wijnliefhebbers

Volledige versie: Rare kronkel
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Gisterenavond aan tafel was ik aan het bladeren door de najaarscatalogus van Topwijnen, een heel mooie catalogus trouwens.

Bij de sectie witte Bordeauxwijnen zeg ik tegen de vrouw dat ik dringend es meer witte wijnen moet aanschaffen.
Mn vrouw is nogal fan van de meer minerale witte wijnen en ik overloop wit uit Pessac Leognan met bijhorende prijzen en kritiek op die prijzenBlush
Waarop zij zegt: dit begrijp ik toch niet, als het op rood aankomt geef jij gemakkelijker een bepaalde prijs uit in tegenstelling tot de witte wijnen.

En inderdaad, als ik erover nadenk dan kan ik bvb makkelijker 30/40/50 euro uitgeven aan een fles rood, terwijl voor een fles wit het maximum rap 20/25 euro zal zijnHuh

Geen idee waar dit vandaan komt, maar voor mij alvast stof tot nadenken Smile
Ik heb me die vraag ook al gesteld en denk dat het voor mij te maken heeft met het bewaarpotentieel.
Wat je langer kunt bewaren kun je meer houden voor speciale momenten, dus het mag ook iets meer kosten. Wat snel riskeert te bederven koop je niet zo gauw of in grotere hoeveelheden.
(waarbij ik de bijkomende kronkel heb om in principe in zesvoud te kopen; wat ik koop moet dus minstens zo goed zijn dat ik er zes van wil)
Er zijn massa's geweldig mooie witte wijnen waar ik qua bewaarbaarheid meer geld zou op inzetten dan op vele rode. En dan gaat het niet enkel over Duitse Riesling.
(25-11-2020 12:45 AM)wvd schreef: [ -> ]Er zijn massa's geweldig mooie witte wijnen waar ik qua bewaarbaarheid meer geld zou op inzetten dan op vele rode. En dan gaat het niet enkel over Duitse Riesling.

Juist maar er zijn veel meer rode bewaarwijnen dan witte bewaarwijnen. En oudere witte wijnen worden veelal minder gesmaakt dan oudere rode wijnen.
Uiteraard, ik kan ook wel heel wat wit opsommen met lang bewaarpotentieel. Maar wanneer je de catalogus van topwijnen bekijkt, en dat is toch voor de Vlaamse smaak een archetypisch aanbod, vermoed ik dat jij je geld toch ook eerder zult zetten op een rode dan op een witte Pessac om 10 of 15 jaar te laten liggen (alle uitzonderingen ten spijt)...
Uit nieuwsgierigheid eens mijn CellarTracker-account gecheckt en toch verrast dat er niet meer verschil zit tussen de gemiddelde aankoopprijs in rood en wit.
Dit scheelt slechts € 2, al is het enkel voor 2020 wel € 4.

Wat opvalt, is dat ik nog maar één keer meer dan € 20 heb betaald voor een fles wit, iets dat bij rood toch frequent voorvalt.
Dit zal in de toekomst wel nog veranderen, aangezien ik graag wat betere Duitse Riesling en witte Loirewijnen zou willen kopen met een goed bewaarpotentieel. Maar meestal denk ik dus: "ja, maar dan zal ik minder rood kunnen kopen met mijn budget..." Smile
(24-11-2020 09:24 PM)Thomas schreef: [ -> ]Ik heb me die vraag ook al gesteld en denk dat het voor mij te maken heeft met het bewaarpotentieel.

Ik ben dezelfde mening toegedaan. Als ik relatief veel geld uitgeef aan een rode wijn, is dat meestel aan een wijn waarop het niet op een jaar aankomt wanneer ik die drink.

Voor witte wijnen doe ik dat momenteel enkel voor Rieslings en Sauternes, Trockenbeerenauslese, Bonnezeaux, ... (en een voor mijn kelder atypische fles Simone).

Als beginnende wijnliefhebber had ik enkele traumatische ervaringen met onder meer geoxideerde Château Grenouilles en Château de Meursault waardoor ik nu een witte wijn eerder "vroeg" ga drinken.
Ik heb me al verschillende keren beklaagd dat ik een witte wijn te laat heb gedronken, maar nog maar zelden dat ik deze (te?) vroeg heb gedronken.
Interessante discussie!

Hier wordt om te beginnen veel minder wit gedronken dan rood. Wit komt veelal op tafel tijdens etentjes, want voor mezelf een fles wit open doen gebeurt zelden.
Maar hier ook dezelfde conclusie: aankoopprijs voor wit gaat heel zelden boven de 20€.

Waarom? Bij mij heeft het alleszins iets te maken met food-wine pairing en ik ben daar relatief "klassiek" in: licht wit bij het koude voorgerecht, zwaarder wit bij het warme voorgerecht (meestal vis), rood bij het hoofdgerecht (altijd vlees).
En ook de wijnen volgen die logica, dus de rode wijn is altijd de apotheose en mag daarom meer kosten.
Jullie interessante posts triggerden me om wat in CT te analyseren. Wit blijft sterk ondervertegenwoordigd met +-10% van het totaal. Maar ik kom tot mijn verbazing erop uit dat de de gemiddelde kost in wit ongeveer op 't zelfde niveau ligt als de rode, zelfs nog iets erboven al is het verschil < 1 EUR. Dat heeft te maken met het feit dat ik me pas relatief recent voor witte wijnen ben beginnen interesseren. Ook in wit ga ik minder snel drinkwijntjes aankopen omdat we ook minder snel tijdens de week (en zelfs in het weekend) witte wijnen open trekken. Als we't dan doen, dan liever in 't betere segment.

Als Bourgogne liefhebber liet ik een jaar of 5-7 de witte Cote de Beaunes links liggen, maar sinds een paar jaar heb ik een aantal goeie domeinen ontdekt die me toch overtuigden om me ook op de witte te gooien. En ook in Chalon zijn er heerlijke witte aan relatief betaalbare prijzen.
Ook pas sinds een paar jaar ben ik me op Chablis gaan focussen. Dat ziltige, strakkere en beperkter houtgebruik als in de Bourgogne zijn toch troeven evenals de bewaarkracht. De prijzen zijn nog ok, maar de GC's zijn ook hier aan een opmars bezig.

Over bewaring gesproken: weinig ervaring mee gezien relatief recente aankopen. Oxidatie loert vaak om de hoek. Ik hou me aan de indicaties van Clive Coates:
- villages vanaf 3 jaar. Nog 5 jaar goed
- 1crus vanaf 5 jaar. Drinken over 8 jaar
- GC's: vanaf 8 jaar en nog 10 jaar goed.

Verre van eeuwig leven dus. De meeste van mijn betere witte wil ik wel 5 jaar laten liggen, maar toch binnen de 10 jaar opdrinken. Het risico op oxidatie van een duurdere fles blijft reëel.
Tja, tannines kosten nu eenmaal geld ;-)

Ik merk bij mezelf ook die trend, maar aangezien ik echt liever en meer rood drink, schrik ik er niet zo van. Wat hier gezegd wordt over bewaarpotentieel is zeker waar: een witte wijn die je langer kan bewaren, mag voor mij ook meer kosten.

Wel nog deze bedenkingen:

* Zou het kunnen dat de productie van rood duurder is (meer en langere opvoeding op vat bijv), en daardoor de prijs van rood sowieso hoger is dan van wit?

* Of dat die slimme wijnboeren en -handelaars ook door hebben dat mensen meer willen betalen voor rood dan voor wit, en daardoor de prijs van rood gewoon artificieel hoger ligt (een beetje een zichzelf in stand houdend kronkel dus: "het is zo omdat het zo was").
Sommige witte wijnen zullen natuurlijk ook gewoon goedkoper zijn omdat ze minder kosten om ze te produceren.

Zo kosten de witte Soave wijnen van Pieropan, waar La Rocca en Calvarino toch echt wel tot de top van de witte wijnen in Italië behoren, ook gewoon veel minder dan bv. de Amarone van hetzelfde domein.

Ik kan wel genieten van een gerijpte witte wijn, van sommige jonge witte lichte wijnen krijg ik dan weer snel last van mijn maag. Bij rood hou ik dan weer meer van het lichtere werk dan van de zware kanonnen.

Denk trouwens dat hier thuis meer zogenaamde topwijnen in wit liggen dan in rood. Gelukkig kan je die in Italië ook nog vinden tussen 15-25 euro.
(25-11-2020 12:37 PM)33S schreef: [ -> ]Sommige witte wijnen zullen natuurlijk ook gewoon goedkoper zijn omdat ze minder kosten om ze te produceren.

Zo kosten de witte Soave wijnen van Pieropan, waar La Rocca en Calvarino toch echt wel tot de top van de witte wijnen in Italië behoren, ook gewoon veel minder dan bv. de Amarone van hetzelfde domein.

Ik kan wel genieten van een gerijpte witte wijn, van sommige jonge witte lichte wijnen krijg ik dan weer snel last van mijn maag. Bij rood hou ik dan weer meer van het lichtere werk dan van de zware kanonnen.

Denk trouwens dat hier thuis meer zogenaamde topwijnen in wit liggen dan in rood. Gelukkig kan je die in Italië ook nog vinden tussen 15-25 euro.

Ik heb jaren Italië beschouwd als een "rode wijn land", maar daar is sinds een jaar of 10 toch wel verandering in gekomen en ik ben het helemaal met je eens dat je daar inderdaad bijzonder mooie witte wijnen met grote levensverwachting kan vinden. Ik denk dan buiten Soave ook en vooral aan Verdicchio, waarvan ik magnifieke 20 jaar oude wijnen proefden en zeker ook Fiano en in mindere mate Greco.
Maar ook in Frankrijk, zelfs in Bourgogne vind je toch nog altijd betaalbare grote droge witte wijnen. Fre vermeld zeer terecht Chablis. Vele Premier Cru's nog onder € 30 en die gaan heel mooi rijpen. De Fourchaume 1989 van zijn grootvader die Kevin me in 2015 liet proeven was de wijn die me echt over de streep trok om met hen te gaan werken. In de Côte Chalonnaise zou ik iets voorzichtiger zijn, maar ook in Poully-Fuissé vind je zeer lang bewaarbare wijnen. Ik heb er nog ergens één liggen van Jeanne Ferret, een 1985 of 1986, benieuwd of die nog leeft. Op onze root degustatie werd een magnifieke witte Clos des Papes geserveerd, een 1992, ik kon het amper geloven. Dat is al iets duurder natuurlijk...
Zelfs in Spanje vind je ze: Tondonia en Murrieta zijn terecht legendarisch en vragen tegenwoordig ook hun prijs en ook Godello lijkt vrij goed te kunnen ouderen.
Maar de mooiste droge witte wijnen blijven voor mij toch de grote witte Bourgognes, van Chablis tot Chassagne!
Er zijn zoveel mooie witte wijnen onder de 20 euro.
Uiteraard zijn er nog veel meer in een iets hogere prijsklasse.

@biff, als ik een tip mag geven zoek het ook eens wat zuidelijk in Frankrijk.
Al mooie wijnen gedronken uit de Roussillon van Macabeo, Grenache Gris en Blanc, etc...

Uiteraard is er ook veel lekkers in de Loire en Bourgogne.
De Jura mogen we ook niet vergeten.
En wat met die mooie droge wijnen uit de Sud-Ouest?

In Frankrijk alleen al zijn er talloos veel wijnen om eens te proberen.
Mijn advies maak geregeld eens een visgerecht of zeevruchten gerecht klaar en proeven maar!
Iedereen alvast bedankt voor de fijne input thank you
Het is blijkbaar iets die wel leeft bij meerdere personen.

Komt er voor mij dan ook nog bij dat je ofwel: 10 proefflesjes koopt van gemiddeld €10 bvb, waarvan er 6 minder je ding zijn en 4 wel, en of je dan mss niet beter 5 flessen koopt van €20 en minder het risico hebt dat ze mss tegenvallen.
Alhoewel prijs geen voorwaarde is om goede wijn in het glas te hebben maar jullie begrijpen me wel Wink

Het begrip 'proefflesjes' blijf ik een moeilijke vinden.
Er is ook een ongelofelijk (over)aanbodConfused
Random proeflessen van 20 euro lijken me wel leuk.
Uitgaande van de gedachte dat je dit bedoelde, anders mag je de rest van deze post gewoon negeren tot aan het *.


Maar rekening houdende dat je jezelf hiermee wat warmer wil maken voor witte wijnen is de kans dus ook groter dat ze tegen vallen.
Waarom niet gewoon eens wat rondsnuisteren hier in bvb elke regio in Frankrijk eerst en daar een van elke regio 1 fles kopen van wijnen die hier reeds goedgekeurd en bejubeld zijn door mede wijnfanaten?



*En zoals altijd geef ik graag nog wat meer ongevraagd advies daarom geef ik hierbij al enkele tips.

Terre de silice - Reynald Heaule - Loire - 25 euro - altrovino.be
Fleuve Blanc - La Bancale - Roussillon - 17 euro - altrovino.be

Beide wijnen beveel ik van harte aan.

Of je komt eens af na de lockdown en ik giet je gratis op.
Citaat:Het begrip 'proefflesjes' blijf ik een moeilijke vinden.

En ik hou nu net geweldig van proefflesjes Smile Zo zie je maar hoe het voor iedereen toch anders is.

Doordat Rijssel niet doorgaat dit jaar en we ook niet naar Champagne kunnen gaan, en mijn voorraad schuimwijnen tot een rampzalig laag niveau geslonken is, heb ik gisteren dan maar eens een reeks proefflessen besteld van de koning van de Italiaanse bubbel : Franciacorta. Zeer benieuwd Slurp
(27-11-2020 06:09 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Random proeflessen van 20 euro lijken me wel leuk.
Uitgaande van de gedachte dat je dit bedoelde, anders mag je de rest van deze post gewoon negeren tot aan het *.

Dit bedoel ik ja Smile



*En zoals altijd geef ik graag nog wat meer ongevraagd advies daarom geef ik hierbij al enkele tips.

Tips altijd welkom copain!

Terre de silice - Reynald Heaule - Loire - 25 euro - altrovino.be
Fleuve Blanc - La Bancale - Roussillon - 17 euro - altrovino.be

Beide wijnen beveel ik van harte aan.

Of je komt eens af na de lockdown en ik giet je gratis op.

Daar houd ik je aan Wink

Ik snuister hier wel veel rond hoor, noteer dan ook vanalles...........om er niks meer mee te doen Confused
Mss es iets gestructureerder te werk gaan.
Zo vind ik de topic die Werner gestart is over de wijnen die ze zelf drinken wel heel interessant.
Zo krijg ik veel info over wijnen die ik totaal niet ken.
Meerdere wijnen groeperen per winkel blijft dan wel de boodschap, anders swingen die verzendkosten de pan uitConfused
Dat is idem hier...
Als ik CT even bekijk, zit ik op 88,4% rood...

Ik merk wel het laatste jaar een stijging in aankoopprijzen voor wit. Zo heb ik een aantal standaard drink wijnen wit die ik in stock heb voor de zomer/als er volk over de vloer komt.
Maar voor mezelf, of drinken met gelijkgezinden, begin ik toch ook iets duurdere witte in de kelder te steken. Laatste jaar een aantal zeer mooie witte gedronken en hierdoor is mijn vizier er precies 'vatbaarder' voor. Niet enkel meer rode wijn najagen Smile
(27-11-2020 11:27 AM)Biff schreef: [ -> ]
(27-11-2020 06:09 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Random proeflessen van 20 euro lijken me wel leuk.
Uitgaande van de gedachte dat je dit bedoelde, anders mag je de rest van deze post gewoon negeren tot aan het *.

Dit bedoel ik ja Smile



*En zoals altijd geef ik graag nog wat meer ongevraagd advies daarom geef ik hierbij al enkele tips.

Tips altijd welkom copain!

Terre de silice - Reynald Heaule - Loire - 25 euro - altrovino.be
Fleuve Blanc - La Bancale - Roussillon - 17 euro - altrovino.be

Beide wijnen beveel ik van harte aan.

Of je komt eens af na de lockdown en ik giet je gratis op.

Daar houd ik je aan Wink

Ik snuister hier wel veel rond hoor, noteer dan ook vanalles...........om er niks meer mee te doen Confused
Mss es iets gestructureerder te werk gaan.
Zo vind ik de topic die Werner gestart is over de wijnen die ze zelf drinken wel heel interessant.
Zo krijg ik veel info over wijnen die ik totaal niet ken.
Meerdere wijnen groeperen per winkel blijft dan wel de boodschap, anders swingen die verzendkosten de pan uitConfused

Leuk om te lezen! thank you
Gisteren degustatie gehad met vooral droge witte wijnen. De uiteindelijke keuze staat nog niet helemaal vast, maar ik kan al wel verklappen dat ons assortiment Loire wat uitgebreid wordt en dat er ook een paar mooie Duitse wijnen bijkomen, waaronder zowaar 1 Spätburgunder.
Ter info: wij verzenden gratis vanaf € 150 ex btw.Smile
Ik had dat vroeger ook ...

Gaf zonder verpinken kleine fortuinen uit aan iconische rode bewaarwijnen ...

... om dan eeuwig te staan twijfelen bij een fles champagne van 25 Euro Rolleyes.

Tegenwoordig heb ik die knop omgedraaid en zijn de laatste aankopen vooral in wit geweest !
Meestal wel klassiek Franse wijnen ( Bordeaux, Bourgogne, Loire, Rhône en Champagne ).

Mathijs
Koppelingen