20-07-2020, 11:43 AM
Naar aanleiding van de discussie met zelfde onderwerp in het Toscane forum:
in de winter van 1985 daalde het kwik in Toscane plots naar bijna -20°C, wat zowat alle olijfbomen het leven kostte. Deze olijfgaard werd gerooid en enkele jaren later
besloot Luca hier terrassen aan te leggen en een wijngaard in te richten volgens de principes van de biodynamie. Er werd 85% Cabernet-Sauvignon en 15% Petit-Verdot aangeplant en de eerste wijn die op de markt gebracht werd was 1996. Ik proefde die reeds op Vinitaly in 1998 (wat nu niet meer lukt want de wijnen worden pas in januari 5 jaar na de oogst vrijgegeven.) Stephen Tanzer scoorde de wijn 92/100 in 1999. Veertien jaar later, in 2013 dus, krijgt hij van AG reeds een 97/100 en schrijft: "With some air, the 1996 can be enjoyed today, but it also has the stuffing to age well for another 15-20 years. What a great showing." Let wel, dat was een wijn van zesjarige stokken... Intussen is de opvoeding anders, minder nieuwe eik, grotere vaten (demi-muids) en wat amfoor. De wijn is daardoor iets minder "showy" en heeft zeker nog aan diepte gewonnen. Het zijn allebei wijnen die je wat fles moet geven, want jong zijn ze erg ontoegeeflijk, typisch voor grote Cabernets. Het zijn (uiteraard) geen goedkope wijnen, maar ik heb tot nog toe geen enkele Cabernet geproefd die qua kwaliteit in de buurt komt en minder kost. En dat geldt zelfs in nog grotere mate voor Sammarco, die rond de € 50-60 zit. Dat zal helaas niet blijven duren vrees ik gezien wat er nu gevraagd wordt voor oudere jaren. Nog beschikbaar bij ons: Sammarco 2005, 2009, 2011, 2013, 2014, 2015 en d'Alceo 2009, 2011, 2012, 2014 en 2015.
[attachment=4860]
in de winter van 1985 daalde het kwik in Toscane plots naar bijna -20°C, wat zowat alle olijfbomen het leven kostte. Deze olijfgaard werd gerooid en enkele jaren later
besloot Luca hier terrassen aan te leggen en een wijngaard in te richten volgens de principes van de biodynamie. Er werd 85% Cabernet-Sauvignon en 15% Petit-Verdot aangeplant en de eerste wijn die op de markt gebracht werd was 1996. Ik proefde die reeds op Vinitaly in 1998 (wat nu niet meer lukt want de wijnen worden pas in januari 5 jaar na de oogst vrijgegeven.) Stephen Tanzer scoorde de wijn 92/100 in 1999. Veertien jaar later, in 2013 dus, krijgt hij van AG reeds een 97/100 en schrijft: "With some air, the 1996 can be enjoyed today, but it also has the stuffing to age well for another 15-20 years. What a great showing." Let wel, dat was een wijn van zesjarige stokken... Intussen is de opvoeding anders, minder nieuwe eik, grotere vaten (demi-muids) en wat amfoor. De wijn is daardoor iets minder "showy" en heeft zeker nog aan diepte gewonnen. Het zijn allebei wijnen die je wat fles moet geven, want jong zijn ze erg ontoegeeflijk, typisch voor grote Cabernets. Het zijn (uiteraard) geen goedkope wijnen, maar ik heb tot nog toe geen enkele Cabernet geproefd die qua kwaliteit in de buurt komt en minder kost. En dat geldt zelfs in nog grotere mate voor Sammarco, die rond de € 50-60 zit. Dat zal helaas niet blijven duren vrees ik gezien wat er nu gevraagd wordt voor oudere jaren. Nog beschikbaar bij ons: Sammarco 2005, 2009, 2011, 2013, 2014, 2015 en d'Alceo 2009, 2011, 2012, 2014 en 2015.
[attachment=4860]