24-08-2019, 02:06 PM
24-08-2019, 02:26 PM
Ja, maar tegelijkertijd hebben veel wijnbouwers in de dorpen die als First en Grand Cru zijn geclassificeerd hun productie beperkt door over te schakelen op biologische of kwalitatief hoogwaardige envineromentale, en het aantal toegestane kilo's druiven per hectare is dit jaar licht gedaald.
Er zijn twee soorten Champagne, een drankje soms voor minder dan 10 € in supermarkten en Grands Champagne die dure wijnen zijn.
Er zijn twee soorten Champagne, een drankje soms voor minder dan 10 € in supermarkten en Grands Champagne die dure wijnen zijn.
24-08-2019, 04:54 PM
Rendement op zich zegt ook niet zoveel. De plant densiteit bvb is veel hoger in Champagne en Bourgogne dan elders in Frankrijk. En terwijl beperken van rendementen idd een kwaliteitsfactor is, wil dat zeker niet zeggen: hoe lager hoe beter. Dat heb ik al wel geleerd!
24-08-2019, 05:37 PM
Het is een gemiddelde. Dus voor elke boer die zijn rendement verlaagt, is er een andere die nog altijd zeer hoge rendementen heeft.
Trouwens, Bourgogne zit toch al een derde lager dan champagne. Toch geen klein verschil.
Het is inderdaad complexer dan rendementen, maar het verschil is toch opmerkelijk.
En zo heel veel champagne aan 10€ heb ik nog niet gezien. Zelfs niet in de supermarkten. Ook al zal er altijd wel een uitzondering zijn die de regel bevestigt.
Trouwens, Bourgogne zit toch al een derde lager dan champagne. Toch geen klein verschil.
Het is inderdaad complexer dan rendementen, maar het verschil is toch opmerkelijk.
En zo heel veel champagne aan 10€ heb ik nog niet gezien. Zelfs niet in de supermarkten. Ook al zal er altijd wel een uitzondering zijn die de regel bevestigt.
24-08-2019, 09:21 PM
https://www.rayon-boissons.com/distribut...-carrefour
Een Vlaamse vriendin van Sint Idesbald bediende me deze Belle Cuvée toen we hem bij haar thuis ophaalden en haar uitnodigden in het restaurant.
Een Vlaamse vriendin van Sint Idesbald bediende me deze Belle Cuvée toen we hem bij haar thuis ophaalden en haar uitnodigden in het restaurant.
25-08-2019, 09:08 AM
(24-08-2019 05:37 PM)Olivier schreef: [ -> ]Het is een gemiddelde. Dus voor elke boer die zijn rendement verlaagt, is er een andere die nog altijd zeer hoge rendementen heeft.
Trouwens, Bourgogne zit toch al een derde lager dan champagne. Toch geen klein verschil.
Het is inderdaad complexer dan rendementen, maar het verschil is toch opmerkelijk.
En zo heel veel champagne aan 10€ heb ik nog niet gezien. Zelfs niet in de supermarkten. Ook al zal er altijd wel een uitzondering zijn die de regel bevestigt.
En daar komt nog bij dat vele wijngaarden in Champagne tot de meest vervuilde van Frankrijk behoren.
Wat de maximum toegelaten opbrengst betreft, ik dacht dat Bourgogne rood tussen 35hl/ha (GC) tot 55hl/ha (regional) zat en wit van 40 tot 60, iets lager dan Bordeaux toch. Champagne is (iemand correcte cijfers?) toch ook maar tot 65hl/ha dacht ik, maar dat zal wel niet kloppen want het gemiddelde zou daar dan hoger zijn dan het maximum toegestane. Of heeft dat iets te maken met die andere regel dat er in uitzonderlijke jaren een aanvraag mag ingediend worden om het maximum met x (10?) percent te mogen overschrijven.
Kom jongens, opzoekingswerk!
25-08-2019, 10:21 AM
De opbrengst in de Champagne ligt niet vast, maar verandert elk jaar ten opzichte van de vraag (aankoop) naar flessen van het voorgaande jaar. Er is een maximale opbrengst van 15.500 kgha of 98,8 hlha.
Deze hoge opbrengsten worden getemperd door de hoge dichtheid van de wijnstokken: de beste percelen zijn 10.000 wijnstokken per hectare, terwijl het gemiddelde voor de hele Champagnewijngaard meer dan 8.000 wijnstokken per hectare bedraagt (de minimale wettelijke dichtheid is 1,25 meter tussen elke wijnstok). De verwachte belasting in de taille is maximaal 17 bossen per wijnstok.
Deze hoge opbrengsten worden getemperd door de hoge dichtheid van de wijnstokken: de beste percelen zijn 10.000 wijnstokken per hectare, terwijl het gemiddelde voor de hele Champagnewijngaard meer dan 8.000 wijnstokken per hectare bedraagt (de minimale wettelijke dichtheid is 1,25 meter tussen elke wijnstok). De verwachte belasting in de taille is maximaal 17 bossen per wijnstok.
25-08-2019, 10:48 AM
(25-08-2019 10:21 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]De opbrengst in de Champagne ligt niet vast, maar verandert elk jaar ten opzichte van de vraag (aankoop) naar flessen van het voorgaande jaar. Er is een maximale opbrengst van 15.500 kgha of 98,8 hlha.
Deze hoge opbrengsten worden getemperd door de hoge dichtheid van de wijnstokken: de beste percelen zijn 10.000 wijnstokken per hectare, terwijl het gemiddelde voor de hele Champagnewijngaard meer dan 8.000 wijnstokken per hectare bedraagt (de minimale wettelijke dichtheid is 1,25 meter tussen elke wijnstok). De verwachte belasting in de taille is maximaal 17 bossen per wijnstok.
Thierry, heb je een idee hoeveel kg die 17 trossen ongeveer is? 3-4 kg?
25-08-2019, 11:00 AM
Wow, 100hl! Dat doet denken aan die Duitse Liebfraumilch toestanden van vroeger. Zelfs aan 10.000 stokken per hectare is dat toch wel genoeg... Geen wonder dat vele sjempie's zo flauw smaken en/of dat zulks gecompenseerd wordt met liqueur d'expédition. Wist je trouwens dat vele Champagnes gebleekt worden? Dat schijnt normale procedure te zijn. Bij het persen van blauwe druiven komt er toch altijd wat kleur in de wijn (zoals bij rosé de Provence gemaakt met de pressurage immédiate) en dat heeft men dan niet zo graag.
25-08-2019, 12:04 PM
Misschien 15.500 kg/ha : 8.000 wijnstokken/ha = 1,93 kg.
wanneer de wijnstokken niet erg strak staan.
wanneer de wijnstokken niet erg strak staan.
25-08-2019, 12:21 PM
(25-08-2019 12:04 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Misschien 15.500 kg/ha : 8.000 wijnstokken/ha = 1,93 kg.
wanneer de wijnstokken niet erg strak staan.
Bedankt Thierry. Ik probeer ook eens een idee te hebben van het financiële plaatje. De prijs die een boer krijgt voor een kg druiven in Champagne ligt rond de 6-7€? Dus maal 2 per stok, maal 8000 stokken per ha. Dan kom ik op een 96000€ per ha. Zonder kosten uiteraard.
Ik denk daar nu aan omwille van het recente artikel dat ik hier gepost heb over de prijs die ze in DO Cava krijgen. In dat artikel werd gezegd dat de grote huizen in de toekomst 0,30€ zouden gaan betalen per kg ipv 0,60€.
25-08-2019, 12:37 PM
7 € /kg, het is voor een wijngaard van een Grand Cru.
In de Côte des Blancs wordt de hectare Grand Cru verkocht voor 2 000 000 € en zelfs 2 200 000 € in Cramant.
De druif van een Premier Cru is 90 tot 99% van 7 €.
dat van een simpele Cru, het is 80 tot 89%.
In de Côte des Blancs wordt de hectare Grand Cru verkocht voor 2 000 000 € en zelfs 2 200 000 € in Cramant.
De druif van een Premier Cru is 90 tot 99% van 7 €.
dat van een simpele Cru, het is 80 tot 89%.
25-08-2019, 02:37 PM
Het is noodzakelijk om rekening te houden met de soorten snoei van de wijnstok in de Champagne.
https://www.champagne.fr/fr/vigne-vin/tr...e-la-vigne
Bij André Robert's, Grand Cru de Mesnil sur Oger, het is de "Taille Cordon Liée", elke wijnstok produceert niet veel, ik neem dit voorbeeld omdat ik door hun wijnstokken heb kunnen lopen.
https://www.champagne.fr/fr/vigne-vin/tr...e-la-vigne
Bij André Robert's, Grand Cru de Mesnil sur Oger, het is de "Taille Cordon Liée", elke wijnstok produceert niet veel, ik neem dit voorbeeld omdat ik door hun wijnstokken heb kunnen lopen.
26-08-2019, 10:18 AM
Met andere woorden, als je geen Euro kosten telt, duurt het nog meer dan 20 jaar voor je je investering terug hebt.