Il Colombaio di Santachiara - Campale 2017 - Chianti Colli Senesi
Vorige week ontdekt op de Giro. Eenvoudige, deftig geprijsde, biowijn van 90% sangiovese met 10% merlot. Fruitige stijl van bessen, kersen en aardbeien. Rond met zachte tannines, maar zeer bekoorlijk en smaakvol. Soms hoeft het niet meer te zijn!
Bedankt voor de tip Francis, ik ben namelijk wat op zoek naar een betaalbare niet te zware en fruitige pastawijn.
Heb je ook de witte wijnen naast elkaar geproefd? Zo ja, wat zijn je bedenkingen en hoe verhielden de verschillende versies zich tegenover elkaar?
Ik proefde de witte wijnen enkele jaren terug toen ze hun intrede deden bij Licata. Destijds goedgekeurd maar vond de duurdere toen nog vrij discreet/gesloten.
(27-10-2019 11:38 AM)Innesto schreef: [ -> ]Bedankt voor de tip Francis, ik ben namelijk wat op zoek naar een betaalbare niet te zware en fruitige pastawijn.
Heb je ook de witte wijnen naast elkaar geproefd? Zo ja, wat zijn je bedenkingen en hoe verhielden de verschillende versies zich tegenover elkaar?
Ik proefde de witte wijnen enkele jaren terug toen ze hun intrede deden bij Licata. Destijds goedgekeurd maar vond de duurdere toen nog vrij discreet/gesloten.
Beste Innesto, ik heb een tijdje met de producent zelf kunnen praten terwijl hij enkele producten liet proeven. In wit waren dat de Vernaccia di San Gimignano Selvabianca 2018 en de Riserva L'Albereta 2016. Ik vond beide wijnen uitstekend. De tweede kostte wel bijna het dubbele van de eerste, maar dat was dan ook een wijn van een gans andere orde. Alessio Logi vertelde dat hij met zijn Albereta '16 drie glaasjes gehaald had in de Gambero Rosso 2020 en dat die in Italië al uitverkocht was. Ik vond hem eigenlijk samen met de wijnmaakster van Casa D'Ambra de meest gepassioneerde producent die ik daar ontmoet heb. In ieder geval, in al zijn wijnen vond ik dat je de ziel en de passie waarmee de familie Logi de wijnen maakte kon proeven. Het waren stuk voor stuk erg kwaliteitsvolle wijnen.
(27-10-2019 09:29 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (27-10-2019 11:38 AM)Innesto schreef: [ -> ]Bedankt voor de tip Francis, ik ben namelijk wat op zoek naar een betaalbare niet te zware en fruitige pastawijn.
Heb je ook de witte wijnen naast elkaar geproefd? Zo ja, wat zijn je bedenkingen en hoe verhielden de verschillende versies zich tegenover elkaar?
Ik proefde de witte wijnen enkele jaren terug toen ze hun intrede deden bij Licata. Destijds goedgekeurd maar vond de duurdere toen nog vrij discreet/gesloten.
Beste Innesto, ik heb een tijdje met de producent zelf kunnen praten terwijl hij enkele producten liet proeven. In wit waren dat de Vernaccia di San Gimignano Selvabianca 2018 en de Riserva L'Albereta 2016. Ik vond beide wijnen uitstekend. De tweede kostte wel bijna het dubbele van de eerste, maar dat was dan ook een wijn van een gans andere orde. Alessio Logi vertelde dat hij met zijn Albereta '16 drie glaasjes gehaald had in de Gambero Rosso 2020 en dat die in Italië al uitverkocht was. [color=#32CD32]Ik vond hem eigenlijk samen met de wijnmaakster van Casa D'Ambra de meest gepassioneerde producent die ik daar ontmoet heb. In ieder geval, in al zijn wijnen vond ik dat je de ziel en de passie waarmee de familie Logi de wijnen maakte kon proeven. Het waren stuk voor stuk erg kwaliteitsvolle wijnen.[/color]
Bedankt Francis voor de reactie en ik kan bovenstaande quote volledig beamen. Ik weet nog hoe Alessio op zijn allereerste Giro bij Licata haast moederziel alleen met zijn flessen te midden van de proeverijdrukte stond. Heel bescheiden mensen, oprecht en blij als een kind toen ik ze toefluisterde dat ik hun basis Vernaccia beter vond dan die van het meer gereputeerde domein twee tafels verderop. Ik kocht toen, mede door de fijne babbel, zijn basiswijn en een proeffles van zijn twee duurdere Vernaccia's. Had nadien het gevoel dat ik deze laatste twee te vroeg geopend had. Ik ga zeker komende tijd opnieuw wat bestellen.
L'Albereta Riserva 2016 - Il Colombio di Santachiara
Een vernaccia di San Gimignano waarvan 70% op hout gelegen heeft gedurende 12 maanden. De diepgele kleur verraadt misschien wel de mature geurimpressies die volgen. In de neus abrikoos, honing, kweepeer en rijpe ananas. Ook zeer kruidig, een impressie die dan ook weer merkbaar is in de smaak. Mooie complexe wijn, goed samenhangend geheel. Een fijn merkbaar zuurtje in deze wijn van een niet echte topdruif. Kreeg ook "tre bicchieri" in de gambero rosso zoals de producent me vorig jaar vertelde op degustatie bij Licata.
Citaat:De diepgele kleur verraadt misschien wel de mature geurimpressies die volgen.
Inderdaad mooi kleurtje!
Past ook goed bij het, toch wel mooie, etiket.