Ik overweeg om een bewaarkast aan te kopen. Heeft er hier iemand kennis van? Op Megavino heb ik er één zien staan die mij kan bekoren, eentje van het merk Climadiff, om +/- 180 flessen in te bewaren van rond de €800. Een goed idee, of ? ?
Zelf geen wijnkast maar als ik er eentje zou kopen zou'k de grootste kopen die er is want zo een kast gebruikt ge toch enkel voor de bewaarwijnen.
Enne... normaal koopt ge der toch elk jaar van bij en 180 flessen is dus weinig vind ik.
hou er rekening mee dat je er in de praktijk meestal niet zo veel flessen in krijgt, ik heb zelf 800 euro betaald voor mijn wijnfrigo : en blijkt veeeeeeeeeeeel te klein te zijn, maar het moet financieel natuurlijk wel mogelijk blijven, als je echt mooie voorraad hebt, of van plan bent om aan te leggen, misschien best nog een model grote kopen als de $ het toelaten, echt veel meer verbruik zal da nie kosten, wel in aankoop natuurlijk
(29-10-2010 12:58 PM)Alex schreef: [ -> ]welk model?
Climadiff AV175 tot dinsdag 2/11 aan €890
ben niet zo fan van frigo's zonder vensters. Kris heeft er ook zo een.
Ik hou van wijnfrigo's met apparte lades en een uv-beglazing. Staat mooi in leefruimtes. Nadeel is wel dat je er minder in krijgt. Maar het is gemakkelijk te ordenen.
Je hebt er een mooie prijs voor gekregen.
(29-10-2010 01:30 PM)Alex schreef: [ -> ]ben niet zo fan van frigo's zonder vensters. Kris heeft er ook zo een.
Ik hou van wijnfrigo's met apparte lades en een uv-beglazing. Staat mooi in leefruimtes. Nadeel is wel dat je er minder in krijgt. Maar het is gemakkelijk te ordenen.
Je hebt er een mooie prijs voor gekregen.
Jamaar, 't is ook maar om in mijn berging te plaatsen en mijn betere(?) wijnen te bewaren. Dus het hoeft niet met een glazen deur met belichting te zijn.
(29-10-2010 01:48 PM)J Sparrow schreef: [ -> ] (29-10-2010 01:30 PM)Alex schreef: [ -> ]ben niet zo fan van frigo's zonder vensters. Kris heeft er ook zo een.
Ik hou van wijnfrigo's met apparte lades en een uv-beglazing. Staat mooi in leefruimtes. Nadeel is wel dat je er minder in krijgt. Maar het is gemakkelijk te ordenen.
Je hebt er een mooie prijs voor gekregen.
Jamaar, 't is ook maar om in mijn berging te plaatsen en mijn betere(?) wijnen te bewaren. Dus het hoeft niet met een glazen deur met belichting te zijn.
stoort mij echt niet, je zal zelfs merken dat je ze eigenlijk niet eens zoveel opendoet, is iets om de bewaarwijnen in te leggen, zonder glas betekent ook iets lagere electriek factuur
je kan die lichtjes ook uitzetten hé
maar in mijn berging heb ik toch ook gekozen voor 1 met beglazing. Ik ken mezelf en zonder al die lades wordt alles een warboel
naais and clien
Och, frigo's zijn een mooie oplossing, maar helaas steeds te klein. Heb er ondertussen 4 draaien...
pijnlijk
beter een klimatisatie kopen zoals ik gedaan heb in mijn opslagplaats kost soms evenveel als een grote deftige frigo
Thuis hebben wij ook geen kelder. Gelukkig heb ik van 't vrouwtje een kamer van ons huis mogen inpalmen
. Alles mooi geïsoleerd en koeling ingestoken met buitencompressor. Deze is niet speciaal ontworpen voor 'wijnkamers' - dit is een nichemarkt waar men nogal durft doorrekenen - maar een gewone koeling zoals men gebruikt voor koelcellen in horecazaken, beenhouwerijen, enz.
Het toestel kan een ruimte van 4 op 4 aan 3 graden houden. De kamer is maar 3,5 op 3 en moet slechts aan 12 graden staan. Door de 'oversizing' blijft de kamer met een minimum aan energie mooi op temperatuur.
Niet iedereen heeft een ruimte op overschot natuurlijk maar wie het kan, zou ik het zeker aanraden. Vanaf 400 flessen kom je aan een prijs per fles die een bewaarkast nooit kan bieden. En natuurlijk hoe meer flessen je liggen hebt, hoe goedkoper het wordt...een argument dat ik bij mijn vrouw steeds blijf herhalen...
(08-11-2010 07:50 PM)Jurgen schreef: [ -> ]Thuis hebben wij ook geen kelder. Gelukkig heb ik van 't vrouwtje een kamer van ons huis mogen inpalmen . Alles mooi geïsoleerd en koeling ingestoken met buitencompressor. Deze is niet speciaal ontworpen voor 'wijnkamers' - dit is een nichemarkt waar men nogal durft doorrekenen - maar een gewone koeling zoals men gebruikt voor koelcellen in horecazaken, beenhouwerijen, enz.
zo heb ik het ook gedaan en het ideaal
enkel uw vochtigheid heb je niet echt mee, maar ik weet niet of je dit in een wijnfrigo hebt.
De "speciale" klimatisatie voor wijnkelders is meestal dikke brol en is echt voor zeeeeeeeer kleine ruimtes. We koelen met zo een twee componenten een hele depot mee
ik heb een kamer op overschot
@Jurgen op welk budget moet ik ongeveer rekenen? zoals ik nu bezig ben zal ik dra 10 frigo's nodig hebben en dat is ook geen optie
maakt da niet te veel lawaai?
da maakt niets van lawaai. Ik heb dat laten plaatsen voor ruimte van meer dan 10.000 flessen voor iets van 3500€ geleverd en geplaatst. Niet echt goedkoop maar verdeeld door de flessen en het marcheert zeer goed.
@ Kris
Ik betaalde 1700 euro zonder btw, plaatsing inbegrepen. De compressor staat buiten, dus dat 'lawaai' valt goed mee. 't Is enkel de ventilator van de groep dat je hoort draaien. Ik zou hem niet aan een buitenmuur hangen maar op de grond plaatsen als die mogelijkheid bestaat. Dit veroorzaakt zo geen trillingen aan je gevel van je buitenmuur van je privéwoning. Eigenlijk kan je die compressor zetten waar je wil. Als het nodig is tot 10 meter van je kamer moest je dit willen (voor de esthetiek bvb). Hoe dichter, hoe beter natuurlijk. Minder energieverlies door transport. Je moet wel bereid zijn 2 gaten door je muur te laten boren van zo'n 5 cm doorsnede. Eén voor de aanvoer van 't koelgas en één voor de afvoer van het condenswater. Dit water loopt bij mij gewoon weg op 't terras.
Vochtigheid was een probleem aanvankelijk. Liep op tot 90%! Installateur is komen de boel herregelen en nu is 't 65%.
Normaal is er ook een ontdooiingsprocedure. Maar bij een toestel dat maar moet koelen tot 12° kan dit gewoonweg uitgeschakeld worden.
Plafond en muren zijn geïsoleerd met 6 cm dikke polystereen panelen te koop bij brico (2m op 1m). Voor 't plafond heeft brico panelen van 1m op 0,50m. Die zijn gemakkelijker te verwerken en blijven beter plakken aan 't plafond als de lijm nog niet droog is. Ik betaalde zo'n 175 euro aan panelen en lijm. Eén nadeel: ik heb de kamer 6 (!!) weken moeten verluchten om de stank van die lijm eruit te krijgen!
Ik zou zeggen: handen uit de mouwen en veel plezier bij het knutselwerk! Moest je in de buurt van de kust passeren, kan je gerust eens langskomen om te kijken.
@ Jurgen : bedankt voor de info!
iemand enig idee waar je goedkoop nen koolstoffilter kan kopen voor Liebherr wijnkast, ik heb +25 € betaald bij VandenBorre > kost volgens mij 0,5 € om da ding te maken
ik denk dat er enkel actieve koolstof inzit, misschien dat je de grondstof ook ergens apart kan kopen?
ik moet de filter in mijn andere frigo ook nog vervangen maar ik vind dit gewoon te duur eigenlijk
(29-09-2011 01:14 PM)Kris G schreef: [ -> ]iemand enig idee waar je goedkoop nen koolstoffilter kan kopen voor Liebherr wijnkast, ik heb +25 € betaald bij VandenBorre > kost volgens mij 0,5 € om da ding te maken
ik denk dat er enkel actieve koolstof inzit, misschien dat je de grondstof ook ergens apart kan kopen?
ik moet de filter in mijn andere frigo ook nog vervangen maar ik vind dit gewoon te duur eigenlijk
Hoe dikwijls moet je dat eigenlijk doen? Heb de mijne nu 2 jaar en de filters ook nog niet vervangen...
In het ziekenhuis hebben wij nog actieve kool met hopen (suicide pogingen). Ik gebruik dat ook voor mijn klimaatkast, het zijn just dezelfde korreltje als origineel. Zal eens kijken wie de leverancier is.
(29-09-2011 05:00 PM)nco schreef: [ -> ] (29-09-2011 01:14 PM)Kris G schreef: [ -> ]iemand enig idee waar je goedkoop nen koolstoffilter kan kopen voor Liebherr wijnkast, ik heb +25 € betaald bij VandenBorre > kost volgens mij 0,5 € om da ding te maken
ik denk dat er enkel actieve koolstof inzit, misschien dat je de grondstof ook ergens apart kan kopen?
ik moet de filter in mijn andere frigo ook nog vervangen maar ik vind dit gewoon te duur eigenlijk
Hoe dikwijls moet je dat eigenlijk doen? Heb de mijne nu 2 jaar en de filters ook nog niet vervangen...
normaal gezien elk jaar, ik heb ook langer gewacht en is gewoon belachelijk duur, ik ga eens mail sturen naar Liebherr met de vraag om prijsuitleg te geven daarover, no way dat ik elk jaar voor +50 € filters ga vervangen, daar drink ik liever een goe fleske mee
Oei, nog nooit vervangen... Waar zit dat juist die filter..?
is enkel maar nodig als ie op een plaats staat waar soms geurtjes hangen...
en dan nog, in een kelder ruikt het toch ook naar 'kelder'?
Omdat het hier toch over het bewaren van wijn gaat, een klein vraagje. Ik volg tegenwoordig een wijncursus (louter informatief), en de docent vertelde dat het niet echt goed voor de wijn is om wijn in de houten kist te bewaren. Klopt dit? Ik heb namelijk nogal wat wijn in een (gesloten) kist zitten...
(17-10-2011 08:37 PM)Jean schreef: [ -> ]Omdat het hier toch over het bewaren van wijn gaat, een klein vraagje. Ik volg tegenwoordig een wijncursus (louter informatief), en de docent vertelde dat het niet echt goed voor de wijn is om wijn in de houten kist te bewaren. Klopt dit? Ik heb namelijk nogal wat wijn in een (gesloten) kist zitten...
BS vologens mij, is net goed om de wijn in zijn houten kist te bewaren maar misschien heeft iemand hier een andere theorie
das dan ook de eerste keer dat ik dat hoor.... veel bewaarwijn wordt zelfs bij voorkeur in gesloten kist bewaard. In ongeopende kist is de wijn later zelfs meer waard, zou straf zijn als dat dan een nadelig effect heeft.
Ik dacht dat het hout zelfs een beetje temperatuurbuffer speelde.
Wat ik wel al heb gemerkt in mijn kelder is dat sommige kisten vatbaar zijn voor schimmelvorming, en dat zijn dat uitsluitend die paar kisten, en het komt ook altijd terug op die paar kisten.
Misschien bedoelde hij kartonnen dozen...?
als het hout een sterke geur afgeeft lijkt het me niet zo ideaal, en ik denk dat de waarde van een gesloten kist echt niks heeft te maken met de bewaring, meer met het "idee" dat het over een nieuw, ongebruikt object gaat, ook een soort emotionele waarde : in die staat van het kasteel gekomen, maar liever een geopende kist die correct bewaard is geweest dan een gesloten kist die een paar jaar tegen de zoldering in een magazijn heeft gestaan
ik denk dat wijn die in rekken ligt in een donkere kelder nog het beste af is