wijnliefhebbers

Volledige versie: The Chianti Consortium
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
The Chianti Consortium has approved a set of changes to the Chianti DOCG. They have introduced a new Chianti Gran Selezione denomination. The news sparked animosity and indignation among wine professionals.

https://wineandotherstories.com/chianti-...confusing/
(15-11-2019 01:13 AM)fleer schreef: [ -> ]The Chianti Consortium has approved a set of changes to the Chianti DOCG. They have introduced a new Chianti Gran Selezione denomination. The news sparked animosity and indignation among wine professionals.

https://wineandotherstories.com/chianti-...confusing/

Wellicht een poging om vele IGT's van buiten de Classico zone terug onder de Chianti vlag te brengen. Ik vind er niet in terug of de verschillende Chianti regio's mogen of moeten vermeld worden, dan wordt het nog overzichtelijker...Gek?

Als velen al het onderscheid niet weten tussen Chambertin, Charmes-Chambertin en Gevrey-Chambertin, hoe gaan ze dat dan wel kunnen met Chianti Gran Selezione en Chianti Classico Gran Selezione, laat staan Chianti Colli Fiorentini Gran Selezione?
Maar ja, dat was al niet altijd even duidelijk voor iedereen. En binnenkort dan nog eens de dorpjes vermelden in de Classico, we gaan breeeede labels nodig hebben....
Citaat:En binnenkort dan nog eens de dorpjes vermelden in de Classico

Gaan ze dat doen?
(15-11-2019 01:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:En binnenkort dan nog eens de dorpjes vermelden in de Classico

Gaan ze dat doen?

Jawel, daar wordt al een tijdje over gepalaverd, een beetje naar het model van de Médoc. Er is (uiteraard...) wel wat discussie, vooral in Greve, want zowel die van Panzano als die van Lamole vinden (terecht) dat hun wijn toch een erg verschillend karakter hebben. Maar bij mijn weten zouden al zeker Greve, Gaiole, Radda, Castellina en Castelnuovo een eigen subregio krijgen. Verdere modaliteiten zijn bij mijn weten nog niet bekend noch definitief, dus nog niet voor morgen.
Citaat:Verdere modaliteiten zijn bij mijn weten nog niet bekend noch definitief, dus nog niet voor morgen.

In Italië zal dat dus betekenen, nog niet voor de eerste vijf jaar Rolleyes
Begin van de eeuw waren we in Montespertoli. Die gemeente kreeg erkenning als sub-zone van de Chianti in 1997, dus maar pas voor we daar aankwamen. Leuk stadje, een paar behoorlijke Chianti's (zoals Sonnino) en evengoed wel wat zure drab. Het zal de ego's van de Montespertolianen allicht strelen om de naam van hun gemeente op een fles te zien staan, maar wat brengt het voor de wijndrinker verder bij?

In Boergondië is de situatie natuurlijk historisch gegroeid en is elke morzel gronds in kaart gebracht en benoemd. Dan kan je moeilijk terug, maar welke doordeweekse wijndrinker gaat spontaan het onderscheid kunnen maken tussen een Chassagne-Montrachet en een Morey-Saint-Denis van een beetje verder op de D122?

Even gegooglemapst: net voor de gemeentegrens staat er op Chassagne een plukkershuisje met daarop de gevleugelde woorden: Contre le capitalisme et la connerie mondiale. Daarmee winnen ze bij mij meteen wel een paar punten t.o.v. Morey, maar of de prijzen er daarmee omlaag gaan valt te betwijfelen...

Een beetje verder maken 25 producenten hun eigen Clos de Vougeot... Wat is dan de typiciteit nog van de grand cru zelf? Je kijkt toch eerst naar "Méo-Camuzet" of "Leroy"? Maar goed, we gaan dat niet afschaffen, ze hebben bij Romanée-Conti tenslotte niet voor niks 100 ossenwagens Parijse grond aangevoerd om het terroir van hun 2 ha te verbeteren...

Maar is er bij de doorsnee wijndrinker behoefte om hier tot in het oneindige op verder te borduren? In de Languedoc? In de Sud-Ouest? In de Chiantistreek? Dat hij een matige Chianti Rufina drinkt en dus niet een matige Chianti Montespertoli?
Ik heb ook de neiging om die dingen zo te bekijken, Jordaens, ik bedoel vanuit het perspectief van de wijndrinker. Maar helaas is de wet van vraag en aanbod volledig achterhaald. De dag van vandaag stimuleer je de vraag door exclusiviteit te gaan creëren. Dus bij het verhaal van de subregio’s en dorpen op het label zal ook een verhaaltje komen dat het terroir in dorp a toch wel helemaal anders is dan dorp b, en zo maak je de wijnzotten nog zotter dan ze zijn, en overtuig je mensen om die wijnen te gaan kopen. Tegen een hogere prijs uiteraard! De volgende stap is dan het in kaart brengen van cru’s en dergelijke meer.
In Boergondië boeren ze niet slecht de dag van vandaag. Ook al zijn ze dan tegen het kapitalisme.
Ze doen maar, natuurlijk. Tot jolijt van de wijnzotten, dus. Maar voor al de anderen, de normale wijndrinkers, kan het ook negatief werken. Stel dat je ergens opvangt dat de wijnen van Greve sucken en die van Radda fenomenaal zijn. Welke chianti ga je dan kopen? Terwijl, als je gewoon chianti classico koopt je misschien een zeer mooie wijn uit Greve in je glas hebt. En verschillen in terroir, die tot uiting komen in de wijn? Mon oeil.

Dus m.i. is het niet eens zo zeker dat het een commercieel succes is, zo'n opsplitsing. Ego van een handvol boeren, dat in elk geval wel.
(16-11-2019 11:24 AM)Jordaens schreef: [ -> ]En verschillen in terroir, die tot uiting komen in de wijn? Mon oeil.

Hmm,daar heb ik toch een licht afwijkende mening. Om in Chianti Classico te blijven, je kan toch niet ontkennen dat er duidelijke verschillen zijn tussen wijnen van bvb Lamole en die uit de Conca d'Oro. Niet dat je dat blind altijd gaat kunnen duiden (niets vertelt zoveel als een label...), maar toch. En niet dat ik wijn van één wijngaard altijd beter vind dan een blend. Ik denk dan vooral aan Barolo (ik hou zo meer van Le Vigne dan van Aleste), maar ook Bertheau maakt een magnifieke Chambolle 1°cru van een blend van 4 wijngaarden, maar dat iseigenlijk een andere discussie.

Wat de marketing betreft volg ik je wel helemaal. Hoe leuk het ook oogt, het gaat steeds om de wijn duurder te kunnen verkopen en dat hoeft voor mij zeker ook niet.
Als ik schrijf "mon oeil", dan is dat dus klaar en duidelijk Mijn oog. Nooit van zijn leven ga ik het verschil kunnen duiden tussen een chianti van Greve en een chianti van Radda (zonder verdere indicaties van producenten of wat dan ook). En ik ben toch ook al een tijdje met wijn bezig, ik denk dus niet dat ik alleen ben.
Koppelingen