http://www.bonnet-huteau.com/
Ik hou van Muscadet en ik drink vaak de wijnen van Domaine Bonnet-Huteau,
die een reeks wijnen biedt die de trerroir benadrukken,
La Tarcière gneiss - orthogneiss -micaschiste
Les Laures granite
Clos Moulin Chartrie orthogneiss
Les Dabinières micaschiste - gneiss
Les Gautronières roche verte - amphibolite
een oude Vignes de Gastronomie cuvée
Goulaine (gneiss - schiste)
en een geconcentreerde wijn gerijpt in amforen
Medolia
Ik dronk deze lunchtijd een Muscadet les Laures sur Lie 2018 du Domaine Bonnet-Huteau,
zijn neus is krachtig, het heeft mooie aroma's van citroen, mandarijn en wit fruit met wat minerale accenten,
de mond is geconcentreerd en vol. De klein "perlant" draagt bij aan het gevoel van frisheid en spanning in deze wijn door de combinatie met de zuren en smaken van citrusvruchten en wit fruit.
De afdronk is lang met een mooie minerale en bittere basis.
Ik dronk vanavond een Muscadet Goulaine 2015 met een tarbot, een goede match,
een elegante neus met aroma's van witte vruchten met hints van geel fruit en citrusvruchten,
een geconcentreerde en volle mond, een mooie substantie met een aangename zuurtegraad en frisse fruitsmaken,
deze evenwichtige wijn heeft een lange afdronk met minerale accenten.
Het is heerlijk.
Het zonnetje deed me zin krijgen in een glaasje muscadet vandaag.
Ik kocht een paar flessen Bonnet Huteau om uit te proberen.
Men werkt volledig bio, een groot deel zelfs biodynamie.
Bonnet Huteau Les Gautronières 2018
Bijzónder frisse neus met appel en zelfs wat peer, citrus. Na even opschudden komt de verwachte mineraliteit mooi opzetten. In de mond wordt de wijn gedragen door een frisse sappigheid en een zacht bittertje. Zuiver en evenwichtig mondgevoel.
De afdronk is chalky.
Wat kan muscadet mooi zijn.
Eerste maal dat ik dit drink, een uitstekende tip van Thierry, waarvoor dank!
Jo, gisteravond vergeleek ik twee Cuvées 2018:
Les Dabinières heeft een aantrekkelijke citroenachtige frisheid en een mond met een mooie spanning.
Clos Moulin Chartrie heeft een discrete charme met aroma's van citrusvruchten en wit fruit en een zeer mooie balans in de mond tussen het materiaal en de zuurtegraad, wat een aangename spanning creëert.
Gisteravond weer een Muscadet Clos Moulin Chartrie 2018 van Bonnet-Huteau. De neus heeft aroma's van citroen en wit fruit met hints van droge abrikoos en mineraal,
de mond is geconcentreerd en vol, met een zuurtegraad met citrus- en witfruitsmaken die een gevoel van spanning en frisheid geeft.
Het geheel is evenwichtig. De zoute en fruitige afdronk is lang.
Gisteren heb ik Les Laures (granietterroir) en Les Gautronières (terroir van groene rots en amfiboliet) 2018 vergeleken.
Op de neus is Les laures meer wit fruit en mineraal en Les gautronières meer citroen en mineraal.
Les Laures is meer geconcentreerd en voller en Les Gautronières levendiger en meer gespannen.
De afdronken zijn van gelijke lengte, fris en mineraal.
Les Laures is geschikt voor tong en Gautronières met oesters.
(11-08-2019 09:35 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Ik dronk vanavond een Muscadet Goulaine 2015 met een tarbot, een goede match,
een elegante neus met aroma's van witte vruchten met hints van geel fruit en citrusvruchten,
een geconcentreerde en volle mond, een mooie substantie met een aangename zuurtegraad en frisse fruitsmaken,
deze evenwichtige wijn heeft een lange afdronk met minerale accenten.
Het is heerlijk.
Zelfde wijn gisterenavond geschonken, mooi omschreven door onze tijdelijke Franse gast.
Gezien de 27 graden celsius viel de lichtvoetigheid van deze wijn zeer in de smaak.
Bonnet Huteau Medolia 2016
Ook weer zo n wijn die wat aandacht vereist. Het lijken wel huisdieren. ;-)
Redelijk intens geel toch voor een muscadet. De neus is subtiel, met eerst mineraliteit-zilte-toetsen, dan rijp wit fruit (peer en perzik) en een vleug pompelmoes. Zuiver mondgevoel, verrassend vet (of mss is “wollig” hier een betere term, hoewel de wijn tegelijkertijd blaakt van de fraicheur.) Fluweelzacht. Klein appelsienbittertje in de behoorlijk lange afdronk.
Een ambitieuze expressie van de muscadet die we niet goed kennen en die blindproevers wel eens in opperste verwarring kan achterlaten.
Terroir: gneiss, graniet micaschistes
Elevage: 9 maanden in aarden eieren uit Toscane
Biodynamie
(21-03-2021 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bonnet Huteau Medolia 2016
Ook weer zo n wijn die wat aandacht vereist. Het lijken wel huisdieren. ;-)
Redelijk intens geel toch voor een muscadet. De neus is subtiel, met eerst mineraliteit-zilte-toetsen, dan rijp wit fruit (peer en perzik) en een vleug pompelmoes. Zuiver mondgevoel, verrassend vet (of mss is “wollig” hier een betere term, hoewel de wijn tegelijkertijd blaakt van de fraicheur.) Fluweelzacht. Klein appelsienbittertje in de behoorlijk lange afdronk.
Een ambitieuze expressie van de muscadet die we niet goed kennen en die blindproevers wel eens in opperste verwarring kan achterlaten.
Terroir: gneiss, graniet micaschistes
Elevage: 9 maanden in aarden eieren uit Toscane
Biodynamie
Wat een mindfuck was deze wijn zeg! Dit wil je niet blind in je glas krijgen, en toch
Eerst had ik een boterachtige toets in de neus en de mond, met wat rijpe appel, maar toch een énorme fraicheur, zoals Jo al zei. Deze wijn moest echt ontdekt worden. En door een vlaagje wind, kreeg ik plots een serieuze vleug ziltigheid in de neus.
En toen begon mijne frank te vallen. Bij Luneau-Papin heb ik dit ook al meegemaakt. Een Muscadet mèt volume.
Boeiende wijn! Hiermee ben je wel een tijdje bezig om dit serieus te gaan ontleden. Gelukkig kon Jo ondertussen Milaan-San Remo volgen
(21-03-2021 02:15 PM)Olivier schreef: [ -> ] (21-03-2021 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bonnet Huteau Medolia 2016
Ook weer zo n wijn die wat aandacht vereist. Het lijken wel huisdieren. ;-)
Redelijk intens geel toch voor een muscadet. De neus is subtiel, met eerst mineraliteit-zilte-toetsen, dan rijp wit fruit (peer en perzik) en een vleug pompelmoes. Zuiver mondgevoel, verrassend vet (of mss is “wollig” hier een betere term, hoewel de wijn tegelijkertijd blaakt van de fraicheur.) Fluweelzacht. Klein appelsienbittertje in de behoorlijk lange afdronk.
Een ambitieuze expressie van de muscadet die we niet goed kennen en die blindproevers wel eens in opperste verwarring kan achterlaten.
Terroir: gneiss, graniet micaschistes
Elevage: 9 maanden in aarden eieren uit Toscane
Biodynamie
Wat een mindfuck was deze wijn zeg! Dit wil je niet blind in je glas krijgen, en toch
Eerst had ik een boterachtige toets in de neus en de mond, met wat rijpe appel, maar toch een énorme fraicheur, zoals Jo al zei. Deze wijn moest echt ontdekt worden. En door een vlaagje wind, kreeg ik plots een serieuze vleug ziltigheid in de neus.
En toen begon mijne frank te vallen. Bij Luneau-Papin heb ik dit ook al meegemaakt. Een Muscadet mèt volume.
Boeiende wijn! Hiermee ben je wel een tijdje bezig om dit serieus te gaan ontleden. Gelukkig kon Jo ondertussen Milaan-San Remo volgen
Nog zo'n AOP waar je voor vijf frank pareltjes kan vinden en ze gaan dan nog eens mooi rijpen ook! Ik had ooit een echt magnifieke reeks stalen van een producent die behalve de klassieke sur lie ook een VV en een sur fût aanbood en daarnaast 3 verschillende cru's. Manmanman, wat waren dat mooie wijnen en de topcuvée zat nog onder de €30! Maar ik durfde niet: er was hier blijkbaar niet de minste interesse voor dit soort wijnen. Wat jammer toch.
(21-03-2021 04:43 PM)wvd schreef: [ -> ] (21-03-2021 02:15 PM)Olivier schreef: [ -> ] (21-03-2021 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bonnet Huteau Medolia 2016
Ook weer zo n wijn die wat aandacht vereist. Het lijken wel huisdieren. ;-)
Redelijk intens geel toch voor een muscadet. De neus is subtiel, met eerst mineraliteit-zilte-toetsen, dan rijp wit fruit (peer en perzik) en een vleug pompelmoes. Zuiver mondgevoel, verrassend vet (of mss is “wollig” hier een betere term, hoewel de wijn tegelijkertijd blaakt van de fraicheur.) Fluweelzacht. Klein appelsienbittertje in de behoorlijk lange afdronk.
Een ambitieuze expressie van de muscadet die we niet goed kennen en die blindproevers wel eens in opperste verwarring kan achterlaten.
Terroir: gneiss, graniet micaschistes
Elevage: 9 maanden in aarden eieren uit Toscane
Biodynamie
Wat een mindfuck was deze wijn zeg! Dit wil je niet blind in je glas krijgen, en toch
Eerst had ik een boterachtige toets in de neus en de mond, met wat rijpe appel, maar toch een énorme fraicheur, zoals Jo al zei. Deze wijn moest echt ontdekt worden. En door een vlaagje wind, kreeg ik plots een serieuze vleug ziltigheid in de neus.
En toen begon mijne frank te vallen. Bij Luneau-Papin heb ik dit ook al meegemaakt. Een Muscadet mèt volume.
Boeiende wijn! Hiermee ben je wel een tijdje bezig om dit serieus te gaan ontleden. Gelukkig kon Jo ondertussen Milaan-San Remo volgen
Nog zo'n AOP waar je voor vijf frank pareltjes kan vinden en ze gaan dan nog eens mooi rijpen ook! Ik had ooit een echt magnifieke reeks stalen van een producent die behalve de klassieke sur lie ook een VV en een sur fût aanbood en daarnaast 3 verschillende cru's. Manmanman, wat waren dat mooie wijnen en de topcuvée zat nog onder de €30! Maar ik durfde niet: er was hier blijkbaar niet de minste interesse voor dit soort wijnen. Wat jammer toch.
Klopt, als ik muscadet drink ben ik meestal enthousiast maar ik koop dat amper. Die Medolia was bedoeld om 10 jaar te laten liggen maar ook dat lukt niet..
(21-03-2021 04:46 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-03-2021 04:43 PM)wvd schreef: [ -> ] (21-03-2021 02:15 PM)Olivier schreef: [ -> ] (21-03-2021 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bonnet Huteau Medolia 2016
Ook weer zo n wijn die wat aandacht vereist. Het lijken wel huisdieren. ;-)
Redelijk intens geel toch voor een muscadet. De neus is subtiel, met eerst mineraliteit-zilte-toetsen, dan rijp wit fruit (peer en perzik) en een vleug pompelmoes. Zuiver mondgevoel, verrassend vet (of mss is “wollig” hier een betere term, hoewel de wijn tegelijkertijd blaakt van de fraicheur.) Fluweelzacht. Klein appelsienbittertje in de behoorlijk lange afdronk.
Een ambitieuze expressie van de muscadet die we niet goed kennen en die blindproevers wel eens in opperste verwarring kan achterlaten.
Terroir: gneiss, graniet micaschistes
Elevage: 9 maanden in aarden eieren uit Toscane
Biodynamie
Wat een mindfuck was deze wijn zeg! Dit wil je niet blind in je glas krijgen, en toch
Eerst had ik een boterachtige toets in de neus en de mond, met wat rijpe appel, maar toch een énorme fraicheur, zoals Jo al zei. Deze wijn moest echt ontdekt worden. En door een vlaagje wind, kreeg ik plots een serieuze vleug ziltigheid in de neus.
En toen begon mijne frank te vallen. Bij Luneau-Papin heb ik dit ook al meegemaakt. Een Muscadet mèt volume.
Boeiende wijn! Hiermee ben je wel een tijdje bezig om dit serieus te gaan ontleden. Gelukkig kon Jo ondertussen Milaan-San Remo volgen
Nog zo'n AOP waar je voor vijf frank pareltjes kan vinden en ze gaan dan nog eens mooi rijpen ook! Ik had ooit een echt magnifieke reeks stalen van een producent die behalve de klassieke sur lie ook een VV en een sur fût aanbood en daarnaast 3 verschillende cru's. Manmanman, wat waren dat mooie wijnen en de topcuvée zat nog onder de €30! Maar ik durfde niet: er was hier blijkbaar niet de minste interesse voor dit soort wijnen. Wat jammer toch.
Klopt, als ik muscadet drink ben ik meestal enthousiast maar ik koop dat amper. Die Medolia was bedoeld om 10 jaar te laten liggen maar ook dat lukt niet..
Wat kost deze in de handel?
Ach sorry nu pas u vraag gezien Werner.
Denk dat ik iets van 15 euro betaalde bij Caves de La Crosse.
Is hun duurste cuvee maar mijn voorkeur gaat toch uit eerder naar de Goulaine. Mss te vroeg geopend, kan ook.