(10-12-2021 12:38 PM)vinejo schreef: [ -> ] (10-12-2021 12:20 PM)Olivier schreef: [ -> ] (09-12-2021 11:13 PM)rlin schreef: [ -> ] (09-12-2021 06:39 PM)wvd schreef: [ -> ]Waar is de tijd dat het leeuwendeel van de Pomerol export naar Vlaanderen ging...
Ik heb nog iemand gekend die in zijn prille jeugd mocht helpen bij het in de kelder in Antwerpen bottelen van een met de spoorweg afgestuurd vat..... Petrus 1947...!
Het merendeel van de Franse wijn werd toen per vat op de trein naar hun bestemming van botteling opgestuurd. In de 60-er jaren moest ik een onderdeel van de Starfighter F104 gaan ophalen in het station van Charleroi en links en rechts zag ik toen 'gesneuvelde' wijnvaten in plassen rode wijn. 'In duigen gevallen' was geen uitzondering.
Maar bepaalde 'Belgische' bottelingen waren toen soms beter dan Franse 'négociant'-bottelingen. Het omgekeerde was ook waar.
Ik las ergens dat het bottelen van wijn op het domein een grote stap vooruit betekend heeft voor de kwaliteit van de wijn. Maar wat zouden daar de redenen voor zijn?
Geen transport, betere controle, minder fraude,…
Ik zeg maar wat ;-)
Inderdaad, voor fraude zal het veel beter te controleren zijn.
Maar maakt het transport veel uit of het in vat of fles is?
(10-12-2021 02:03 PM)Olivier schreef: [ -> ] (10-12-2021 12:38 PM)vinejo schreef: [ -> ] (10-12-2021 12:20 PM)Olivier schreef: [ -> ] (09-12-2021 11:13 PM)rlin schreef: [ -> ] (09-12-2021 06:39 PM)wvd schreef: [ -> ]Waar is de tijd dat het leeuwendeel van de Pomerol export naar Vlaanderen ging...
Ik heb nog iemand gekend die in zijn prille jeugd mocht helpen bij het in de kelder in Antwerpen bottelen van een met de spoorweg afgestuurd vat..... Petrus 1947...!
Het merendeel van de Franse wijn werd toen per vat op de trein naar hun bestemming van botteling opgestuurd. In de 60-er jaren moest ik een onderdeel van de Starfighter F104 gaan ophalen in het station van Charleroi en links en rechts zag ik toen 'gesneuvelde' wijnvaten in plassen rode wijn. 'In duigen gevallen' was geen uitzondering.
Maar bepaalde 'Belgische' bottelingen waren toen soms beter dan Franse 'négociant'-bottelingen. Het omgekeerde was ook waar.
Ik las ergens dat het bottelen van wijn op het domein een grote stap vooruit betekend heeft voor de kwaliteit van de wijn. Maar wat zouden daar de redenen voor zijn?
Geen transport, betere controle, minder fraude,…
Ik zeg maar wat ;-)
Inderdaad, voor fraude zal het veel beter te controleren zijn.
Maar maakt het transport veel uit of het in vat of fles is?
Bij bottelen elders dan op het domein is het transport én in vat én in fles.
Of dat zoveel verschil maakt weet ik niet, maar zou een reden kunnen zijn.
(10-12-2021 02:31 PM)vinejo schreef: [ -> ] (10-12-2021 02:03 PM)Olivier schreef: [ -> ] (10-12-2021 12:38 PM)vinejo schreef: [ -> ] (10-12-2021 12:20 PM)Olivier schreef: [ -> ] (09-12-2021 11:13 PM)rlin schreef: [ -> ] (09-12-2021 06:39 PM)wvd schreef: [ -> ]Waar is de tijd dat het leeuwendeel van de Pomerol export naar Vlaanderen ging...
Ik heb nog iemand gekend die in zijn prille jeugd mocht helpen bij het in de kelder in Antwerpen bottelen van een met de spoorweg afgestuurd vat..... Petrus 1947...!
Het merendeel van de Franse wijn werd toen per vat op de trein naar hun bestemming van botteling opgestuurd. In de 60-er jaren moest ik een onderdeel van de Starfighter F104 gaan ophalen in het station van Charleroi en links en rechts zag ik toen 'gesneuvelde' wijnvaten in plassen rode wijn. 'In duigen gevallen' was geen uitzondering.
Maar bepaalde 'Belgische' bottelingen waren toen soms beter dan Franse 'négociant'-bottelingen. Het omgekeerde was ook waar.
Ik las ergens dat het bottelen van wijn op het domein een grote stap vooruit betekend heeft voor de kwaliteit van de wijn. Maar wat zouden daar de redenen voor zijn?
Geen transport, betere controle, minder fraude,…
Ik zeg maar wat ;-)
Inderdaad, voor fraude zal het veel beter te controleren zijn.
Maar maakt het transport veel uit of het in vat of fles is?
Bij bottelen elders dan op het domein is het transport én in vat én in fles.
Of dat zoveel verschil maakt weet ik niet, maar zou een reden kunnen zijn.
Vroeger maakte men in Bordeaux 2 types vaten, "chai" en "transport" en die laatste hadden dikkere duigen. Transport op vat was goedkoper, de kost voor flessen en bottelen en kurken was voor de klant, de labels werden achteraf per post opgestuurd. De reden voor verplicht bottelen in de regio of zelfs op Château is uiteraard de controle op wat er in de fles gaat. Maar Belgische bottelingen waren bekend om hun goede kwaliteit en gaan tot op de dag van vandaag nog voor goede prijzen op de veiling. Vooral Vermeulen had een goede reputatie. Ik heb zelf in mijn prille jeugd bij de overbuur nog zelf gebottelde wijn gedronken. De dag na botteling was wel een wat moeilijkere dag...
La Voûte St Vincent 2016
PnP. Lichte verkleuring aan de rand die op enige evolutie wijst.
In de neus eerst kers, peper, verse tijm en sous-bois. Na walsen ook wat aardbei, fumé, bosgrond en viooltjes.
Aanzet op kers gekoppeld aan een aardse toets en frisse zuren. Qua materie eerder lichtvoetig, maar wel mooi gestructureerd met tannines die nog niet helemaal versmolten zijn. Middellang met een bittertje in de finale.
Geen echt grote Morgon, maar wel eentje die veel plezier en enige complexiteit verschaft en nu pas echt op zijn plooi komt.
(03-11-2010 03:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Desvignes Morgon Javernières 2007
Een Morgon die geljk welke Bourgogne in die prijscategorie (11 -12 €) overtreft. Een fijne neus, verrassend kruidig (laurier, witte peper zelfs), frambozen, mineraliteit (grafiet!), de mond is zacht, lang en evenwichtig (althans de derde dag, eerste dag domineren de zuren wel wat).
Ik kan weinig betere tips geven momenteel...
In 2010 hier al op ons forum te lezen.
14 jaar later ook bij Robert Parker.(nu wel 3 X duurder)
[
attachment=6913]
(31-05-2024 03:16 PM)vinejo schreef: [ -> ] (03-11-2010 03:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Desvignes Morgon Javernières 2007
Een Morgon die geljk welke Bourgogne in die prijscategorie (11 -12 €) overtreft. Een fijne neus, verrassend kruidig (laurier, witte peper zelfs), frambozen, mineraliteit (grafiet!), de mond is zacht, lang en evenwichtig (althans de derde dag, eerste dag domineren de zuren wel wat).
Ik kan weinig betere tips geven momenteel...
In 2010 hier al op ons forum te lezen.
14 jaar later ook bij Robert Parker.(nu wel 3 X duurder)
Geen goed nieuws voor ons als ze beginnen smijten met punten voor Beaujolais
Wat bedoelen ze bij Parker trouwens met « despite all of the material it is working with »?
(01-06-2024 02:27 PM)Olivier schreef: [ -> ] (31-05-2024 03:16 PM)vinejo schreef: [ -> ] (03-11-2010 03:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Desvignes Morgon Javernières 2007
Een Morgon die geljk welke Bourgogne in die prijscategorie (11 -12 €) overtreft. Een fijne neus, verrassend kruidig (laurier, witte peper zelfs), frambozen, mineraliteit (grafiet!), de mond is zacht, lang en evenwichtig (althans de derde dag, eerste dag domineren de zuren wel wat).
Ik kan weinig betere tips geven momenteel...
In 2010 hier al op ons forum te lezen.
14 jaar later ook bij Robert Parker.(nu wel 3 X duurder)
Geen goed nieuws voor ons als ze beginnen smijten met punten voor Beaujolais
Wat bedoelen ze bij Parker trouwens met « despite all of the material it is working with »?
Hoe langer hoe meer begint al dat puntengedoe op mijn systeem te werken. Clive Coates' manier vond ik beter, of de sterren van Broadbent. En inderdaad, dikke punten zijn bijna altijd voor heel volle, krachtige wijnen en dat hebben ze nu eenmaal nodig aan de iverkant van de plas.