wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Jean Bourdy
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Enkele dagen in de Jura en dan kan een bezoek aan een wijndomein niet ontbreken.

Ons oog viel op Domaine Jean Bourdy in Arlay. Het domein is al zestien generaties lang, ofwel sinds 1579 (!) in handen van dezelfde familie. Wij werden ontvangen door Jean-Philippe, die samen met zijn broer Jean-François het domein runt maar volgend jaar op pensioen gaat. Jean-François zal vanaf dan samen met zijn dochter het domein runnen.

Domaine Jean Bourdy is 10 hectare groot in Côtes de Jura en (een klein deeltje) in Chateau-Chalon en heeft sinds 2006 een Demeter label - ze werken biodynamisch. Die werkwijze kwam tijdens de hete zomer van vorig jaar goed van pas, vertelde Jean-Philippe: om de druivenstokken te kalmeren tijdens de hitte, gebruikte hij kamille, veneraan en andere rustgevende middelen. Met succes: ze konden twee weken later oogsten dan de niet-biodynamische buren.

Wat kregen we in het glas?
- Côtes du Jura Rouge 2014 (Poulsard, Troussea en Pinot Noir): Een beetje aards en scherp in de neus, in de mond rood fruit en ook de nodige zuren (balsamico-azijn?), ook best wat kruidig. Heel fijne wijn.

- Côtes du Jura Blanc 2014 (Chardonnay): Beetje floraal, citrusachtig ook, erg droog.

- Côtes de Jura Blanc 2014 (Savagnin): Heeft een groter boeket en is nog een stuk krachtiger.

- Vin Jaune: een primeur hier, nog nooit vin jaune gedronken. In de neus vooral noten, appel, kruiden. Heel krachtig boeket, dat eenmaal in de mond wordt bevestigd. Een fenomenaal lange afdronk, die enkele minuten duurt. Wat een wijn!

- Vin Jaune Chateau-Chalon: Zelfs nog wat krachtiger dan de gewone 'vin jaune'. In de neus komt er gekonfijt fruit bij.

De vin jaune kan bijzonder lang ouder worden. In de cave van Bourdy liggen nog enkele flessen uit 1781, waar ze enkele jaren geleden eentje van hadden geopend en die naar verluidt fenomenaal jong en levendig was. Volgens Jean-Philippe kunnen al hun wijnen minstens vijftig jaar bewaard worden, ook de gewone Côtes de Jura.

Heel fijn bezoek, erg vriendelijke man. De cave is op zich een klein museumpje. Daarna nog even Château-Chalon bezocht, vanwaar je een magnifiek zicht op de wijnstokken in de omgeving. Mooie wijnstreek, en bijzonder goede wijnen.
Dank voor dit mooie verslagje!
In november passeren we ook in de streek.
Maken ze bij Bourdy geen pinot noir monocepage?
(21-07-2019 10:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor dit mooie verslagje!
In november passeren we ook in de streek.
Maken ze bij Bourdy geen pinot noir monocepage?

Die kregen we in ieder geval niet in het glas, en op het eerste gezicht vind ik er niet meteen iets van terug online.
Rode wijn is niet de core business in de Jura, maar vond ik hun Côtes de Jura Rouge toch erg goed.
Citaat:In de cave van Bourdy liggen nog enkele flessen uit 1781, waar ze enkele jaren geleden eentje van hadden geopend en die naar verluidt fenomenaal jong en levendig was.

watte Ongelooflijk. Het eeuwige leven precies...
(22-07-2019 10:31 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:In de cave van Bourdy liggen nog enkele flessen uit 1781, waar ze enkele jaren geleden eentje van hadden geopend en die naar verluidt fenomenaal jong en levendig was.

watte Ongelooflijk. Het eeuwige leven precies...

Ja, niet te schatten, die vin jaune is toch iets bijzonders. Hij vertelde wel dat ze de oude flessen goed soigneren, om de tien jaar zetten ze er nieuwe kurken op.

En zelfs hun rode Côtes de Jura zou je vijftig jaar kunnen bewaren. Maar goed, dat hebben we zelf natuurlijk niet getest of geproefd.
Gisteren bij parelhoen uit de oven met boontjes en aardappelen, dronken we de Côtes du Jura Blanc (savagnin) 2015.

Deze wijn werd opgevoed als vin jaune, maar in 5 à 10 procent van de vaten gaat er iets mis met de 'voile' - voor de wijnboeren is het gissen naar de oorzaak. Geen probleem echter, dan halen ze de wijn uit het vat en bottelen ze er een Côtes du Jura van.

Een viertal uren voor het serveren openden we de fles.

In de neus ruik je het oxidatieve van de vin jaune - een van de gasten aan tafel maakte de vergelijking met sherry. Een heel complexe neus met walnoten, hooi, klei, sinaasappelschil en groene appel.

Goede match bij het eten, en weer die fenomenaal lange afdronk. Slurp
(30-07-2019 02:30 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]een van de gasten aan tafel maakte de vergelijking met sherry.

Het grootste verschil zit 'em in de prijs. Big Grin
Koppelingen