wijnliefhebbers

Volledige versie: En wat drinkt men nu eigenlijk zelf thuis bij die van Leuvin?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Zeg Werner, wat ik me nu al een tijdje afvraag:
Zijn dit wijnen die enkel jij en de eega drinken doorheen de week/weekend?
Of zijn dit open flessen bij jullie in de winkel?
Kwestie van een goed excuus te zoeken wanneer ik ook es die fles teveel open doe Wink
(01-05-2023 05:19 PM)Biff schreef: [ -> ]Zeg Werner, wat ik me nu al een tijdje afvraag:
Zijn dit wijnen die enkel jij en de eega drinken doorheen de week/weekend?
Of zijn dit open flessen bij jullie in de winkel?
Kwestie van een goed excuus te zoeken wanneer ik ook es die fles teveel open doe Wink

Euh... Blush
(01-05-2023 08:46 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-05-2023 05:19 PM)Biff schreef: [ -> ]Zeg Werner, wat ik me nu al een tijdje afvraag:
Zijn dit wijnen die enkel jij en de eega drinken doorheen de week/weekend?
Of zijn dit open flessen bij jullie in de winkel?
Kwestie van een goed excuus te zoeken wanneer ik ook es die fles teveel open doe Wink

Euh... Blush

Maar Werner en zijn vrouw spuwen wel allebei hoor!


Werner op t toilet boven, zijn vrouw beneden. Smile
(01-05-2023 08:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(01-05-2023 08:46 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-05-2023 05:19 PM)Biff schreef: [ -> ]Zeg Werner, wat ik me nu al een tijdje afvraag:
Zijn dit wijnen die enkel jij en de eega drinken doorheen de week/weekend?
Of zijn dit open flessen bij jullie in de winkel?
Kwestie van een goed excuus te zoeken wanneer ik ook es die fles teveel open doe Wink

Euh... Blush

Maar Werner en zijn vrouw spuwen wel allebei hoor!


Werner op t toilet boven, zijn vrouw beneden. Smile
Hahahaha....Big Grin
(02-05-2023 09:10 PM)Biff schreef: [ -> ]
(01-05-2023 08:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(01-05-2023 08:46 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-05-2023 05:19 PM)Biff schreef: [ -> ]Zeg Werner, wat ik me nu al een tijdje afvraag:
Zijn dit wijnen die enkel jij en de eega drinken doorheen de week/weekend?
Of zijn dit open flessen bij jullie in de winkel?
Kwestie van een goed excuus te zoeken wanneer ik ook es die fles teveel open doe Wink

Euh... Blush

Maar Werner en zijn vrouw spuwen wel allebei hoor!


Werner op t toilet boven, zijn vrouw beneden. Smile
Hahahaha....Big Grin

Haha, alle gekheid.... dit is niet voor ons alleen en ook niet van 1 week. Zijn o.a. paar avonden met vrienden en/of familie bij. Als we die op 1 week met getweeën zouden uitlepelen, komt niet goed denk ik
Een check-up in Bordeaux 2009 met dank aan Coravin:
[attachment=6595]
Begonnen met du Glana en Lanessan naast mekaar, daarna Clauzet en La Mauriane.
Du Glana is een van de door de pers minder gewaardeerde Saint-Juliens, maar ik dronk daar toch al een paar goede flessen van. Heb nu nog enkele flessen 2006 en dit is de eerste uit de kist 2009. Was al mooi en fruitig aan de neus, open, halfvol, OK afdronk, niet spectaculair, gewoon lekkere Bx. Lanessan was compleet gesloten, ook na walsen bleef die timide. Iets lichter in de mond ook. Daarna Clauzet, die had een animaal toetsje dat mij niet erg stoorde, maar Vera wel. Iets geconcentreerder in de mond, meer tannine ook, nog jong ondanks de leerachtige tonen aan de neus. Zoals verwacht was La Mauriane de donkerste in kleur en ook aan de neus. Donker fruit, toets getoast hout, erg vol in de mond, vrij rauwe tannines nog, veel te jong deze. Vera vindt dit nooit lekker voor die minstens 15 jaar oud is en ook nu kon deze haar absoluut niet bekoren. De enige die kon passeren was de Saint-Julien (en dat is dikwijls zo, dus...).
Aangezien ze daarna een alcohol luwe periode inlaste, smeet ik de La Mauriane dan maar in de karaf, teveel argon wil ik er nu ook weer niet aan verspillen. s' Anderendaags vond ik hem merkwaardig genoeg veel beter, ronder, vlotter, nog steeds vrij geconcentreerd, maar de tannines leken een pak zachter. Wat er toch op wijst dat deze wijn best nog even verder rijpt. Dan de Clauzet verder verteerd, gisteren laatste deel na 2 dagen in de karaf. Vera vond een flinke toets oxidatie aan de neus, iets wat mij een aanvaardbare evolutie leek en ook deze wijn was iets meer afgerond, ook hier valt nog toekomst te verwachten. Vandaag kraken we de Lanessan, benieuwd of die wil bewegen, want dit is echt een top terroir het wordt tijd dat dit ten volle benut wordt. De familie Bouteiller probeert al jaren de wijn op hoger niveau te brengen. Ze hebben er wat geld ingepompt dat ze verwierven door Pichon-Baron te verkopen en Paz Espeja aan te stellen als regisseur, maar het baatte niet zo geweldig en ik verneem nu dat het Château zou verkocht zijn.
Gisteren dan Lanessan gedecanteerd. Dit is met wat lucht een archetype Médoc en doet heel sterk aan Saint-Julien denken. Niet de volste wijn, maar mooi, elegant boeket met wat rood fruit en iets wat je met wat fantasie als "ceder" zou kunnen omschrijven. Mooi evenwichtig in de mond met de nodige nuance, heeft niet de dichtheid van Clauzet, laat staan La Mauriane, maar dit is eigenlijk helemaal wat ik van een mooie Bordeaux verwacht. Hier niets spectaculairs, maar gewoon comfortabele Bordeaux. Rebuy? Wel, valt zeker te overwegen. Oja, is dus in 2019 verkocht aan de Australische groep die ook eigenaar is van Penfolds en al enkele andere Châteux in de Médoc kocht te weten Belle-Vue (+ Gironville & Bolaire) en Cambon-la-Pelouse. Mijns inziens weten ze heel goed wat ze kopen, alle drie ondergewaardeerde wijnen op goede tot uitstekende (Lanessan!) terroirs en ik verwacht hier wel wat van in de toekomst.
Dit weekend attaqueren we Du Glana, benieuwd of die het haalt.
Sorry Biff.... Smile
[attachment=6600]
Dit is de oogst van enkele weken... Minder rood (maar die 4 Bordeaux staan elders...), want de eega drinkt nog enkel rood als het heel goed is. Heeft van die 4 Bx een slokje genomen en van Du Glana 2... Heb wat oxidatiefs moeten weggooien omdat ik er verder geen argon wou aan spenderen. Laroze 2005 komt wat open, vrij vol, goede maar redelijk eenvoudige neus, een beetje een "crowd pleaser", maar ik hoopte op meer van dit Château. De Clerico Barolo Pajane heeft alles wat ik niet verwacht van een Barolo: vrij diepe kleur met weinig evolutie, een boeket van jonge wijn met nogal donker fruit, schonkig en veel volume in de mond, stevige tannines, duidelijk een product van wat men toen de modernisten noemde. Niet aan mij besteed, ik zoek nuance en finesse. De Forge Riesling Railroad was eerst te koud en gesloten, kwam dan toch wat piepen, misschien iets ronder dan de Navone, maar voor mij ook iets minder spannend toch. Er wordt hier alsmaar meer bubbeltjeswijn gedronken, vooral door de eega dan en de Prosecco van Follador blijft haar favoriet. En echt, mooiere Prosecco heb ik nog nergens geproefd, duurdere wel. Maar langzaamaan begint ze ook in de ban van Cherubini te geraken. Dat zijn wijnen die je langzaamaan inpalmen, "they grow on you" als het ware. Sui Generis (100% Chardonnay) is beendroog en ook daardoor nogal streng, geen twijfel aan, maar ik vind dat net zo fijn, dat wat ongrijpbare, minerale, saline, hmmm. Fles heeft wel veel last van "evaporation..." Wink Dat is misschien nog erger met de rosé Levis van enkel Pinot. Die ruikt eerst naar (bier)gist, Gueuze meer specifiek, en met aroma's die dan eerder aan Kriek en Framboise doen denken. Maar hoewel ik deze iets "gemakkelijker" vind, blijft het ook een erg interessante schuimwijn, één die je bezig houdt. Kortom, ik ben fan! Coravin vind ik vooral top voor Port. Als ik op een avond eens zin heb in een klein glaasje, dan sluip ik naar de kelder en geef een klein tikje op het klepje en hop, klein glaasje... Smile En dan blijft de Coravin daar soms weken in zitten. Met deze deed ik wel een maand of 3 en pas voor het bijna laatste glaasje de kurk gewipt. Perfect. Dat kan ik niet van de Port zeggen, Martinez 1994 is een zeker een goede Vintage Port, maar geen grote. Bijna alle andere VP uit mijn kelder vind ik net iets beter. Tja, iemand moet de laatste zijn...
[attachment=6602]
Alweer even geleden dat ik hier nog iets aan toe voegde. Een goede episode met een paar geweldig mooie wijnen en zoals dat gaat ook een relatieve tegenvaller.
We begonnen supermooi met een absoluut voorteffelijke Chianti Classico Riserva 2018 van Gagliole. Dit was hun eerste vinificatie van deze wijngaard en het is meteen een voltreffer: prachtig rode kleur van Sangiovese, superbe diepfruitig boeket met dat "steentje", krachtig in de mond, maar ook zalvend soepel en dan toch dat puntje in de lange afdronk. Ik kan het niet genoeg herhalen: Gagliole is aan de top in Chianti Classico. Dan begon het zonnig te worden en ik had zin in iets lichters. De instap Chianti Rubiolo (hier 2019) van dezelfde producent is elk jaar opnieuw een schot in de roos. Hier gaat het niet over intrige en complexiteit maar om puur hedonisme met een uitbundig floraal-fruitig boeket, een lichtere (dan de Riserva) smaak en fijne afdronk. Dan ter vergelijking de instapper van het grote domein Vignamaggio, Terre di Prenzano. Een jaar ouder, maar komt iets strenger, jonger over. Velen zullen dit een "echtere" Chianti vinden, minder direct dan de Rubiolo, misschien iets genuanceerder, iets strenger ook, erg rasvol zeker. Wat vind je in de CC toch geweldige nog betaalbare wijnen! Na een discussie met de nieuwe partners wou ik wat ouwe getrouwe herproeven en dit is de eerste. Taurasi ligt heel moeilijk in de Belgische markt en dat is bijzonder jammer als je dan dit in het glas krijgt. Meningen verschillen, maar ik vind dit grote wijn. Zonder meer. 's Werelds oudste stokken geven een erg geconcentreerde, diepe, gelaagde, volle, intense wijn die nu mooi op dronk begint te komen. Ik heb nog steeds een paar kartons van deze 2007, maar daar maak ik me geenszins zorgen over, wat een heerlijke wijn. Een totaal ander type wijn is deze Cornalino, een 50/50 Cabernet-Merlot blend van de morene gronden ten zuiden van het Gardameer. Totaal uit de mode en dat zie je aan de belachelijk lage prijs voor deze toch erg lekkere wijn die iets heeft van een mooie Bordeaux (tiens...) maar met Italiaanse charme. Etna Rosso kan heel mooi zijn met de finesse van een Pinot Noir met de mineraliteit die de zwarte lava gronden van de Etna nu eenmaal uitdragen. Deze 2016 kwam me net iets te schuchter over. Boeket was zeker mooi, het ontbrak de wijn wat aan middensmaak, densiteit en zo herinner ik me hem niet. Hmmm, moeten we eens herbekijken. En dan nog maar eens de mooiste Prosecco die er bestaat: zo zuiver en puur Glera-fruit vind je zelden en dan al zeker niet in de droge versie! Een wijn die zingt van zon en fruit fruit fruit, zalig gewoon. Helaas moet Prosecco in de ogen van de meesten een goedkoop bubbeltje zijn en dat is deze biodynamische wijn nu net niet. Gezien de "fusie" zal dit misschien onze laatste commerciële import geweest zijn, maar ik MOET hem privé blijven kopen wordt me gezegd: de eega lust hier wel pap van, haar lievelings-schuimpje! Als voorlopig laatste en ook over 2 dagen geproefd deze 10 jaar oude Gattinara 2012. Die komt nu mooi op dronk met mooi donkerrood fruit, vol en rond met nog ruim voldoende structuur voor nog een paar decennia. 100% Nebbiolo, maar zo anders van aroma en gevoel dan die uit de Langhe, iets frisser ook, ik hou erg van de wijnen uit Alto-Piëmonte.
[attachment=6612]

Sorry, geen Rosé... Wink

Wel een paar echt héél, héél mooie wijnen, helaas ook wat minder geslaagde of te oude....
[attachment=6628]

Alweer enkele schuimpjes van Cherubini. Ik begin er verslaafd aan te worden... Exceptis is de nieuwe topcuvée en die is geweldig mooi, jong en belegen (niet té) tegelijk. Blend no 3 al besproken ergens, blijft een absolute topper en een grote wijn aan een brave prijs, maar 't is geen Cabernet - Merlot natuurlijk...Rolleyes Dat is Rol Valentin wel, een 2016 die aardig wat lucht vraagt, zeer mooie, volle Saint-Emilion. En er is duurdere Condrieu te vinden (niet dat dit goedkoop is, verre van), maar niet zo heel veel betere. Louis Barruol op z'n best, heerlijke, volle, genuanceerde wijn. 4 dagen open en geen spat sleet. Le Piane is een cult-domein aan het worden en 1 slok van deze "instapper" en je weet waarom. Mijn vrouw ging geen rode wijn drinken, maar de fles was toch redelijk snel leeg...Confused Licht en bijzonder fruitig en fris en heel puur. 2021 is een topjaar hier (net als 2022 trouwens) en dat is te proeven. Zoals ik ergens meldde is de 2022 het laatste jaar van Maggiorine in deze vorm, de wijn wordt opgewaardeerd tot "La Maggiorina" en zal dan enkel nog van de oude wijngaarden in Maggiorine vorm komen. De andere druiven gaan in de Colline Novarese. En dan een staal van een nieuw domein. Ik heb echt niet veel interesse meer voor nieuwe import, maar dit was goed: diepfruitig, krachtig, rond, mollig, niet te warm, goede afdronk, duidelijk aanwezige tannines, maar van het fijne type. Geen idee wat dit moet kosten, maar vrees veel.
[attachment=6638]
Alweer even geleden dat ik hier nog iets postte. Drukke dagen en 't is nog niet gedaan...
Ken je Henners? Dat is een Schuimwijn uit Zuid Engeland, niet ver van de zee. Kalkgronden en zeebries en daar Pinot Noir en Chardonnay, vergisting op fles, wat reserve wijnen en amper dosage en hopla.... een concurrent voor Champagne. Helaas ook de prijs van Champagne, maar, hij is het waard! Ziltig, complex, mooie afdronk, heel zuiver gemaakt, wel wel wel, wie had dat kunnen denken. Jullie allemaal natuurlijk....Wink Ik lust hier wel pap van.
Maggiorina 2021, voorlaatste jaar, in september komt 2022 en ik hoop dat die even heerlijk is als deze. Vanaf 2023 wordt het opnieuw "La Maggiorina" en dan zoals het eigenlijk hoort, enkel afkomstig van de oude in maggiorina gesnoeide wijngaarden. Dat gaat ne klop geven, daar ben ik nogal gerust in. Maar ik ga deze lichte, uiterst fruitige, elegante wijn toch missen. Dan nog een bubbeltje, nu een "echte" Champagne van een pionier in Bio(dynamie) in de regio die ook reeds lang geleden diverse Champagnes van 1 wijngaard op de markt bracht. Voor mij een tophius en deze "instapper" vind ik prima, mooi evenwichtig, niet te "belegen", heel zuiver. Dan een echt schitterende witte. Een overschotje dat ik niet mee wou verhuizen. Ik had nog 2 flessen van deze Coda di Volpe, een zo ongeveer totaal vergeten topdruif. De vorige fles was helaas te oxidatief en die is in de keuken verbruikt, maar deze was top. Heel mooi boeket van rijper fruit, moliig en met een verdomd minerlae afdronk. Top. Dit domein is bekend voor zijn Coda di Volpe en dit is hun topwijn. De basis had ik ook geproefd toen en die vond ik echt niet zo heeel veel minder, maar de klant wou deze en dus... Ze maken ook een Fiano en die laatste fles staat wat lusteloos in de frigo. Niet slecht, maar dan Sarno vond ik van een hoger niveau en een pak(je) goedkoper. Maar soit, het is allemaal gedaan, Campania trekt niet en dus....
Nog zo'n overschotje, Meroi's Nestri Rosso 2015. Pas binnen aan de stevige kant, maar nu echt prachtig versmolten Merlot, een heerlijke wijn eigenlijk, jammer dat die op is, ik laat er duurdere Bordeaux voor staan. Ik realiseerde me dat we de laatste jaargang Rampolla Chianti nog niet thuis geproefd hadden en dus nu de eerste fles. Er loopt daar een nieuwe wijnmaker rond wat mijn nieuwsgierigheid nog groter maakte. Wel, in eerste instantie was ik ontgoocheld. Zeker, de wijn ruikt zeer mooi, echt naar pure Chianti, aantrekkelijk, maar waar is dat ongrijpbare, "moeilijke" van Rampolla? Miste ik ook geen donkerdere kleur, die geweldige structuur die hun wijnen de eerste jaren zowat ondrinkbaar maakt? Met wat langer aan de lucht en zeker 's anderendaags kwam het terroir meer boven, dat geniepige kruidige waar hun Chianti bekend voor is. We openden er een van mijn lievelings-Chianti's achter, Gagliole's Riserva 2018 en die was een pak vetter en voller, maar ik vond hem na de Rampolla net iets minder dan vorige keer. Benieuwd hoe deze beide gaan evolueren.
Nog wat zomerwijnen waaronder een paar bijzonder mooie!
[attachment=6653]
Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool
(25-08-2023 02:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool

Heb ik al veel gedacht hoor, Werner, bij honderden posts die ik ooit plaatste hier of op de blog destijds…
Maar iedereen zit vandaag in 10 Whatsap groepen, op FB, Insta of Twitter, op t werk digitaal, enz…
En de Vlaming is ook niet altijd heel communicatief, denkt veelal Goh, k ga er mij niet mee moeien Wink
T is al bijna ongelofelijk dat zo n forum uit t jaar stillekens van de sociale media nog bestáat én gelezen wordt..
En t is vakantie natuurlijk, de helft van de lezers leest vooral op t werk ;-)
(26-08-2023 11:26 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-08-2023 02:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool

Heb ik al veel gedacht hoor, Werner, bij honderden posts die ik ooit plaatste hier of op de blog destijds…
Maar iedereen zit vandaag in 10 Whatsap groepen, op FB, Insta of Twitter, op t werk digitaal, enz…
En de Vlaming is ook niet altijd heel communicatief, denkt veelal Goh, k ga er mij niet mee moeien Wink
T is al bijna ongelofelijk dat zo n forum uit t jaar stillekens van de sociale media nog bestáat én gelezen wordt..
En t is vakantie natuurlijk, de helft van de lezers leest vooral op t werk ;-)

Allemaal zeer terechte opmerkingen. Toch, dit forum, het heeft toch iets....Smile
(26-08-2023 01:04 PM)wvd schreef: [ -> ]
(26-08-2023 11:26 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-08-2023 02:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool

Heb ik al veel gedacht hoor, Werner, bij honderden posts die ik ooit plaatste hier of op de blog destijds…
Maar iedereen zit vandaag in 10 Whatsap groepen, op FB, Insta of Twitter, op t werk digitaal, enz…
En de Vlaming is ook niet altijd heel communicatief, denkt veelal Goh, k ga er mij niet mee moeien Wink
T is al bijna ongelofelijk dat zo n forum uit t jaar stillekens van de sociale media nog bestáat én gelezen wordt..
En t is vakantie natuurlijk, de helft van de lezers leest vooral op t werk ;-)

Allemaal zeer terechte opmerkingen. Toch, dit forum, het heeft toch iets....Smile

Dát vind ik ook, zelfs na 14 jaar;-)
(25-08-2023 02:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool

Confused

Ik ben een typisch geval van een 'lurker' , op een forum rondhangen zonder zelf veel bij te dragen.
Ik lees wel graag alle tasting notes die ik zie passeren. Het biedt houvast aan mensen zoals mij die niet gezegend zijn met een ultrafijn smaakorgaan. Ik zal steeds een liefhebber blijven.
Dusja, ik hou wel van deze posts en het zou spijtig zijn als ze stoppen. En eerlijk waar, ik zet nu ook de flessen die we drinken op de vensterbank.
(26-08-2023 10:52 PM)ntr0 schreef: [ -> ]
(25-08-2023 02:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool

Confused

Ik ben een typisch geval van een 'lurker' , op een forum rondhangen zonder zelf veel bij te dragen.
Ik lees wel graag alle tasting notes die ik zie passeren. Het biedt houvast aan mensen zoals mij die niet gezegend zijn met een ultrafijn smaakorgaan. Ik zal steeds een liefhebber blijven.
Dusja, ik hou wel van deze posts en het zou spijtig zijn als ze stoppen. En eerlijk waar, ik zet nu ook de flessen die we drinken op de vensterbank.

Allé dan.... Wink
Soms denk ik dat veel weten over wijn, er zo intens mee bezig zijn, je niet noodzakelijk gelukkiger maakt, zelfs dat je er misschien niet meer, maar eerder minder van geniet. Je gaat dan altijd zoeken, analyseren, je afvragen waar dit of dat vandaan komt, maar het neemt het "romantisch - mysterieuze weg.
Ik kan uiteraard nog enorm genieten van wijn, maar nooit meer zo onbevangen als in de beginperiode. Maar dat zal ook wel aan de leeftijd liggen misschien....
(27-08-2023 11:49 AM)wvd schreef: [ -> ]
(26-08-2023 10:52 PM)ntr0 schreef: [ -> ]
(25-08-2023 02:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool

Confused

Ik ben een typisch geval van een 'lurker' , op een forum rondhangen zonder zelf veel bij te dragen.
Ik lees wel graag alle tasting notes die ik zie passeren. Het biedt houvast aan mensen zoals mij die niet gezegend zijn met een ultrafijn smaakorgaan. Ik zal steeds een liefhebber blijven.
Dusja, ik hou wel van deze posts en het zou spijtig zijn als ze stoppen. En eerlijk waar, ik zet nu ook de flessen die we drinken op de vensterbank.

Allé dan.... Wink
Soms denk ik dat veel weten over wijn, er zo intens mee bezig zijn, je niet noodzakelijk gelukkiger maakt, zelfs dat je er misschien niet meer, maar eerder minder van geniet. Je gaat dan altijd zoeken, analyseren, je afvragen waar dit of dat vandaan komt, maar het neemt het "romantisch - mysterieuze weg.
Ik kan uiteraard nog enorm genieten van wijn, maar nooit meer zo onbevangen als in de beginperiode. Maar dat zal ook wel aan de leeftijd liggen misschien....

Ook heimwee naar de beginperiode..
Anderzijds, ik heb nooit wijn willen verkopen omdat ik vreesde dat mijn passie eronder zou lijden.
(27-08-2023 12:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(27-08-2023 11:49 AM)wvd schreef: [ -> ]
(26-08-2023 10:52 PM)ntr0 schreef: [ -> ]
(25-08-2023 02:28 PM)wvd schreef: [ -> ]Uit dit testje blijkt dat het niet echt interessant is wat hier staat en heeft het dus niet echt veel zin meer dat ik hier verder nog moeite voor doe. Cool

Confused

Ik ben een typisch geval van een 'lurker' , op een forum rondhangen zonder zelf veel bij te dragen.
Ik lees wel graag alle tasting notes die ik zie passeren. Het biedt houvast aan mensen zoals mij die niet gezegend zijn met een ultrafijn smaakorgaan. Ik zal steeds een liefhebber blijven.
Dusja, ik hou wel van deze posts en het zou spijtig zijn als ze stoppen. En eerlijk waar, ik zet nu ook de flessen die we drinken op de vensterbank.

Allé dan.... Wink
Soms denk ik dat veel weten over wijn, er zo intens mee bezig zijn, je niet noodzakelijk gelukkiger maakt, zelfs dat je er misschien niet meer, maar eerder minder van geniet. Je gaat dan altijd zoeken, analyseren, je afvragen waar dit of dat vandaan komt, maar het neemt het "romantisch - mysterieuze weg.
Ik kan uiteraard nog enorm genieten van wijn, maar nooit meer zo onbevangen als in de beginperiode. Maar dat zal ook wel aan de leeftijd liggen misschien....

Ook heimwee naar de beginperiode..
Anderzijds, ik heb nooit wijn willen verkopen omdat ik vreesde dat mijn passie eronder zou lijden.

Daar heb ik misschien minder last van. Ik heb het geluk gehad om geheel vanuit mijn passie te kunnen werken. Ik bedoel daarmee dat het nooit "moest". Ik werkte altijd enkel en alleen met wijnen die me aanstonden en dan zelfs nog enkel als ik goed overweg kon met de mensen erachter.
[attachment=6678]
Eerste jaar voor de nieuwe wijn van Domaine Latour-Giraud: Coteaux Bourguignons 2022. Een recent gebottelde 100% Chardonnay. Geen specifieke vinificatiedetails, maar ik vermoed een rijping op cuve. Bij openen kwam de jeugdigheid duidelijk naar voren: compleet gesloten in de neus, subtiele smaak en levendige zuren. Dus besloot ik hem in de koelkast te zetten en dagelijks te controleren op verbetering. Dat proces duurde ongeveer een week! Langzaam begonnen de vettige tonen van de regio door te dringen, de neus opende zich met citrusaroma's en een vleugje mineraliteit. Maar het was overduidelijk dat, ondanks zijn bescheiden afkomst, deze wijn gebaat zal zijn met flink wat tijd op fles.
Het jaar 2013 bracht prachtige wijnen voort in Chianti Classico, zoals blijkt uit deze houtgerijpte Chianti uit Lamole. Hij heeft niet de diepste kleur - eerder een licht kersenrood. Het verfijnde, elegante florale aroma dat zo typerend is voor Lamole is aanwezig, evenals een rijpe, mediumvolle smaak die zowel bloemig als fruitig is. Het is niet de meest krachtige Chianti, maar was wel uiterst lekker en buitengewoon toegankelijk. Volgens mij gaat deze niet meer verbeteren, maar met CC weet je natuurlijk nooit, ik vond hem nu perfect.
Dit gold zeker ook voor de heerlijke jonge Nebbiolo 2021 van Le Piane. Een uitbundig boeket, licht en fris, maar met een bevredigende intensiteit - absoluut prachtig en onweerstaanbaar charmant, iets wat ik niet dikwijls kan zeggen van jonge Nebbiolo....
Na de Bourgogne 2015 van Fournier onlangs, was het nu tijd voor een 2014. Het is duidelijk een minder krachtig jaar, zonder de weelde van 2015, maar het presenteert desondanks een boeiend boeket met enigszins rijpere tonen naast het prachtige fruit. In de mond is het een stuk lichter, een echt voorbeeld van Bourgogne. Deze 2014 doet me denken aan het jaar 2013, met mogelijk iets meer structuur. Voor mijn smaak is deze nu perfect op dronk.
Ergens onderaan ik het rek ontdekte ik een vergeten fles: Brezza Barbera Sta. Rosalia 2012. Deze wijn, afgesloten met een Vinoloc-stopper, was bedoeld om jong te drinken, niet om een decennium te laten rusten. Maar was het de Vinoloc, de zuren, of de "traditionele" stijl van Brezza die ervoor zorgde? Desalniettemin was de wijn springlevend en nauwelijks geëvolueerd. Een zekere "kalmte" heerste, met behoud van levendig fruit en zelfs enige minerale indrukken. Vera was er dol op, hoewel ik persoonlijk de Nebbiolo aantrekkelijker vond.
Ten slotte de Changarnier Monthelie Blanc 2019. Changarnier mag dan minder bekend zijn en niet de duurste wijngaarden bezitten, klanten die hun wijnen proeven, komen steevast terug voor meer. Hoewel ik vooral fan ben van hun rode wijnen, zijn beide witte Monthelie's nog steeds een koopje gezien de huidige prijscontext. Een prachtig boeket met wit pitfruit en een vleugje bloesem, mediumvol en levendig in de mond en eindigt met een licht structurerende bitterheid en een subtiele zilte nasmaak. Het is misschien niet de diepzinnigste of meest complexe witte Bourgogne, maar het is een smakelijke wijn die veel waarde biedt voor zijn prijs.
(30-08-2023 05:29 PM)wvd schreef: [ -> ]Dit gold zeker ook voor de heerlijke jonge Nebbiolo 2021 van Le Piane. Een uitbundig boeket, licht en fris, maar met een bevredigende intensiteit - absoluut prachtig en onweerstaanbaar charmant, iets wat ik niet dikwijls kan zeggen van jonge Nebbiolo....

Deze ga ik zeker eens proberen. Blijkbaar is het ook echt de bedoeling met deze Colline Novaresi een Nebbiolo te maken die jong kan gedronken worden.
(31-08-2023 11:50 AM)Corto schreef: [ -> ]
(30-08-2023 05:29 PM)wvd schreef: [ -> ]Dit gold zeker ook voor de heerlijke jonge Nebbiolo 2021 van Le Piane. Een uitbundig boeket, licht en fris, maar met een bevredigende intensiteit - absoluut prachtig en onweerstaanbaar charmant, iets wat ik niet dikwijls kan zeggen van jonge Nebbiolo....

Deze ga ik zeker eens proberen. Blijkbaar is het ook echt de bedoeling met deze Colline Novaresi een Nebbiolo te maken die jong kan gedronken worden.

Absoluut. Ik ga niet beweren dat hij niet kan verouderen, het blijft Nebbiolo, maar het jonge fruit is nu echt zo onweerstaanbaar dat het zonde is er nu niet van te genieten.
[attachment=6681]
Laatste slokje uit deze ge-Coravin-eerde fles Grand-Pontet 2016. Wat is dat toch een jaar! Nog te jong maar mooie neus van jonge Bordeaux met hout en donker fruit, vrij vol en veel tannine, maar rijpe. Ik dacht en hoopte dat 2016 een bijzonder jaar zou worden, maar dat lijkt me nu minder zo te zijn. 2016 was het eerste en laatste jaar dat ik Bordeaux "en primeur" kocht en ik heb daar toch niet echt spijt van. Intussen is ook dit Château opgeslokt door een duurdere cru, ik kan haast niet bijhouden welke er de laatste decennia allemaal verdwenen zijn. Misschien moet iemand eens aan een lijstje beginnen. In ieder geval, ik begrijp het wel, dit is een top terroir. Maar om er echt van te genieten ga je nog een klein decennium geduld moeten hebben... Wink
Ook een wijn die we mondjesmaat vehapstukten is deze Chassagne-Montrachet 2017 van Philippe Colin. Dat is één van de meest ondergewaardeerde domeinen en ik ben helemaal weg van die stijl, romig, maar niet té vol, niet teveel hout, mooi gedefinieerd fruit, vet genoeg maar niet té, goede afdronk met een toetsje mineralen, ik ben er dol op!
Na de Colline Novarese een Maggiorina uit hetzelfde superjaar voor Noord (en midden!) Italië. En deze is misschien nog mooier... Het is wel het laatste jaar voor Maggiorina, het wordt vanaf 2022 terug La Maggiorina, maar daar heb ik al ergens over gepost denk ik. Le Piane is echt mooie wijnen aan het maken de laatste jaren en zelfs hun witte zijn gewoon subliem, geloof me!
Nog zo'n frigo-schuiver, deze Verduzzo Friulano 2014, zo eentje waar je 's avonds laat nog een nipje van neemt voor het slapengaan. Zoet, maar niet door botrytis, een vleugje rozijnen, rijk maar niet overdreven zwaar of zoet, met slechts 12% alcohol. De afdronk heeft een subtiel zoutig tintje. Interessant gemaakt, boeiend, maar niet helemaal in lijn met de huidige trends, ach ja...
Het zal niemand verbazen dat als ik echt iets buitengewoons wil drinken, Sammarco een van de wijnen is die me meteen te binnen schiet. 2009 was vanaf het begin net iets "toegankelijker" dan de omliggende jaren en dat is nog steeds het geval. Begrijp me niet verkeerd, deze wijn heeft nog potentieel, maar ik geniet er nu al volop van: rijpe Cabernet, vol en romig donker fruit zonder overdreven pruimen, een intense smaak en een lange afdronk... aaahhh! Ik heb zojuist de vergelijking met de Premier Crus uit Bordeaux aangepast, allemaal volgens de scores van Antonio Galloni, en ondanks de uitstekende jaren in Bordeaux, blijft Sammarco net voor Latour staan... (d'Alceo scoort een paar punten hoger...:coolSmile. Gelukkig is dit (nog) geen overhypede wijn, de Di Napoli's doen weinig aan marketing. Voor mij behoren ze tot 's werelds beste producenten.
Nog zo'n ondergewaardeerd domein, althans bij ons, is Château des Bachelards in Fleurie. Deze Moulin à Vent 2017 is totaal anders dan de meeste andere Beaujolais wijnen, behalve misschien Jules Desjourneys, maar die zijn (waren) toch wat robuuster. Hier vind je echt perfecte, volle tannines, diepgaand fruitig, een boeket dat vaag doet denken aan Pinot en Côte-Rôtie, rijp met veel potentieel voor de toekomst. Voor velen misschien niet typisch Beaujolais, maar ik denk dat deze wijn velen zal aanspreken.
Als laatste, gisteren nog eens een Memini 2011 geprobeerd. Nu 12 jaar oud, nog steeds stevige tannines, een wijn met veel karakter, niet voor iedereen, met een intens kruidige neus die bijna het rode fruit overschaduwt, nog steeds vrij krachtig, een wijn die doet denken aan een ander tijdperk, met in de afdronk die onmiskenbare hint van vulkanische as, heel bijzonder... Benieuwd of hij nu nog rokeriger is bij het laatste slokje vandaag.
Memini 2011 's anderendaags..... WAAROM toch slaag ik er niet in om een wijn OP TIJD te openen/decanteren? En dat geeft zich dan uit voor pro....Rolleyes
Nog een paar recent geopende leuke wijntjes:
[attachment=6688]

Weet je nog, die niet-gekurkte-maar-toch-niet-OK fles La Querce? Ik moest uiteraard checken of het de evolutie was of echt iets mis met die fles. Het was de fles, deze was perfect! Ook een domein dat ik node heb achtergelaten. Wie koopt dit nu aan bijna 30€? Antwoord: de slimme liefhebber niet kijkt op een label! Heerlijk geurende, volle, elegante Chianti, pardon, IGT. Nog 5 flessen van dit enorm ondergewaardeerd spul.
Over de Bramaterra heb ik het elders al gehad en ook Cornalino werd hier al meermaals bewierookt en ook de hemelse Prosecco van Silvano Follador kwam al meermaals aan bod op deze pagina's.
Maar we hadden ook een erg mooie, helemaal rijpe Saint-Emilion. Een enige fles die ik kocht toen ze op de markt kwam met de bedoeling ze te proeven voor eventuele aankoop van een kist. Enfin, na 20 jaar is die dan toch geproefd en goed bevonden. Mooi rijp boeket, echt Saint-Emilion voor mij met dat tikje "melkchocola met kaneel" bij gebrek aan beter. Halfvol in de mond, goede afdronk. Dit was ook een wijn van Jean-Philippe Janoueix, ik dacht eigenlijk de tweede wijn van La Confession, maar die heet nu anders.
(01-09-2023 05:41 PM)wvd schreef: [ -> ]Laatste slokje uit deze ge-Coravin-eerde fles Grand-Pontet 2016. Wat is dat toch een jaar! Nog te jong maar mooie neus van jonge Bordeaux met hout en donker fruit, vrij vol en veel tannine, maar rijpe. Ik dacht en hoopte dat 2016 een bijzonder jaar zou worden, maar dat lijkt me nu minder zo te zijn. 2016 was het eerste en laatste jaar dat ik Bordeaux "en primeur" kocht en ik heb daar toch niet echt spijt van. Intussen is ook dit Château opgeslokt door een duurdere cru, ik kan haast niet bijhouden welke er de laatste decennia allemaal verdwenen zijn. Misschien moet iemand eens aan een lijstje beginnen. In ieder geval, ik begrijp het wel, dit is een top terroir. Maar om er echt van te genieten ga je nog een klein decennium geduld moeten hebben... Wink
Ook een wijn die we mondjesmaat vehapstukten is deze Chassagne-Montrachet 2017 van Philippe Colin. Dat is één van de meest ondergewaardeerde domeinen en ik ben helemaal weg van die stijl, romig, maar niet té vol, niet teveel hout, mooi gedefinieerd fruit, vet genoeg maar niet té, goede afdronk met een toetsje mineralen, ik ben er dol op!
Na de Colline Novarese een Maggiorina uit hetzelfde superjaar voor Noord (en midden!) Italië. En deze is misschien nog mooier... Het is wel het laatste jaar voor Maggiorina, het wordt vanaf 2022 terug La Maggiorina, maar daar heb ik al ergens over gepost denk ik. Le Piane is echt mooie wijnen aan het maken de laatste jaren en zelfs hun witte zijn gewoon subliem, geloof me!
Nog zo'n frigo-schuiver, deze Verduzzo Friulano 2014, zo eentje waar je 's avonds laat nog een nipje van neemt voor het slapengaan. Zoet, maar niet door botrytis, een vleugje rozijnen, rijk maar niet overdreven zwaar of zoet, met slechts 12% alcohol. De afdronk heeft een subtiel zoutig tintje. Interessant gemaakt, boeiend, maar niet helemaal in lijn met de huidige trends, ach ja...
Het zal niemand verbazen dat als ik echt iets buitengewoons wil drinken, Sammarco een van de wijnen is die me meteen te binnen schiet. 2009 was vanaf het begin net iets "toegankelijker" dan de omliggende jaren en dat is nog steeds het geval. Begrijp me niet verkeerd, deze wijn heeft nog potentieel, maar ik geniet er nu al volop van: rijpe Cabernet, vol en romig donker fruit zonder overdreven pruimen, een intense smaak en een lange afdronk... aaahhh! Ik heb zojuist de vergelijking met de Premier Crus uit Bordeaux aangepast, allemaal volgens de scores van Antonio Galloni, en ondanks de uitstekende jaren in Bordeaux, blijft Sammarco net voor Latour staan... (d'Alceo scoort een paar punten hoger...:coolSmile. Gelukkig is dit (nog) geen overhypede wijn, de Di Napoli's doen weinig aan marketing. Voor mij behoren ze tot 's werelds beste producenten.
Nog zo'n ondergewaardeerd domein, althans bij ons, is Château des Bachelards in Fleurie. Deze Moulin à Vent 2017 is totaal anders dan de meeste andere Beaujolais wijnen, behalve misschien Jules Desjourneys, maar die zijn (waren) toch wat robuuster. Hier vind je echt perfecte, volle tannines, diepgaand fruitig, een boeket dat vaag doet denken aan Pinot en Côte-Rôtie, rijp met veel potentieel voor de toekomst. Voor velen misschien niet typisch Beaujolais, maar ik denk dat deze wijn velen zal aanspreken.
Als laatste, gisteren nog eens een Memini 2011 geprobeerd. Nu 12 jaar oud, nog steeds stevige tannines, een wijn met veel karakter, niet voor iedereen, met een intens kruidige neus die bijna het rode fruit overschaduwt, nog steeds vrij krachtig, een wijn die doet denken aan een ander tijdperk, met in de afdronk die onmiskenbare hint van vulkanische as, heel bijzonder... Benieuwd of hij nu nog rokeriger is bij het laatste slokje vandaag.

Grand Pontet was in de 2001 (of was het 1998?) degustatie de winnaar (zeker op PQ) tussen allemaal toppers, waarna deelnemers van de degustatie massaal hebben ingeslaan. Zelf nog een kist van 12 2015 onaangeroerd in mijn kelder. Benieuwd wat dat gaat geven...
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Koppelingen