wijnliefhebbers

Volledige versie: 't Zilte (MAS) - Antwerpen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Volgende maand heb ik met de wederhelft een tafeltje geboekt in 't Zilte, boven in het MAS.
Misschien heeft er hier iemand een ervaring?
Tom Ieven (in september jaar verkozen tot beste Belgische sommelier en toen nog werkzaam in 't Zilte) zou intussen naar het Hof Van Cleve overgestapt zijn :-(
Geen idee wie zijn vervanger is...
(15-05-2019 08:41 PM)ElFrikandel schreef: [ -> ]Volgende maand heb ik met de wederhelft een tafeltje geboekt in 't Zilte, boven in het MAS.
Misschien heeft er hier iemand een ervaring?
Tom Ieven (in september jaar verkozen tot beste Belgische sommelier en toen nog werkzaam in 't Zilte) zou intussen naar het Hof Van Cleve overgestapt zijn :-(
Geen idee wie zijn vervanger is...

Ik heb de indruk dat de sommeliers van de toprestaurants erg vaak van werkgever veranderen (behalve als ze partner of eigenaar zijn natuurlijk).
Omdat we 3 daagjes kinderloos waren (zoon op boerderijklas) hebben we ons gisteren getrakteerd op een lunch in het MAS.
Omdat we beide graag wijn drinken, toch maar gekozen voor openbaar vervoer: met de trein van Aarschot naar Antwerpen Centraal en vandaar een goeie 2 km stappen naar het MAS, ideaal om de honger op te wekken.
We waren 15 min voor afgesproken uur aangekomen, dat was geen enkel probleem en werden vriendelijk verzocht om te aperitieven op het prachtige terras met dito zicht op Schelde-meander. Het goede weer was ook van de partij.

Als aperitief werd gevraagd of we graag champagne of iets anders hadden. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Er waren 2 soorten, we hebben elk een verschillende genomen (22 euro/glas):
- Bollinger Special Cuvée Brut: waaw, wat een pracht, mooi toasty, veel materie
- Marguet Rosé Grand Cru Shaman 16: droge stijl, iets fruitiger
Drie bordjes met fingerfood hapjes werden ons in tussentijd gepresenteerd.
Daarna werden we vriendelijk verzocht om naar binnen te gaan voor het steviger werk, 6 gangen met aangepaste wijnen (205 euro pp). Voor het water (dat continu bijgevuld werd), werd 8 euro pp aangerekend.

Hieronder de geserveerde wijnen:
- Kai Schätzel Riesling 2017
- Pascal Avril Chenin de Tourraine 2015
- Kortpad Kaaptoe Blankbottle (Zuid-Afrika) 2017
- Chateau Khoury Symphonie 2007
- Kracher Beerenauslese Cuvee 2017 (magnum fles !)
- Gonzales Byass Apostoles
Allemaal prachtexemplaren die enorm goed bij de gerechtjes pasten. De sommelier (vervanger van Tom Ieven) besprak de wijnen met veel passie en flair. Ik denk dat we er nog van gaan horen.
Mooie glasvulling, en de glazen werden zelfs wat bijgevuld als ze bijna leeg waren!

Daarna nog een deca voor mezelf en een thee voor de echtgenote (12 euro/stuk), vergezeld van nog 4 kleine dessertjes, waaronder een pastille die in de mond kraakte en gevuld was met Chartreuze likeur. Die gaf me wel een finaal "klopke" ;-)

Omdat het een doordeweekse middag was, zat het restaurant nog niet voor de helft vol, wat voor een rustige, relaxte sfeer zorgde.
Het personeel was zeer attent en zeker niet storend.
De vrouw des huizes nam zelfs tijd om een "klapke" te doen.

Voor wat ons betreft, een aanrader !
Klinkt heerlijk. Ook dat van die kinderloze dagen Smile
Bedankt voor t mooie verslag!
Toch wel behoorlijk prijzig voor water en thee (ook grotendeels water eigenlijk, aan 12 euro, dat is 480 BF! Ah nee, we mogen niet meer omrekenen ;-) ).
Maar het plaatje klopte blijkbaar, dan gaat een mens niet klagen Wink
(19-06-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bedankt voor t mooie verslag!
Toch wel behoorlijk prijzig voor water en thee (ook grotendeels water eigenlijk, aan 12 euro, dat is 480 BF! Ah nee, we mogen niet meer omrekenen ;-) ).
Maar het plaatje klopte blijkbaar, dan gaat een mens niet klagen Wink

Best niet, want anders ga ik denken: voor nu een lunchke in het MAS gingen we vroeger 3 weken naar Italië...
(20-06-2019 10:27 AM)wvd schreef: [ -> ]Best niet, want anders ga ik denken: voor nu een lunchke in het MAS gingen we vroeger 3 weken naar Italië...

Toch even nuanceren: een "lunchke" in 't Zilte (MAS) is 3 gangen en kost 68 euro zonder wijnselectie, of 100 euro met. De menu met 6 of 8 gangen kan je zowel 's middags als 's avonds nemen. Wij verkiezen de middag, omdat we dan nog makkelijk met het openbaar vervoer terug thuis geraken, plus meestal ook rustiger.

Ik beklaag me een beetje dat ik er prijzen bij gezet heb. Het ging vooral over de ervaring en de wijnen (de gerechten heb ik niet vermeld, maar de menu kan je momenteel nog zien op de website). Zoals een zeer slim mens ooit zei: alles is relatief. Ook zo met de prijzen. Ik vind bijvoorbeeld 30 euro of meer voor een fles wijn ook veel geld, maar voor wijnen uit sommige streken is dat misschien een gewoonte geworden. Kwestie van vraag en aanbod zeker, zolang de zot het er voor wil betalen. Idem voor muziekfestivals, voetbalwedstrijden,...

Eigenlijk zijn we "op reis" geweest: we hebben schitterende terroir wijnen geproefd uit Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Libanon,... We hebben een "museum" bezocht met de prachtige schilderijtjes op het bord. We hebben onvergetelijke smaaksensaties gehad. Even werden we verwend als royalty. En we hebben een ervaring bij die we ons nog lang zullen herinneren. Dat maakte het voor ons wel waard om dat geld er aan te geven.
(20-06-2019 08:33 PM)ElFrikandel schreef: [ -> ]Eigenlijk zijn we "op reis" geweest: we hebben schitterende terroir wijnen geproefd uit Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Libanon,... We hebben een "museum" bezocht met de prachtige schilderijtjes op het bord. We hebben onvergetelijke smaaksensaties gehad. Even werden we verwend als royalty. En we hebben een ervaring bij die we ons nog lang zullen herinneren. Dat maakte het voor ons wel waard om dat geld er aan te geven.

Heel mooi gezegd!
(die prijzen erbij hoef je je niet te beklagen, denk dat velen dit toch wetenswaardig vinden.)
(20-06-2019 08:33 PM)ElFrikandel schreef: [ -> ]Eigenlijk zijn we "op reis" geweest: we hebben schitterende terroir wijnen geproefd uit Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Libanon,... We hebben een "museum" bezocht met de prachtige schilderijtjes op het bord. We hebben onvergetelijke smaaksensaties gehad. Even werden we verwend als royalty. En we hebben een ervaring bij die we ons nog lang zullen herinneren. Dat maakte het voor ons wel waard om dat geld er aan te geven.
Zo is het maar net!
Ik bezocht met mn vrouw Hertog Jan en betaalde +1000 euro voor die avond. Maar het ging ons om de beleving, dagje Brugge, kinderloos, hotelletje, dineren....
Veel geld idd, maar zoals je zegt : een ervaring die je lang zal herinneren...
Het is je alvast dik gegund!
Beste Elfrikandel, het was absoluut niet mijn bedoeling om jou of het mas te bekritiseren. Ik weet best dat je bij een dergelijke beleving even de prijs mag opzij zetten. Het was eerder als aanvullende reactie op Jo met bespiegeling van hoe prijzen geëvolueerd zijn sinds mijn jeugd. Wij frequenteren (te?) weinig toprestaurants, maar bvb. onze passages bij o.a. The Jane staan wel in mijn geheugen gegrift en dat was duurder dan wat jij hier betaalde. Het is nu eenmaal zo, dergelijke prijzen lijken misschien absurd, maar vele toprestaurants komen toch maar amper rond.
(21-06-2019 11:44 AM)wvd schreef: [ -> ]Beste Elfrikandel, het was absoluut niet mijn bedoeling om jou of het mas te bekritiseren. Ik weet best dat je bij een dergelijke beleving even de prijs mag opzij zetten. Het was eerder als aanvullende reactie op Jo met bespiegeling van hoe prijzen geëvolueerd zijn sinds mijn jeugd. Wij frequenteren (te?) weinig toprestaurants, maar bvb. onze passages bij o.a. The Jane staan wel in mijn geheugen gegrift en dat was duurder dan wat jij hier betaalde. Het is nu eenmaal zo, dergelijke prijzen lijken misschien absurd, maar vele toprestaurants komen toch maar amper rond.

Akkoord met wat hierboven gezegd is: wie het geld er voor over heeft moet dat zeker doen, daar heeft niemand anders over te oordelen, maar het deed mij nadenken over prijszetting en dan meer bepaald die van het eten vs. die van de drank.

Je hoort vaak zeggen van die sterrenrestaurants dat hun producten (voor het eten) zo duur zijn dat ze wel veel winst op de drank (en dan vooral wijn) MOETEN nemen.

Neem nu dat glas champagne aan 22€/glas. Als ik het goed begrijp kostte de Bollinger evenveel als die Marguet. Die laatste is een blijkbaar een degelijk kleine producent, die ook bio werkt, met paarden etc, dus waarschijnlijk wat duurder dan de doorsnee kleine producent. Laten we voor 't gemak uitgaan van een gemiddelde aankoopprijs van 30€/fles, dan kom je op 5€/glas, maar ze verkopen het aan 22€, dus ruim x4. Dan heb ik al snel het gevoel dat ik "gesjareld" wordt.

Maar als ik de logica volg dat dit te maken heeft met die zeer dure producten, dan kan ik alleen maar concluderen dat de wijn te duur is, omdat het eten te goedkoop is.
En als dat het geval is stel ik mij de vraag waarom dat gedaan wordt (én waarom dat in de Horeca als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien).

Ik hoor iedereen al roepen, ja maar je vergeet de kostprijs van het personeel, maar als je dat gaat meerekenen wordt het alleen maar onlogischer, aangezien keukenpersoneel mij een grotere impact lijkt te hebben op de prijs van het eten, als het zaalpersoneel op de prijs van de wijn, of op z'n minst even groot.

Laatste mogelijke verklaring is dat de loonkost in België zo hoog ligt dat ze zowel op eten als op drank wel x4 moeten doen om te overleven Rolleyes

Corrigeer mij gerust als ik denkfouten maak, hoor. Ik vond het gewoon een interessante gedacht.
(21-06-2019 01:54 PM)Dave schreef: [ -> ][quote='wvd' pid='89911' dateline='1561110268']


Neem nu dat glas champagne aan 22€/glas. Als ik het goed begrijp kostte de Bollinger evenveel als die Marguet. Die laatste is een blijkbaar een degelijk kleine producent, die ook bio werkt, met paarden etc, dus waarschijnlijk wat duurder dan de doorsnee kleine producent. Laten we voor 't gemak uitgaan van een gemiddelde aankoopprijs van 30€/fles, dan kom je op 5€/glas, maar ze verkopen het aan 22€, dus ruim x4. Dan heb ik al snel het gevoel dat ik "gesjareld" wordt.


Corrigeer mij gerust als ik denkfouten maak, hoor. Ik vond het gewoon een interessante gedacht.

Bij een glas champagne ontvang je ook nog 3x een hapje. Die zitten natuurlijk ook in die prijs. Laat ons zeggen 2-3 euro/hapje, dan blijft er 15 euro voor het glas champagne over. Wat volgens jou berekening dus kost x 3 zou zijn, maar dat is een gangbare in de horeca.
Zoals je wellicht weet ligt de loonkost in België zowat het hoogst in de wereld. De politiek heeft nooit genoeg hier, blijkens ook de meest riante toelages ter wereld aan de partijen. Daar moeten we mee leven (of emigreren...). Ik vind het ook wraakroepend als je ziet dat je bvb in Italië mooie wijnen bestelt aan 120 à 140% van de winkelprijs. Bij ons is het bijna niet te doen om zo'n restaurant te runnen. Daartegenover staat dat veel goedkopere brasserie's wél uit de kosten komen. Er is zelfs een ** keet waar de eigenaar een paar brasseries heeft om zijn ** te kunnen betalen. Dat geeft toch te denken hé.
Het is schrijnend om zien hoe de overheid hier de tak afzaagt waarop we zitten. KMO's worden tegengewerkt. Als je bvb bij The Jane, toch een zaak met enige uitstraling zou ik denken en bovendien met 60 m/v personeel, moet (mag!) leveren, dan ben je altijd fout geparkeerd. Nooit is daar binnen een straal van 100 meter een vrije parkeerplaats te vinden. Ze hebben gevraagd of ze niet 1 laad/ losplaats kunnen krijgen. Nee dus, alles moet opbrengen.
Geen sterrenrestaurant maar een voorbeeld van een wijn- en drankenkaart http://www.augustwijnbar.be/wp-content/u....05.19.pdf
(21-06-2019 05:53 PM)shiraz schreef: [ -> ]Geen sterrenrestaurant maar een voorbeeld van een wijn- en drankenkaart http://www.augustwijnbar.be/wp-content/u....05.19.pdf

Vind ik wel een eerlijke kaart.
De toeslag op een fles is in grote lijnen een bepaald bedrag en geen factor.
Dat nodigt altijd uit om wat duurdere wijnen te drinken.
Als ze duurdere flessen ook x3 gaan doen, wordt het snel een zotte bedoening!
Je kan de kaart van een wijnbar toch niet vergelijken met een restaurant? Bij de laatste draait het om het eten, en moet je dit naar prijs in de mate van het mogelijke laagdrempelig houden, wat betekent dat je dit op de rest moet compenseren natuurlijk. Ik vraag me vaak af of een wijnbar met een concept zoals August (in Brussel heb je er verschillende) zijn geld voornamelijk verdiend op de eerste of de tweede kolom. Daarnaast zijn de prijzen in de tweede kolom ook al niet de prijzen die je als particulier in de handel betaalt, dus wat een al bij al redelijke marge lijkt, is niet noodzakelijk de volledige waarheid.
(21-06-2019 07:55 PM)Kupers schreef: [ -> ]Je kan de kaart van een wijnbar toch niet vergelijken met een restaurant? Bij de laatste draait het om het eten, en moet je dit naar prijs in de mate van het mogelijke laagdrempelig houden, wat betekent dat je dit op de rest moet compenseren natuurlijk. Ik vraag me vaak af of een wijnbar met een concept zoals August (in Brussel heb je er verschillende) zijn geld voornamelijk verdiend op de eerste of de tweede kolom. Daarnaast zijn de prijzen in de tweede kolom ook al niet de prijzen die je als particulier in de handel betaalt, dus wat een al bij al redelijke marge lijkt, is niet noodzakelijk de volledige waarheid.

Hier opnieuw dezelfde redenering: 'de prijs van het eten moet je laagdrempelig houden maar dat moet je dan compenseren'...

Mijn vraag blijft: WAAROM ?

Is het dan zo moeilijk om dezelfde factor/winstmarge toe te passen op allebei?

I know, het resultaat zal vermoedelijk hetzelfde zijn, ik ben gewoon op zoek naar de verklaring.
Ik denk dat de prijs van eten voor de meeste mensen doorslaggevend blijft in hun beslissing om op restaurant te gaan. Gezien de enerverende trend van menuformules weten ze op voorhand wat het hen gaat kosten aan eten, de drank kunnen ze tenminste nog zelf kiezen en niemand is verplicht om minstens 50 euro voor een fles wijn neer te tellen. Als je dan je menuprijs te hoog, maar misschien dichter bij de 'correcte' prijs zet (en met correct bedoel ik specifiek hier de prijs die ze zouden moeten halen om wijn niet x3 of x4 te moeten doen), dan komen de mensen tout court niet.

Je ziet dit trouwens perfect bij de gerechten die met een vast menu en a la carte werken; de gerechten in de laatste kosten een veelvoud van wat ze zouden kosten verwerkt in een menuformule.
(21-06-2019 04:56 PM)wvd schreef: [ -> ]Zoals je wellicht weet ligt de loonkost in België zowat het hoogst in de wereld. De politiek heeft nooit genoeg hier, blijkens ook de meest riante toelages ter wereld aan de partijen. Daar moeten we mee leven (of emigreren...). Ik vind het ook wraakroepend als je ziet dat je bvb in Italië mooie wijnen bestelt aan 120 à 140% van de winkelprijs. Bij ons is het bijna niet te doen om zo'n restaurant te runnen. Daartegenover staat dat veel goedkopere brasserie's wél uit de kosten komen. Er is zelfs een ** keet waar de eigenaar een paar brasseries heeft om zijn ** te kunnen betalen. Dat geeft toch te denken hé.
Het is schrijnend om zien hoe de overheid hier de tak afzaagt waarop we zitten. KMO's worden tegengewerkt. Als je bvb bij The Jane, toch een zaak met enige uitstraling zou ik denken en bovendien met 60 m/v personeel, moet (mag!) leveren, dan ben je altijd fout geparkeerd. Nooit is daar binnen een straal van 100 meter een vrije parkeerplaats te vinden. Ze hebben gevraagd of ze niet 1 laad/ losplaats kunnen krijgen. Nee dus, alles moet opbrengen.

De loonkost ligt in Frankrijk niet veel lager dan hier, en toch eet én drink daar altijd goedkoper. Waarom is dat dan?
(21-06-2019 07:55 PM)Kupers schreef: [ -> ]Je kan de kaart van een wijnbar toch niet vergelijken met een restaurant? Bij de laatste draait het om het eten, en moet je dit naar prijs in de mate van het mogelijke laagdrempelig houden, wat betekent dat je dit op de rest moet compenseren natuurlijk. Ik vraag me vaak af of een wijnbar met een concept zoals August (in Brussel heb je er verschillende) zijn geld voornamelijk verdiend op de eerste of de tweede kolom. Daarnaast zijn de prijzen in de tweede kolom ook al niet de prijzen die je als particulier in de handel betaalt, dus wat een al bij al redelijke marge lijkt, is niet noodzakelijk de volledige waarheid.
1 - Het gaat hier wel degelijk om een restaurant. Onlangs nog besproken door Bruno Vanspauwen
http://www.vierbordjes.be/?p=restaurants_detail&id=728
2 - Of een bepaalde wijn nu aangekocht wordt door een wijnbar, een restaurant, al dan niet met de nodige sterren, of voor mijn part een frituur, de aankoopprijs is steeds dezelfde. Al je dan ziet dat men factor 4 tot 6 hanteert bij de verkoop, dan heb ik daar als consument een probleem mee en dan ben ik eerder geneigd om over te schakelen naar een frisse pint.
Ik kom zelf regelmatig in horecagroothandels en ken ook wel iets van foodkost -->
dat men die prijzen moet hanteren om het " goedkopere" eten daarmee te compenseren vind ik boerenbedrog. De restaurants kunnen nu ook veel gerichter inkopen en het verlies beperken aangezien de meeste restaurants met menu's werken.
(21-06-2019 08:54 PM)Kupers schreef: [ -> ]Ik denk dat de prijs van eten voor de meeste mensen doorslaggevend blijft in hun beslissing om op restaurant te gaan. Gezien de enerverende trend van menuformules weten ze op voorhand wat het hen gaat kosten aan eten, de drank kunnen ze tenminste nog zelf kiezen en niemand is verplicht om minstens 50 euro voor een fles wijn neer te tellen. Als je dan je menuprijs te hoog, maar misschien dichter bij de 'correcte' prijs zet (en met correct bedoel ik specifiek hier de prijs die ze zouden moeten halen om wijn niet x3 of x4 te moeten doen), dan komen de mensen tout court niet.

Je ziet dit trouwens perfect bij de gerechten die met een vast menu en a la carte werken; de gerechten in de laatste kosten een veelvoud van wat ze zouden kosten verwerkt in een menuformule.

Mja, zou kunnen. En dan nemen ze toch maar aangepaste wijnen waarbij het veel makkelijker is om grote marges te nemen zonder dat het opvalt... ;-)
ik wil er in de marge nog even aan herinneren dat de BTW verlaging van een paar jaar geleden geleid heeft tot een margeverhoging van 15%
immers, de horeca-uitbaters die de klant lieten meegenieten van de BTW verlaging zijn serieus in de minderheid
Koppelingen