wijnliefhebbers

Volledige versie: Hammer, Rust
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De naam Rust is de naam van een klein pittoresk dorpje aan de Neusiedlersee, met gouache gekleurde huisjes, waarvan menigeen een ooievaarsnest, en bijhorende ooievaars, op de schoorsteen heeft. De lokale specialiteit is de Ruster Ausbruch een zoete wijn, die van verschillende druiven gemaakt kan worden. Ik dronk er één op restaurant van furmint en pinot blanc, die rijk geurde naar abrikozen en karamel, maar iets te zoet was (of te weinig zuren) naar mijn zin.

Rust is echter ook het dorp van Gunter en Regina Triebaumer, waarvan ik enkele jaren geleden een mooie Bordeaux-blend van dronk, met de naam Weite Welt. Op goed geluk naar het domein afgezakt, maar helaas een gesloten poort aangetroffen.

Dan maar in één van de vele weingüter binnengestapt die in het dorp gelegen zijn en wijn verkopen. Het was op goed geluk dat ik weingut Hammer binnenstapte. Een wat bejaarde dame stond mij te woord. In het Duits. Gelukkig spreek ik nog wat Duits à la Jean-Marie Pfaff en kan ik mij wel behelpen. En als dat niet lukt plak ik een Duitsche Endung aan een Nederlands woord en hoop ik op het beste. Eén keer op twee lukt dat.

De wijnen : ja, daar kunnen we kort over zijn. Na een wijn of drie begon ik te denken, hoe lul ik mij hier weg zonder dat ik een doos wijn moet kopen. Gelukkig proefde ik een Sauvignon die ok was en een gerijpte Blaufränkisch die echt mooi à point was, maar ook al 25€ kostte. De mooiste wijn was eigenlijk een merlot! Een zeer subtiele, frisse, evenwichtige merlot, eerder op rood fruit dan pruimen en zeer beheerst hout. Maar aan 48€ heb ik vriendelijk bedankt.

De Sauvignon Ried Ludmaisch 2016 heb ik nu in het glas. Heel frisse neus, mineraliteit en wat kruidigheid. Ik wil het niet groen noemen omdat je dan meteen aan groene paprika denkt zoals je ze soms vindt in de Touraine. Deze hier is eerder fijn. Weinig fruit te vinden. In de mond weer de fraicheur die de bovenhand haalde. Perfecte wijn om bij een stukje feta uit de oven te eten, maar ook geen hoogvlieger.

Voor betere Sauvignons uit Oostenrijk moet je in Steiermark zijn, dat was onze volgende etappe. Daarover later meer.
(23-08-2020 07:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]De naam Rust is de naam van een klein pittoresk dorpje aan de Neusiedlersee, met gouache gekleurde huisjes, waarvan menigeen een ooievaarsnest, en bijhorende ooievaars, op de schoorsteen heeft. De lokale specialiteit is de Ruster Ausbruch een zoete wijn, die van verschillende druiven gemaakt kan worden. Ik dronk er één op restaurant van furmint en pinot blanc, die rijk geurde naar abrikozen en karamel, maar iets te zoet was (of te weinig zuren) naar mijn zin.

Rust is echter ook het dorp van Gunter en Regina Triebaumer, waarvan ik enkele jaren geleden een mooie Bordeaux-blend van dronk, met de naam Weite Welt. Op goed geluk naar het domein afgezakt, maar helaas een gesloten poort aangetroffen.

Dan maar in één van de vele weingüter binnengestapt die in het dorp gelegen zijn en wijn verkopen. Het was op goed geluk dat ik weingut Hammer binnenstapte. Een wat bejaarde dame stond mij te woord. In het Duits. Gelukkig spreek ik nog wat Duits à la Jean-Marie Pfaff en kan ik mij wel behelpen. En als dat niet lukt plak ik een Duitsche Endung aan een Nederlands woord en hoop ik op het beste. Eén keer op twee lukt dat.

De wijnen : ja, daar kunnen we kort over zijn. Na een wijn of drie begon ik te denken, hoe lul ik mij hier weg zonder dat ik een doos wijn moet kopen. Gelukkig proefde ik een Sauvignon die ok was en een gerijpte Blaufränkisch die echt mooi à point was, maar ook al 25€ kostte. De mooiste wijn was eigenlijk een merlot! Een zeer subtiele, frisse, evenwichtige merlot, eerder op rood fruit dan pruimen en zeer beheerst hout. Maar aan 48€ heb ik vriendelijk bedankt.

De Sauvignon Ried Ludmaisch 2016 heb ik nu in het glas. Heel frisse neus, mineraliteit en wat kruidigheid. Ik wil het niet groen noemen omdat je dan meteen aan groene paprika denkt zoals je ze soms vindt in de Touraine. Deze hier is eerder fijn. Weinig fruit te vinden. In de mond weer de fraicheur die de bovenhand haalde. Perfecte wijn om bij een stukje feta uit de oven te eten, maar ook geen hoogvlieger.

Voor betere Sauvignons uit Oostenrijk moet je in Steiermark zijn, dat was onze volgende etappe. Daarover later meer.

Bedankt voor de tip, ben al mijn hele leven op zoek naar Rust... ;-)
Benieuwd naar t vervolg!
Koppelingen