03-08-2020, 06:55 PM
Vandaag onverwacht een lunch gehad in Nederland. Een restaurant met aanzien met een sommelier die zichzelf helemaal geweldig vind. Normaal neem ik altijd zelf wijn mee naar ieder restaurant waar ik kom. Vandaag was het ongepland en op uitnodiging dus helaas niets bij. Er was keuze tussen een gewoon wijnarrangement (12,50 euro per glas) en een plus arrangement (25 euro per glas). De persoon die mij uitgenodigd heeft besloot te gaan voor het plus arrangement.
De jonge sommelier vertelde veel te veel en vooral ook heel veel onzin. Ik gaf hem te kennen een beetje van wijn te weten en niet geïnteresseerd te zijn in alle info van de wijnen die in het arrangement zitten, zodat hij alleen maar wijn hoeft te schenken en meteen weer mag vertrekken. Dat zat hem duidelijk niet lekker. Hij voelde zich blijkbaar beledigd. Geen idee waarom. De 2e wijn in de line-up was een Vin Jaune van Bened. Tissot. Typisch zo'n wijn die zo'n zelfingenomen egotrippende sommelier van begin 20 kiest omdat het zo lekker bijzonder is in plaats van bijzonder lekker. Inderdaad, bijzonder en vooral niet te zuipen. Ik weet dat er liefhebbers voor zijn en dat is prima, maar 97% van de gasten van een restaurant vinden dit vreselijk om te moeten drinken. Ik roep hem bij mijn tafel en vraag hem waarom hij dit in zijn arrangement schenkt? Hij geeft aan dat het een zeer bijzondere wijn is die geweldig matched bij de zeetong (geen idee want ik heb niets met wijn/spijs en drink ook niet als ik eet en vice versa) en dat de gasten er verzot op zijn. Ik zeg dat ik van dat 2e geen bal geloof en stel voor de proef op de som te nemen. In het restaurant waren 7 tafels bezet buiten onze tafels maar niemand had het Plus arrangement. Ik bestel een fles van de kaart (180 euro op de kaart) en vraag hem om alle mensen in het restaurant een glas te geven. Hij weigert dit te doen. Ok, prima. Dan via de Maitre. Ik vertel de Maitre dat de sommelier blijkbaar geen vertrouwen heeft in zijn eigen geschonken wijn en vraag hem iedere tafel deze wijn te schenken. De sommelier wordt toegesproken door zijn Maitre en doet het vervolgens toch. De overige gasten hadden inmiddels wel door wat er aan de hand was en kregen zin om mee te werken aan het experiment waarvan ik de uitslag al wist. 21 personen buiten onze tafel hebben de Vin Jaune geproefd. 0 van de 21 personen vonden de wijn lekker en kregen met moeite de slok oxidatieve Vin Jaune weg. Opmerkingen als "zoiets drink je toch niet voor je lol" en "Het lijkt wel verfverdunner" tot "sherry is toch geen wijn" waren het gevolg.
De sommelier had weinig zin meer om aan tafel te komen. Prima, het was al duidelijk dat ie weinig zelfkennis had en nog minder vermogen om te leren. Ik heb zijn meer dan prettige leidinggevende verteld dat het belangrijk is dat er wijnen in een arrangement geschonken worden die de gasten lekker vinden en dat het niet belangrijk is of de sommelier ze lekker vindt. Ik had ook al diverse signalen ontvangen het afgelopen jaar dat de wijnen in het arrangement niet best zijn en de sommelier niet open staat voor kritiek.
Op de rekening waren de 2 arrangementen weggelaten wat zeker niet de bedoeling was. Ik heb 150 euro fooi gegeven aan de Maitre zodat ze toch betaald zijn. Hij bedankte me voor een zeer interessante middag en gaf aan dat dit nog een staartje gaat krijgen. Ik hoop het.
Er zijn veel egotrippende jonge sommeliers die denken dat het om hun smaak gaat in plaats van om die van de betalende gast. Vaak spelen natuur-/orange wijnen daar een rol in. Ze maken elkaar helemaal gek. Hou die maar gewoon op de kaart voor een klein handjevol liefhebbers. Iedereen gelukkig.
Het was een leuke enerverende middag
De jonge sommelier vertelde veel te veel en vooral ook heel veel onzin. Ik gaf hem te kennen een beetje van wijn te weten en niet geïnteresseerd te zijn in alle info van de wijnen die in het arrangement zitten, zodat hij alleen maar wijn hoeft te schenken en meteen weer mag vertrekken. Dat zat hem duidelijk niet lekker. Hij voelde zich blijkbaar beledigd. Geen idee waarom. De 2e wijn in de line-up was een Vin Jaune van Bened. Tissot. Typisch zo'n wijn die zo'n zelfingenomen egotrippende sommelier van begin 20 kiest omdat het zo lekker bijzonder is in plaats van bijzonder lekker. Inderdaad, bijzonder en vooral niet te zuipen. Ik weet dat er liefhebbers voor zijn en dat is prima, maar 97% van de gasten van een restaurant vinden dit vreselijk om te moeten drinken. Ik roep hem bij mijn tafel en vraag hem waarom hij dit in zijn arrangement schenkt? Hij geeft aan dat het een zeer bijzondere wijn is die geweldig matched bij de zeetong (geen idee want ik heb niets met wijn/spijs en drink ook niet als ik eet en vice versa) en dat de gasten er verzot op zijn. Ik zeg dat ik van dat 2e geen bal geloof en stel voor de proef op de som te nemen. In het restaurant waren 7 tafels bezet buiten onze tafels maar niemand had het Plus arrangement. Ik bestel een fles van de kaart (180 euro op de kaart) en vraag hem om alle mensen in het restaurant een glas te geven. Hij weigert dit te doen. Ok, prima. Dan via de Maitre. Ik vertel de Maitre dat de sommelier blijkbaar geen vertrouwen heeft in zijn eigen geschonken wijn en vraag hem iedere tafel deze wijn te schenken. De sommelier wordt toegesproken door zijn Maitre en doet het vervolgens toch. De overige gasten hadden inmiddels wel door wat er aan de hand was en kregen zin om mee te werken aan het experiment waarvan ik de uitslag al wist. 21 personen buiten onze tafel hebben de Vin Jaune geproefd. 0 van de 21 personen vonden de wijn lekker en kregen met moeite de slok oxidatieve Vin Jaune weg. Opmerkingen als "zoiets drink je toch niet voor je lol" en "Het lijkt wel verfverdunner" tot "sherry is toch geen wijn" waren het gevolg.
De sommelier had weinig zin meer om aan tafel te komen. Prima, het was al duidelijk dat ie weinig zelfkennis had en nog minder vermogen om te leren. Ik heb zijn meer dan prettige leidinggevende verteld dat het belangrijk is dat er wijnen in een arrangement geschonken worden die de gasten lekker vinden en dat het niet belangrijk is of de sommelier ze lekker vindt. Ik had ook al diverse signalen ontvangen het afgelopen jaar dat de wijnen in het arrangement niet best zijn en de sommelier niet open staat voor kritiek.
Op de rekening waren de 2 arrangementen weggelaten wat zeker niet de bedoeling was. Ik heb 150 euro fooi gegeven aan de Maitre zodat ze toch betaald zijn. Hij bedankte me voor een zeer interessante middag en gaf aan dat dit nog een staartje gaat krijgen. Ik hoop het.
Er zijn veel egotrippende jonge sommeliers die denken dat het om hun smaak gaat in plaats van om die van de betalende gast. Vaak spelen natuur-/orange wijnen daar een rol in. Ze maken elkaar helemaal gek. Hou die maar gewoon op de kaart voor een klein handjevol liefhebbers. Iedereen gelukkig.
Het was een leuke enerverende middag