wijnliefhebbers

Volledige versie: San, Gent
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
[attachment=4251]Gisteren bijzonder goed gegeten in restaurant San in Gent, één van de afgeleiden van tweesterrenrestaurant L’Air du Temps van Sang Hoon Degeimbre, chef van Koreaanse afkomst.

Het concept is dat je alle gerechtjes in een kommetje krijgt en met een lepel eet. Vraag me niet waarom. Geen à la carte, enkel keuze tussen een vijfgangen- of zevengangenmenu. Wij hebben het vijfgangenmenu genomen met bijpassende wijnen (3 wijnen).

De gerechtjes waren keer op keer explosieve smaakbommetjes, met smaken die wij echt niet gewend zijn, heel hartig, diep, intens. Bijzonder veel verschillende ingrediënten ook iedere keer, en die toch op een wonderlijke wijze bij elkaar pasten. Eén van de gerechtjes was een alternatieve versie van tomaat garnaal, waar een jus van garnaaltjes gecombineerd werd met een bolletje sorbet van tomaat en tamarinde. Dat laatste alleen al was een smaakbelevenis, maar ook de combinatie van warm en koud werkte wonderwel.

Voor mensen die van food porn houden, de esthetiek was ook werkelijk geslaagd. Iedere keer een schilderijtje op uw bord. Of beter, in uw kommetje.

De wine pairing was ook goed geslaagd, en dat gebeurt veel te weinig op restaurant. De witte wijn bij het eerste visgerechtje was een Bourgogne Chitry 2017 van Olivier Morin. Een bourgondisch vetje, goed in evenwicht gehouden door de zuurtjes, vol en toch redelijk fijn. De rode wijn was Les Gamines van Domaine de la Morfée, een Languedoc met 50% mourvèdre, 40% syrah en 10% grenache. Animaal en leder à gogo, en een perfecte match met de wagyu beef, die overigens op een stukje kokend heet zwart marmer gebracht werd. Je kon het dus zelf zo lang laten garen als je wou. Superlekker en perfecte match.
Bij het dessert kwam een Spaanse zoete wijn uit Rueda. Naam van het domein vergeten... Volgens de bediening was dit een chardonnay. Mijn oor eraf als dat een chardonnay was, dit was pure buxus, gras, exotisch fruit, etc. Maar goed, best leuke wijn die opnieuw goed bij het dessertje paste, een combinatie van melkijs, rozenblaadjes, rood fruit, en nog een aantal dingen.

La douloureuse : 234€ met twee. Tja, goed betaald. Maar dit is voor mij van een heel hoog niveau. Je moet natuurlijk wel voor deze soort fusion keuken zijn.
Schoon bordje!

In die prijs ook een koffie en apero?
(27-08-2019 07:57 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Schoon bordje!

In die prijs ook een koffie en apero?

ja, was totaalprijs.
Goedkoop is het niet. Maar er zal wel veel werk in de gerechten gekropen zijn.
Ook wel wat naam die je betaald uiteraard...
Niet echt iets voor mij zo te zien, ben die schuimpjes en zalfjes zo'n beetje spuugzat, maar als je er voor bent, ziet er wel zeer kunstig uit.
(27-08-2019 10:40 AM)wvd schreef: [ -> ]Niet echt iets voor mij zo te zien, ben die schuimpjes en zalfjes zo'n beetje spuugzat, maar als je er voor bent, ziet er wel zeer kunstig uit.

Voor mij mag het, maar het moet niet een compleet bord zijn van dat.
zo een zalf of schuimpje kan wel een extra smaakmomentje geven...
Citaat:Goedkoop is het niet. Maar er zal wel veel werk in de gerechten gekropen zijn.
Ook wel wat naam die je betaald uiteraard...

inderdaad, maar zolang de naam het dan ook waarmaakt, vind ik het ok. In zijn tweesterrenrestaurant zullen we wel nooit geraken, vrees ik Blush

Citaat:Niet echt iets voor mij zo te zien, ben die schuimpjes en zalfjes zo'n beetje spuugzat, maar als je er voor bent, ziet er wel zeer kunstig uit.

Het was gelukkig het enige gerechtje dat echt zo'n kommetje schuimpjes was. De rest was iets meer substantieel. Was een goede mix voor mij. Had ook het gevoel echt voldaan te zijn. Is niet altijd het geval met de kleine porties die je soms krijgt in de chique restaurants.
O, lees dit nu pas. Leuk verslag, Olivier! Foto doet watertanden...

Wist niet dat San tegenwoordig ook in Gent zit. In Brussel ging ik er een keertje 's avonds eten (in de Vlaamsesteenweg), en ook een keer lunchen (aan de Grote Zavel). Geweldige keuken vind ik, wil er graag nog eens naartoe. Heb de indruk dat de prijzen naar omhoog zijn gegaan, al vind ik het gezien de kwaliteit nog net te rechtvaardigen.

Op Facebook zag ik dat een kennis afgelopen weekend naar L'Air du Temps was geweest. Foto's zagen er geweldig uit. Prijzen zijn helaas navenant: https://airdutemps.be/nl/portfolio/onze-menus/

Vind dit toch wel heel veel geld voor een avondje eten. En een hele avond lang eten, drinken en je laten bedienen, vind ik toch altijd een lange zit. Al sluit ik niet uit dat ik ooit toch overstag ga...
(15-09-2019 04:37 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]O, lees dit nu pas. Leuk verslag, Olivier! Foto doet watertanden...

Wist niet dat San tegenwoordig ook in Gent zit. In Brussel ging ik er een keertje 's avonds eten (in de Vlaamsesteenweg), en ook een keer lunchen (aan de Grote Zavel). Geweldige keuken vind ik, wil er graag nog eens naartoe. Heb de indruk dat de prijzen naar omhoog zijn gegaan, al vind ik het gezien de kwaliteit nog net te rechtvaardigen.

Op Facebook zag ik dat een kennis afgelopen weekend naar L'Air du Temps was geweest. Foto's zagen er geweldig uit. Prijzen zijn helaas navenant: https://airdutemps.be/nl/portfolio/onze-menus/

Vind dit toch wel heel veel geld voor een avondje eten. En een hele avond lang eten, drinken en je laten bedienen, vind ik toch altijd een lange zit. Al sluit ik niet uit dat ik ooit toch overstag ga...

Dat zijn stevige prijzen... Voorlopig vind ik dat ook nog te veel geld, maar ja, zeg nooit nooit he. Vroeger vond ik 5€ ook een goede prijs voor een fles wijn Rolleyes
(15-09-2019 05:43 PM)Olivier schreef: [ -> ]Dat zijn stevige prijzen... Voorlopig vind ik dat ook nog te veel geld, maar ja, zeg nooit nooit he. Vroeger vond ik 5€ ook een goede prijs voor een fles wijn Rolleyes
Heb ooit nog een Château Margaux gekocht aan de kaartprijs van het restaurant in kwestie. De bazin was tevreden dat ze eindelijk wat van die oude wijnen kwijt was. Omgerekend bedroeg de prijs voor deze Margaux 1947 10 € (400 BEF), het was wel in 1969.
(15-09-2019 10:36 PM)rlin schreef: [ -> ]
(15-09-2019 05:43 PM)Olivier schreef: [ -> ]Dat zijn stevige prijzen... Voorlopig vind ik dat ook nog te veel geld, maar ja, zeg nooit nooit he. Vroeger vond ik 5€ ook een goede prijs voor een fles wijn Rolleyes
Heb ooit nog een Château Margaux gekocht aan de kaartprijs van het restaurant in kwestie. De bazin was tevreden dat ze eindelijk wat van die oude wijnen kwijt was. Omgerekend bedroeg de prijs voor deze Margaux 1947 10 € (400 BEF), het was wel in 1969.

Toen was 400 BEF toch ook al een forse som voor een fles wijn! Ik herinner me nog Cheval Blanc aan 625 BEF en Latour aan 825 BEF ergens eind jaren 70 bij Delhaize. Wij vonden dat toen ridicule prijzen en wilden dat niet betalen van mijn pré van (ik denk) 17.000 BEF. Hoeveel flessen Latour kan een beginner nu kopen van zijn eerste pré?
(16-09-2019 11:17 AM)wvd schreef: [ -> ]
(15-09-2019 10:36 PM)rlin schreef: [ -> ]
(15-09-2019 05:43 PM)Olivier schreef: [ -> ]Dat zijn stevige prijzen... Voorlopig vind ik dat ook nog te veel geld, maar ja, zeg nooit nooit he. Vroeger vond ik 5€ ook een goede prijs voor een fles wijn Rolleyes
Heb ooit nog een Château Margaux gekocht aan de kaartprijs van het restaurant in kwestie. De bazin was tevreden dat ze eindelijk wat van die oude wijnen kwijt was. Omgerekend bedroeg de prijs voor deze Margaux 1947 10 € (400 BEF), het was wel in 1969.

Toen was 400 BEF toch ook al een forse som voor een fles wijn! Ik herinner me nog Cheval Blanc aan 625 BEF en Latour aan 825 BEF ergens eind jaren 70 bij Delhaize. Wij vonden dat toen ridicule prijzen en wilden dat niet betalen van mijn pré van (ik denk) 17.000 BEF. Hoeveel flessen Latour kan een beginner nu kopen van zijn eerste pré?
Tussen 1961 en 1965 werkte ik in de regio van Charleroi. Eens in de week ging ik stevig eten. Daar hoorde altijd een fles wijn bij. Ik herinner me een restaurant in de nabijheid van het Carolo stadhuis, waar bij de pepersteak en de frites de keuze was tussen een La Tache, een Richebourg of een Echezeaux van het juiste huis uit Vosne Romanée. Kaartprijs ergens tussen de 200 en 250 BEF. De keuze viel op die Richebourg 1959. Mijn maandwedde lag in die tijd rond de 10.000 BEF.
Zalig, die verhalen... (doet ons dromen ;-) )
(16-09-2019 03:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zalig, die verhalen... (doet ons dromen ;-) )

Toen kon je je nog een echt mooie wijn permitteren! Een DRC Richebourg op restaurant aan 1/40 van de pré, nu kost dat dus een ganse pré....! Gek?
(16-09-2019 05:56 PM)wvd schreef: [ -> ]
(16-09-2019 03:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zalig, die verhalen... (doet ons dromen ;-) )

Toen kon je je nog een echt mooie wijn permitteren! Een DRC Richebourg op restaurant aan 1/40 van de pré, nu kost dat dus een ganse pré....! Gek?

Nu heb je daar een Rully voor. Zóveel beter zal die DRC niet geweest zijn zeker.. Wink
(16-09-2019 07:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-09-2019 05:56 PM)wvd schreef: [ -> ]
(16-09-2019 03:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zalig, die verhalen... (doet ons dromen ;-) )
Toen kon je je nog een echt mooie wijn permitteren! Een DRC Richebourg op restaurant aan 1/40 van de pré, nu kost dat dus een ganse pré....! Gek?
Nu heb je daar een Rully voor. Zóveel beter zal die DRC niet geweest zijn zeker.. Wink
De waard had het met betrekking tot die wijn steeds over "C'est du petit-lait" (melkwei) en maakte een knappend geluid met zijn vingers. Ik ben met dorst naar meer vertrokken, maar in die chequeloze en kaartloze tijd, was het baar geld op.
(16-09-2019 07:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-09-2019 05:56 PM)wvd schreef: [ -> ]
(16-09-2019 03:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zalig, die verhalen... (doet ons dromen ;-) )

Toen kon je je nog een echt mooie wijn permitteren! Een DRC Richebourg op restaurant aan 1/40 van de pré, nu kost dat dus een ganse pré....! Gek?

Nu heb je daar een Rully voor. Zóveel beter zal die DRC niet geweest zijn zeker.. Wink

Heu, ik vrees toch dat er enigszins een klasse verschil is... In 2007 geproefd door AG: "One of the evening’s highlights was the 1959 Domaine de la Romanée-Conti Richebourg, which was served from double magnum. The wine was full of life and extraordinary in an expression of sweet dark fruit and earthiness that invited contemplation."
(17-09-2019 11:33 AM)wvd schreef: [ -> ]
(16-09-2019 07:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-09-2019 05:56 PM)wvd schreef: [ -> ]
(16-09-2019 03:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zalig, die verhalen... (doet ons dromen ;-) )

Toen kon je je nog een echt mooie wijn permitteren! Een DRC Richebourg op restaurant aan 1/40 van de pré, nu kost dat dus een ganse pré....! Gek?

Nu heb je daar een Rully voor. Zóveel beter zal die DRC niet geweest zijn zeker.. Wink

Heu, ik vrees toch dat er enigszins een klasse verschil is... In 2007 geproefd door AG: "One of the evening’s highlights was the 1959 Domaine de la Romanée-Conti Richebourg, which was served from double magnum. The wine was full of life and extraordinary in an expression of sweet dark fruit and earthiness that invited contemplation."

Hmmm tongue in cheek, anyone? Rolleyes
Koppelingen