27-09-2020, 09:57 AM
Familiaal domein van 12 hectare in de Côte Chalonnaise, appelaties Bourgogne, Givry & Givry 1er cru. Momenteel is de vierde generatie er aan zet.
Ik had al enkele flessen van dit domein in de kelder liggen en zag onlangs dat Delhaize ook enkele oudere jaargangen had staan op de website, die (nu nog?) in promotie stonden.
Dus nog wat extra stock ingeslagen.
Givry 1er cru, Clos Jus, 2014
P&P, vrij aromatische neus met een mooie combinatie van rode vruchten en wat putje. Ca pinote alvast.
In de eerste aanzet in de mond mooie zuurtjes en terug dat rode fruit, maar daarna valt deze wijn een beetje van een klif. Zeer beperkt qua finale.
Hmm... vreemd, nochtans lijkt er voldoende materie te zijn. Ook met wat lucht niet meteen verbetering.
Vanavond niet schat, lijkt deze wijn me te zeggen. Dus, hop, in de frigo ermee en een dagje vergeten.
Laat ik maar iets in wit opendoen, denk ik, dan scoor ik bij vrouwlief...
En heb ik nu ook wel geen flesje witte Givry van Domaine Mouton gekocht!
Givry, Cuvée l'Excellence, 2015
P&P, mooie neus met veel fruit, appel, perzik, citrus. Vooral primaire aroma's die domineren. In de mond een mooie aciditeit, citrustoetsen die terugkomen en toch een zekere rondeur die me een eerste impressie van houtopvoeding geeft.
Wanneer de wijn wat opwarmt in het glas wordt dit duidelijker met lactische en getoaste toetsen in de neus en meer vettigheid in de mond.
De wijn wordt romiger, maar met voldoende ondersteuning door de zuren, al lijkt dit voor mij op het randje te zitten. Veel ouder zou ik dit niet laten worden. Een vrij lange finale maakt dit een geslaagde wijn.
Ik vond ze echter beter net na openen, wat nogmaals mijn vermoeden versterkt dat geëikte witte Bourgognes niet meteen mijn favoriete wijnen zijn.
Wat opzoekingswerk: Fermentation entre 15 et 30 jours en fûts de 400 L.
Élevage en fûts de chêne 400 L pendant 8 mois.
Een dag later keren we terug naar de Givry 1er cru, Clos Jus, 2014
Op dag twee nog steeds een mooie neus op het rode fruit die nu wel wat meer complexiteit vertoont met wat kruidigheid en een licht rokerige toets. Houtopvoeding (12m fûts de chêne) is duidelijker aanwezig, maar voldoende geïntegreerd.
In de mond terug het rode fruit, de zuurtjes, maar we vallen nu niet plots van een klif.
Er is meer complexiteit en de klif is getransformeerd in een mooie, zacht rollende heuvel van fraîcheur en elegantie die veel drinkgenot verschaft en lang uitrolt - onderweg nog een steenpuist in de vorm van een bitterje tegenkomend - in een mooie finale.
En zo kwam de bodem van de fles snel in zicht.
Ik had al enkele flessen van dit domein in de kelder liggen en zag onlangs dat Delhaize ook enkele oudere jaargangen had staan op de website, die (nu nog?) in promotie stonden.
Dus nog wat extra stock ingeslagen.
Givry 1er cru, Clos Jus, 2014
P&P, vrij aromatische neus met een mooie combinatie van rode vruchten en wat putje. Ca pinote alvast.
In de eerste aanzet in de mond mooie zuurtjes en terug dat rode fruit, maar daarna valt deze wijn een beetje van een klif. Zeer beperkt qua finale.
Hmm... vreemd, nochtans lijkt er voldoende materie te zijn. Ook met wat lucht niet meteen verbetering.
Vanavond niet schat, lijkt deze wijn me te zeggen. Dus, hop, in de frigo ermee en een dagje vergeten.
Laat ik maar iets in wit opendoen, denk ik, dan scoor ik bij vrouwlief...
En heb ik nu ook wel geen flesje witte Givry van Domaine Mouton gekocht!
Givry, Cuvée l'Excellence, 2015
P&P, mooie neus met veel fruit, appel, perzik, citrus. Vooral primaire aroma's die domineren. In de mond een mooie aciditeit, citrustoetsen die terugkomen en toch een zekere rondeur die me een eerste impressie van houtopvoeding geeft.
Wanneer de wijn wat opwarmt in het glas wordt dit duidelijker met lactische en getoaste toetsen in de neus en meer vettigheid in de mond.
De wijn wordt romiger, maar met voldoende ondersteuning door de zuren, al lijkt dit voor mij op het randje te zitten. Veel ouder zou ik dit niet laten worden. Een vrij lange finale maakt dit een geslaagde wijn.
Ik vond ze echter beter net na openen, wat nogmaals mijn vermoeden versterkt dat geëikte witte Bourgognes niet meteen mijn favoriete wijnen zijn.
Wat opzoekingswerk: Fermentation entre 15 et 30 jours en fûts de 400 L.
Élevage en fûts de chêne 400 L pendant 8 mois.
Een dag later keren we terug naar de Givry 1er cru, Clos Jus, 2014
Op dag twee nog steeds een mooie neus op het rode fruit die nu wel wat meer complexiteit vertoont met wat kruidigheid en een licht rokerige toets. Houtopvoeding (12m fûts de chêne) is duidelijker aanwezig, maar voldoende geïntegreerd.
In de mond terug het rode fruit, de zuurtjes, maar we vallen nu niet plots van een klif.
Er is meer complexiteit en de klif is getransformeerd in een mooie, zacht rollende heuvel van fraîcheur en elegantie die veel drinkgenot verschaft en lang uitrolt - onderweg nog een steenpuist in de vorm van een bitterje tegenkomend - in een mooie finale.
En zo kwam de bodem van de fles snel in zicht.