08-09-2019, 06:31 PM
09-09-2019, 12:34 PM
(08-09-2019 06:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]'Er is een Frans spreekwoord dat zegt dat je miljonair kan worden als wijnbouwer maar je moet dan wel starten als miljardair.Dat is inderdaad zo.
Alleen in Bordeaux heeft men de omgekeerde richting bewandeld, van miljonair naar miljardair dus en dat werd o.a. mede gesponsord door vele forumleden.
09-09-2019, 04:14 PM
Dan doe ik het toch veel beter. Van toen mijn eerste achterhaalde voorvader Hendrik Martens in Ruiselede het licht zag omstreeks 1585 volgde generatie na generatie van armoedzaaiers. Die traditie wordt met familietrots verdergezet.
09-09-2019, 05:32 PM
(09-09-2019 04:14 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dan doe ik het toch veel beter. Van toen mijn eerste achterhaalde voorvader Hendrik Martens in Ruiselede het licht zag omstreeks 1585 volgde generatie na generatie van armoedzaaiers. Die traditie wordt met familietrots verdergezet.
09-09-2019, 09:46 PM
(09-09-2019 12:34 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk niet dat de 800 forumleden voldoende koopkracht hadden of hebben om die wijnhausse in Bordeaux te veroorzaken of om deze verder uit te bouwen. Het zijn o.a. de markten van Noord-Amerika en vervolgens Oost-Azië, die hiervoor de basis legden. En dit binnen het raam van een toename van de welvaart overal in de wereld gekoppeld aan de betere transportmogelijkheden. Trouwens het succes van Bordeaux kwam vooral de geklasseerde wijnen ten goede en was bijzonder ongelijk verdeeld.(08-09-2019 06:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]'Er is een Frans spreekwoord dat zegt dat je miljonair kan worden als wijnbouwer maar je moet dan wel starten als miljardair.Dat is inderdaad zo.
Alleen in Bordeaux heeft men de omgekeerde richting bewandeld, van miljonair naar miljardair dus en dat werd o.a. mede gesponsord door vele forumleden.
En wat voor de bordeaux-wijn geldt, is nog meer van toepassing voor de bourgogne-wijn.
10-09-2019, 02:06 PM
(09-09-2019 05:32 PM)vinejo schreef: [ -> ](09-09-2019 04:14 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dan doe ik het toch veel beter. Van toen mijn eerste achterhaalde voorvader Hendrik Martens in Ruiselede het licht zag omstreeks 1585 volgde generatie na generatie van armoedzaaiers. Die traditie wordt met familietrots verdergezet.
+1
(09-09-2019 09:46 PM)rlin schreef: [ -> ](09-09-2019 12:34 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk niet dat de 800 forumleden voldoende koopkracht hadden of hebben om die wijnhausse in Bordeaux te veroorzaken of om deze verder uit te bouwen. Het zijn o.a. de markten van Noord-Amerika en vervolgens Oost-Azië, die hiervoor de basis legden. En dit binnen het raam van een toename van de welvaart overal in de wereld gekoppeld aan de betere transportmogelijkheden. Trouwens het succes van Bordeaux kwam vooral de geklasseerde wijnen ten goede en was bijzonder ongelijk verdeeld.(08-09-2019 06:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]'Er is een Frans spreekwoord dat zegt dat je miljonair kan worden als wijnbouwer maar je moet dan wel starten als miljardair.Dat is inderdaad zo.
Alleen in Bordeaux heeft men de omgekeerde richting bewandeld, van miljonair naar miljardair dus en dat werd o.a. mede gesponsord door vele forumleden.
En wat voor de bordeaux-wijn geldt, is nog meer van toepassing voor de bourgogne-wijn.
Dat was een beetje grappig bedoelt uiteraard. Dat laatste moet ik echter tegenspreken, ik heb in Bourgogne al vele kelders bezocht, maar geen enkele was helemaal in marmer gezet....
10-09-2019, 03:21 PM
(10-09-2019 02:06 PM)wvd schreef: [ -> ]Per are verdienen de Bourgogne wijnboeren meer dan hun collega's uit de Bordeaux-streek. Hun wijngoederen zijn meestal te klein om zich dergelijke buitensporigheden te kunnen permitteren.(09-09-2019 05:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]+1(09-09-2019 04:14 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dan doe ik het toch veel beter. Van toen mijn eerste achterhaalde voorvader Hendrik Martens in Ruiselede het licht zag omstreeks 1585 volgde generatie na generatie van armoedzaaiers. Die traditie wordt met familietrots verdergezet.
(09-09-2019 09:46 PM)rlin schreef: [ -> ]Dat was een beetje grappig bedoelt uiteraard. Dat laatste moet ik echter tegenspreken, ik heb in Bourgogne al vele kelders bezocht, maar geen enkele was helemaal in marmer gezet....(09-09-2019 12:34 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk niet dat de 800 forumleden voldoende koopkracht hadden of hebben om die wijnhausse in Bordeaux te veroorzaken of om deze verder uit te bouwen. Het zijn o.a. de markten van Noord-Amerika en vervolgens Oost-Azië, die hiervoor de basis legden. En dit binnen het raam van een toename van de welvaart overal in de wereld gekoppeld aan de betere transportmogelijkheden. Trouwens het succes van Bordeaux kwam vooral de geklasseerde wijnen ten goede en was bijzonder ongelijk verdeeld.(08-09-2019 06:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]'Er is een Frans spreekwoord dat zegt dat je miljonair kan worden als wijnbouwer maar je moet dan wel starten als miljardair.Dat is inderdaad zo.
Alleen in Bordeaux heeft men de omgekeerde richting bewandeld, van miljonair naar miljardair dus en dat werd o.a. mede gesponsord door vele forumleden.
En wat voor de bordeaux-wijn geldt, is nog meer van toepassing voor de bourgogne-wijn.
10-09-2019, 05:21 PM
(10-09-2019 03:21 PM)rlin schreef: [ -> ](10-09-2019 02:06 PM)wvd schreef: [ -> ]Per are verdienen de Bourgogne wijnboeren meer dan hun collega's uit de Bordeaux-streek. Hun wijngoederen zijn meestal te klein om zich dergelijke buitensporigheden te kunnen permitteren.(09-09-2019 05:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]+1(09-09-2019 04:14 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dan doe ik het toch veel beter. Van toen mijn eerste achterhaalde voorvader Hendrik Martens in Ruiselede het licht zag omstreeks 1585 volgde generatie na generatie van armoedzaaiers. Die traditie wordt met familietrots verdergezet.
(09-09-2019 09:46 PM)rlin schreef: [ -> ]Dat was een beetje grappig bedoelt uiteraard. Dat laatste moet ik echter tegenspreken, ik heb in Bourgogne al vele kelders bezocht, maar geen enkele was helemaal in marmer gezet....(09-09-2019 12:34 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk niet dat de 800 forumleden voldoende koopkracht hadden of hebben om die wijnhausse in Bordeaux te veroorzaken of om deze verder uit te bouwen. Het zijn o.a. de markten van Noord-Amerika en vervolgens Oost-Azië, die hiervoor de basis legden. En dit binnen het raam van een toename van de welvaart overal in de wereld gekoppeld aan de betere transportmogelijkheden. Trouwens het succes van Bordeaux kwam vooral de geklasseerde wijnen ten goede en was bijzonder ongelijk verdeeld.(08-09-2019 06:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]'Er is een Frans spreekwoord dat zegt dat je miljonair kan worden als wijnbouwer maar je moet dan wel starten als miljardair.Dat is inderdaad zo.
Alleen in Bordeaux heeft men de omgekeerde richting bewandeld, van miljonair naar miljardair dus en dat werd o.a. mede gesponsord door vele forumleden.
En wat voor de bordeaux-wijn geldt, is nog meer van toepassing voor de bourgogne-wijn.
Ook dat is absoluut onwaar. In Bourgogne wordt nog heel erg veel manueel gedaan, terwijl zeer veel arbeid in de wijngaard in Bordeaux machinaal gedaan wordt, dikwijls wel met de nieuwste machines. Zo ogst men op Gloria en Saint-Pierre al jaren met een nieuwe state of the art machine die al optisch selecteert tijdens het oogsten. Dat kan niet in Bourgogne vanwege de kleine percelen.
10-09-2019, 05:32 PM
Vernomen dit weekend : Aantal uren werk per hectare in de Ahr is 1000 en elders amper 250
Geef mij maar handgeplukte druiven en daarna het zijn werk laten doen zonder teveel interventies :-)
Geef mij maar handgeplukte druiven en daarna het zijn werk laten doen zonder teveel interventies :-)
10-09-2019, 10:00 PM
(10-09-2019 05:21 PM)wvd schreef: [ -> ]Elke vergelijking gaat ergens mank. Dat is ook zo als men bijvoorbeeld domeinen met elkaar vergelijkt.(10-09-2019 03:21 PM)rlin schreef: [ -> ]Ook dat is absoluut onwaar. In Bourgogne wordt nog heel erg veel manueel gedaan, terwijl zeer veel arbeid in de wijngaard in Bordeaux machinaal gedaan wordt, dikwijls wel met de nieuwste machines. Zo oogst men op Gloria en Saint-Pierre al jaren met een nieuwe state of the art machine die al optisch selecteert tijdens het oogsten. Dat kan niet in Bourgogne vanwege de kleine percelen.(10-09-2019 02:06 PM)wvd schreef: [ -> ]Per are verdienen de Bourgogne wijnboeren meer dan hun collega's uit de Bordeaux-streek. Hun wijngoederen zijn meestal te klein om zich dergelijke buitensporigheden te kunnen permitteren.(09-09-2019 05:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]+1(09-09-2019 04:14 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dan doe ik het toch veel beter. Van toen mijn eerste achterhaalde voorvader Hendrik Martens in Ruiselede het licht zag omstreeks 1585 volgde generatie na generatie van armoedzaaiers. Die traditie wordt met familietrots verdergezet.
(09-09-2019 09:46 PM)rlin schreef: [ -> ]Dat was een beetje grappig bedoelt uiteraard. Dat laatste moet ik echter tegenspreken, ik heb in Bourgogne al vele kelders bezocht, maar geen enkele was helemaal in marmer gezet....(09-09-2019 12:34 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk niet dat de 800 forumleden voldoende koopkracht hadden of hebben om die wijnhausse in Bordeaux te veroorzaken of om deze verder uit te bouwen. Het zijn o.a. de markten van Noord-Amerika en vervolgens Oost-Azië, die hiervoor de basis legden. En dit binnen het raam van een toename van de welvaart overal in de wereld gekoppeld aan de betere transportmogelijkheden. Trouwens het succes van Bordeaux kwam vooral de geklasseerde wijnen ten goede en was bijzonder ongelijk verdeeld.(08-09-2019 06:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]'Er is een Frans spreekwoord dat zegt dat je miljonair kan worden als wijnbouwer maar je moet dan wel starten als miljardair.Dat is inderdaad zo.
Alleen in Bordeaux heeft men de omgekeerde richting bewandeld, van miljonair naar miljardair dus en dat werd o.a. mede gesponsord door vele forumleden.
En wat voor de bordeaux-wijn geldt, is nog meer van toepassing voor de bourgogne-wijn.
Gecombineerd zijn château Gloria + château Saint-Pierre 67 ha groot of 670 000 m² groot. Een wijngoed in de Bourgogne-streek bijvoorbeeld het Domein Nudant in de grand cru Echezeaux heeft een oppervlakte van 66 aren of 6 600 m². Nudant heeft nog andere wijngaarden, maar hier is sprake van een wijngaard, die grofweg 1/100 bedraagt in vergelijking met de eerst genoemde.
Volgens de GH (Guide Hachette) bedraagt de opbrengst per hectare in de Domeinen Martin circa 39,5 hl/ha en bij Domein Nudant aldaar 19,3 hl/ha. De gemiddelde prijs per fles bedraagt circa 68,3 € voor Martin en 87,3 € voor Nudant.
Dat zijn ruw geschatte marktprijzen, die geven duiding aan een ander aspect van de vergelijking. De kosten voor het oogsten, die u vermeld, liggen ook ver uiteen. Bij de enen is de investeringskost groot, bij de anderen is de handarbeid doorslaggevend maar door het geringe wijngoed wellicht niet zo zwaar. Ik moet toegeven dat na even doorgerekend te hebben de geschatte opbrengst per hectare niet persé positief is voor de Bourgogne.