.
Neil Martin over de Cruzelles 2016
The 2016 Les Cruzelles, Denis Durantou's second estate in Lalande-de-Pomerol, is a blend of 90% Merlot and 10% Cabernet Franc picked 22-29 September and on 6 October, respectively. The yield is 40 hectoliters per hectare, and it is matured in 50% new oak. It has a very fragrant bouquet with perfumed red cherry and crushed strawberry fruit infused with minerals, like the La Chenade, very harmonious and detailed. The palate is medium-bodied with crunchy red berry fruit, crisp acidity, a little spicier than the La Chenade and perhaps with a touch more persistence on the finish. Cellar space should be made for this sensual and engaging wine, and if prices follow their trend as in previous years, it could be one of the Right Bank's outstanding values. Drink 2020 - 2035.
Score: 91/93
interessant. Ben ook op zoek naar dgl stijl van bordeaux.
Heb 2016 Domaine De l'A in primeur gekocht. Heb getwijfeld voor die Durantou wijnen. Misschien in 2018?
(19-04-2019 04:50 PM)gxmaes schreef: [ -> ]interessant. Ben ook op zoek naar dgl stijl van bordeaux.
Heb 2016 Domaine De l'A in primeur gekocht. Heb getwijfeld voor die Durantou wijnen. Misschien in 2018?
Domaine de l A vind ik persoonlijk ook heel mooi, kan ook niet anders met zulke topwijnmaker.
Toch zijn die wijnen misschien iets meer geëxtraheerd, iets voller dan wat ik tegenwoordig zoek.
Ik ben net bezig de restjes uit te drinken (in de schaduw van de catalpa
) en hoewel het eerste glas wat “eenvoudig” leek is het momenteel echt genieten. Pure finesse, nul bitterheid.
Aha, inderdaad interessant!
Heb mij ook wat van die Saintayme '16 aangeschaft in primeur.
Nog niet geprobeerd, maar klinkt alsof die mijn verwachtingen van mooie P/K-wijn wel zal inlossen.
(20-04-2019 09:30 AM)redacteur schreef: [ -> ]Aha, inderdaad interessant!
Heb mij ook wat van die Saintayme '16 aangeschaft in primeur.
Nog niet geprobeerd, maar klinkt alsof die mijn verwachtingen van mooie P/K-wijn wel zal inlossen.
Jazeker, nochtans had die wel wat droogtrekking op het eind, maar voor de rest in de toegankelijke stijl van de Lalande. Wat niet gezegd kan worden van de Montlandrie die ik gisterenavond nog opende (tja, curiosity killed the bottle
). Andere stijl, meer cabernet, minder fluwelig, meer karakter, heerlijke wijn. Straks meer, deze namiddag proef ik m verder.
De Castillon van Durantou, Montlandrie, leek gisteren een stuk minder gepolijst dan de andere wijnen die ik proefde. Hij toonde zich wilder, kruidiger, aardser.
Vandaag doet de eerste snuif me echter terugdenken aan de Lalande, met een gladder aroma van fijn rood en zwart fruit, kersenlikeur, leder en na opschudden tabak/grafiet. Ook in de mond komt de wijn soepeler over, maar toch iéts strenger dan Cruzelles, met krachtigere tannines en een bittertje in de afdronk.
Qua fraicheur en vulling zit dit, net zoals bij de andere wijnen van Durantou, zeer goed, toch lijkt het me dat we deze Castillon best iets meer tijd geven om tot volle wasdom te komen.
Les Cruzelles 2016
Na een discussie over Pomerol die ons bij L’Eglise Clinet leidde, knalde hij deze Lalande open. De wijngaarden zijn zichtbaar vanop t domein waar de heer Durantou zijn faam maakte. De neus zit op t bosfruit. De geplette aardbeien zoals hierboven beschreven door N Martin zit er bonk op evenals mineral infusion. Knap. Duidelijk een laatplukker. De mond is krachtig en lang, de tannines fijn. Alles klopt behalve dan misschien dan je in de mond misschien net dat extraatje, die kwinkslag verwacht om er een grote wijn van te maken. Ik zou er nog een extra Bourgogne zuurtje onder steken.
De Belle-Vue 2010 die ik er naast drink, heeft misschien niet de lengte, maar is wel iets meer mijn stijl en is op dag 2 heerlijk.
Citaat:De Belle-Vue 2010 die ik er naast drink, heeft misschien niet de lengte, maar is wel iets meer mijn stijl en is op dag 2 heerlijk.
Aha, blij te lezen dat hij toegankelijker begint te worden. Laatste keer dat ik hier iets las over de Belle-Vue was dat hij nog redelijk gesloten was.
(28-06-2020 10:31 PM)Fre schreef: [ -> ] Les Cruzelles 2016
Na een discussie over Pomerol die ons bij L’Eglise Clinet leidde, knalde hij deze Lalande open. De wijngaarden zijn zichtbaar vanop t domein waar de heer Durantou zijn faam maakte. De neus zit op t bosfruit. De geplette aardbeien zoals hierboven beschreven door N Martin zit er bonk op evenals mineral infusion. Knap. Duidelijk een laatplukker. De mond is krachtig en lang, de tannines fijn. Alles klopt behalve dan misschien dan je in de mond misschien net dat extraatje, die kwinkslag verwacht om er een grote wijn van te maken. Ik zou er nog een extra Bourgogne zuurtje onder steken.
De Belle-Vue 2010 die ik er naast drink, heeft misschien niet de lengte, maar is wel iets meer mijn stijl en is op dag 2 heerlijk.
Bedankt voor de TN Fré. Heb hier ook enkele flesjes van liggen. Al eentje open trekken of best nog even wachten?
(29-06-2020 10:16 AM)claret schreef: [ -> ] (28-06-2020 10:31 PM)Fre schreef: [ -> ] Les Cruzelles 2016
Na een discussie over Pomerol die ons bij L’Eglise Clinet leidde, knalde hij deze Lalande open. De wijngaarden zijn zichtbaar vanop t domein waar de heer Durantou zijn faam maakte. De neus zit op t bosfruit. De geplette aardbeien zoals hierboven beschreven door N Martin zit er bonk op evenals mineral infusion. Knap. Duidelijk een laatplukker. De mond is krachtig en lang, de tannines fijn. Alles klopt behalve dan misschien dan je in de mond misschien net dat extraatje, die kwinkslag verwacht om er een grote wijn van te maken. Ik zou er nog een extra Bourgogne zuurtje onder steken.
De Belle-Vue 2010 die ik er naast drink, heeft misschien niet de lengte, maar is wel iets meer mijn stijl en is op dag 2 heerlijk.
Bedankt voor de TN Fré. Heb hier ook enkele flesjes van liggen. Al eentje open trekken of best nog even wachten?
Deze wijn is, net zoals de andere die ik proefde van Durantou, zó toegankelijk dat je er gerust eentje kan van proeven. Persoonlijk vind ik ze zelfs iets té toegankelijk, op het randje van het sletterige (die rijpe aardbei viel me gisteren weer onmiddellijk op). Nochtans pérfect gemaakt, met ultiem rijpe tannines een streling voor de tong. Maar het is zoals soms bij goede Chileense wijnen: Eerste indruk is “Ah, heerlijk”, maar vanaf glas 2-3 heb je het wel een beetje gehad.
(29-06-2020 10:16 AM)claret schreef: [ -> ] (28-06-2020 10:31 PM)Fre schreef: [ -> ] Les Cruzelles 2016
Na een discussie over Pomerol die ons bij L’Eglise Clinet leidde, knalde hij deze Lalande open. De wijngaarden zijn zichtbaar vanop t domein waar de heer Durantou zijn faam maakte. De neus zit op t bosfruit. De geplette aardbeien zoals hierboven beschreven door N Martin zit er bonk op evenals mineral infusion. Knap. Duidelijk een laatplukker. De mond is krachtig en lang, de tannines fijn. Alles klopt behalve dan misschien dan je in de mond misschien net dat extraatje, die kwinkslag verwacht om er een grote wijn van te maken. Ik zou er nog een extra Bourgogne zuurtje onder steken.
De Belle-Vue 2010 die ik er naast drink, heeft misschien niet de lengte, maar is wel iets meer mijn stijl en is op dag 2 heerlijk.
Bedankt voor de TN Fré. Heb hier ook enkele flesjes van liggen. Al eentje open trekken of best nog even wachten?
Je kan er zeker eentje open trekken als je er meerdere hebt. De wijn is op zich al mooi in balans. Geef t voldoende zuurstof wel.
Bedankt beiden. Ik zet een flesje op de to-do lijst voor de komende weken.
(29-06-2020 05:20 PM)claret schreef: [ -> ]Bedankt beiden. Ik zet een flesje op de to-do lijst voor de komende weken.
Benieuwd of je je zal kunnen vinden in ons aanvoelen..!