Naast gebeten te zijn door de wondere wijnwereld, zwaai ik ook al eens graag met de potte en panne in de keuken.
Nu kom ik er maar niet uit welk wijnen te serveren aanstaande vrijdag:
Voorgerecht: Risotto Parmezaan, Pancetta, bladerdeegje van groene asperges & parmaham. (Ik denk aan een Bourgogne Chardonnay?)
Hoofdgerecht: West-Vlaams Rood, chimichurri, krokante aardappelen, Sucrines grillées , tomatencompote, mosterdroomsaus. (Ik denk aan Bordeaux right bank?)
Dessert: Chocoladetaartjes met appelsien, sneeuw van yoghurt, koekjes crumble.
(Ik denk aan Moscato D'asti?)
Suggesties welkom!
(21-08-2019 10:11 AM)Lektr schreef: [ -> ]Naast gebeten te zijn door de wondere wijnwereld, zwaai ik ook al eens graag met de potte en panne in de keuken.
Nu kom ik er maar niet uit welk wijnen te serveren aanstaande vrijdag:
Voorgerecht: Risotto Parmezaan, Pancetta, bladerdeegje van groene asperges & parmaham. (Ik denk aan een Bourgogne Chardonnay?)
Hoofdgerecht: West-Vlaams Rood, chimichurri, krokante aardappelen, Sucrines grillées , tomatencompote, mosterdroomsaus. (Ik denk aan Bordeaux right bank?)
Dessert: Chocoladetaartjes met appelsien, sneeuw van yoghurt, koekjes crumble.
(Ik denk aan Moscato D'asti?)
Suggesties welkom!
Bij uw voorgerecht zit je met redelijk wat umami-smaken, om nu maar eens een duur woord te gebruiken
, zoals uw parmezaan en parmaham, pancetta waarschijnlijk ook. Ik zou dan aan iets geëvolueerds denken. Waarom geen mooi geëvolueerde sangiovese?
Bordeaux zal bij het hoofdgerecht wel lukken, alhoewel de mosterdsaus en de chimichurri minder evident zijn bij bordeaux, vind ik.
Moscato d’asti zou ik nu echt niet geven bij chocoladetaart. Dit gerecht roept om een banyuls of een porto.
(21-08-2019 01:52 PM)Olivier schreef: [ -> ] (21-08-2019 10:11 AM)Lektr schreef: [ -> ]Naast gebeten te zijn door de wondere wijnwereld, zwaai ik ook al eens graag met de potte en panne in de keuken.
Nu kom ik er maar niet uit welk wijnen te serveren aanstaande vrijdag:
Voorgerecht: Risotto Parmezaan, Pancetta, bladerdeegje van groene asperges & parmaham. (Ik denk aan een Bourgogne Chardonnay?)
Hoofdgerecht: West-Vlaams Rood, chimichurri, krokante aardappelen, Sucrines grillées , tomatencompote, mosterdroomsaus. (Ik denk aan Bordeaux right bank?)
Dessert: Chocoladetaartjes met appelsien, sneeuw van yoghurt, koekjes crumble.
(Ik denk aan Moscato D'asti?)
Suggesties welkom!
Bij uw voorgerecht zit je met redelijk wat umami-smaken, om nu maar eens een duur woord te gebruiken , zoals uw parmezaan en parmaham, pancetta waarschijnlijk ook. Ik zou dan aan iets geëvolueerds denken. Waarom geen mooi geëvolueerde sangiovese?
Bordeaux zal bij het hoofdgerecht wel lukken, alhoewel de mosterdsaus en de chimichurri minder evident zijn bij bordeaux, vind ik.
Moscato d’asti zou ik nu echt niet geven bij chocoladetaart. Dit gerecht roept om een banyuls of een porto.
Bij het voorgerecht zou ik mss eerder toch voor een witte wijn gaan.
Idelaal lijkt me een chardonnay uit de Jura, non ouillé- het oxidatieve sherry achtige voor bij de pancette en parma..
Bij het hoofdgerecht zou een stevige, kruidige Ch9 ook niet misstaan denk ik.
Dessert idd Banyuls, Maury, etc..
Hoewel een Rivesaltes Hors d Age of rancio ook wel mooi zou kunnen zijn.
(21-08-2019 10:11 AM)Lektr schreef: [ -> ]Naast gebeten te zijn door de wondere wijnwereld, zwaai ik ook al eens graag met de potte en panne in de keuken.
Nu kom ik er maar niet uit welk wijnen te serveren aanstaande vrijdag:
Voorgerecht: Risotto Parmezaan, Pancetta, bladerdeegje van groene asperges & parmaham. (Ik denk aan een Bourgogne Chardonnay?)
Hoofdgerecht: West-Vlaams Rood, chimichurri, krokante aardappelen, Sucrines grillées , tomatencompote, mosterdroomsaus. (Ik denk aan Bordeaux right bank?)
Dessert: Chocoladetaartjes met appelsien, sneeuw van yoghurt, koekjes crumble.
(Ik denk aan Moscato D'asti?)
Suggesties welkom!
Voorgerecht: je voorgerecht zit qua smaken dicht bij een spaghetti carbonara met extra parma-ham... 1e keus: gavi; 2e en 3e: soave of pinot grigio. Eervolle vermelding: chardonnay. Te veel houtinvloed best vermijden
Hoofdgerecht: omwille van de chimichurri zat ik eerst aan malbec te denken, maar de mosterd doet me uiteindelijk eerder neigen naar cabernet franc
Dessert: moscati is voor fruitdesserts, porto lijkt me beter hier. Het schijnt dat een fruitbom van cabernet sauvignon uit de nieuwe wereld hier ook zou werken... maar evengoed kan je het hier eenvoudig houden, en gewoon gaan voor een grappa
bij het voorgerecht :
wit : verdicchio uit Marche
rood : barbera uit Piemonte
Bij het hoofdgerecht:
ik zou persoonlijk één van de twee sauzen houden. Een friszure, iets wat pikante, kruidige chimichurri in combinatie met een mosterdroomsaus --> ik denk niet dat dit zal werken.
Onlangs nog een ribstuk op de green egg gedaan in combinatie met chimichurri .
De wijnen hierbij waren een brunello en een chianti classico reserva en beide wijnen deden het prima.
Bij het nagerecht:
PX sherry, Banyuls, een wat oudere malmsey madeira
Voor mij geeft Shiraz een perfecte combinatie: een volmondige Verdicchio met toch mineraaltjes zou zeer goed passen en zelf dacht ik direct aan een Barbera (ik denk altijd rood, enfin, qua wijn toch
)
Geen wijn past beter bij een gegrild stuk rib dan een Sangiovese! En die kan de tomaat aan bovendien, wat met Bx m.i. niet gaat lukken.
Bij het dessert: koffie
Als het toch wijn moet zijn is Banyuls / Rivesaltes klassiek, Port misschien iets minder, maar als de chocolade niet te overheersend is in de taart (?) dan kan een rijke wat oudere Sauternes (yummie!) ook wel passen bij de appelsien-yoghurt enz.
Olivier, vinejo, Vinogan, shiraz, wvd,
Bedankt voor de suggesties, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik toch weer enkele nieuwigheden heb gelezen.
Merendeel heb ik ook niet in de kelder liggen (Gavi, Ch9, Pinot grigio, Malbec, Verdicchio)
Qwa dessertwijnen is het al helemaal niets, buiten een paar Sauternes en Moscato’s.
Straks even langs de lokale wijnhandel en een flesje Verdicchio oppikken, als alternatief kan ik ook nog de Cipressi Nizza 2015 Michele Chiarlo aanbieden.
Het hoofgerecht zal vermoedelijk een Sangiovese worden.
Dessert nog onduidelijk, ik las hier een fruitige Cab sauv, kan een Nogales Estate Reserva Cabernet Sauvignon 2014 worden.
@Shiraz, de sucrinesla krijgt een streep tomatencompote, dan een streep chimi en en streep mosterdroom saus volgens het recept, maar ik test het voor de zekerheid even uit.
(21-08-2019 04:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]bij het voorgerecht :
wit : verdicchio uit Marche
rood : barbera uit Piemonte
Bij het hoofdgerecht:
ik zou persoonlijk één van de twee sauzen houden. Een friszure, iets wat pikante, kruidige chimichurri in combinatie met een mosterdroomsaus --> ik denk niet dat dit zal werken.
Onlangs nog een ribstuk op de green egg gedaan in combinatie met chimichurri .
De wijnen hierbij waren een brunello en een chianti classico reserva en beide wijnen deden het prima.
Bij het nagerecht:
PX sherry, Banyuls, een wat oudere malmsey madeira
Ik dacht net hetzelfde. Chimichurri en mosterdroom? Ik was namelijk zelf bij Shiraz' overheerlijke ribstuk. Ik zou ook eerder voor de chimichurri gaan met het mooie weer van morgen!
(22-08-2019 03:17 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (21-08-2019 04:01 PM)shiraz schreef: [ -> ]bij het voorgerecht :
wit : verdicchio uit Marche
rood : barbera uit Piemonte
Bij het hoofdgerecht:
ik zou persoonlijk één van de twee sauzen houden. Een friszure, iets wat pikante, kruidige chimichurri in combinatie met een mosterdroomsaus --> ik denk niet dat dit zal werken.
Onlangs nog een ribstuk op de green egg gedaan in combinatie met chimichurri .
De wijnen hierbij waren een brunello en een chianti classico reserva en beide wijnen deden het prima.
Bij het nagerecht:
PX sherry, Banyuls, een wat oudere malmsey madeira
Ik dacht net hetzelfde. Chimichurri en mosterdroom? Ik was namelijk zelf bij Shiraz' overheerlijke ribstuk. Ik zou ook eerder voor de chimichurri gaan met het mooie weer van morgen!
Het is basically Zure room + Mosterd + Mayo en een beetje PeZo, allicht veel frisser dan een klassieke mosterdroom saus.
Of het al dan nog past blijft de vraag
Om nog wat meer keuze te geven.
Voorgerecht: Meslier Saint François, Romorantin.
Hoofdgerecht: Sumoll
Nagerecht: Banyuls in eerste instantie. Maar een grenache noir en surmaturité lukt zeker. Een Vin de paille lijkt me ook niet eens van de pot gerukt.
Ik bewonder uw kennis van de wijnen van de wereld,
ik kan u alleen maar combinaties aanbieden met Franse wijnen,
ik ken alleen Franse wijnen en een beetje Italiaanse wijnen.
Ook hier vooral Franse wijnen die worden gedronken.
Maar er is ook wel veel aanbod Spaans en Italiaans.
En enkele goede vrienden zijn notoir Italofielen dus ze helpen me heel veel met het ontdekken en bijleren ervan.
In Frankrijk is dat aanbod misschien minder?
Mijn kennis is beperkt, mijn dorst daarentegen...
(22-08-2019 10:26 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Ook hier vooral Franse wijnen die worden gedronken.
Maar er is ook wel veel aanbod Spaans en Italiaans.
En enkele goede vrienden zijn notoir Italofielen dus ze helpen me heel veel met het ontdekken en bijleren ervan.
In Frankrijk is dat aanbod misschien minder?
Mijn kennis is beperkt, mijn dorst daarentegen...
Daar ben ik het wel mee eens. Het smaakspectrum binnen Italië lijkt me soms zelfs groter dan de rest van de wereld samen. Dat heeft met vele factoren te maken, van diversiteit van terroir tot de enorme keuze aan druivenrassen, maar ook aan de misschien wat creatievere geest van de Italianen.
Het is een feit dat Italië een ton verschillende druiven heeft!
Maar Frankrijk heeft er ook wel een enkele.
Helaas zijn er een pak die bijna niet meer aangeplant zijn...
Dan nog,15 of 20 euro geven voor een fles lledoner pelut?
Terwijl het een dijk van een wijn kan zijn.
Da's waar, maar toch zijn er echt véél mee verschillen binnen Italië. Zowel qua druiven als qua terroir en ook zelfs qua stijl van wijn. Ik ken bvb maar weinig rode zoete en/of sprankelende wijn uit Frankrijk of wijn van gedroogde druiven of wijn die 5 jaar of meer op vat ligt en dat allemaal van diverse druiven.
(24-08-2019 10:34 AM)wvd schreef: [ -> ]Da's waar, maar toch zijn er echt véél mee verschillen binnen Italië. Zowel qua druiven als qua terroir en ook zelfs qua stijl van wijn. Ik ken bvb maar weinig rode zoete en/of sprankelende wijn uit Frankrijk of wijn van gedroogde druiven of wijn die 5 jaar of meer op vat ligt en dat allemaal van diverse druiven.
In Frankrijk maken ze dan weer allerlei soorten Rivesaltes, vin de paille, vin jaune, vin de voile, petnat, etc etc...
(24-08-2019 10:38 AM)vinejo schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:34 AM)wvd schreef: [ -> ]Da's waar, maar toch zijn er echt véél mee verschillen binnen Italië. Zowel qua druiven als qua terroir en ook zelfs qua stijl van wijn. Ik ken bvb maar weinig rode zoete en/of sprankelende wijn uit Frankrijk of wijn van gedroogde druiven of wijn die 5 jaar of meer op vat ligt en dat allemaal van diverse druiven.
In Frankrijk maken ze dan weer allerlei soorten Rivesaltes, vin de paille, vin jaune, vin de voile, petnat, etc etc...
Ja, maar dat doen ze in Italië ook, Jo. Brachetto, Vin Santo, Aglianico, Marsala, Moscato d'Asti, noem maar op. je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ergens wel geproduceerd. Het smaakspectrum is er echt wel veel breder hoor!
Je moet "The Native Wine Grapes of Italy" maar eens doorbladeren. Dat boek over Frankrijk zou geen tiende zo dik zijn, echt niet.
(24-08-2019 10:49 AM)wvd schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:38 AM)vinejo schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:34 AM)wvd schreef: [ -> ]Da's waar, maar toch zijn er echt véél mee verschillen binnen Italië. Zowel qua druiven als qua terroir en ook zelfs qua stijl van wijn. Ik ken bvb maar weinig rode zoete en/of sprankelende wijn uit Frankrijk of wijn van gedroogde druiven of wijn die 5 jaar of meer op vat ligt en dat allemaal van diverse druiven.
In Frankrijk maken ze dan weer allerlei soorten Rivesaltes, vin de paille, vin jaune, vin de voile, petnat, etc etc...
Ja, maar dat doen ze in Italië ook, Jo. Brachetto, Vin Santo, Aglianico, Marsala, Moscato d'Asti, noem maar op. je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ergens wel geproduceerd. Het smaakspectrum is er echt wel veel breder hoor!
Je moet "The Native Wine Grapes of Italy" maar eens doorbladeren. Dat boek over Frankrijk zou geen tiende zo dik zijn, echt niet.
Aglianico is toch gewoon een druif?
Marsala, zoeten bocht uit Sicilie...
Vin Santo, afgekeken van vin de paille..
Moscato d asti, met de muscat druif?
Bracchetto, zoet is out he
En waar maakt men de vin jaune in Italie?
Ik denk trouwens dat ze zowat alle stijlen die je opnoemde in t Zuidwesten wel maken...
Enfin, ben beetje aan t provoceren natuurlijk, maar goed, t lijkt mij een beetje onnozel om die twee oerwijnlanden met elkaar te vergelijken.
En wat ik vroeger ook al stelde, t is niet omdat het een autochtone druif is dat ze daarom per se de moeite is om er aandacht aan te besteden he, Arbeid Adelt was een zeer autochtone groep maar heeft internationaal geen potten gebroken. Terecht lijkt me.
(24-08-2019 11:12 AM)vinejo schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:49 AM)wvd schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:38 AM)vinejo schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:34 AM)wvd schreef: [ -> ]Da's waar, maar toch zijn er echt véél mee verschillen binnen Italië. Zowel qua druiven als qua terroir en ook zelfs qua stijl van wijn. Ik ken bvb maar weinig rode zoete en/of sprankelende wijn uit Frankrijk of wijn van gedroogde druiven of wijn die 5 jaar of meer op vat ligt en dat allemaal van diverse druiven.
In Frankrijk maken ze dan weer allerlei soorten Rivesaltes, vin de paille, vin jaune, vin de voile, petnat, etc etc...
Ja, maar dat doen ze in Italië ook, Jo. Brachetto, Vin Santo, Aglianico, Marsala, Moscato d'Asti, noem maar op. je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ergens wel geproduceerd. Het smaakspectrum is er echt wel veel breder hoor!
Je moet "The Native Wine Grapes of Italy" maar eens doorbladeren. Dat boek over Frankrijk zou geen tiende zo dik zijn, echt niet.
Aglianico is toch gewoon een druif?
Marsala, zoeten bocht uit Sicilie...
Vin Santo, afgekeken van vin de paille..
Moscato d asti, met de muscat druif?
Bracchetto, zoet is out he
En waar maakt men de vin jaune in Italie?
Ik denk trouwens dat ze zowat alle stijlen die je opnoemde in t Zuidwesten wel maken...
Enfin, ben beetje aan t provoceren natuurlijk, maar goed, t lijkt mij een beetje onnozel om die twee oerwijnlanden met elkaar te vergelijken.
En wat ik vroeger ook al stelde, t is niet omdat het een autochtone druif is dat ze daarom per se de moeite is om er aandacht aan te besteden he, Arbeid Adelt was een zeer autochtone groep maar heeft internationaal geen potten gebroken. Terecht lijkt me.
Oeps, geslipte vinger, bedoelde Aleatico. En je hebt gelijk, vin de voile heb ik (nog) niet gevonden daar. Vin Santo is iets totaal anders dan Vin de Paille. Die laatste is inderdaad afgekeken van die oeroude droogtechniek uit de Veneto
.
Je kan die landen inderdaad niet vergelijken op enkele wijnen na doordat de Italianen het ooit nodig vonden te bewijzen dat ze even goede terroirs hadden dan de chauvinistische fransen en dus Cabernet en Merlot aanplantten en daarvan inderdaad nu enkele van de mooiste wijnen van die druiven maken. Hadden de Romeinen 2000 jaar geleden die wijnstok niet naar Frankrijk gebracht, dan was het ook een bier en ciderland gebleven hé...
Maar ik drink zeer graag wijnen uit beide landen, daar niet van.
(24-08-2019 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ] (24-08-2019 11:12 AM)vinejo schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:49 AM)wvd schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:38 AM)vinejo schreef: [ -> ] (24-08-2019 10:34 AM)wvd schreef: [ -> ]Da's waar, maar toch zijn er echt véél mee verschillen binnen Italië. Zowel qua druiven als qua terroir en ook zelfs qua stijl van wijn. Ik ken bvb maar weinig rode zoete en/of sprankelende wijn uit Frankrijk of wijn van gedroogde druiven of wijn die 5 jaar of meer op vat ligt en dat allemaal van diverse druiven.
In Frankrijk maken ze dan weer allerlei soorten Rivesaltes, vin de paille, vin jaune, vin de voile, petnat, etc etc...
Ja, maar dat doen ze in Italië ook, Jo. Brachetto, Vin Santo, Aglianico, Marsala, Moscato d'Asti, noem maar op. je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ergens wel geproduceerd. Het smaakspectrum is er echt wel veel breder hoor!
Je moet "The Native Wine Grapes of Italy" maar eens doorbladeren. Dat boek over Frankrijk zou geen tiende zo dik zijn, echt niet.
Aglianico is toch gewoon een druif?
Marsala, zoeten bocht uit Sicilie...
Vin Santo, afgekeken van vin de paille..
Moscato d asti, met de muscat druif?
Bracchetto, zoet is out he
En waar maakt men de vin jaune in Italie?
Ik denk trouwens dat ze zowat alle stijlen die je opnoemde in t Zuidwesten wel maken...
Enfin, ben beetje aan t provoceren natuurlijk, maar goed, t lijkt mij een beetje onnozel om die twee oerwijnlanden met elkaar te vergelijken.
En wat ik vroeger ook al stelde, t is niet omdat het een autochtone druif is dat ze daarom per se de moeite is om er aandacht aan te besteden he, Arbeid Adelt was een zeer autochtone groep maar heeft internationaal geen potten gebroken. Terecht lijkt me.
Oeps, geslipte vinger, bedoelde Aleatico. En je hebt gelijk, vin de voile heb ik (nog) niet gevonden daar. Vin Santo is iets totaal anders dan Vin de Paille. Die laatste is inderdaad afgekeken van die oeroude droogtechniek uit de Veneto .
Je kan die landen inderdaad niet vergelijken op enkele wijnen na doordat de Italianen het ooit nodig vonden te bewijzen dat ze even goede terroirs hadden dan de chauvinistische fransen en dus Cabernet en Merlot aanplantten en daarvan inderdaad nu enkele van de mooiste wijnen van die druiven maken. Hadden de Romeinen 2000 jaar geleden die wijnstok niet naar Frankrijk gebracht, dan was het ook een bier en ciderland gebleven hé...
Maar ik drink zeer graag wijnen uit beide landen, daar niet van.
Hmmm, dat moet ik idd erkennen, het zijn de troepen van Caesar en co die de druivenstok naar Frankrijk meebrachten... Italie werd zelfs Oenotrea genoemd. Daar maakt men trouwens óveral wijn, wat van Frankrijk niet gezegd kan worden.
It was good!
en er 'boenk' op
Verdicchio dei Castelli di Jesi 2016 Azienda Santa Barbara
Poderi del Paradiso Chianti Colli Senesi Riserva 2010
Rivesaltes Rancio Réserve
Bedankt voor alle suggesties!
(24-08-2019 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ]Oeps, geslipte vinger, bedoelde Aleatico. En je hebt gelijk, vin de voile heb ik (nog) niet gevonden daar.
- er is zoete aglianico gemaakt door Mastroberardino. Weliswaar beperkt. Wat ik van de technische fiche kan afleiden is dat het suikergehalte wordt verkregen door passerillage hors souche, en dat het toch ook gebotrytiseerd is. Heb er één flesje van gekocht omdat meneer d'Agata er in zijn boek zo lovend over is. Nog niet geproefd.
https://www.mastroberardino.com/en/anthe...sito-vino/
- op Sardinië heb je de DOC Vernaccia di Oristano: sherryachtige, versterkte wijnen waar ze blijkbaar toch ook werken met flor en sommigen met een solerasysteem.
Kan de naam van deze topic nog hernoemd worden naar “Suggesties!”?
(25-08-2019 01:21 PM)Thomas schreef: [ -> ] (24-08-2019 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ]Oeps, geslipte vinger, bedoelde Aleatico. En je hebt gelijk, vin de voile heb ik (nog) niet gevonden daar.
- er is zoete aglianico gemaakt door Mastroberardino. Weliswaar beperkt. Wat ik van de technische fiche kan afleiden is dat het suikergehalte wordt verkregen door passerillage hors souche, en dat het toch ook gebotrytiseerd is. Heb er één flesje van gekocht omdat meneer d'Agata er in zijn boek zo lovend over is. Nog niet geproefd.
https://www.mastroberardino.com/en/anthe...sito-vino/
- op Sardinië heb je de DOC Vernaccia di Oristano: sherryachtige, versterkte wijnen waar ze blijkbaar toch ook werken met flor en sommigen met een solerasysteem.
Interessant, Thomas,
!
(maar sherry is nog geheel iets anders dan vin jaune en de vin de voile uit Gaillac, ondanks de geur en smaakovereenkomsten ;-)
(25-08-2019 07:51 PM)vinejo schreef: [ -> ] (25-08-2019 01:21 PM)Thomas schreef: [ -> ] (24-08-2019 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ]Oeps, geslipte vinger, bedoelde Aleatico. En je hebt gelijk, vin de voile heb ik (nog) niet gevonden daar.
- er is zoete aglianico gemaakt door Mastroberardino. Weliswaar beperkt. Wat ik van de technische fiche kan afleiden is dat het suikergehalte wordt verkregen door passerillage hors souche, en dat het toch ook gebotrytiseerd is. Heb er één flesje van gekocht omdat meneer d'Agata er in zijn boek zo lovend over is. Nog niet geproefd.
https://www.mastroberardino.com/en/anthe...sito-vino/
- op Sardinië heb je de DOC Vernaccia di Oristano: sherryachtige, versterkte wijnen waar ze blijkbaar toch ook werken met flor en sommigen met een solerasysteem.
Interessant, Thomas, !
(maar sherry is nog geheel iets anders dan vin jaune en de vin de voile uit Gaillac, ondanks de geur en smaakovereenkomsten ;-)
Tuurlijk, maar de manier van vinifiëren is zeer gelijklopend namelijk het "voile" of "flor", de laag bacteriën die de wijn min of meer beschermen tegen oxidatie.
In 1999 heeft Laurent Fournier zelf een vin de voile gemaakt. In Marsannay dus. Hij heeft die dan na een jaar of 15 gebotteld en ik heb daar nog 1 fles van. Zo moeilijk kan dat dus niet zijn, als zelfs Laurent dat kan...
[
attachment=4254]
Haha, en dan die naam, schitterend. Als dát geen specialleke is...Chardonnay?
(26-08-2019 11:53 AM)vinejo schreef: [ -> ]Haha, en dan die naam, schitterend. Als dát geen specialleke is...Chardonnay?
Jawel. Al 1 op, die wijn is echt super. Ondanks hevig aandringen rangschikt hij het onder jeugdexperimenten en zal hij dit niet overdoen. Bijzonder jammer!
(24-08-2019 10:34 AM)wvd schreef: [ -> ]Da's waar, maar toch zijn er echt véél mee verschillen binnen Italië. Zowel qua druiven als qua terroir en ook zelfs qua stijl van wijn. Ik ken bvb maar weinig rode zoete en/of sprankelende wijn uit Frankrijk of wijn van gedroogde druiven of wijn die 5 jaar of meer op vat ligt en dat allemaal van diverse druiven.
Er is heel veel sprankelende rode wijn toch?
Al die pet nats...
Alsook genoeg die lange elevages doen toch?
OK, in Italië vast zoveel meer!
Daar ga ik niet over discussiëren.
Maar Frankrijk is al zo rijk en divers en daar raak ik soms al eens verloren.
Zou wel veel meer Italiaans willen drinken en proeven.
Want enkel lezen is toch ook maar lezen hé.
Nooit een fan van droogneuken geweest.
Lang verhaal kort, Italië heeft zeker en vast nog zoveel te bieden.
Momenteel zit ik nog wat teveel vast in Frankrijk (niet tegen m'n gedacht hoor) en het budget om elke week 4 of 6 degelijke flessen open te knallen is er niet.
Maar ook om persoonlijke redenen, gezondheid gerelateerd.
En dit is ook één van de redenen waarom ik zo blij ben dat vrienden me dan eens een lekkere Chianti of iets uit Sicilië voorschotelen.
Ze halen me even uit m'n vertrouwde wereldje.
De discussie is ondertussen al een pakje verder maar het was een druk weekend...