wijnliefhebbers

Volledige versie: Juan Gil - Jumilla
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Jumilla, een kleine 2 uur het binnenland in (vanaf Orihuela Costa). Desolaat doch een mooie route vanaf Murcia. De digitale temperatuurmeter van de Fiat 500 stond op 41°C doch de AC werkte vlekkeloos. Ik dacht, die mensen gaan daar eens blij zijn dat ze iemand over de vloer krijgen. Niet dus, toen we aankwamen stonden er reeds een 30-tal wagens op de parking. We hadden per e-mail afgesproken om 10:30 u. en dat was dus een groepsrondleiding (€8,00 pp inclusief degustatie). Het gebruikelijke zoals in vele andere domeinen doch een goede, duidelijke en professionele uitleg. Modern uitgerust domein, met bijzondere aandacht voor hygiënische werkomstandigheden. De Monastrell druif (Mourvèdre) doet het hier zeer goed op deze arme, zanderige kalksteenbodem. Juan Gil is ook actief in andere Spaanse wijngebieden (Montsant, Priorat, Calatayud,…). Als ik goed bij de les was zou Philloxera hier (in Jumilla) later hebben toegeslagen dan in andere regionen in Europa waardoor nieuwe aanplant begin de jaren ‘90.

Degustatie in een afzonderlijke degustatieruimte na een rondleiding van +/- 45 min.

Kort genoteerd.

1. Muscat, droog gevinifieerd – DOP Jumilla. Doorzichtige wijn met in de mond citrus, appel en abrikoos. Goede aciditeit. Mondvullende wijn, mag gerust met een gerecht.

2. Laya – DOP Almansa. 70% Garnacha en 30% Monastrell. 4 maand in Franse vaten.
Purpere kleur, ondoorzichtig. Braambes en blauwe bes ondersteund door de nodige zuurtjes. Mooie wijn.

3. Silver Label – DOP Jumilla. 100% Monastrell opgevoed op Franse eik. Een meer klassieke wijn met cassis, kruidigheid en toast.

4. La Atalaya Del Camino – DO Almansa, 85% Garnacha Tintorera en 15% Monastrell. 12 maand Franse eik. Ondoorzichtig. Geconcentreerd. Braambes, zwarte kers, rauw vlees, kruiden. Complex !

Na de degustatie in de afzonderlijke degustatieruimte (waar de flessen op tafel bleven staan en gerust nog eens kon worden bijgeschonken) kon je ook nog andere wijnen van Gil proeven aan de degustatiebar zonder meerprijs.
Was enkele weken geleden in de buurt. Gaan lunchen bij Bodegas Barahonda. Als iemand ooit in de buurt is en een goed restaurant zoekt, dan kan ik dit zeker aanraden.
thank you Dakur voor het mooie verslag!
En thank you gxmaes voor de tip.
Leuke post!

Heb zelf al wel wat geproefd van deze bodega.
Silver label is idd redelijk traditioneel, maar p/q zeer goed (wel even zien waar je hem koopt qua prijs. De Belgische invoerder vind ik eerder duur...)

Heb zelf een proevertje atalaya 2015 liggen, bedankt voor de tn. Heb die blind eens gekocht.
Daarnaast nog paar flesjes blue label, die vond ik zeer goed. Toevallig ook kunnen proeven?
(27-07-2019 10:30 PM)Dc schreef: [ -> ]Leuke post!

Heb zelf al wel wat geproefd van deze bodega.
Silver label is idd redelijk traditioneel, maar p/q zeer goed (wel even zien waar je hem koopt qua prijs. De Belgische invoerder vind ik eerder duur...)

Heb zelf een proevertje atalaya 2015 liggen, bedankt voor de tn. Heb die blind eens gekocht.
Daarnaast nog paar flesjes blue label, die vond ik zeer goed. Toevallig ook kunnen proeven?

Neen, spijtig, geen blue label geproefd. Zou wel wat willen bestellen van Gil. Moest je webtips hebben om een bestelling te plaatsen, stuur gerust door ! thumbsup
Bij Gourmethunters heb je Juan Gil Blue Label voor 21.50€ en daar hebben ze bvb ook Las Gravas aan 23.40€ dan kan je afwegen welke de beste is.

https://www.gourmethunters.com/en_US/win...cia?page=2
(28-07-2019 10:24 AM)fleer schreef: [ -> ]Bij Gourmethunters heb je Juan Gil Blue Label voor 21.50€ en daar hebben ze bvb ook Las Gravas aan 23.40€ dan kan je afwegen welke de beste is.

https://www.gourmethunters.com/en_US/win...cia?page=2

thank you Fleer ! Zal ik zeker bekijken!
De Juan Gil Etiqueta Plata 2017.
Volledig monastrell (mourvèdre).

Voor een tientje waar voor je geld.
Diep paarse kleur, een zachte cassis smaak met wat houttoetsen.

De Etiqueta Azul 2016 (monastrell, cabernet en syrah) laat ik nog even liggen voor een nabije toekomst.
(21-06-2020 04:31 PM)Vmk schreef: [ -> ]De Juan Gil Etiqueta Plata 2017.
Volledig monastrell (mourvèdre).

Voor een tientje waar voor je geld.
Diep paarse kleur, een zachte cassis smaak met wat houttoetsen.

De Etiqueta Azul 2016 (monastrell, cabernet en syrah) laat ik nog even liggen voor een nabije toekomst.

Schitterend etiket ook!
Monastrell uit Jumilla, altijd betaalbaar en meestal verrassende kwaliteit..
Klassewijnen heeft er ook zo éen.
(21-06-2020 05:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Schitterend etiket ook!

In al zijn eenvoud, prima inderdaad.
De marketing afdeling heeft ook geen overuren gedraaid voor de benaming van de wijnen; Etiqueta Amarillo, Etiqueta Plata & Etiqueta Azul Wink
Meer moet dat niet zijn. Banda Azul was de eerste Rioja die ik ooit dronk, dat was ook duidelijk genoeg. Camping La Rueda, anno 1974.
(21-06-2020 06:57 PM)Jordaens schreef: [ -> ](..)
Camping La Rueda, anno 1974.
Toen had ik mijn eerste melk nog niet eens op Blush
Nederland en Duitsland speelden de finale in München. Links op de camping stonden een hele hoop Nederlanders rond een T.V. en rechts evenveel Duitsers. Daar wou je op dat moment eigenlijk niet tussen zitten als Belg... Maar het waren wel legendarische teams o.l.v. kapiteins Cruyff en Beckenbauer...

En de drank was zo goedkoop dat de Zweden zich douchten met Cava.
(26-06-2020 06:31 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Nederland en Duitsland speelden de finale in München. Links op de camping stonden een hele hoop Nederlanders rond een T.V. en rechts evenveel Duitsers. Daar wou je op dat moment eigenlijk niet tussen zitten als Belg... Maar het waren wel legendarische teams o.l.v. kapiteins Cruyff en Beckenbauer...

En de drank was zo goedkoop dat de Zweden zich douchten met Cava.

En een onterechte winnaar.....maar ja...voetbal is 1 van de weinige sporten waar de beste bij lange na niet altijd wint
(26-06-2020 06:31 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Nederland en Duitsland speelden de finale in München. Links op de camping stonden een hele hoop Nederlanders rond een T.V. en rechts evenveel Duitsers. Daar wou je op dat moment eigenlijk niet tussen zitten als Belg... Maar het waren wel legendarische teams o.l.v. kapiteins Cruyff en Beckenbauer...

En de drank was zo goedkoop dat de Zweden zich douchten met Cava.

Tja, andere tijden. Leuk voetballertje Cruijff, maar niet van mijn cluppie Wink

Ben je toen ook al vrij snel begonnen met wijn bewaren, wat nu niet meer te bekostigen valt?
Als ik dan een parallel trek naar whisky, daar kon je 10 jaren geleden nog aankopen doen, die nu vele malen over de kop zijn gegaan. Helaas was ik toen niet met whisky bezig (nu overigens ook nauwelijks meer).
Het was niet allemaal Ajax, hé. Van Hanegem, Rensenbrink, Van de Kerkhof... Legendes, toch. In de voorronde wonnen ze met zo'n cijfers als 9-0 tegen Noorwegen en 1-8 tegen IJsland... Alleen tegen België konden ze niet winnen (twee keer 0-0). Ze gingen naar het WK omwille van een beter doelpuntensaldo.

Wijn was bij ons nog geen issue in 1974, die Banda Azul werd door de vader van mijn lief besteld. Bier was de drank en eventueel Appolinaris of Schweppes de ochtend daarna. Ergens deed ik hier al wel eens kond van Les Trois Romains in bierglazen, na een kaas-en wijnavond met te weinig deelnemers en te grote bestelling, maar laten we dat thema nu maar rusten.

Wijn kwam me aangevlogen door mijn werk en de samenstelling van de eerste wijncatalogi, eind jaren zeventig. Proefondervindelijk leerde ik wel wat over wijn en begon ik die ook wel te appreciëren. Erin investeren heb ik nooit gedaan, wat ik zelf kocht was om binnen een redelijke termijn uit te drinken en vermits de veiling vaak al wat oudere jaargangen bevatte was wat ik kocht meestal drinkklaar.

Momenteel liggen er wellicht zo'n 500 flessen in onze kelder. Allemaal klaar om eens een grabbel in te doen, maar de meeste nog wel bestand tegen vijf of tien jaar kelderrust. Er zitten een paar mooie flessen tussen, maar ik denk dat enkel die éne fles Yquem van 1990 echt wat waard is. En die had eigenlijk soldaat gemaakt moeten worden op mijn verjaardag. Corona-lockdown stak er een stokje voor...
Koppelingen