10-12-2010, 11:17 AM
10-12-2010, 11:29 AM
@Tom en Koen
Ik ben de eerste om te vertellen dat het helemaal niet belangrijk is om specifieke geuren of smaken in een wijn te ontdekken. Als je mijn vroeger tasting notes nagaat zal je ook zien dat ik meer de nadruk leg op het gevoel, de kwaliteit, de gewaarwording. Ik weet trouwens van mezelf dat ik, hoewel ik durf zeggen dat een goede (lees grote ) neus heb, dat ik nog steeds moeilijk snel de link kan maken naar de benaming van de geuren. Veelal zoek ik naar de beschrijving van een geur tot plots iemand mooi beschrijft wat ik ruik. En eigenlijk interesseert het benoemen me ook niet zo erg, ik heb nooit echt geoefend op geuren, zowel in vivo als in vitro.
Maar voor deze wijn deed ik een extra inspanning omdat me expliciet gevraagd werd naar de tasting note. Ik opende de fles op de middag en schreef telkens op wat ik rook of smaakte. Ik rook ook aan potjes kruiden om geuren te benoemen. s Avond deed ik dit opnieuw en legde alles voor aan Vee. In de (énorme) afdronk had ik bvb patattenpuree wat ik als nootmuskaat omschreef. Alles wat ik noteerde vond ik terug in de wijn - die ik dan ook als zeer complex beschouw.
Voila. Ik beloof dat ik het de volgende keer weer wat simpeler zal houden
Ik ben de eerste om te vertellen dat het helemaal niet belangrijk is om specifieke geuren of smaken in een wijn te ontdekken. Als je mijn vroeger tasting notes nagaat zal je ook zien dat ik meer de nadruk leg op het gevoel, de kwaliteit, de gewaarwording. Ik weet trouwens van mezelf dat ik, hoewel ik durf zeggen dat een goede (lees grote ) neus heb, dat ik nog steeds moeilijk snel de link kan maken naar de benaming van de geuren. Veelal zoek ik naar de beschrijving van een geur tot plots iemand mooi beschrijft wat ik ruik. En eigenlijk interesseert het benoemen me ook niet zo erg, ik heb nooit echt geoefend op geuren, zowel in vivo als in vitro.
Maar voor deze wijn deed ik een extra inspanning omdat me expliciet gevraagd werd naar de tasting note. Ik opende de fles op de middag en schreef telkens op wat ik rook of smaakte. Ik rook ook aan potjes kruiden om geuren te benoemen. s Avond deed ik dit opnieuw en legde alles voor aan Vee. In de (énorme) afdronk had ik bvb patattenpuree wat ik als nootmuskaat omschreef. Alles wat ik noteerde vond ik terug in de wijn - die ik dan ook als zeer complex beschouw.
Voila. Ik beloof dat ik het de volgende keer weer wat simpeler zal houden
10-12-2010, 11:45 AM
Je hoeft je niet in te houden Jo. Als ik lees dat je er inderdaad een halve dag moeite in stak, kan ik de uitgebreide beschrijving beter plaatsen. Ik dacht ook dat je de kunst bezat om dit uit ervaring op een kwartier neer te pennen. Er is dus nog hoop...ook Mrs was behoorlijk onder de indruk. "Daar kunnen we een puntje aanzuigen!" was haar quote. Heb gisteravond nog een kleine bijbestelling gedaan.
10-12-2010, 12:02 PM
Jo,
Helemaal niet, vind dat schitterend, ik ben fan. Trouwens mede door dit forum en een beetje de Syntra cursus (die ik 1o jaar eerder had moeten doen) ben ik er ook mee begonnen, zeer bescheiden weliswaar. Ik heb in mijn leven al heel wat wijntjes geproefd en soms, vooral als ik een lekker flesje aan 't drinken ben, denk ik wel eens dat ik toch systematisch notities had moeten nemen ... maar als ik dan nog een slok van dat lekker glas wijn neem, is die gedachte even snel verdwenen. Wijn is voor mij vooral genieten ..... en een leuk proza stukje leest leuker dan een bullet point TN
Helemaal niet, vind dat schitterend, ik ben fan. Trouwens mede door dit forum en een beetje de Syntra cursus (die ik 1o jaar eerder had moeten doen) ben ik er ook mee begonnen, zeer bescheiden weliswaar. Ik heb in mijn leven al heel wat wijntjes geproefd en soms, vooral als ik een lekker flesje aan 't drinken ben, denk ik wel eens dat ik toch systematisch notities had moeten nemen ... maar als ik dan nog een slok van dat lekker glas wijn neem, is die gedachte even snel verdwenen. Wijn is voor mij vooral genieten ..... en een leuk proza stukje leest leuker dan een bullet point TN
10-12-2010, 12:05 PM
Je hebt er werk van gemaakt! Ik durf zelfs zeggen dat ik niet alleen jaloers ben op uw neus, maar ook op uw plichtsbewustzijn. thumb
10-12-2010, 12:09 PM
Die klote-site van Delhaize marcheert weer ni
10-12-2010, 12:11 PM
Bellen Dave, of straks zijn ze op. Je weet dat er nog veel deze blog kunnen lezen hé...
10-12-2010, 12:26 PM
en dan zie je "tijdelijk niet beschikbaar"... wat in dit geval wil zeggen : OP
10-12-2010, 12:29 PM
Bij mij macheert het toch, en als ik er op klik komen ze in het winkelmandje. Ik ga er wel geen bijbestellen, dus ben geen concurrentie
10-12-2010, 12:44 PM
Net gebeld en (succesvol) besteld ;-))
10-12-2010, 12:48 PM
Proficiat !
@Jo Enig gedacht met welk gerecht je deze wijn zou combineren of is het beter van die zo te degusteren...
@Jo Enig gedacht met welk gerecht je deze wijn zou combineren of is het beter van die zo te degusteren...
10-12-2010, 08:15 PM
@Doc
élke goede wijn is beter om zo te degusteren
Voor een gewone sauvignon blanc zou ik meestal zeggen zeevruchten of magere vis of een eenvoudig slaatje met scampies, maar deze wijn kan méér aan dan dat...
btw, mijn vorige reactie kwam er vooral omdat ik er als de dood voor ben om hoogdravend over te komen... heb er zelf nogal een hekel aan namelijk
élke goede wijn is beter om zo te degusteren
Voor een gewone sauvignon blanc zou ik meestal zeggen zeevruchten of magere vis of een eenvoudig slaatje met scampies, maar deze wijn kan méér aan dan dat...
btw, mijn vorige reactie kwam er vooral omdat ik er als de dood voor ben om hoogdravend over te komen... heb er zelf nogal een hekel aan namelijk
10-12-2010, 08:32 PM
(10-12-2010 08:15 PM)vinejo schreef: [ -> ]@Doc
élke goede wijn is beter om zo te degusteren
Voor een gewone sauvignon blanc zou ik meestal zeggen zeevruchten of magere vis of een eenvoudig slaatje met scampies, maar deze wijn kan méér aan dan dat...
btw, mijn vorige reactie kwam er vooral omdat ik er als de dood voor ben om hoogdravend over te komen... heb er zelf nogal een hekel aan namelijk
Heb mij daar geen moment aan gestoord, in tegendeel...vond het zeker niet hoogdravend overkomen, bij zo'n wijn heb ik graag wel eens een ambitieuze tasting note, we kunnen het morgen dan eens checken tijdens de taste. Neen, echt bedankt !! Er was trouwens ook naar gevraagd en de spanning was behoorlijk opgebouwd ....
10-12-2010, 09:44 PM
@ Vinejo
Niets hoogdravend aan, hoor! Zich wat losrukken uit de Vlaamse klei, kunnen we niet genoeg doen.
En moesten bepaalde verwijzingen wat te ver gezocht zijn, je zou het wel te horen krijgen.
Wat mij betreft, hartelijk dank.
Btw: wat me bijbleef van de TN bij RP, daar sprak men van de Clos de Beaujeu 2008 onder meer over "sorbet like cooling"...Jawadde!
Heb gezien dat alles al uitverkocht is op delhaizewineworld.
Niets hoogdravend aan, hoor! Zich wat losrukken uit de Vlaamse klei, kunnen we niet genoeg doen.
En moesten bepaalde verwijzingen wat te ver gezocht zijn, je zou het wel te horen krijgen.
Wat mij betreft, hartelijk dank.
Btw: wat me bijbleef van de TN bij RP, daar sprak men van de Clos de Beaujeu 2008 onder meer over "sorbet like cooling"...Jawadde!
Heb gezien dat alles al uitverkocht is op delhaizewineworld.
11-12-2010, 12:45 AM
(10-12-2010 09:44 PM)Tom schreef: [ -> ].........
Heb gezien dat alles al uitverkocht is op delhaizewineworld.
Te 20 uur hadden ze nog 39 collis van de 2005.
Nu hebben ze nog 37 collis van de 2005.
Van de 2007 hebben ze nog met hopen maar naar de 20% korting kan je fluiten.
11-12-2010, 01:54 AM
Appelkes , fris fruit, vol en rond. Mooie Sauvignon! Mooie zuurtjes die effe stand houden en dan komt een overweldigende afrdronk. Geef hem tijd en warmte! Wat een mooi etiket! :-)
11-12-2010, 10:03 AM
@ Don
Je hebt gelijk, vandaag kun je er terug bestellen.
Gisterenavond rond 18.30 uur stond er tijdelijk onbeschikbaar. Wat meestal toch betekent op.
Hoe ken jij de exacte collis die nog voorradig zijn bij Delhaize?
Groten baas van de keten?
Gaan we uiteraard gebruik van maken!
Je hebt gelijk, vandaag kun je er terug bestellen.
Gisterenavond rond 18.30 uur stond er tijdelijk onbeschikbaar. Wat meestal toch betekent op.
Hoe ken jij de exacte collis die nog voorradig zijn bij Delhaize?
Groten baas van de keten?
Gaan we uiteraard gebruik van maken!
11-12-2010, 12:01 PM
(11-12-2010 12:45 AM)don quichotte schreef: [ -> ](10-12-2010 09:44 PM)Tom schreef: [ -> ].........
Heb gezien dat alles al uitverkocht is op delhaizewineworld.
Te 20 uur hadden ze nog 39 collis van de 2005.
Nu hebben ze nog 37 collis van de 2005.
Van de 2007 hebben ze nog met hopen maar naar de 20% korting kan je fluiten.
2007 ? Die heb ik niet gezien, Don ?
11-12-2010, 12:18 PM
(11-12-2010 10:03 AM)Tom schreef: [ -> ]@ Don@ Tom,
Je hebt gelijk, vandaag kun je er terug bestellen.
Gisterenavond rond 18.30 uur stond er tijdelijk onbeschikbaar. Wat meestal toch betekent op.
Hoe ken jij de exacte collis die nog voorradig zijn bij Delhaize?
Groten baas van de keten?
Gaan we uiteraard gebruik van maken!
In het leven is het nuttig mensen te kennen op de juiste plaats die veel weten en kunnen.
Citaat:2007 ? Die heb ik niet gezien, Don ?@ Dr_Magooo
Hebben ze reeds aangkocht
--------------------------------------------------------------------------------
13-12-2010, 11:12 AM
(11-12-2010 12:18 PM)don quichotte schreef: [ -> ]In het leven is het nuttig mensen te kennen op de juiste plaats die veel weten en kunnen.
[--------------------------------------------------------------------------------
Eveneens nuttig, dit met collega forumleden te delen zodat ze meer van deze goed tips blijven leveren
13-12-2010, 01:56 PM
Gisteren Beaujeu 2005 geproefd na 1.5 u karaf. Enorm mineraal, zeer complex in neus als in de mond, momentje indruk van natte schors ? . Nog wat restzuur in de lange lengte. Wat citrus , ananas en appel doch ingetogen. Zeer zacht, mollig. Inderdaad bittertje doch niet storend. Zeer pure wijn, natuurlijke gisten en zo natuurlijk mogelijk geëleveerd. Zeer speciaal doch niet voor elke dag. In vgl met 2008 enorme evolutie, zeer ver van het sapje....Had bij mij licht oxidatieve toets. Na enkele uren wordt de smaak wat voller, doch neus idem. Volgens mij reeds op toppunt, of dat hij nog lang kan bewaren ? Zou hem toch niet te lang laten liggen.... Benieuwd naar 2007, Don.
13-12-2010, 02:38 PM
(13-12-2010 01:56 PM)dr_magooo schreef: [ -> ].... Benieuwd naar 2007, Don.
Ik ook maar weet nog niet wanneer ze de 2007 gaan vrij geven voor verkoop.
De info kreeg ik van de Delhaize aankoop die ook een zicht hebben op de actuele vooraad.
14-12-2010, 02:28 PM
Gisteravond nog klein klikje Beaujeu 2005 gedronken na 24 u open op kamertemp. Mond was voller en ook neus nog meer open. De volgende decanteer ik 24 u op voorhand en zie wat het geeft maar 't zal niet voor seffens zijn.
14-12-2010, 03:13 PM
Ja man zo maar eventjes 24 uur, zal mijn proefflesje eerst een zestal uurtjes karaferen (ben vandaag de flessen gaan halen). Persoonlijk heb ik toch een vrij hoge drempel om witte wijn te karaferen.
@Jo, heb jij gekarafeerd?
@Jo, heb jij gekarafeerd?
14-12-2010, 04:45 PM
Ik blijf het toch een zéér merkwaardige fles vinden, hoor... probeer maar uit en laat iets weten. Tom heeft ook gecarafeerd.
14-12-2010, 06:58 PM
Karaf noch oxidatieve toets hier...
14-12-2010, 06:59 PM
Lang op voorhand geopend?
14-12-2010, 07:03 PM
Zoals meestal, opentrekken en zuipen!
14-12-2010, 07:05 PM
doe ik ook meestal ... om te moeten vaststellen dat ik hem toch wat moet laten opwarmen of dat het beestje wat zuurstof nodig heeft
14-12-2010, 09:37 PM
Ik dronk de 2005 van het weekend. Ik herinner me een complexe, minerale wijn met zeer lange afdronk. Geen reppige zuren zoals ik bij mindere sancerres al proefde. Tevens iets gistig/korrelig in de afdronk. Iets wat me sterk deed denken aan natuurlijk vergiste riesling. Zeeer lekker !