Mijn vriendin mocht een flesje kiezen uit de kelder en ze kwam terug met “LePlan GT-X 2013”.
Intens donkerrood en meteen zeer veel zwart fruit in de neus: pruimen, cassis, .. Daarna komt er chocolade, leder, provençaalse kruidigheid en eucalyptus door. In de mond nog voldoende zuren, zachte afgeronde tannines, meer toch ook heel aanwezige alcohol (we zitten aan 15%). Mooi, sappige lange afdronk met een zoete, warme smaak. Was zeker op dronk, maar kan ook nog enkele jaren meegaan (toch nog veel body en veel aciditeit).
Jammer genoeg was ik al een kipgerecht bezig, want een goed stukje rood vlees zou een betere 'match' geweest zijn. We hebben hem dan maar soldaat gemaakt na het eten bij een filmpje ;-)
Zeker een aanrader: complexe, rijke wijn maar niet goedkoop (ik denk zo’n 27 euro).
Producent: Domaine LePlan-Vermeersch
Cepages: Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre & Viognier
Appellatie: Suze la Rousse Village AOP
Rijping op vaten: 12 maand
Zou je aanraden om de wijn dan toch nog iets frisser te schenken om de alcohol wat te temperen, of wordt de wijn dan echt te koud?
Ik vind niet dat de wijn "te lomp" word door de alcohol hoor, maar hij is wel duidelijk aanwezig. Hem koeler serveren zou waarschijnlijk te veel impact hebben op de andere aroma's.
Om eerlijk te zijn, ik ben het nogal eens met wat Stefaan Soenen al eerder schreef: de meeste wijnen worden te koud geserveerd want we vinden ze eigenlijk toch lekkerder iets warmer.
Het is wel zo dat bij hoog alcoholische wijnen je dan de alcohol meer merkt, maar een Châteauneuf e.d. op 15°C, het hoeft niet voor mij, ik wacht wel tot hij 20+°C is en als je dan de alcohol merkt, wel, hij is er dan ook.... Zelfde opmerking wat witte wijnen betreft. Ik drink mijn witte Bourgogne zelfs liever op 18°C dan op minder dan 10°C want dan is hij gewoonweg dood. En Martin Kerpen zei me ooit dat zijn wijnen (Moezel) best op koele kamer temperatuur gedronken worden, want ze zijn fris genoeg uit zichzelf.
Citaat: de meeste wijnen worden te koud geserveerd want we vinden ze eigenlijk toch lekkerder iets warmer.
De keren dat ik een wijn te koud gekregen heb kan ik op mijn twee handen tellen. Te warm daarentegen...
Zelfs als hij te koud is laat je je glas wat staan. Als hij te warm is... ijsblokje?
Glas terug in de fles en een ijsemmer vragen, ook voor rood. Al vaak gedaan en nog nooit scheef voor bekeken geweest...
(22-09-2020 03:21 PM)Thomas schreef: [ -> ]Glas terug in de fles en een ijsemmer vragen, ook voor rood. Al vaak gedaan en nog nooit scheef voor bekeken geweest...
als je een fles bestelt, zou ik dat ook doen. Per glas op restaurant vind ik al vervelender.
(22-09-2020 01:49 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat: de meeste wijnen worden te koud geserveerd want we vinden ze eigenlijk toch lekkerder iets warmer.
De keren dat ik een wijn te koud gekregen heb kan ik op mijn twee handen tellen. Te warm daarentegen...
Zelfs als hij te koud is laat je je glas wat staan. Als hij te warm is... ijsblokje?
Mijne frigo staat op 7°C. Dat is heel goed voor pils en misschien voor kleine witte wijntjes, maar dat drinken wij hier niet.
Onze kelder is momenteel 19 - 20 °C en dat is perfect voor bijna al mijn rode wijnen. Kouder is misschien voor sommige wijnen beter om ze drinkbaarder te maken, maar je mist veel nuance vind ik dan.
Misschien nuttig voor simpeler wijntjes, maar dat drinken wij hier niet.
Citaat:Onze kelder is momenteel 19 - 20 °C en dat is perfect voor bijna al mijn rode wijnen.
Vind ik toch veel hoor voor Bourgogne of Beaujolais bvb.
(22-09-2020 08:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Onze kelder is momenteel 19 - 20 °C en dat is perfect voor bijna al mijn rode wijnen.
Vind ik toch veel hoor voor Bourgogne of Beaujolais bvb.
Wel, doe zelf eens echt de tesr. Proef je wijn, stop er een thermometer in en noteer wanneer je hem ECHT het lekkerst vindt. Voor Beaujolais-Villages is 17 a 18 best OK, de serieuzere wijnen hebben geen probleem met wat meer, integendeel.
(22-09-2020 11:35 PM)wvd schreef: [ -> ] (22-09-2020 08:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Onze kelder is momenteel 19 - 20 °C en dat is perfect voor bijna al mijn rode wijnen.
Vind ik toch veel hoor voor Bourgogne of Beaujolais bvb.
Wel, doe zelf eens echt de tesr. Proef je wijn, stop er een thermometer in en noteer wanneer je hem ECHT het lekkerst vindt. Voor boel en collages is 17 a 18 n'est ok, de serieuzere wijnen hebben geen probleem met wat meer, integendeel.
Boel en colllages...Ja, zal wel iets warmer zijn
(23-09-2020 07:05 AM)vinejo schreef: [ -> ] (22-09-2020 11:35 PM)wvd schreef: [ -> ] (22-09-2020 08:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Onze kelder is momenteel 19 - 20 °C en dat is perfect voor bijna al mijn rode wijnen.
Vind ik toch veel hoor voor Bourgogne of Beaujolais bvb.
Wel, doe zelf eens echt de tesr. Proef je wijn, stop er een thermometer in en noteer wanneer je hem ECHT het lekkerst vindt. Voor boel en collages is 17 a 18 n'est ok, de serieuzere wijnen hebben geen probleem met wat meer, integendeel.
Boel en colllages...Ja, zal wel iets warmer zijn
Geweldige uitvinding die autocorrect...
ik denk dat ik bedoelde: "
Voor Beaujolais-Villages best OK". Moet dit onthouden, grappigste autocorrect tot nog toe