wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken uit Noord-Italië?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Sordo Barolo Rocche di Castignole 2012
Zoals gewoonlijk haalde ik deze weer veel te laat uit de kelder. Ik plofte de wijn nog in een karaf vallen net voor het avondeten, veel te laat uiteraard. (Schandalig!). Maar het ging eigenlijk wel. Een voor Barolo "cru" zeer toegankelijke, mooi rond en zacht met wat rood fruit, een vleugje zoethout en een hint van cacao. Vrij gevuld, soepel (!) midden en mooie maar verre van spectaculaire afdronk. Niet van de meest complexe of diepzinnigste wijn uit deze regio, maar eerder een wat commerciëlere, vriendelijk en alreeds erg genietbare, toch wel lekkere wijn.
Terug kopen? Waarschijnlijk niet want ik denk dat ik mooiere Nebbiolo kan vinden aan deze prijs. Misschien toch nuttig voor restaurants.
[attachment=3972]
Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.
(06-09-2019 10:11 AM)33S schreef: [ -> ]Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.

Nizza is een nieuwe AOP en er moet zelfs geen "Barbera" meer op het label staan. De producenten zijn bijzonder ambitieus en ik proefde er al hele goede. Het zou het beste terroir zijn voor Barbera, enfin, buiten Barolo dan, maar daar zijn de beste plekjes natuurlijk ingenomen door Nebbiolo!
(06-09-2019 10:11 AM)33S schreef: [ -> ]Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.

Ik heb de indruk dat ze in Nizza gaan voor meer extractie en hout. Maar ja, daar zal wel een publiek voor zijn, neem ik aan. Alhoewel ik nog geen “buzz” gemerkt heb rond Nizza-wijnen.

Wat het terroir betreft, ik ben twee jaar geleden gepasseerd aan Nizza. Mooi heuvelachtig landschap uiteraard, maar het is me nietmeteen duidelijk hoe het verschilt van andere terroirs voor barbera. En je vindt ook weinig toelichting online over hoe Nizza-terroir anders zou zijn dan de rest.
(06-09-2019 10:54 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:11 AM)33S schreef: [ -> ]Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.

Ik heb de indruk dat ze in Nizza gaan voor meer extractie en hout. Maar ja, daar zal wel een publiek voor zijn, neem ik aan. Alhoewel ik nog geen “buzz” gemerkt heb rond Nizza-wijnen.

Wat het terroir betreft, ik ben twee jaar geleden gepasseerd aan Nizza. Mooi heuvelachtig landschap uiteraard, maar het is me nietmeteen duidelijk hoe het verschilt van andere terroirs voor barbera. En je vindt ook weinig toelichting online over hoe Nizza-terroir anders zou zijn dan de rest.

Op Progettovino enkele geproefd waaronder toch wel zeer mooie. Maar ja, ambitie staat helaas dikwijls garant voor veel nieuwe eik... Daar moet de toekomst nog iets aan doen. Eens opzoeken of daar toen iets specifieks gezegd werd over terroir (en of ik het genoteerd heb...).
(06-09-2019 10:54 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:11 AM)33S schreef: [ -> ]Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.

Ik heb de indruk dat ze in Nizza gaan voor meer extractie en hout. Maar ja, daar zal wel een publiek voor zijn, neem ik aan. Alhoewel ik nog geen “buzz” gemerkt heb rond Nizza-wijnen.

Wat het terroir betreft, ik ben twee jaar geleden gepasseerd aan Nizza. Mooi heuvelachtig landschap uiteraard, maar het is me nietmeteen duidelijk hoe het verschilt van andere terroirs voor barbera. En je vindt ook weinig toelichting online over hoe Nizza-terroir anders zou zijn dan de rest.

Hier het verschil in appellatieregels: https://italianwinecentral.com/denomination/nizza-docg/
(06-09-2019 01:01 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:54 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:11 AM)33S schreef: [ -> ]Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.

Ik heb de indruk dat ze in Nizza gaan voor meer extractie en hout. Maar ja, daar zal wel een publiek voor zijn, neem ik aan. Alhoewel ik nog geen “buzz” gemerkt heb rond Nizza-wijnen.

Wat het terroir betreft, ik ben twee jaar geleden gepasseerd aan Nizza. Mooi heuvelachtig landschap uiteraard, maar het is me nietmeteen duidelijk hoe het verschilt van andere terroirs voor barbera. En je vindt ook weinig toelichting online over hoe Nizza-terroir anders zou zijn dan de rest.

Hier het verschil in appellatieregels: https://italianwinecentral.com/denomination/nizza-docg/

Ok, maar het ging over het terroir. Is Nizza terroir beter dan andere plekken waar barbera staat?
(06-09-2019 01:19 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(06-09-2019 01:01 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:54 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:11 AM)33S schreef: [ -> ]Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.

Ik heb de indruk dat ze in Nizza gaan voor meer extractie en hout. Maar ja, daar zal wel een publiek voor zijn, neem ik aan. Alhoewel ik nog geen “buzz” gemerkt heb rond Nizza-wijnen.

Wat het terroir betreft, ik ben twee jaar geleden gepasseerd aan Nizza. Mooi heuvelachtig landschap uiteraard, maar het is me nietmeteen duidelijk hoe het verschilt van andere terroirs voor barbera. En je vindt ook weinig toelichting online over hoe Nizza-terroir anders zou zijn dan de rest.

Hier het verschil in appellatieregels: https://italianwinecentral.com/denomination/nizza-docg/

Ok, maar het ging over het terroir. Is Nizza terroir beter dan andere plekken waar barbera staat?

Volgens sommigen wel https://genieteninpiemonte.nl/2015/01/ni...-een-feit/
https://en.wikipedia.org/wiki/Nizza_DOCG
https://www.mynameisbarbera.com/nizza-do...irty-aces/

Ian D'Agata schrijft er ook iets over in z'n Italy's native wine grape terroirs, dat Nizza als aparte subzone (1 van de 3, naast colli astiani en tinella) werd geïdentificeerd na een lange periode van extensief veldwerk en microvinificaties
(06-09-2019 03:03 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(06-09-2019 01:19 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(06-09-2019 01:01 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:54 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(06-09-2019 10:11 AM)33S schreef: [ -> ]Prunotto Barbera d'Asti Superiore Nizza 'Bansella' 2016

Geen slechte wijn, misschien iets te vroeg geopend, maar op dit moment niet meteen een Barbera naar mijn smaak. Het hout domineerde nog iets te fel, met een soort van vanilletoets waar ik echt niet van hou, blind zou ik waarschijnlijk aan een Spaanse wijn gedacht hebben Confused.

Ik heb de indruk dat ze in Nizza gaan voor meer extractie en hout. Maar ja, daar zal wel een publiek voor zijn, neem ik aan. Alhoewel ik nog geen “buzz” gemerkt heb rond Nizza-wijnen.

Wat het terroir betreft, ik ben twee jaar geleden gepasseerd aan Nizza. Mooi heuvelachtig landschap uiteraard, maar het is me nietmeteen duidelijk hoe het verschilt van andere terroirs voor barbera. En je vindt ook weinig toelichting online over hoe Nizza-terroir anders zou zijn dan de rest.

Hier het verschil in appellatieregels: https://italianwinecentral.com/denomination/nizza-docg/

Ok, maar het ging over het terroir. Is Nizza terroir beter dan andere plekken waar barbera staat?

Volgens sommigen wel https://genieteninpiemonte.nl/2015/01/ni...-een-feit/
https://en.wikipedia.org/wiki/Nizza_DOCG
https://www.mynameisbarbera.com/nizza-do...irty-aces/

Ian D'Agata schrijft er ook iets over in z'n Italy's native wine grape terroirs, dat Nizza als aparte subzone (1 van de 3, naast colli astiani en tinella) werd geïdentificeerd na een lange periode van extensief veldwerk en microvinificaties

Thanks voor de info. Ik wacht nog op Ian's nieuwe boek.
(06-09-2019 04:38 PM)wvd schreef: [ -> ]...
Thanks voor de info. Ik wacht nog op Ian's nieuwe boek.

Idem, woensdag besteld, komt aan binnen een tiental dagen wijn
Bedankt. Ik kopieer het hier even :

The production area is the focus of the so-called Tertiary Piedmont Basin, a hilly region that originated from the lifting of the seabed during the late Tertiary epoch; the soils are calcareous, of medium depth, and characterized by sandy-clay marls and stratified sandstones
Voor wie Italiaans begrijpt, een artikel over Nizza en de resultaten van een proeverij :

http://www.wining.it/nizza-docg-la-barbe...nsigliate/
(06-09-2019 06:15 PM)33S schreef: [ -> ]
(06-09-2019 04:38 PM)wvd schreef: [ -> ]...
Thanks voor de info. Ik wacht nog op Ian's nieuwe boek.

Idem, woensdag besteld, komt aan binnen een tiental dagen wijn

Al bijna uit!
Monchiero Carbone - Roero Arneis 'Cecu d'la Bionda' 2018

Niet slecht, wit fruit en een bittertje, maar mist wat diepte. Had beter gesmaakt op een warmere dag. Ik herinner mij dat ik 5 jaar geleden heel enthousiast was over deze wijn, dat zal toch een momentopname geweest zijn Rolleyes

Ook niet echt mijn favoriete witte druif moet ik toegeven.
Enkele Barolo's geproefd en gedronken: Fratelli Alessandria Barolo 2014 vergeleken met M. Marengo Barolo 2014. De Alessandria lichter van kleur, meer open neus, elegant, Marengo iets dieper, gesloten, op dit moment ik lichte voorkeur voor de eerste, V gaat voor Marengo. 's Anderendaags een ander verhaal, A. nog steeds vrij licht, elegant, niet teveel tannine, maar iets minder fijn dan Marengo. Die komt mooi open, geeft duidelijk meer diepte en inhoud, langer ook. Beide kindermoord.
Zondag bij het hert dan een wat oudere knar: Monfaletto 1997, open en in de karaf om een uur of 2, eens proeven: lichte maar zeer mooie kleur, weinig neus, wel iets nuance, in de mond redelijk licht voor Barolo, goede lengte. Aan tafel om halfacht: totaal andere neus, zeer fijn, bijna Bourgondisch, mooi fruit, fijn "aards" met minerale toon. In de mond geen krachtpatser (La Morra...), maar heel mooie gelaagde, evenwichtige smaak met zeker voldoende zuren, mooie lengte zonder spectaculair te zijn. Terug kopen? Misschien wel!
Koppelingen