19-07-2020, 12:50 PM
Enkele witte wijnen van de laatste tijd. Galeyrand's CsNV Vignois 2013 uit Brochon is een mooie, lichtere witte die ik erg apprecieer voor zijn puurheid en de frisheid van 2013. Goed op dronk nu maar met nog toekomst.
Arnoux 'Hautes Côtes de Beaune" viel niet erg in de smaak hier. Vrij harde zuren en een asperge-achtige vegetale toets en eigenlijk te dun in de mond. Ik kan maar hopen dat dit geen representatieve fles was.
Het kostte de Fourchaume 2014 een dag of twee in de koelkast om wat open te komen maar dit wordt een mooie échte Chablis. Ik had ook beter een 2015 genomen want die zijn nu veel meer open en een plezier om al aan te beginnen.
Ik hou erg van de witte wijnen van Fournier (van zijn rode ook) en dit is zijn "basis" cuvée in Marsannay en van een groot jaar voor wit, maar deze fles was, hoewel best OK, niet op het verwachtte niveau (Vera vond van wel...?). De wijn was goed, vrij rond, maar... Misschien moeten we wel nog wat geduld oefenen met witte Bourgogne 2014 of zat ik in gedachten te dicht bij zijn Longeroies / Clos du Roy?
Ook bij Colin vind ik momenteel 2015 veel mooier. In volledig contrast was Philippe Colin's Bourgogne Blanc 2017, een 50/50 blend van fruit geoogst in Chassagne en in Saint-Aubin. Philippe Colin maakt witte Bourgognes die helemaal mijn smaak zijn "instapwijn" is al een genot om te drinken. Rond en rijp, soepel, een vleugje vanille en een lange afdronk voor dit niveau. Kan dit elke dag drinken. Ook gemaakt door Philippe Colin, nu voor 100% eigenaar van Topiary in Franschhoek (waar anders ...). Deze komt van verweerde zandsteen met wat klei en is gemaakt in geheel Bourgondische stijl met rijping op deels nieuwe houten 450l vaten ("Piano" van Rousseau) met frequente batonnage. De wijn is echter geheel anders (logisch, niet?), meer citrus, steenfruit, wat mineraal ook en je denkt aan wat meer restsuiker, maar in de mond is de wijn weliswaar redelijk rijk, maar serieus droog. Ik vind dit erg lekker, maar ik hou eerlijk gezegd toch meer van zijn Chassagne (maar die kost dan ook het dubbel...)
Deze fles Vaudieu 2015 was behoorlijk mishandeld en was niet op niveau, OK, maar ook niet meer, eigen schuld. We dronken gisterenavond bij vrienden een andere (zie andere tread...) en die was wel in vorm. Vaudieu maakt naar mijn bescheiden mening één van de mooiste witte Châteauneufs met de rijkdom die je van deze AOP verwacht, een mooie complexiteit in het boeket, maar ook gewoon charmant en altijd voldoende fraicheur, niet evident hier. Trouwens, ik zou eens wat flessen wat langer moeten bijhouden, want ik peins dat die nog verder gaat ontwikkelen.
Follador Prosecco Extra Brut 2019 gaat er altijd zo vreselijk snel in dat je amper tijd hebt om er over na te denken... Ik heb nog nooit een Prosecco van dit niveau gehad en dan al zeker geen droge, prachtig gewoon! Maar ja, wie betaalt er nu € 21 voor een Proseccoootje...
[attachment=4849]
Arnoux 'Hautes Côtes de Beaune" viel niet erg in de smaak hier. Vrij harde zuren en een asperge-achtige vegetale toets en eigenlijk te dun in de mond. Ik kan maar hopen dat dit geen representatieve fles was.
Het kostte de Fourchaume 2014 een dag of twee in de koelkast om wat open te komen maar dit wordt een mooie échte Chablis. Ik had ook beter een 2015 genomen want die zijn nu veel meer open en een plezier om al aan te beginnen.
Ik hou erg van de witte wijnen van Fournier (van zijn rode ook) en dit is zijn "basis" cuvée in Marsannay en van een groot jaar voor wit, maar deze fles was, hoewel best OK, niet op het verwachtte niveau (Vera vond van wel...?). De wijn was goed, vrij rond, maar... Misschien moeten we wel nog wat geduld oefenen met witte Bourgogne 2014 of zat ik in gedachten te dicht bij zijn Longeroies / Clos du Roy?
Ook bij Colin vind ik momenteel 2015 veel mooier. In volledig contrast was Philippe Colin's Bourgogne Blanc 2017, een 50/50 blend van fruit geoogst in Chassagne en in Saint-Aubin. Philippe Colin maakt witte Bourgognes die helemaal mijn smaak zijn "instapwijn" is al een genot om te drinken. Rond en rijp, soepel, een vleugje vanille en een lange afdronk voor dit niveau. Kan dit elke dag drinken. Ook gemaakt door Philippe Colin, nu voor 100% eigenaar van Topiary in Franschhoek (waar anders ...). Deze komt van verweerde zandsteen met wat klei en is gemaakt in geheel Bourgondische stijl met rijping op deels nieuwe houten 450l vaten ("Piano" van Rousseau) met frequente batonnage. De wijn is echter geheel anders (logisch, niet?), meer citrus, steenfruit, wat mineraal ook en je denkt aan wat meer restsuiker, maar in de mond is de wijn weliswaar redelijk rijk, maar serieus droog. Ik vind dit erg lekker, maar ik hou eerlijk gezegd toch meer van zijn Chassagne (maar die kost dan ook het dubbel...)
Deze fles Vaudieu 2015 was behoorlijk mishandeld en was niet op niveau, OK, maar ook niet meer, eigen schuld. We dronken gisterenavond bij vrienden een andere (zie andere tread...) en die was wel in vorm. Vaudieu maakt naar mijn bescheiden mening één van de mooiste witte Châteauneufs met de rijkdom die je van deze AOP verwacht, een mooie complexiteit in het boeket, maar ook gewoon charmant en altijd voldoende fraicheur, niet evident hier. Trouwens, ik zou eens wat flessen wat langer moeten bijhouden, want ik peins dat die nog verder gaat ontwikkelen.
Follador Prosecco Extra Brut 2019 gaat er altijd zo vreselijk snel in dat je amper tijd hebt om er over na te denken... Ik heb nog nooit een Prosecco van dit niveau gehad en dan al zeker geen droge, prachtig gewoon! Maar ja, wie betaalt er nu € 21 voor een Proseccoootje...
[attachment=4849]