Ik ben hier blijkbaar zowat de enige die graag Sangiovese wijnen drinkt...
Deze Siro Pacenti Brunello di Montalcino 1996 dronken we zondag. Een fles waarvan ik geen flauw idee heb waar ze vandaan komt, wellicht indertijd eens gekocht om te proeven. 1996 is volgens de literatuur een wat verregend jaar, enigszins vergelijkbaar met 2014, maar beter dan de ramp in 2002. En dan nog bijna een kwart eeuw oud.
Dat heb ik pas achteraf bekeken, want ik was nog wat aan het werk zondag (de Vignamaggio mailing weet je wel...) en de verwachting was toch wel hoog gespannen want Siro Pacenti was toen al een grote naam. Enfin, om een uur of 4 de kurk eruit zonder problemen (Durand weet je wel...) en hopla, de karaf in. Tijdens het overgieten ontwaarde ik alreeds enige mooie aroma's, maar proeven was er niet bij, we zaten nog aan de Crémant...!
En dan eindelijk in het glas:
De wijn was donkerrood met wat evolutie, mooi. En dan, wel, laat me maar gewoon toegeven dat ik dol was op het bouquet: heel open, geurig, nog steeds fris, geen spoor van Brett, althans voor zover ik kon merken,wel wat specerijen onder het mooie rode fruit, wat nat hout, maar niet de geur van in de herfst omhoog geschopte rottende herfstbladeren die je soms ruikt in oudere Bourgognes. Nee, dit was Toscaans hout. Dan echt een heerlijk mondgevoel, heel zacht, rond, rijp en heel erg lekker met een vleugje resterende tannines op de redelijk lange afdronk. De wijn is zeker op zijn top (of misschien iets erover) en een waar genot om te drinken. Het is misschien wel de meest bevredigende wijn die we dit jaar hebben gehad! Als Siro Pacenti zo'n mooie wijn kan maken in een matig jaar, dan wil ik er wel eens een oudere wijn uit een groot jaar willen proeven!
[
attachment=5444]
O, ja, de schuimwijn op de foto is een Crémant de Bourgogne Extra Brut van Dominique Gruhier in Epineuil - Tonnerre. Heerlijke bubbels dit!
Ik zie nu pas dat de "PS" nu als Riserva op de markt gebracht wordt, zal eens piepen of daar iets op de fles vermeld is.