11-08-2020, 09:11 AM
1 x per 3 maanden gaan we met een clubje restaurant eigenaren (Je krijgt de groeten van Adrian Daan ) ergens lunchen op de maandag.
Gisteren was het weer zover en plaats delict was het in mijn ogen mooiste restaurant van de Benelux: Brut172.
iedereen neemt een fles wit en rood mee en uiteraard zoals altijd proeven we blind.
De gerechten waren stuk voor stuk 2 sterren, waarbij de koude soep van Foie met ijs van zoete kersen een absolute 3 ster ervaring was. Zeker bij deze temperaturen. Waanzinnig.
Raveneau Valmur Grand Cru 2013: Zeer romige dikke wijn voor een Chablis. Niemand haalde er Chablis uit. Kan wel wat lucht gebruiken. 95/100
Lamy Pillot Le Montrachet 2017: Duidelijk nog zeer jong. Hout is nog niet helemaal geintegreerd. Al wel heel goed te drinken. Ingetogen kracht. Zeer lang. Ik gok een Chevalier Montrachet uit 2017. 96+/100
Leroy Puligny Montrachet Sous le Puits 1e Cru 2009: Gunflint, schaaldieren, kalk, citrus. Klassieke stijl Bourgogne. In alles een grote wijn. 280 flessen in totaal gemaakt. 97/100
Stag's Leap Cask 23 2008: De "stoffige" neus bracht me meteen naar Italië. Met wat lucht verdween dit en kwamen de typische Cabernet kenmerken naar boven. Echte oude wereld stijl en ik heb dan ook geen sec aan nieuwe wereld gedacht. Mijn gok was Montrose 2010. 94/100
Maybach Amoenus 2010: Wooow! Iedereen stil aan tafel. Zwoele sexy tonen van rood fruit. Kersen en frambozen. Wat chocolade. Zo jong nog maar al zo geweldig lekker. Poederachtige tannines. Cult domein van de oprichters van Mercedes. Flessen halen helaas maar zelden Europa. WOTD 98/100
Cos D'Estournel 1989: Direct herkenbaar. Très Bordeaux! Potloodslijpsel, Ceder, Balsamico, truffel, leer. Ondanks al deze tertiaire tonen nog zeer krachtig en vol. Mooie Bordeaux! Mijn gok Cos D'Estournel 1995 of 1996. 96/100
Roederer Cristal 1989: Champagne aan het einde van een reeks wijnen brengt mij vaak nog meer vreugde dan aan de start. Zo ook deze keer. Duidelijk een gerijpte champagne. Geen mousse meer waarneembaar in het glas maar duidelijk in de mond. Wat tonen van caramel en boenwas maar ook een bepaalde frisheid. Met wat lucht wordt hij steeds fitter. Voor mij geen blanc de blancs. Heel mooi. 94/100
Gisteren was het weer zover en plaats delict was het in mijn ogen mooiste restaurant van de Benelux: Brut172.
iedereen neemt een fles wit en rood mee en uiteraard zoals altijd proeven we blind.
De gerechten waren stuk voor stuk 2 sterren, waarbij de koude soep van Foie met ijs van zoete kersen een absolute 3 ster ervaring was. Zeker bij deze temperaturen. Waanzinnig.
Raveneau Valmur Grand Cru 2013: Zeer romige dikke wijn voor een Chablis. Niemand haalde er Chablis uit. Kan wel wat lucht gebruiken. 95/100
Lamy Pillot Le Montrachet 2017: Duidelijk nog zeer jong. Hout is nog niet helemaal geintegreerd. Al wel heel goed te drinken. Ingetogen kracht. Zeer lang. Ik gok een Chevalier Montrachet uit 2017. 96+/100
Leroy Puligny Montrachet Sous le Puits 1e Cru 2009: Gunflint, schaaldieren, kalk, citrus. Klassieke stijl Bourgogne. In alles een grote wijn. 280 flessen in totaal gemaakt. 97/100
Stag's Leap Cask 23 2008: De "stoffige" neus bracht me meteen naar Italië. Met wat lucht verdween dit en kwamen de typische Cabernet kenmerken naar boven. Echte oude wereld stijl en ik heb dan ook geen sec aan nieuwe wereld gedacht. Mijn gok was Montrose 2010. 94/100
Maybach Amoenus 2010: Wooow! Iedereen stil aan tafel. Zwoele sexy tonen van rood fruit. Kersen en frambozen. Wat chocolade. Zo jong nog maar al zo geweldig lekker. Poederachtige tannines. Cult domein van de oprichters van Mercedes. Flessen halen helaas maar zelden Europa. WOTD 98/100
Cos D'Estournel 1989: Direct herkenbaar. Très Bordeaux! Potloodslijpsel, Ceder, Balsamico, truffel, leer. Ondanks al deze tertiaire tonen nog zeer krachtig en vol. Mooie Bordeaux! Mijn gok Cos D'Estournel 1995 of 1996. 96/100
Roederer Cristal 1989: Champagne aan het einde van een reeks wijnen brengt mij vaak nog meer vreugde dan aan de start. Zo ook deze keer. Duidelijk een gerijpte champagne. Geen mousse meer waarneembaar in het glas maar duidelijk in de mond. Wat tonen van caramel en boenwas maar ook een bepaalde frisheid. Met wat lucht wordt hij steeds fitter. Voor mij geen blanc de blancs. Heel mooi. 94/100