Dit domein verdient zéker een topic op dit forum.
Ik opende onlangs twee flessen die ik ter plaatse kocht.
Dit schreef ik naar aanleiding van ons bezoek ginder
Domaine de la Touraize. De Cave is gelegen op een weinig idyllische plek tussen spoor- en autoweg. Maar binnenin was het heel gezellig, mede door de warme ontvangst van Heléana Morin. Een dame met klasse. Benieuwd hoe de wijnen van haar en haar man ons zouden bevallen.
Viel dat even mee.
Het domein van 12 ha werd sedert 2015 volledig in bio en biodynamie.
De Crémant was al meteen een schot in de roos. Chardonnay, 18 maand sur lattes.
De druiven voor de Poulsard cabanne 2018 worden geplukt en ook ontsteeld met de hand, gezien de fragiliteit en dunne pel van de poulsard.
Licht animaal in de neus, zeer fijn en lang in mond.
De pinot noir beviel me heel goed, gelagerd op grote foudres, knapperig met wat tannines op t eind.
De Trouseau 2016 les corvees zat voor mij op t randje van azijnsteek. In de mond nochtans ok maar minder charme dan vorige wijnen.
De 2017 was veel beter maar toch wat droog gedurende het hele mondgevoel.
De Chardonnay Arces 2017 krijgt twee winters opvoeding op grote foudres, had rijp wit fruit en was zeer levendig (maar kon me niet betoveren).
Dan deed Les voisines het een stuk beter, gemaakt van oudere wijnstokken van verschillende terroirs gaf deze meer mineraliteit en elegantie.
Ondertussen was echtgenoot en toffe peer Andre-Jean komen aansluiten. Hij vertelde dat 2018 een moeilijk jaar was geweest, de fermentaties bleven maar duren, en gezien suiker ook bacteriën aantrekt diende er zelfs een hele cuve naar de distillatie te worden afgevoerd...
We proefden vervolgens een assemblage van 60 % chardonnay en 40% savagnin, Les moulins 2017. Knáppe wijn!
De 100 % savagnin 2017 was nog beter maar jammer genoeg niet meer te koop.
Ook de niet geouilleerde 2016 was zeer ok, elegant en bijzonder lang.
Heleana liet ons ook de twee Macvins proeven, een witte en, uitzonderlijk, een rode. Deze laatste is gemaakt van druivensap van een blend van poulsard en trousseau die wordt overgoten met marc de Jura. Na 1 maand wordt dit mengsel geperst.
Heerlijk spul!
Ik opende de Cremant vorige week, die bevestigde zijn kwaliteit.
En twee dagen nadien, bij een bezoekje aan Vince, bracht ik de Moulins 2017 mee. Een assemblage van chardonnay met 1/3 savagnin. Vince dacht in de neus eerst aan een fijne chenin, wat ik zeker kan begrijpen.
De wijn is zeer zuiver en fris in de mond, verrassend lang ook en evenwichtig.
Heerlijk sap, totale aanrader.
Donderdag de Cremant geschonken en door de gasten zeer gewaardeerd, Champagne niveau.
Tienne kwam met de fiets van Izegem dus hij verdiende een frisse rode wijn.
Deze pinot noir is biologisch/dynamisch gemaakt van 20 tot 40 jaar oude stokken op mergel en oudert daarna 30 maanden op foudres van 30 hl.
Maandag al geopend. Behoorlijk aromatische neus. Eerst fris rood krokant fruit, dan rijper fruit, kersen, peper. Wordt heel subtiel bij walsen, zoethout, peperkoek. Rijp ook in de mond, veel fruit weer, sappig, redelijk “vol” maar wel met merkbare zuurtjes, mooie spanning, een bittertje (lijkt wat onrijpheid) naar de afdronk toe. Tienne voelt ook wat alcohol toch. Even deed de wijn zelfs aan een Rhone denken. Tienne dacht eerst aan Bojo, dan aan pinot noir.
Geen Bourgognegevoel maar wel een heel lekkere pinot!
Arbois pinot noir Sur la cote 2017
Opnieuw een heel mooie wijn.
Een frisse wijn met kwieke complexiteit.
Om dit echt te plaatsen weer een uitdaging.
Ik voelde me als op dropping.
Savagnin oxydatif 2018,
beschrijven is moeilijk achteraf: kurkdroog, mooie lengte, een zeer lineair smaakprofiel (heeft niet de gelaagde complexiteit van de wat duurdere côtes de Jura's). Is voor 17,5 euro op 't domein ongelofelijke p/kw.
De combinatie met een groenten/kip/curryschotel bleek hemels
ik ken sommeliers in NL die dit bij zeetong zouden serveren
... (maar dat potje houden we beter dicht)
“Gebrande lucifer, rijstwafel, schaaldieren. En uiteraard, de popcorn zegt me wat het is. De neus is 100/100 all the way! “
Dit fragment van een bespreking op dit forum van het aroma een wijn van het duurste domein ter wereld kan perfect gelden voor de omschrijving van de neus van deze schitterende chardonnay Les Voisines 2017 uit de Jura. Ik zou er enkel nog wat frisse citrus aan toevoegen.
In de mond is dit heel verfijnd, een mooie volheid nochtans maar zot elegant. Geen savagnin, maar paste toch perfect bij een stukje comté.
Zulke Jurawijnen zijn lés secrets a partager...laat anderen maar een fortuin betalen voor mooie etiketten.
(12-09-2020 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]“Gebrande lucifer, rijstwafel, schaaldieren. En uiteraard, de popcorn zegt me wat het is. De neus is 100/100 all the way! “
Dit fragment van een bespreking op dit forum van het aroma een wijn van het duurste domein ter wereld kan perfect gelden voor de omschrijving van de neus van deze schitterende chardonnay Les Voisines 2017 uit de Jura. Ik zou er enkel nog wat frisse citrus aan toevoegen.
In de mond is dit heel verfijnd, een mooie volheid nochtans maar zot elegant. Geen savagnin, maar paste toch perfect bij een stukje comté.
Zulke Jurawijnen zijn lés secrets a partager...laat anderen maar een fortuin betalen voor mooie etiketten.
Gelijkt qua aroma dus wat op Aligoté....?
Geen aligoté, ik zou eerder chablis denken, Jo?
(12-09-2020 02:05 PM)Vince schreef: [ -> ]Geen aligoté, ik zou eerder chablis denken, Jo?
Een Chablis uit Puligny ;-)
@Werner: Goed opzoekwerk
(12-09-2020 03:36 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-09-2020 02:05 PM)Vince schreef: [ -> ]Geen aligoté, ik zou eerder chablis denken, Jo?
Een Chablis uit Puligny ;-)
@Werner: Goed opzoekwerk
Makkie met zo'n voorzet!
Wat mij betreft was de grootste ontdekking van onze Jura reis de Macvin. Veel frisser dan een Sauternes, veel smaakvoller dan een cognac.
Ideaal om in je frigo te staan hebben wanneer de avond te kort is om een nieuwe fles wijn open te trekken,
Deze witte Macvin van Touraize leek me de eerste avond de mindere van pakweg Macle die ik eerder dronk. Ik vond de invloed van de marc wat te sterk, het leek wel alsof ik een grappa dronk (wat, I know, op zich ook niet slecht is natuurlijk, maar ik miste het fruit).
Dag twee, geopend toen ik gewaar werd dat de, in een bevlieging opengetrokken, fles Bordeaux precies wel deugd zou hebben van een dagje O2, vond ik dit gewoonweg heerlijk lekker.
Twee glaasjes en het coronagedoe waait van je weg.
(24-06-2020 04:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]Tienne kwam met de fiets van Izegem dus hij verdiende een frisse rode wijn.
Deze pinot noir is biologisch/dynamisch gemaakt van 20 tot 40 jaar oude stokken op mergel en oudert daarna 30 maanden op foudres van 30 hl.
Maandag al geopend. Behoorlijk aromatische neus. Eerst fris rood krokant fruit, dan rijper fruit, kersen, peper. Wordt heel subtiel bij walsen, zoethout, peperkoek. Rijp ook in de mond, veel fruit weer, sappig, redelijk “vol” maar wel met merkbare zuurtjes, mooie spanning, een bittertje (lijkt wat onrijpheid) naar de afdronk toe. Tienne voelt ook wat alcohol toch. Even deed de wijn zelfs aan een Rhone denken. Tienne dacht eerst aan Bojo, dan aan pinot noir.
Geen Bourgognegevoel maar wel een heel lekkere pinot!
Arbois pinot noir Sur la cote 2017
Deze namiddag bewezen geen echte man te zijn.
Heb namelijk drie taken tegelijkertijd gecombineerd!
1/ Maken van spaghettisaus
2/ Volgen van een webinar (met plaatsvervangende schaamte)
3/ Openen en proeven van een wijn.
Het is mogelijk dat ik me van de laatste taak het best heb gekweten.
De wijn was dezelfde als in bovenstaande TN, en ik moet zeggen: behoorlijk secure TN! Zalig lekker.
De fles is ondertussen meer dan half leeg, niet zo goed eigenlijk maar ben nu in het stadium dat I fu**nn don t care.
Heerlijk gevoel.
Voorlopig.
(18-11-2020 04:43 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-06-2020 04:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]Tienne kwam met de fiets van Izegem dus hij verdiende een frisse rode wijn.
Deze pinot noir is biologisch/dynamisch gemaakt van 20 tot 40 jaar oude stokken op mergel en oudert daarna 30 maanden op foudres van 30 hl.
Maandag al geopend. Behoorlijk aromatische neus. Eerst fris rood krokant fruit, dan rijper fruit, kersen, peper. Wordt heel subtiel bij walsen, zoethout, peperkoek. Rijp ook in de mond, veel fruit weer, sappig, redelijk “vol” maar wel met merkbare zuurtjes, mooie spanning, een bittertje (lijkt wat onrijpheid) naar de afdronk toe. Tienne voelt ook wat alcohol toch. Even deed de wijn zelfs aan een Rhone denken. Tienne dacht eerst aan Bojo, dan aan pinot noir.
Geen Bourgognegevoel maar wel een heel lekkere pinot!
Arbois pinot noir Sur la cote 2017
Deze namiddag bewezen geen echte man te zijn.
Heb namelijk drie taken tegelijkertijd gecombineerd!
1/ Maken van spaghettisaus
2/ Volgen van een webinar (met plaatsvervangende schaamte)
3/ Openen en proeven van een wijn.
Het is mogelijk dat ik me van de laatste taak het best heb gekweten.
De wijn was dezelfde als in bovenstaande TN, en ik moet zeggen: behoorlijk secure TN! Zalig lekker.
De fles is ondertussen meer dan half leeg, niet zo goed eigenlijk maar ben nu in het stadium dat I fu**nn don t care.
Heerlijk gevoel.
Voorlopig.
Mijn derde fles 2017 pinot noir van dit mooie domein.
En alweer bingo, een bijzonder interessante wijn, mooi evenwicht, tintelende zuurtjes, echt knap.
Blij dat mijn leverancier met nieuwe flesjes op komst is
Een uur later nog beter, fris, complex, lang. Een hidden gem die hopelijk nog lang hidden blijft.
Gisterenavond de Cabanne Poulsard nog opengetrokken.
Eerst wat animaal, later verdween dat helemaal.
Lang geleden dat ik op 1 avond 3/4 fles heb uitgedronken…
Heerlijk spul.
(12-09-2020 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]“Gebrande lucifer, rijstwafel, schaaldieren. En uiteraard, de popcorn zegt me wat het is. De neus is 100/100 all the way! “
Dit fragment van een bespreking op dit forum van het aroma een wijn van het duurste domein ter wereld kan perfect gelden voor de omschrijving van de neus van deze schitterende chardonnay Les Voisines 2017 uit de Jura. Ik zou er enkel nog wat frisse citrus aan toevoegen.
In de mond is dit heel verfijnd, een mooie volheid nochtans maar zot elegant. Geen savagnin, maar paste toch perfect bij een stukje comté.
Zulke Jurawijnen zijn lés secrets a partager...laat anderen maar een fortuin betalen voor mooie etiketten.
De 2018 geopend.
En jawel hoor. Rijstkoeken en popcorn. Enorm fijne neus.
In de mond fluwelig met milde zuren.
Één jammerlijk element: ik heb er slechts 3 besteld…
Veel dank aan mijn leverVincier!
(19-01-2022 04:32 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-09-2020 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]“Gebrande lucifer, rijstwafel, schaaldieren. En uiteraard, de popcorn zegt me wat het is. De neus is 100/100 all the way! “
Dit fragment van een bespreking op dit forum van het aroma een wijn van het duurste domein ter wereld kan perfect gelden voor de omschrijving van de neus van deze schitterende chardonnay Les Voisines 2017 uit de Jura. Ik zou er enkel nog wat frisse citrus aan toevoegen.
In de mond is dit heel verfijnd, een mooie volheid nochtans maar zot elegant. Geen savagnin, maar paste toch perfect bij een stukje comté.
Zulke Jurawijnen zijn lés secrets a partager...laat anderen maar een fortuin betalen voor mooie etiketten.
De 2018 geopend.
En jawel hoor. Rijstkoeken en popcorn. Enorm fijne neus.
In de mond fluwelig met milde zuren.
Één jammerlijk element: ik heb er slechts 3 besteld…
Veel dank aan mijn leverVincier!
Hoe toevallig, net ook een Jura in het glas! Een pure Chardonnay die sinds augustus in de koelkast staat, uiteraard onder argon. En toch, en toch... 't Is straf, maar de wijn is veranderd, van een mooie Chardonnay is het een echte Jura geworden en is dat nu doordat er toch wat zuurstof in de fles gesukkeld is, of doordat het Jura terroir door komt? In ieder geval vind ik het een erg mooie wijn, zeker voor de prijs.
Ploussard, La Cabane 2019. Meteen na het uitschenken in het glas valt op dat dit geen doorsnee glas wijn is. Zeer licht van kleur, nogal troebel.
Het deed me meteen aan een biologische wijn denken. En als ik proef werd deze eerste indruk meteen bevestigd. Wat animaal, maar zeker niet storend. Boeiende, aparte wijn die ook uiterst smakelijk is. Een aangename ervaring.
Mijn vrouw vond hem wel "te speciaal".
(23-01-2022 11:58 AM)Corto schreef: [ -> ]Ploussard, La Cabane 2019. Meteen na het uitschenken in het glas valt op dat dit geen doorsnee glas wijn is. Zeer licht van kleur, nogal troebel.
Het deed me meteen aan een biologische wijn denken. En als ik proef werd deze eerste indruk meteen bevestigd. Wat animaal, maar zeker niet storend. Boeiende, aparte wijn die ook uiterst smakelijk is. Een aangename ervaring.
Mijn vrouw vond hem wel "te speciaal".
Da's straf, ik heb nog nooit met zekerheid kunnen proeven dat een wijn biologisch was en ik heb er aardig wat in assortiment. Meestal proef ik het helaas wel vrij snel als het een "vin nature" is....
(23-01-2022 12:36 PM)wvd schreef: [ -> ] (23-01-2022 11:58 AM)Corto schreef: [ -> ]Ploussard, La Cabane 2019. Meteen na het uitschenken in het glas valt op dat dit geen doorsnee glas wijn is. Zeer licht van kleur, nogal troebel.
Het deed me meteen aan een biologische wijn denken. En als ik proef werd deze eerste indruk meteen bevestigd. Wat animaal, maar zeker niet storend. Boeiende, aparte wijn die ook uiterst smakelijk is. Een aangename ervaring.
Mijn vrouw vond hem wel "te speciaal".
Da's straf, ik heb nog nooit met zekerheid kunnen proeven dat een wijn biologisch was en ik heb er aardig wat in assortiment. Meestal proef ik het helaas wel vrij snel als het een "vin nature" is....
Denk dat Corto dat wel bedoelt (natuurwijn).
Touraize werkt trouwens zo “natuurlijk” mogelijk.
@Corto
Had die animaliteit ook bij die wijn, maar die verdween na een tijdje.
Mss was de fles bij jou daarvoor te snel leeg
*en is idd niet echt een wijn voor “beginners” ;-)
(23-01-2022 12:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]@Corto
Had die animaliteit ook bij die wijn, maar die verdween na een tijdje.
Mss was de fles bij jou daarvoor te snel leeg
*en is idd niet echt een wijn voor “beginners” ;-)
Jo, ik had beter de omschrijving "natuurwijn" vermeld i.p.v. "biologische wijn". En de fles was inderdaad snel leeg. ;-)
La cabane mocht hier ook al eens mijn smaakpapillen verwennen.
Lekker, jazeker!
[
attachment=6099]