wijnliefhebbers

Volledige versie: Plaisir de Merle
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Plaisir de Merle - Cabarnet Sauvignon - 2013 uit de Paarl vallei.
Had hem al meermaals in de wijnhandel gezien maar nooit tot aanschaf over geweest. Totdat hij afgelopen woensdag met wat vrienden tot mij kwam. In magnum (zalig formaat btw).
In het glas een mooie robijnrode kleur. Mooi tranend langs het glas bij het walsen.
Qua smaak en neus eigenlijk niks verkeerd mee. Hetgeen men van een(klassieke) cabarnet sauvignon mag verwachten. Eigenlijk een zeer lekker glas wijn, mooi op dronk, wat complexiteit, en veel genot.
En toch bleef ik zowat op mijn honger. Te gemaakt? Te weinig terroir uit te halen? Te nieuwe wereld? Te gepolijst?
Eigenlijk kan ik het niet echt uitleggen. Enfin, heb ervan genoten en zou er zeker nog een glas van kunnen appreciëren. Hoewel ik dit niet in mijn kelder zou opnemen. Nochtans is de wijn goed gemaakt en best lekker eigenlijk.
Citaat:In magnum (zalig formaat btw)

Als de wijn lekker is wel. Tongue
(28-04-2019 12:15 PM)Cousteau schreef: [ -> ]Plaisir de Merle - Cabarnet Sauvignon - 2013 uit de Paarl vallei.
Had hem al meermaals in de wijnhandel gezien maar nooit tot aanschaf over geweest. Totdat hij afgelopen woensdag met wat vrienden tot mij kwam. In magnum (zalig formaat btw).
In het glas een mooie robijnrode kleur. Mooi tranend langs het glas bij het walsen.
Qua smaak en neus eigenlijk niks verkeerd mee. Hetgeen men van een(klassieke) cabarnet sauvignon mag verwachten. Eigenlijk een zeer lekker glas wijn, mooi op dronk, wat complexiteit, en veel genot.
En toch bleef ik zowat op mijn honger. Te gemaakt? Te weinig terroir uit te halen? Te nieuwe wereld? Te gepolijst?
Eigenlijk kan ik het niet echt uitleggen. Enfin, heb ervan genoten en zou er zeker nog een glas van kunnen appreciëren. Hoewel ik dit niet in mijn kelder zou opnemen. Nochtans is de wijn goed gemaakt en best lekker eigenlijk.

Zeer herkenbaar. Heb dit met zeer veel (de meeste) Nieuwe wereldwijnen.
2012 Plaisir de Merle Signature Blend

Heb dit even opgezocht, aangekocht in 2020, zowat het moment dat ik iets serieuzer met wijn begon bezig te zijn. Tevens in jaargang het oudste wat ik liggen heb ... dat is het lastige met bewaarwijnen, het kost veel tijd Wink
Het jeukte al een tijdje om deze te openen, en ik had hoge verwachtingen... hier gaan we.

Zuid-Afrikaan uit de Paarl regio.
Limited edition ter gelegenheid van de wijnmaker die in 2012 20 jaar bezig was op dit domein. Was mooi verpakt in een wit doosje, papiertje en op het label staat de duimprint van de wijnmaker, qua marketing zit het wel snor.
Bordeaux blend: 33% Cabernet Sauvignon, 25% Petit Verdot, 17% Cabernet franc, 17% Malbec and 8% Merlot.
Stevige jongen met 15% alcohol.

Dag te tevoren in de klimaatkast op 18 graden gelegd en paar uur vooraf rechtop gezet. Waarschijnlijk te laat geopend.

De vriendin vertelt 's morgens nog vrolijk dat ze zin had in mosseltjes, maar ter ere van de wijn is het toch lamskroon geworden. Heb het vrij puur gehouden met een frans geïnspireerd pureetje (ja, boter) en geglaceerde worteltjes. Waarschijnlijk zijn er betere combo's mogelijk, maar al bij al viel het wel mee.

De wijn dan. Bij het eten is die nog veel te energiek, iets te alcoholisch en te veel van alles. Kruidige neus met vooral alcohol, veel kruiden, leer, potloodslijpsel, zwart fruit. In de mond valt ook eerst die kruidigheid op, maar ook al snel iets onaangenaams. De balans is weg en er zit zoiets metaligs in dat ik associeer met bloed. Er is vast een naam voor. Alles bij elkaar is dit te veel voor het arme lammetje en ik besluit de wijn langs de kant te zetten voor later. Ik voel potentieel.

Veel geduld heb ik echter niet en al snel begin ik weer te nippen in de zetel. De wijn is wat tot rust gekomen, maar wat een wijn. Per slok wordt dit beter en blijft ie veranderen. Er komt balans in, het metalige maakt plaats voor toetsen van koffie en chocola. De afdronk gaat van alcoholisch en scherp naar iets wat volledig in balans komt aan de achterkant van de tong. Ik zou zelfs zeggen dat dit na 12 jaar te vroeg geopend is en nog niet op zijn top is.

Conclusie? In mijn persoonlijk wijnavontuur zit dit in de top 5.
(06-09-2024 10:58 PM)ntr0 schreef: [ -> ]2012 Plaisir de Merle Signature Blend

Heb dit even opgezocht, aangekocht in 2020, zowat het moment dat ik iets serieuzer met wijn begon bezig te zijn. Tevens in jaargang het oudste wat ik liggen heb ... dat is het lastige met bewaarwijnen, het kost veel tijd Wink
Het jeukte al een tijdje om deze te openen, en ik had hoge verwachtingen... hier gaan we.

Zuid-Afrikaan uit de Paarl regio.
Limited edition ter gelegenheid van de wijnmaker die in 2012 20 jaar bezig was op dit domein. Was mooi verpakt in een wit doosje, papiertje en op het label staat de duimprint van de wijnmaker, qua marketing zit het wel snor.
Bordeaux blend: 33% Cabernet Sauvignon, 25% Petit Verdot, 17% Cabernet franc, 17% Malbec and 8% Merlot.
Stevige jongen met 15% alcohol.

Dag te tevoren in de klimaatkast op 18 graden gelegd en paar uur vooraf rechtop gezet. Waarschijnlijk te laat geopend.

De vriendin vertelt 's morgens nog vrolijk dat ze zin had in mosseltjes, maar ter ere van de wijn is het toch lamskroon geworden. Heb het vrij puur gehouden met een frans geïnspireerd pureetje (ja, boter) en geglaceerde worteltjes. Waarschijnlijk zijn er betere combo's mogelijk, maar al bij al viel het wel mee.

De wijn dan. Bij het eten is die nog veel te energiek, iets te alcoholisch en te veel van alles. Kruidige neus met vooral alcohol, veel kruiden, leer, potloodslijpsel, zwart fruit. In de mond valt ook eerst die kruidigheid op, maar ook al snel iets onaangenaams. De balans is weg en er zit zoiets metaligs in dat ik associeer met bloed. Er is vast een naam voor. Alles bij elkaar is dit te veel voor het arme lammetje en ik besluit de wijn langs de kant te zetten voor later. Ik voel potentieel.

Veel geduld heb ik echter niet en al snel begin ik weer te nippen in de zetel. De wijn is wat tot rust gekomen, maar wat een wijn. Per slok wordt dit beter en blijft ie veranderen. Er komt balans in, het metalige maakt plaats voor toetsen van koffie en chocola. De afdronk gaat van alcoholisch en scherp naar iets wat volledig in balans komt aan de achterkant van de tong. Ik zou zelfs zeggen dat dit na 12 jaar te vroeg geopend is en nog niet op zijn top is.

Conclusie? In mijn persoonlijk wijnavontuur zit dit in de top 5.

Leuke TN thumbsup
Hoe een wijn kan veranderen hè..

In de beginjaren van de blog proefde ik de CS van dit huis, was één van de eerste Nieuwe Wereld wijnen die ik goed vond.

https://wijnliefhebbers.wordpress.com/20...rle-paarl/

19 jaar geleden zeg…Blush
(07-09-2024 09:16 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-09-2024 10:58 PM)ntr0 schreef: [ -> ]2012 Plaisir de Merle Signature Blend

Heb dit even opgezocht, aangekocht in 2020, zowat het moment dat ik iets serieuzer met wijn begon bezig te zijn. Tevens in jaargang het oudste wat ik liggen heb ... dat is het lastige met bewaarwijnen, het kost veel tijd Wink
Het jeukte al een tijdje om deze te openen, en ik had hoge verwachtingen... hier gaan we.

Zuid-Afrikaan uit de Paarl regio.
Limited edition ter gelegenheid van de wijnmaker die in 2012 20 jaar bezig was op dit domein. Was mooi verpakt in een wit doosje, papiertje en op het label staat de duimprint van de wijnmaker, qua marketing zit het wel snor.
Bordeaux blend: 33% Cabernet Sauvignon, 25% Petit Verdot, 17% Cabernet franc, 17% Malbec and 8% Merlot.
Stevige jongen met 15% alcohol.

Dag te tevoren in de klimaatkast op 18 graden gelegd en paar uur vooraf rechtop gezet. Waarschijnlijk te laat geopend.

De vriendin vertelt 's morgens nog vrolijk dat ze zin had in mosseltjes, maar ter ere van de wijn is het toch lamskroon geworden. Heb het vrij puur gehouden met een frans geïnspireerd pureetje (ja, boter) en geglaceerde worteltjes. Waarschijnlijk zijn er betere combo's mogelijk, maar al bij al viel het wel mee.

De wijn dan. Bij het eten is die nog veel te energiek, iets te alcoholisch en te veel van alles. Kruidige neus met vooral alcohol, veel kruiden, leer, potloodslijpsel, zwart fruit. In de mond valt ook eerst die kruidigheid op, maar ook al snel iets onaangenaams. De balans is weg en er zit zoiets metaligs in dat ik associeer met bloed. Er is vast een naam voor. Alles bij elkaar is dit te veel voor het arme lammetje en ik besluit de wijn langs de kant te zetten voor later. Ik voel potentieel.

Veel geduld heb ik echter niet en al snel begin ik weer te nippen in de zetel. De wijn is wat tot rust gekomen, maar wat een wijn. Per slok wordt dit beter en blijft ie veranderen. Er komt balans in, het metalige maakt plaats voor toetsen van koffie en chocola. De afdronk gaat van alcoholisch en scherp naar iets wat volledig in balans komt aan de achterkant van de tong. Ik zou zelfs zeggen dat dit na 12 jaar te vroeg geopend is en nog niet op zijn top is.

Conclusie? In mijn persoonlijk wijnavontuur zit dit in de top 5.

Leuke TN thumbsup
Hoe een wijn kan veranderen hè..

In de beginjaren van de blog proefde ik de CS van dit huis, was één van de eerste Nieuwe Wereld wijnen die ik goed vond.

https://wijnliefhebbers.wordpress.com/20...rle-paarl/

19 jaar geleden zeg…Blush

Mooie TN inderdaad....
Helaas ook 1 die me met de neus op de feiten drukt: ".. aangekocht in 2020, zowat het moment dat ik iets serieuzer met wijn begon bezig te zijn. Tevens in jaargang het oudste wat ik liggen heb ... dat is het lastige met bewaarwijnen, het kost veel tijd Wink " watte

Ik begon me serieus met wijn bezig te houden in 1979.... oudste wijn is een 1957 denk ik en ik vind bijna alles van 2020 nog te jong... Wink
Ik heb er nog eentje liggen nu. Ga proberen van er nog minstens 5 jaar af te blijven.
t Was 2012 hè Werner.
(07-09-2024 10:57 AM)vinejo schreef: [ -> ]t Was 2012 hè Werner.
Rolleyes Alcohol tast de hersens aan, zoveel is duidelijk...Wink
Nee, alleen de celblaasjes.
Deze topic deed me ergens aan denken.
In de prilste periode van ons groepje proefden we op 25/9/2013:

Plaisir de Merle - Grand Plaisir - 2007
W.O. Paarl
Plaisir de Merle, Simondium, Paarl
14%Vol - 19,30 euro
40% CS, 10% M, 15% CF, 10% PV, 10% Malbec, 15 Syrah.
Oog: helder, intens, granaantrood, ondoorzichtig
Neus: Intens, vlier, gestoofde kers, ceder, tabak, rook, peper, kruidnagel, vanille, finesserijk
Mond: goed evenwicht, iets hoger in de zuren. Afdronk van zo'n 4 seconden.
Nu te drinken.

Dat is alweer lang geleden.
Koppelingen