16-05-2021, 02:37 PM
Uiteindelijk ook de laatste Vandeurzen verslonden: de Chardonnay Carat 2019. Daarover schrijft Frank Vander Auwera:
Wijnkasteel Vandeurzen, Carat
• Jaargang: 2019
• Appellatie: Hageland
• Land: België
• Druivenblend: Chardonnay
Proefcommentaar: Waar dit Belgische domein van de familie Vandeurzen zijn niche commercieel vooral verovert via zeer originele, soms voor onze contreien zelfs exotische variëteiten (Albariño, Tempranillo,…), verwaarloost men er evenmin de klassiekers zoals Chardonnay.
Maar wie voor deze globetrottersdruif kiest, moet zich als wijnmaker wel kunnen/durven onderscheiden van de (inter)nationale concurrentie en dus ligt de ambitielat hier hoog.
Naast een basis-Chardonnay en een houtgelagerde prestigecuvée, werd daarom in millésime 2019 voor het eerst deze ‘Carat’ gebotteld die de ijsbreker moet worden richting bredere Europese markten. En te oordelen naar wat we in ons glas ontdekken, is dat geen overdreven ambitie, want we proeven een van de meest fijne, elegante Chardonnay-cuvées uit Belgische bodem.
De geloofsbrieven? Streng geselecteerd druivenmateriaal van het hoogst gelegen perceel dat 9 maanden lang logeerde in nieuwe Franse eik en daarna nog gedurende 4 maanden afrijpte in Inox.
Het resultaat? Kristalheldere mediumgele kleurspiegel met vinnige schittering plus een nog gouden gloed. Zeer fijne, vooral sexy aroma’s waarin we nougat(ine), nectarine, witte perzik, geroosterde cashew- en amandelnoten, vanillecrème en witte bloemen herkennen. Boeket dat trouwens na een uurtje ontkurking nog verdappert in ons glas, net zoals de smaak trouwens die start met impressies van rijp wit steenfruit (nectarine, perzik), frangipane, wilde venkel plus een zeer evenwichtig toasty eiktoets die absoluut het fruit niet wegdrumt, want tevens gedragen door de citrusfraîcheur van o.a. zesty limoen en bergamot.
En zoals het bij hedendaagse Chardonnay hoort, ook voorzien van een lange, mineraal-krijtige finish. Voor een maiden vintage is dit resultaat al ‘wauw’ en een visitekaartje richting buitenlandse markten. Ik ben benieuwd waar deze cuvée kwalitatief binnen 5 à 10 jaar staat.
Drinken bij: Geflambeerde langoest, gegrilde kreeft of à la nage, kalfszwezeriken, risotto met wilde paddenstoelen/truffel, zeebaars, Sole Normande, Fazant Brabaçonne, King Crab, gevogelte met morilles, blanquette van kabeljauw, Camembert
Score: 17,5/20
Wij deden er iets langer over. De wijn kwam op de eerste dag, recht uit de frigo, heel gesloten en nogal monolithisch over, opgegeven na 1 glas, wel lange afdronk opmerkend. Dan enkele dagen even laten opwarmen, wat hielp, dan achter in de keuken op de vloer bewaard en na enkele dagen pas gaf hij het volle pond. En ik moet zeggen, ik vind het ook nogal wow! Ik moet dit eens plaatsen naast andere Belgische Chardonnays als bvb Genoes-Elderen's topcuvee, die ik eigenlijk vroeger wat overeikt vond, en ook eens een Clos d'Opleeuw zien te pakken te krijgen.
Intussen kan je alle Vandeurzen wijnen terugvinden op onze website en dat aan de laagst mogelijke prijzen...!
Wijnkasteel Vandeurzen, Carat
• Jaargang: 2019
• Appellatie: Hageland
• Land: België
• Druivenblend: Chardonnay
Proefcommentaar: Waar dit Belgische domein van de familie Vandeurzen zijn niche commercieel vooral verovert via zeer originele, soms voor onze contreien zelfs exotische variëteiten (Albariño, Tempranillo,…), verwaarloost men er evenmin de klassiekers zoals Chardonnay.
Maar wie voor deze globetrottersdruif kiest, moet zich als wijnmaker wel kunnen/durven onderscheiden van de (inter)nationale concurrentie en dus ligt de ambitielat hier hoog.
Naast een basis-Chardonnay en een houtgelagerde prestigecuvée, werd daarom in millésime 2019 voor het eerst deze ‘Carat’ gebotteld die de ijsbreker moet worden richting bredere Europese markten. En te oordelen naar wat we in ons glas ontdekken, is dat geen overdreven ambitie, want we proeven een van de meest fijne, elegante Chardonnay-cuvées uit Belgische bodem.
De geloofsbrieven? Streng geselecteerd druivenmateriaal van het hoogst gelegen perceel dat 9 maanden lang logeerde in nieuwe Franse eik en daarna nog gedurende 4 maanden afrijpte in Inox.
Het resultaat? Kristalheldere mediumgele kleurspiegel met vinnige schittering plus een nog gouden gloed. Zeer fijne, vooral sexy aroma’s waarin we nougat(ine), nectarine, witte perzik, geroosterde cashew- en amandelnoten, vanillecrème en witte bloemen herkennen. Boeket dat trouwens na een uurtje ontkurking nog verdappert in ons glas, net zoals de smaak trouwens die start met impressies van rijp wit steenfruit (nectarine, perzik), frangipane, wilde venkel plus een zeer evenwichtig toasty eiktoets die absoluut het fruit niet wegdrumt, want tevens gedragen door de citrusfraîcheur van o.a. zesty limoen en bergamot.
En zoals het bij hedendaagse Chardonnay hoort, ook voorzien van een lange, mineraal-krijtige finish. Voor een maiden vintage is dit resultaat al ‘wauw’ en een visitekaartje richting buitenlandse markten. Ik ben benieuwd waar deze cuvée kwalitatief binnen 5 à 10 jaar staat.
Drinken bij: Geflambeerde langoest, gegrilde kreeft of à la nage, kalfszwezeriken, risotto met wilde paddenstoelen/truffel, zeebaars, Sole Normande, Fazant Brabaçonne, King Crab, gevogelte met morilles, blanquette van kabeljauw, Camembert
Score: 17,5/20
Wij deden er iets langer over. De wijn kwam op de eerste dag, recht uit de frigo, heel gesloten en nogal monolithisch over, opgegeven na 1 glas, wel lange afdronk opmerkend. Dan enkele dagen even laten opwarmen, wat hielp, dan achter in de keuken op de vloer bewaard en na enkele dagen pas gaf hij het volle pond. En ik moet zeggen, ik vind het ook nogal wow! Ik moet dit eens plaatsen naast andere Belgische Chardonnays als bvb Genoes-Elderen's topcuvee, die ik eigenlijk vroeger wat overeikt vond, en ook eens een Clos d'Opleeuw zien te pakken te krijgen.
Intussen kan je alle Vandeurzen wijnen terugvinden op onze website en dat aan de laagst mogelijke prijzen...!