Ik vond "Van rank tot drank" van Jens Priewe een goed boek ter introductie, helaas niet meer te vinden en mijn exemplaar is "verdronken" in de overstroming van onze kelder aan Ladeuzeplein in de beginjaren van Leuvin.
Boeken die ik wel goed vind (vond) voor "gevorderden":
- Atlante delle Vigne di Langha, helaas enkel in Italiaans (of is er nu een vertaling?)
- Climats et lieux-dits des grands vignobles de Bourgogne van Sylvain Pitiot
- Guide Quarin des vins de Bordeaux van JMQ, licht verouderd nu want gaat maar tot 2010
- Native Wine Grapes of Italy van Ian d'Agatha is uiteraard een "must have" voor Italofielen.
- Brunello di Montalcino: Understanding and Appreciating One of Italy's Greatest Wines van Kerin O'Keefe is ook de moeite en ik volg haar wel in de opdeling in regio's binnen de AOP. Haar boeken over Barolo/Barbaresco ken ik niet en daar is ook wat commotie rond.
Ook ben ik blij met een boek van Michel Dovaz over Bx uit begin jaren 80. Daar staat o.a. het aantal ha in per "merk", zeer interessant en ook de boeken over Bx en Bg van die goede oude Hubrecht Duijker heb ik wel met plezier "genuttigd" indertijd, nu lichtjes gedateerd...
Vooral die twee kleine boekjes van Duijker (een groen over Bourgogne en een crèmekleurig over Bordeaux) hebben me in de jaren tachtig heel erg geholpen bij het catalogeren. Evenals de bladzijde van Gault & Milau Spécial Vins uit 1983, waarop de grands crus classés van 1855 in een duidelijke tabel stonden...
"Wijn" vind ik een gemiste kans (intussen ook al wat gedateerd trouwens). Het is zeer Deutsch grundlich, maar de kaartjes zijn pietepeuterig, de tekst is stroef vertaald en het is niet echt van een formaat dat je eventjes mee naar het toilet kan nemen...
(26-11-2017 02:42 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Vooral die twee kleine boekjes van Duijker (een groen over Bourgogne en een crèmekleurig over Bordeaux) hebben me in de jaren tachtig heel erg geholpen bij het catalogeren. Evenals de bladzijde van Gault & Milau Spécial Vins uit 1983, waarop de grands crus classés van 1855 in een duidelijke tabel stonden...
Die moeten ook ergens bij mij tussen de stapel liggen.
(26-11-2017 02:42 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Vooral die twee kleine boekjes van Duijker (een groen over Bourgogne en een crèmekleurig over Bordeaux) hebben me in de jaren tachtig heel erg geholpen bij het catalogeren. Evenals de bladzijde van Gault & Milau Spécial Vins uit 1983, waarop de grands crus classés van 1855 in een duidelijke tabel stonden...
"Wijn" vind ik een gemiste kans (intussen ook al wat gedateerd trouwens). Het is zeer Deutsch grundlich, maar de kaartjes zijn pietepeuterig, de tekst is stroef vertaald en het is niet echt van een formaat dat je eventjes mee naar het toilet kan nemen...
Ja die kleine heb ik ook nog ergens liggen, maar de klassering, die kent elke liefhebber toch uit het hoofd zeker!!
Is hier op 't forum al vermeld, maar voor mij is Inside Burgundy van Jasper Morris mijn bijbel. Enig puntje: dit dateert van 2010. Hopelijk omt er een update van.
In 1983 moest ik toch nog wel af en toe gaan spieken, hoor. En nu ik er bij stilsta: als mijn Macbook nu niet automatisch de cru bij de kastelen zou schrijven dan zou ik dat misschien nog af en te moeten doen.
Bijvoorbeeld: Château Cantemerle. Cru classé? Ja. Vierde? Vijfde? Vijfde, natuurlijk. Zeker van?...
Cantemerle is op de originele lijst van 1855 in kleine lettertjes en post factum bijgeschreven. Helemaal vanonder, dus: vijfde cru.
(27-11-2017 08:06 PM)Jordaens schreef: [ -> ]In 1983 moest ik toch nog wel af en toe gaan spieken, hoor. En nu ik er bij stilsta: als mijn Macbook nu niet automatisch de cru bij de kastelen zou schrijven dan zou ik dat misschien nog af en te moeten doen.
Bijvoorbeeld: Château Cantemerle. Cru classé? Ja. Vierde? Vijfde? Vijfde, natuurlijk. Zeker van?...
Cantemerle is op de originele lijst van 1855 in kleine lettertjes en post factum bijgeschreven. Helemaal vanonder, dus: vijfde cru.
Dat zal een laattijdige inschrijving geweest zijn... Bij Lanessan, met zijn zeer goede terroir, vond men het niet nodig om in te schrijven. Kleine misrekening want ik dacht eens gelezen te hebben dat die aan prijzen van 3e - 4e cru's ging.
(26-11-2017 02:42 PM)Jordaens schreef: [ -> ]"Wijn" vind ik een gemiste kans (intussen ook al wat gedateerd trouwens). Het is zeer Deutsch grundlich, maar de kaartjes zijn pietepeuterig, de tekst is stroef vertaald en het is niet echt van een formaat dat je eventjes mee naar het toilet kan nemen...
Als slaap lectuur al geprobeerd?
Pas na een 100-tal pagina's degelijk te balanceren over men ribbenkast zonder teveel door te drukken. Laat staan het boek zacht neerleggen zonder je partner wakker te maken.
Je partner moet niet slapen, die moet het boek voor je vasthouden!
(28-11-2017 08:16 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Je partner moet niet slapen, die moet het boek voor je vasthouden!
Die Antwaarpse gebruiken en gewoonten verschillen toch opmerkelijk.
Wat een andere taal niet met een mens doet.
In "De Straatridder" van Suske en Wiske krijgt Lambik een dik exemplaar van Don Quichote (die van Cervantes, niet die van hier) op zijn kop en hij krijgt prompt de waanvoorstelling dat hij op zijn Rosinante de wereld moet gaan verbeteren... Wat zou er gebeuren als iemand Wijn (oorspronkelijke titel Wein) op zijn kop zou krijgen?
(12-12-2017 03:33 PM)Jordaens schreef: [ -> ]In "De Straatridder" van Suske en Wiske krijgt Lambik een dik exemplaar van Don Quichote (die van Cervantes, niet die van hier) op zijn kop en hij krijgt prompt de waanvoorstelling dat hij op zijn Rosinante de wereld moet gaan verbeteren... Wat zou er gebeuren als iemand Wijn (oorspronkelijke titel Wein) op zijn kop zou krijgen?
De stad Dijon wat noordelijk verplaatsen en er Pinot Noir aanplanten.
(12-12-2017 07:41 PM)Fre schreef: [ -> ] (12-12-2017 03:33 PM)Jordaens schreef: [ -> ]In "De Straatridder" van Suske en Wiske krijgt Lambik een dik exemplaar van Don Quichote (die van Cervantes, niet die van hier) op zijn kop en hij krijgt prompt de waanvoorstelling dat hij op zijn Rosinante de wereld moet gaan verbeteren... Wat zou er gebeuren als iemand Wijn (oorspronkelijke titel Wein) op zijn kop zou krijgen?
De stad Dijon wat noordelijk verplaatsen en er Pinot Noir aanplanten.
Er wordt hier en daar geopperd om terug aan te planten in de Côte de Dijon, wat ten Noordoosten van de stad.
Ik heb dat boek "Wijn" ook gehad maar het is in onze kelder overstroming van 2013 gebleven. Dunja schreef daar een hoofdstuk in maar weet niet meer welk.
Niet echt een boek over wijn, maar wel een leuk tussendoortje. Was vergeten hoe prettig Simenon lezen toch kan zijn.
Mocht er iemand het boek "Belgian Winemakers in France"van Etienne Van Steenberghe bij Lannoo hebben liggen, en hier van af willen; ik wil dit met plezier overnemen. Geef mij gerust een seintje. Het boek dateert wel reeds van 2000.
Ook geïnteresseerd in andere titels over Belgen in het Franse wijnland, en misschien nog meer in de namen van (kleine) domeinen die zijn opgestart of overgenomen door Belgen.
Alvast bedankt
Jeroen
(24-01-2018 12:51 PM)Jerver schreef: [ -> ]Mocht er iemand het boek "Belgian Winemakers in France"van Etienne Van Steenberghe bij Lannoo hebben liggen, en hier van af willen; ik wil dit met plezier overnemen. Geef mij gerust een seintje. Het boek dateert wel reeds van 2000.
Ook geïnteresseerd in andere titels over Belgen in het Franse wijnland, en misschien nog meer in de namen van (kleine) domeinen die zijn opgestart of overgenomen door Belgen.
Alvast bedankt
Jeroen
-->
https://www.bol.com/nl/p/belgische-wijnb...modal_open
(25-01-2018 12:36 PM)shiraz schreef: [ -> ] (24-01-2018 12:51 PM)Jerver schreef: [ -> ]Mocht er iemand het boek "Belgian Winemakers in France"van Etienne Van Steenberghe bij Lannoo hebben liggen, en hier van af willen; ik wil dit met plezier overnemen. Geef mij gerust een seintje. Het boek dateert wel reeds van 2000.
Ook geïnteresseerd in andere titels over Belgen in het Franse wijnland, en misschien nog meer in de namen van (kleine) domeinen die zijn opgestart of overgenomen door Belgen.
Alvast bedankt
Jeroen
--> https://www.bol.com/nl/p/belgische-wijnb...modal_open
Bedankt! Moet ik over gekeken hebben, ik had ook gezocht, maar vond op Bol enkel een tweedehands exemplaar aan € 85.
Ik zal deze bestellen, nogmaals bedankt.
'Wijnreis door mijn lichaam' van Harold Hamersma (wijnschrijver van NRC en Het Parool) uit 2010 gelezen.
In het boek gaat Hamersma op zoek naar de positieve invloeden van wijn drinken op het lichaam. Ieder hoofdstuk beschrijft de positieve invloed van wijn op een bepaald lichaamsdeel (hoofd en hersenen, mond en tanden, ogen, hart en bloedvaten, maag, slokdarm, enzovoort). Hiervoor beroept Hamersma zich op wereldwijd wetenschappelijk onderzoek over de positieve gevolgen van wijn drinken.
Rode draad is dat het matig drinken van - voornamelijk rode - wijn positieve effecten heeft op het lichaam: goed voor het geheugen, nieren, nieren, lever enzovoort. En je wordt er bovendien gelukkiger van. Belangrijke kanttekening 1 is dat te veel wijn drinken een duidelijk negatief op het lichaam heeft. Belangrijke kanttekening 2 is dat heel wat matige drinkers van wijn uit zichzelf al evenwichtig eten en voldoende bewegen, wat een conditio sine quae non voor een gezond leven is.
Voorts is het een leuk en soms grappig geschreven boek dat je zeker in de handen moet duwen aan alle instanties die het drinken van alcohol en wijn zoveel mogelijk willen verbieden.
(18-03-2018 08:10 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]'Wijnreis door mijn lichaam' van Harold Hamersma (wijnschrijver van NRC en Het Parool) uit 2010 gelezen.
In het boek gaat Hamersma op zoek naar de positieve invloeden van wijn drinken op het lichaam. Ieder hoofdstuk beschrijft de positieve invloed van wijn op een bepaald lichaamsdeel (hoofd en hersenen, mond en tanden, ogen, hart en bloedvaten, maag, slokdarm, enzovoort). Hiervoor beroept Hamersma zich op wereldwijd wetenschappelijk onderzoek over de positieve gevolgen van wijn drinken.
Rode draad is dat het matig drinken van - voornamelijk rode - wijn positieve effecten heeft op het lichaam: goed voor het geheugen, nieren, nieren, lever enzovoort. En je wordt er bovendien gelukkiger van. Belangrijke kanttekening 1 is dat te veel wijn drinken een duidelijk negatief op het lichaam heeft. Belangrijke kanttekening 2 is dat heel wat matige drinkers van wijn uit zichzelf al evenwichtig eten en voldoende bewegen, wat een conditio sine quae non voor een gezond leven is.
Voorts is het een leuk en soms grappig geschreven boek dat je zeker in de handen moet duwen aan alle instanties die het drinken van alcohol en wijn zoveel mogelijk willen verbieden.
Inderdaad, zeer grappige kerel.
Als ik les Zuid West geef toon ik altijd dit fillmpje
https://m.youtube.com/watch?v=PEqVS5PLmho
Vandaag The New Vignerons van Luis Gutierrez binnen gekregen.
Luis is de schrijver voor Robert Parker voor Spanje en Zuid Amerika. In dit boek beschrijft hij 14 'vignerons', die vallen binnen de nieuwe generatie in Spanje. Voor ongeveer de helft betreft het namen waar ik iets van heb liggen of reeds van op heb. Maakt het nog wat interessanter.
Het boek bevat ook veel fotomateriaal, geschoten door Estanis Nunez, een vriend van Luis, waar hij samen mee door Spanje is gereisd.
https://www.winemasters.tv/programs/wine...ew-penedes
Weliswaar geen boek maar volgende week gaat er een nieuwe documentaire in première over de Torres wijn familie. Ik ken de familieleden vrij goed. Zeer invloedrijk EN erg "down to earth" personen. Harde werkers en producenten van heel veel mooie wijnen wereldwijd.
De documentaire is prachtig geworden en wil je als wijnfreak niet missen.
Hierboven de trailer die je al dorstig maakt.
Jane Anson, Inside Bordeaux
Few wine books can be described as category busters. This term refers to the situation where competitors are totally outflanked in business: someone is doing something so well, or has such good first-mover advantage, that they rule a particular category, and can’t be beaten. There are three that have done this in the past: Hugh Johnson’s World Atlas of Wine; Jancis Robinson’s Oxford Companion to Wine; and the Vouillamoz/Harding/Robinson collaboration Wine Grapes. Now there’s a fourth: Jane Anson’s Inside Bordeaux.”
Jamie Goode, Wineanorak.com.
https://www.bbr.com/bbr-press/inside-bordeaux
https://www.bolomey.nl/jane-anson-inside-bordeaux.html
[attachment=5228]
Met enige (plaatsvervangende) trots mag ik hier, de dag voor de officiële voorstelling, de geboorte van een nieuw wijnboek aankondigen.
Mijn goede vriend Paul Wallaert, pvdw voor de insiders, stelde zijn verhalen in de wijnwereld te boek. WIJNZOT!
Ik had het genoegen het boek in stukjes digitaal toegestuurd te krijgen, en ik kan u zeggen dat ik er met volle teugen van heb genoten.
Soms interessant, soms leerrijk, soms hilarisch, steeds boeiend en de hele tijd schitterend geschreven.
Extra leuk is dat je indien gewenst een aantal wijnen kan mee bestellen. Aldus kan je tijdens het beeldend verslag van een bezoek aan de wijnbouwer nippen van de heerlijke wijnen die er op het domein worden gemaakt.
Fantastisch concept toch?
Het feit dat je wijnen kan drinken terwijl je de verhalen van die domeinen aan t lezen bent, is een cool concept. Geeft een extra dimensie.
Ziet er heel leuk uit, heb een exemplaar besteld!
(12-11-2020 08:24 AM)Fre schreef: [ -> ]Het feit dat je wijnen kan drinken terwijl je de verhalen van die domeinen aan t lezen bent, is een cool concept. Geeft een extra dimensie.
Dat vond ik dus ook.
De wijnen die je erbij moet (enfin, mág
) proeven zijn deze:
Wit
Domaine Bersan Saint-Bris, Cuvée Marianne 2015
D Hellekapelle Koolwitje, blanc de noirs 2019
Fairview (Paarl) Goats do Roam 2018
Rood
Domaine Maillard Bourgogne Pinot Noir 2018
Domaine Le Cazal Saint Roch 2016
Mario Negreiros (Douro) Negreiros 2016
(12-11-2020 09:50 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Ziet er heel leuk uit, heb een exemplaar besteld!
Idem. lectuur om tijdens de 'corona-proof-kerstperiode' van te genieten met de nodige wijntjes
(13-11-2020 04:08 PM)jr02 schreef: [ -> ] (12-11-2020 09:50 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Ziet er heel leuk uit, heb een exemplaar besteld!
Idem. lectuur om tijdens de 'corona-proof-kerstperiode' van te genieten met de nodige wijntjes
Je zal er geen spijt van hebben!
Nam je de hele hap? Boek+wijnen?
Want normaal gezien geef ik geen commentaar over wijnen vd Wijnzolder, maar de selectie is echt heel mooi. Die Bersan is een echte ontdekking, net als de “gewone” Bourgogne van Maillard.
Le Cazal is hét voorbeeld van een Languedocwijn met de heerlijke garrigue die het domein omringt, de Negreiros is gewoonweg zalig drinkplezier.
De Goats do Roam is al de moeite voor het verhaal alleen (zie boek).
De Hellekapelle proefde ik nog niet maar hoorde al heel positieve comments.
Voila, voor alle duidelijkheid, Pvdw is een van mijn allerbeste vrienden, dus als je mijn comments met een vatje zout wel nemen, doe maar. Maar al wat ik schreef is just my honest thoughts.