(13-07-2020 02:14 PM)vinejo schreef: [ -> ] (13-07-2020 01:58 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (13-07-2020 01:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]Neenee, na 50 jaar beginnen ze in tertiaire toetsen op elkaar te lijken. Nu bedoelde Bert vooral dat de neus en mond van de Margaux enorm fijnzinnig en elegant was, iets wat vele wijnliefhebbers aan Bourgogne linken. Margaux wordt als de meest vrouwelijke aop beschouwd, een eigenschap die je mss ook wel Bourgondisch kan noemen.
Je mag het noemen zoals je het wil maar voor mij beginnen wijnen na 50 jaar op elkaar te lijken en is het lastig om Bordeaux, Bourgogne, Brunello, Calicab etc uit elkaar te halen. Al zo vaak kenners vol overtuiging het wak in zien stappen...
Ik heb nog nooit een Bordeaux in mijn glas gehad waarbij ik Pinotachtige elementen waarnam. Misschien omdat alles wat met Pinot te maken heeft mij zo tegenstaat. Geen idee. Dat Margaux de meest vrouwelijk is Bordeaux is mag duidelijk zijn. Al kan het nog al eens voorkomen dat we door de vrouwelijkheid in die hoek zitten maar het toch Pessac blijkt te zijn. Die zit er qua vrouwelijkheid voor mij dicht tegenaan.
Maar ik ben volledig akkoord met uw mening over 50 jaar oude wijnen, soms hoeven ze zelfs geen 50 jaar oud te zijn (veelal vanaf 30) om op elkaar te gelijken.
Maar Winevet vond de Segla in de neus direct Bourgondisch, we hadden net een 2009 Bourgogne geproefd waarvan het aroma idd kon vergeleken worden met dat van de Bordeaux. Ik nam de proef op de som en kon het inderdaad zeer goed begrijpen.
Ik kan trouwens van geen kanten begrijpen waarom je zo afkerig bent van pinot noir, en al zeker als je niks anders drinkt dan de absolute top. Dat is meer iets voor beginnende wijnliefhebbers die afknappen op de zuurtjes of lichtvoetigheid (—wordt later als elegantie verkocht )
In Bourgogne maakt men de quintessens van wat wijn kan zijn, dat iemand met jouw ervaring dat niet kan appreciëren vind ik echt vreemd.
Ik vond, hoewel duidelijk Bourgogne, de Clos-Saint-Denis allesbehalve lichtvoetig of met (te) veel zuren. Eerder rijk en zacht en rond. Dus, met respect voor ieders smaak, kan ik dat ook niet (altijd) goed volgen. De Chambertin van Rousseau is echter wel een typischer voorbeeld van extreem fijne Bourgogne, met meer zuren dan deze Saint-Denis. Maar er moet toch top-Bourgogne zijn in rood die je af en toe eens van je sokken blaast? Nu ja, les gouts et les couleurs klopt volgens mij meer dan de lunaire kalender
(13-07-2020 02:29 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Nu ja, les gouts et les couleurs klopt volgens mij meer dan de lunaire kalender
Dat gaan we weldra toetsen...
(13-07-2020 02:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Maar ik ben volledig akkoord met uw mening over 50 jaar oude wijnen, soms hoeven ze zelfs geen 50 jaar oud te zijn (veelal vanaf 30) om op elkaar te gelijken.
Maar Winevet vond de Segla in de neus direct Bourgondisch, we hadden net een 2009 Bourgogne geproefd waarvan het aroma idd kon vergeleken worden met dat van de Bordeaux. Ik nam de proef op de som en kon het inderdaad zeer goed begrijpen.
Ik kan trouwens van geen kanten begrijpen waarom je zo afkerig bent van pinot noir, en al zeker als je niks anders drinkt dan de absolute top. Dat is meer iets voor beginnende wijnliefhebbers die afknappen op de zuurtjes of lichtvoetigheid (—wordt later als elegantie verkocht )
In Bourgogne maakt men de quintessens van wat wijn kan zijn, dat iemand met jouw ervaring dat niet kan appreciëren vind ik echt vreemd.
Aan de ene kant verrast mij jouw verbazing niet want België heeft een enorme Bourgogne Pinot Noir cultuur en dus is het al snel logisch dat het minder begrepen wordt als iemand er niets mee heeft...aan de andere kant verbaasd me jouw slotzin weer enorm want je moet wel heel erg blind zijn als je niet vaak leest dat de Pinot Noir de meest moeilijke druif is om te "begrijpen" en een betrekkelijk kleine groep liefhebbers heeft die dan overigens weer wel zeer fanatiek zijn. Een Pinot Noir liefhebber zegt altijd tegen een niet Pinot Noir liefhebber dat hij dan nog niet zo ver is...….over arrogantie gesproken haha (Je kan dat vergelijken met iemand die zegt dat in Bourgogne de Quintessens van wat wijn kan zijn wordt gemaakt....
)
De grootste beïnvloeder ooit in de wijnwereld, genaamd Robert Parker had ook niets met die druif...terwijl je toch niet kan zeggen dat deze man ervaring ontbreekt....
Uiteraard heb ik ook geen verklaring waarom ik niets heb met die druif. Dat is nooit een keuze geweest. Het raakt me gewoon totaal niet. Het was een stuk makkelijker geweest als ik hem wel kon waarderen net zoals alle andere druiven. En zoals ik al aangaf is er in onze Nederlandse wijngroep niemand die iets heeft met deze druif. Dus wat dat betreft voel ik me geen uitzondering.
(13-07-2020 03:15 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (13-07-2020 02:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Maar ik ben volledig akkoord met uw mening over 50 jaar oude wijnen, soms hoeven ze zelfs geen 50 jaar oud te zijn (veelal vanaf 30) om op elkaar te gelijken.
Maar Winevet vond de Segla in de neus direct Bourgondisch, we hadden net een 2009 Bourgogne geproefd waarvan het aroma idd kon vergeleken worden met dat van de Bordeaux. Ik nam de proef op de som en kon het inderdaad zeer goed begrijpen.
Ik kan trouwens van geen kanten begrijpen waarom je zo afkerig bent van pinot noir, en al zeker als je niks anders drinkt dan de absolute top. Dat is meer iets voor beginnende wijnliefhebbers die afknappen op de zuurtjes of lichtvoetigheid (—wordt later als elegantie verkocht )
In Bourgogne maakt men de quintessens van wat wijn kan zijn, dat iemand met jouw ervaring dat niet kan appreciëren vind ik echt vreemd.
Aan de ene kant verrast mij jouw verbazing niet want België heeft een enorme Bourgogne Pinot Noir cultuur en dus is het al snel logisch dat het minder begrepen wordt als iemand er niets mee heeft...aan de andere kant verbaasd me jouw slotzin weer enorm want je moet wel heel erg blind zijn als je niet vaak leest dat de Pinot Noir de meest moeilijke druif is om te "begrijpen" en een betrekkelijk kleine groep liefhebbers heeft die dan overigens weer wel zeer fanatiek zijn. Een Pinot Noir liefhebber zegt altijd tegen een niet Pinot Noir liefhebber dat hij dan nog niet zo ver is...….over arrogantie gesproken haha (Je kan dat vergelijken met iemand die zegt dat in Bourgogne de Quintessens van wat wijn kan zijn wordt gemaakt.... )
De grootste beïnvloeder ooit in de wijnwereld, genaamd Robert Parker had ook niets met die druif...terwijl je toch niet kan zeggen dat deze man ervaring ontbreekt....
Uiteraard heb ik ook geen verklaring waarom ik niets heb met die druif. Dat is nooit een keuze geweest. Het raakt me gewoon totaal niet. Het was een stuk makkelijker geweest als ik hem wel kon waarderen net zoals alle andere druiven. En zoals ik al aangaf is er in onze Nederlandse wijngroep niemand die iets heeft met deze druif. Dus wat dat betreft voel ik me geen uitzondering.
Mocht ik de lange tenen hebben van mensen die weglopen van fora zou ik in jouw bericht lezen dat ik blind ben en arrogant.
En als we dan toch bezig zijn, een wijnliefhebber die geen pinot noir lust vind ik persoonlijk een neanderthaler in de materie.
Mopje John.
Maar al lachend zegt ne zot zijn mening in Vlahahhaanderen.
(13-07-2020 02:29 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Ik vond, hoewel duidelijk Bourgogne, de Clos-Saint-Denis allesbehalve lichtvoetig of met (te) veel zuren. Eerder rijk en zacht en rond. Dus, met respect voor ieders smaak, kan ik dat ook niet (altijd) goed volgen. De Chambertin van Rousseau is echter wel een typischer voorbeeld van extreem fijne Bourgogne, met meer zuren dan deze Saint-Denis. Maar er moet toch top-Bourgogne zijn in rood die je af en toe eens van je sokken blaast? Nu ja, les gouts et les couleurs klopt volgens mij meer dan de lunaire kalender
Het zijn met Pinot Noir niet vaak de zuren die in de weg zitten. Dat heb ik vooral met Nebbiolo. Bij Pinot Noir is het vooral ontbreken van van alles. In de neus altijd aardbeien en aarde en in de mond dun. Dit moet pijn doen in de ogen van de liefhebber maar ik zeg zoals het voor mij is.
Er zijn een paar Bourgognes geweest die van mij hoge scores kregen. 2 jaar terug zat ik met wat kameraden bij L'univerre in Bordeaux waar ik van de tafel naast ons een glas Richebourg 1947 in mijn glas kreeg en ik compleet verbaasd was hoeveel fruit er nog in die wijn aanwezig was. Dat heb ik met Bordeaux nog nooit meegemaakt. Een betoverend mooie wijn. Gaf ik 97/100.
Afgelopen zomer in Düsseldorf gaf ik zelfs de perfecte score aan een Pinot Noir. De neus was zo ongelofelijk betoverend. Zo mooi. Ik wilde helemaal niet proeven. Uiteraard rook ik en zag ik dat het een Pinot Noir was maar zelden rook ik zo'n prachtig kruidig veld met bloemen. Er was maar 1 score op zijn plaats en dat was de 3 digit score. En als ik nu moet kiezen tussen die wijn nu in mijn glas te krijgen of 1 van de 1000 cabernets die ik 97 tot 99 punten gaf dan heel graag zo'n Cabernet. Eenn lagere score maar raakt mij veel meer dan de 100 punter van Pinot....bijgevoegd een foto van de betreffende 100 punter waar we trouwens een klein beetje truffel bij aten....
(13-07-2020 03:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]Mocht ik de lange tenen hebben van mensen die weglopen van fora zou ik in jouw bericht lezen dat ik blind ben en arrogant.
En als we dan toch bezig zijn, een wijnliefhebber die geen pinot noir lust vind ik persoonlijk een neanderthaler in de materie.
Mopje John.
Maar al lachend zegt ne zot zijn mening in Vlahahhaanderen.
Ik had het ook niet durven zeggen als jij niet begonnen was met beledigen haha
Je moet eens weten hoe prettig ik het vind dat er hier wat Belgen zitten die gewoon recht voor zijn raap zijn. Daar zijn er veel te weinig van. 25 jaar met Belgische aankopers te maken gehad en ik kan er een boek over schrijven....
(13-07-2020 03:40 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Je moet eens weten hoe prettig ik het vind dat er hier wat Belgen zitten die gewoon recht voor zijn raap zijn. Daar zijn er veel te weinig van. 25 jaar met Belgische aankopers te maken gehad en ik kan er een boek over schrijven....
(maar waar ik je hier in deze topic al had beledigd ontgaat me wel)
Ps: Nog even over pinot noir, in een andere topic las ik dat je van de PN s die je werden aangeboden slechts 1 slok dronk en dan niks meer. Dat is als na 5 pagina s een boek wegleggen en zeggen dat het je ding niet is.
Een van de beste boeken die ik ooit las begon met een aantal pagina s die volstrekt onbegrijpelijk waren. Gelukkig gaf ik niet op, want de volgende drie dagen heb ik me volkomen in het boek verloren.
Voor wie t interesseert: t was de Quincunx van Palliser.
(13-07-2020 03:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ps: Nog even over pinot noir, in een andere topic las ik dat je van de PN s die je werden aangeboden slechts 1 slok dronk en dan niks meer. Dat is als na 5 pagina s een boek wegleggen en zeggen dat het je ding niet is.
Een van de beste boeken die ik ooit las begon met een aantal pagina s die volstrekt onbegrijpelijk waren. Gelukkig gaf ik niet op, want de volgende drie dagen heb ik me volkomen in het boek verloren.
Voor wie t interesseert: t was de Quincunx van Palliser.
Klopt. Ik vind het namelijk egoïstisch als ik een paar glazen zou nemen van iets waar anderen aan tafel van uit hun dak gaat en wat ik niet eens lekker vind. Dat gun ik anderen. Ik heb dan ook nog nooit in mijn leven een boek gelezen. Heb ik ook niets mee...
Vandaag nog het bodempje van de Hermannshöhle 2010 van Dönnhoff geledigd en heb de indruk dat hij nu nog beter is dan zaterdag. Is wat subtieler geworden. Heel mooie sinaasappelzuren en een zestebittertje op het einde. Het restzoetje was niet meer merkbaar. Waarschijnlijk te vroeg geopend...
(13-07-2020 06:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]Waarschijnlijk te vroeg geopend...
daar kan je zeker van zijn. Deze 2010 gaat de komende 15 jaar niet op hoogtepunt komen
(13-07-2020 04:13 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (13-07-2020 03:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ps: Nog even over pinot noir, in een andere topic las ik dat je van de PN s die je werden aangeboden slechts 1 slok dronk en dan niks meer. Dat is als na 5 pagina s een boek wegleggen en zeggen dat het je ding niet is.
Een van de beste boeken die ik ooit las begon met een aantal pagina s die volstrekt onbegrijpelijk waren. Gelukkig gaf ik niet op, want de volgende drie dagen heb ik me volkomen in het boek verloren.
Voor wie t interesseert: t was de Quincunx van Palliser.
Klopt. Ik vind het namelijk egoïstisch als ik een paar glazen zou nemen van iets waar anderen aan tafel van uit hun dak gaat en wat ik niet eens lekker vind. Dat gun ik anderen. Ik heb dan ook nog nooit in mijn leven een boek gelezen. Heb ik ook niets mee...
Man man, zit dat hier toevallig te herlezen..
Over neanderthalers gesproken..
Met excuses voor wie zich door dit bericht op een of andere manier meent beledigd te moeten voelen.