Zijn er op dit forum wijnliefhebbers die een wijngaard hebben en zelf wijn maken?
Ik heb het geluk dat ik over veel weiland beschik, het meeste is voor de paardjes, maar één weitje van 30 are ligt vol op het zuiden en zou heel geschikt zijn om auxerrois of pinot gris te verbouwen.
Heeft iemand hier ervaring mee?
(21-09-2019 04:00 PM)Bastognard schreef: [ -> ]Zijn er op dit forum wijnliefhebbers die een wijngaard hebben en zelf wijn maken?
Ik heb het geluk dat ik over veel weiland beschik, het meeste is voor de paardjes, maar één weitje van 30 are ligt vol op het zuiden en zou heel geschikt zijn om auxerrois of pinot gris te verbouwen.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Van 30 are kan je al wel wat oogsten! Het probleem is dat als je zelf gaat vinifiëren, het materiaal allemaal flink wat kost.
In de paasvakantie 2018 hadden wij een huisje gehuurd in Bende, een 15 tal kilometer van Durbuy.
Op weg naar de bakker kwam ik een stukje grond tegen met jonge wijnplantjes en een oude barak.
Sinds 2017 zijn ze van start gegaan. Ik ben gene facebook man maar deze volg ik toch. Leuk hun progressie en verhaal te volgen:
http://www.levignobledoccarius.be/accueil.html
Het is jammer, maar de Ardennen zijn niet geschikt voor de wijnbouw. De kaart van de Waalse organisatie van wijnbouwers is veelzeggend: er zijin veel wijngaarden rond Samber en Maas, en ten noordwesten daarvan. Ten zuidwesten daarvan niets noemenswaardigs. Het zou een heilloze onderneming worden...
(02-11-2019 06:43 PM)Bastognard schreef: [ -> ]Het is jammer, maar de Ardennen zijn niet geschikt voor de wijnbouw. De kaart van de Waalse organisatie van wijnbouwers is veelzeggend: er zijin veel wijngaarden rond Samber en Maas, en ten noordwesten daarvan. Ten zuidwesten daarvan niets noemenswaardigs. Het zou een heilloze onderneming worden...
Slechte grond? Weer niet goed genoeg?
Deze ligt in Boezinge, een oorlogsgemeente tegen Ieper. Een streek gekend voor zijn vele fruitbomen maar ook geen idee of hier een wijngaard kan gedijen.
Niet echt ver van waar ik woon, ik zal eens moeten binnenwippen en de proef op de som nemen.
Ik heb de site van het domein Silver Cruys gelezen.
Dit lijkt interessant.
Het is niet ver van Hazebrouck. Ik ga zodra ik tijd heb.
Er zijn ondertussen veel wijngaarden opgestart, maar de hoge/diepe Ardennen is door de ligging en hoogte (commercieel) een moeilijk verhaal denk ik, een stukje kouder en meer voorjaarsvorst.
Puur qua hobby kan het eventueel wel denk ik, niet gehinderd door enige kennis van het perceel zelf. 30 are is ook nog te verwerken met een relatief beperkt arsenaal materiaal. Er van uitgaande dat alles manueel wordt gedaan natuurlijk.
Als ik mij niet vergis is, zijn er in België momenteel rond de 400ha wijngaarden in productie op dit moment, maar reeds een 1000tal ha aangeplant. Binnen een 2 à 3 tal jaar moet er dus heel wat meer Belgische wijn ter beschikking zijn. Al denk ik eveneens dat een groot aandeel van deze wijngaarden hobbyprojecten zijn.
De Syntra-opledingen wijnbouwer zitten ook steeds goed vol. Mijn vrouw en ik hebben het eerste jaar ook gevolgd, voornamelijk les gekregen van Geurt Van Rennes, van domein Genoels Elderen. Het tweede jaar zijn we niet meer gestart, de vlucht vooruit genomen en naar de Loire verhuisd om alletwee op een wijndomein te beginnen werken. Geen spijt van! Waar we ooit uitkomen na deze stap zien we wel. Misschien keren we terug naar ons vorig professioneel leven, misschien starten we ooit zelf iets, misschien verhuizen we nog 10 keer van regio als werknemer, wie weet. Momenteel zitten we hier goed..
(05-01-2020 03:26 PM)Jerver schreef: [ -> ]Er zijn ondertussen veel wijngaarden opgestart, maar de hoge/diepe Ardennen is door de ligging en hoogte (commercieel) een moeilijk verhaal denk ik, een stukje kouder en meer voorjaarsvorst.
Puur qua hobby kan het eventueel wel denk ik, niet gehinderd door enige kennis van het perceel zelf. 30 are is ook nog te verwerken met een relatief beperkt arsenaal materiaal. Er van uitgaande dat alles manueel wordt gedaan natuurlijk.
Als ik mij niet vergis is, zijn er in België momenteel rond de 400ha wijngaarden in productie op dit moment, maar reeds een 1000tal ha aangeplant. Binnen een 2 à 3 tal jaar moet er dus heel wat meer Belgische wijn ter beschikking zijn. Al denk ik eveneens dat een groot aandeel van deze wijngaarden hobbyprojecten zijn.
De Syntra-opledingen wijnbouwer zitten ook steeds goed vol. Mijn vrouw en ik hebben het eerste jaar ook gevolgd, voornamelijk les gekregen van Geurt Van Rennes, van domein Genoels Elderen. Het tweede jaar zijn we niet meer gestart, de vlucht vooruit genomen en naar de Loire verhuisd om alletwee op een wijndomein te beginnen werken. Geen spijt van! Waar we ooit uitkomen na deze stap zien we wel. Misschien keren we terug naar ons vorig professioneel leven, misschien starten we ooit zelf iets, misschien verhuizen we nog 10 keer van regio als werknemer, wie weet. Momenteel zitten we hier goed..
Zit jij in de Loire?
Op welk domein werken jullie?
Lijkt me voer voor een docusoap
(05-01-2020 07:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zit jij in de Loire?
Op welk domein werken jullie?
Lijkt me voer voor een docusoap
Docusoap, docusoap, we zijn wij Frank en Simonneke niet eh
Op uw terras was het nog een idee ergens in de lucht, maar sinds september werken we hier idd. Bevalt ons goed!
We zitten in AOP Chinon, op een domein dat hier op het forum een aantal zeer summiere vermeldingen heeft in verschillende topics, maar geen eigen topic. Op Lpdv wat meer info. Gelinkt aan een tweede domein in Touraine; in totaal een 40tal hectare. Alles bio & veel manueel wijngaardwerk. We weten wat gedaan!
(Kom je er al welk domein het is?
)
(06-01-2020 09:52 PM)Jerver schreef: [ -> ] (05-01-2020 07:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zit jij in de Loire?
Op welk domein werken jullie?
Lijkt me voer voor een docusoap
Docusoap, docusoap, we zijn wij Frank en Simonneke niet eh
Op uw terras was het nog een idee ergens in de lucht, maar sinds september werken we hier idd. Bevalt ons goed!
We zitten in AOP Chinon, op een domein dat hier op het forum een aantal zeer summiere vermeldingen heeft in verschillende topics, maar geen eigen topic. Op Lpdv wat meer info. Gelinkt aan een tweede domein in Touraine; in totaal een 40tal hectare. Alles bio & veel manueel wijngaardwerk. We weten wat gedaan!
(Kom je er al welk domein het is? )
40 ha, da s al serieus de moeite...
Geen idee, de la Grille? Gasnier?
Meer tips nodig vrees ik ;-)
Domaine Grosbois.
Goede tip eh
Wow, serieus avontuur!
Hoe zien jullie de toekomst? Enkele jaren ervaring opdoen en dan zelf ergens wat land op de kop tikken?
Waar woonden jullie trouwens voor de verhuis als ik vragen mag?
(07-01-2020 01:40 PM)Jerver schreef: [ -> ]Domaine Grosbois.
Goede tip eh
Aha! Onlangs een zeer leuke "Cuisine de ma mère" gedronken, is dat van jullie dan?
(07-01-2020 04:10 PM)wvd schreef: [ -> ] (07-01-2020 01:40 PM)Jerver schreef: [ -> ]Domaine Grosbois.
Goede tip eh
Aha! Onlangs een zeer leuke "Cuisine de ma mère" gedronken, is dat van jullie dan?
Yes, is de instapcuvée van het domein (voor AOP Chinon dan toch, de cousine de ma mère is het resultaat van négoce, voornamelijk uit Gaillac). Aan hoeveel vind je de cuisine in België? En wat was de bevinding van de wijn zelf?
De Gabare & Clos du Noyer zijn toch een ander niveau, maar ook andere prijs... Gabare vind ik wel een aanrader.
Het andere domein, Hauts Baigneux, heeft naast rood (ook voornamelijk cf) een groot aanbod wit. Als je de Clos des Brancs ergens tegenkomt is deze wel de moeite om eens te proberen.
Voor het overige blijf ik bewust wat op de vlakte over de wijn zelf.
Morgen terug een dagje snoeien voor de Cuisine van 2020
(07-01-2020 10:50 PM)Jerver schreef: [ -> ] (07-01-2020 04:10 PM)wvd schreef: [ -> ] (07-01-2020 01:40 PM)Jerver schreef: [ -> ]Domaine Grosbois.
Goede tip eh
Aha! Onlangs een zeer leuke "Cuisine de ma mère" gedronken, is dat van jullie dan?
Yes, is de instapcuvée van het domein (voor AOP Chinon dan toch, de cousine de ma mère is het resultaat van négoce, voornamelijk uit Gaillac). Aan hoeveel vind je de cuisine in België? En wat was de bevinding van de wijn zelf?
De Gabare & Clos du Noyer zijn toch een ander niveau, maar ook andere prijs... Gabare vind ik wel een aanrader.
Het andere domein, Hauts Baigneux, heeft naast rood (ook voornamelijk cf) een groot aanbod wit. Als je de Clos des Brancs ergens tegenkomt is deze wel de moeite om eens te proberen.
Voor het overige blijf ik bewust wat op de vlakte over de wijn zelf.
Morgen terug een dagje snoeien voor de Cuisine van 2020
Dat je hier over de wijn schrijft zal niemand storen hoor, het is duidelijk genoeg wat je link is met het domein.
Morgen snoeien, wat behoort er nog meer tot jullie takenpakket? Is dat op full time basis of eerder wanneer het nodig is?
Boeiend!
(07-01-2020 01:40 PM)Jerver schreef: [ -> ]Morgen terug een dagje snoeien voor de Cuisine van 2020
(07-01-2020 11:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dat je hier over de wijn schrijft zal niemand storen hoor, het is duidelijk genoeg wat je link is met het domein.
Morgen snoeien, wat behoort er nog meer tot jullie takenpakket? Is dat op full time basis of eerder wanneer het nodig is?
Boeiend!
Jeroen, ik lust ook wel meer van dit verhaal
Vorig jaar nog mijn wijnfrigo aan u verkocht en een aardige babbel maar van deze grootse plannen was nog geen sprake dacht ik?
(07-01-2020 10:50 PM)Jerver schreef: [ -> ] (07-01-2020 04:10 PM)wvd schreef: [ -> ] (07-01-2020 01:40 PM)Jerver schreef: [ -> ]Domaine Grosbois.
Goede tip eh
Aha! Onlangs een zeer leuke "Cuisine de ma mère" gedronken, is dat van jullie dan?
Yes, is de instapcuvée van het domein (voor AOP Chinon dan toch, de cousine de ma mère is het resultaat van négoce, voornamelijk uit Gaillac). Aan hoeveel vind je de cuisine in België? En wat was de bevinding van de wijn zelf?
De Gabare & Clos du Noyer zijn toch een ander niveau, maar ook andere prijs... Gabare vind ik wel een aanrader.
Het andere domein, Hauts Baigneux, heeft naast rood (ook voornamelijk cf) een groot aanbod wit. Als je de Clos des Brancs ergens tegenkomt is deze wel de moeite om eens te proberen.
Voor het overige blijf ik bewust wat op de vlakte over de wijn zelf.
Morgen terug een dagje snoeien voor de Cuisine van 2020
Ik had die Cuisine als staal laten komen om eens te proeven, want ik heb nog geen Loire in het gamma. Ik vond de wijn zeer aangenaam, fris jong fruit, heel "proper" van aroma's, maar dan zag ik dat ik hem als verdeler te duur moest aankopen om hem aan concurrentiële prijs te kunnen verkopen. Staat ergens aan net geen €11 btw incl. en dat was +/- mijn aankoopprijs, dus jammer maar helaas...
(07-01-2020 11:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dat je hier over de wijn schrijft zal niemand storen hoor, het is duidelijk genoeg wat je link is met het domein.
Morgen snoeien, wat behoort er nog meer tot jullie takenpakket? Is dat op full time basis of eerder wanneer het nodig is?
Boeiend!
Ik vind het ook voor mijzelf best om jullie zelf over de wijnen te laten oordelen. Ik werk er tenslotte
Sinds september beiden voltijds aan het werk. Initiëel enkel wijngaard, ondertussen werkt mijn vrouw halftijds in de chai en maak ik de planning. Maar nog altijd meest in de wijngaard zelf te vinden, voor al het werk dat er ook maar enigszins te doen is. We leren dus àlles in de praktijk. Zeer boeiend!
(08-01-2020 12:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik had die Cuisine als staal laten komen om eens te proeven, want ik heb nog geen Loire in het gamma. Ik vond de wijn zeer aangenaam, fris jong fruit, heel "proper" van aroma's, maar dan zag ik dat ik hem als verdeler te duur moest aankopen om hem aan concurrentiële prijs te kunnen verkopen. Staat ergens aan net geen €11 btw incl. en dat was +/- mijn aankoopprijs, dus jammer maar helaas...
Leuk om te lezen dat je de wijn goed vond!
Via Belgische invoerder wellicht? Lijkt mij inderdaad aan de hoge kant, maar ik ben niet bezig met de commerciële kant.
Citaat: Zeer boeiend!
Inderdaad! Je zou je ervaringen kunnen delen op een blog of zo. Zal veel mensen interesseren.
Ik vrees dat ik daar het geduld niet voor heb
Ik wil hier wel af en toe iets komen posten. Of nog makkelijker, op jullie concrete vragen antwoorden
Tot eind maart snoeien we, Poulsard, en ondertussen vervangen we ontbrekende planten, herstellen of vervangen kapotte palissage en eigenlijk alles wat kapot is. En 's avonds drinken we een glazeke. Of 2.
30 september:
[
attachment=4433]
12 november:
[
attachment=4432]
5 december:
[
attachment=4434]
(12-01-2020 12:20 PM)Jerver schreef: [ -> ]Tot eind maart snoeien we, Poulsard, en ondertussen vervangen we ontbrekende planten, herstellen of vervangen kapotte palissage en eigenlijk alles wat kapot is. En 's avonds drinken we een glazeke. Of 2.
Poulsard in de Loire? In welke appellatie gaat dat dan?
(12-01-2020 01:19 PM)Thomas schreef: [ -> ] (12-01-2020 12:20 PM)Jerver schreef: [ -> ]Tot eind maart snoeien we, Poulsard, en ondertussen vervangen we ontbrekende planten, herstellen of vervangen kapotte palissage en eigenlijk alles wat kapot is. En 's avonds drinken we een glazeke. Of 2.
Poulsard in de Loire? In welke appellatie gaat dat dan?
Had net dezelfde reactie
Of is het ook de naam van een snoeimethode? ;-)
PS zalige foto s!
Excuseer, er stond een 'l' teveel en een 's' te weinig.
Het is idd de snoeiwijze, Guyot Poussard, waarbij simpel gezegd de onder/zijkant van de plant wordt vrijgehouden van houtwondes om de sapstroom niet te onderbreken.
[
attachment=4436]
Wat een prachtige foto's Jerver! Veel respect voor jullie keuze. Ik zal je updates met veel plezier blijven lezen.
Toevallig onlangs een flesje Chinon La Cuisine de ma Mère 2017 gekocht, dat ik binnenkort met veel interesse zal proeven.
Citaat:Wat een prachtige foto's Jerver! Veel respect voor jullie keuze. Ik zal je updates met veel plezier blijven lezen.
+1
We profiteren momenteel van het goede weer om ontbrekende planten in de wijngaarden te vervangen. (Deze in te natte omstandigheden planten is niet goed voor de wortels)
[
attachment=4447]
(18-01-2020 12:37 PM)Jerver schreef: [ -> ]We profiteren momenteel van het goede weer om ontbrekende planten in de wijngaarden te vervangen. (Deze in te natte omstandigheden planten is niet goed voor de wortels)
Hey Jerver,
voor de update.
Plantdichtheid op dat perceel is redelijk laag precies. Maar stokken dan weer oud dus dat compenseert?
(18-01-2020 12:41 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-01-2020 12:37 PM)Jerver schreef: [ -> ]We profiteren momenteel van het goede weer om ontbrekende planten in de wijngaarden te vervangen. (Deze in te natte omstandigheden planten is niet goed voor de wortels)
Hey Jerver, voor de update.
Plantdichtheid op dat perceel is redelijk laag precies. Maar stokken dan weer oud dus dat compenseert?
Bwa, als ik mij niet vergis staan er op dat perceel 5000/hectare.
De foto bedriegt mss een beetje.
Een lente update.
Momenteel de laatste loodjes snoeiwerk. De handen, knieën en rug zullen toch enigszins dankbaar zijn. De laatste 2 weken is het met enige spoed dat we de laatste percelen afwerken aangezien het weer zorgt voor een vroege en snelle evolutie. De eerste blaadjes komen al piepen bij de jonge plantjes die we nu snoeien.
Hetzelfde weer zorgt 's nachts en 's morgens ook voor enige ongerustheid aangezien de temperaturen al eens rond het vriespunt durven schommelen. Vuurtonnen en windmolens brengen redding (tot nu toe).
Het snoeiwerk zit er dus bijna op. Daarna nog wat herstellingen, verder vervangen van dode stokken die we eerder verwijderden, bewerken van de grond, en dan staan we binnenkort al weer dicht bij de ébourgeonage. We kunnen ons bezighouden!
2 weken geleden
[
attachment=4542]
10 dagen geleden
[
attachment=4543]
Ondertussen zitten we voor sommige plantjes al aan een paar blaadjes.
De grote boze vorstverdrijvers
[
attachment=4544]
Iedereen op het domein is content dat er kan doorgewerkt worden onder het huidige regime. In de wijngaard is het dan ook relatief eenvoudig om afstand te houden bij het snoeien, komen we allemaal met de eigen auto, eigen gereedschap... Wat het verder brengt valt af te wachten. Wellicht valt landbouw onder essentiële sectoren mocht er een verbod op werken komen. In Zuid-Afrika is het al even heel spannend geweest voor de oogst..
O ja, een paar weken geleden heeft het hier een beetje geregend.. (foto niet van een perceel van het domein)
[
attachment=4545]