[
attachment=6791]
Ook alweer even terug (er staat al een nieuwe reeks klaar....
). Feestje begin deze maand waar we startten met de Tribaut. Een mij onbekend huis (zo zijn er wel meer in Champagne...), maar deze deed het 'em. Mooie, rijke neus, volmondig, rijk maar niet té, een toegankelijke "allemansvriend". Nu, ik ben echt wel fan van Leclerc-Briant, maar die zijn altijd erg droog en na de Tribaut was deze ons net iets te streng, de omgekeerde volgorde ware beter geweest... Hoewel ik hou van droge, strakke Champagne, moet ik toegeven dat in vele gevallen een tikje meer dosage de wijn aangenamer maakt, zeker in de winter.
Mijn favoriete rode-wijn druiven zijn zoals de meesten hier wel weten, Pinot Noir, Nebbiolo en Sangiovese, maar een goede Grenache gaat er ook wel in! En dit is top uit Gigondas, mijn favoriete parcellaire van Saint-Cosme, honderjarige Grenache en de 2014 Le Claux is stilaan op dronk. Love it, grote wijn, zeker na een paar uur in de karaf. Antoniolo maakt nog steeds de mooiste Gattinara's - een recent geproefde 2016 was super - en 2010 was een topjaar voor hen en voor de ganse regio trouwens. De San Francesco wijngaard was de eerste die ze, ik dacht in 1974, apart bottelden. Altijd een grote wijn, maar deze fles was zeer, zeer, zeer jong helaas. Na een nachtje in karaf was het iets gekalmeerd, maar ik ga deze nu toch een paar jaar vergeten, 2011 en 2012 drinken nu veel beter. Jammer. Dan maar een "kleine" Bourgogne opgehaald, de Monthelie 2019 van Changarnier, een domein dat sinds 2015 - 2016 aardig aan de weg timmert. Deze 2019 is pure charme, heerlijk fruit, romig in de mond, net het juiste volume, een echte "vin gourmand" en zo heb ik ze graag. Wel niet goed voor de lever....
Les Bosquets is de nieuwste van Domaine des Bosquets. Deze vervangt een beetje de "Petit Vin", maar een ander concept want négoce. Een licht geëxtraheerde Genache-Syrah, puur op fruit, ook geen grote complexe wijn, maar puur plezier voor weinig geld en met de neus in het glas zit je ook dadelijk in de Provence.
Volgens de schrijvelaars zijn recente jaren van Haut-Bergey niet veel soeps. Ik zou het echt niet weten, want ik kom die al jaren niet meer tegen. Maar deze was en is wel erg mooi. Een 2005 op dronk, dat ik dat nog mag meemaken! Mooi boeket, donker fruit, wat "rook", zachte (voor Bx) tannines, echt lekker aan tafel bij witloof. Als laatste van de rij Maggiorina 2021, ik denk al een paar keer besproken(?). Altijd een mooie Alto-Piëmonte met een frisfruitig, aantrekkelijk boeket, zeer fris in de mond, hoge zuren, penetrante smaak en afdronk op enige mineraliteit. Dit was het voorlaatste jaar dat deze wijn op deze manier gemaakt werd (2022 is de laatste). Ik begrijp de beslissing van Christophe, deze en de Nebbiolo Colline Novarese liepen mekaar wat voor de voeten. Vanaf 2023 wordt het "La MAggiorina" en dan worden voor deze enkel de druiven van de oude wijngaarden in maggiorina-snoeiwijze gebruikt. En of ik daar benieuwd naar ban!