[
attachment=5442]
Tot mijn grote schaamte moet ik hier toegeven dat ik nog nooit een Picolit had gedronken en dat ondanks dat ik er al zo'n 4 decennia geleden over had gelezen en me voorgenomen had ernaar op zoek te gaan. Niet dus. En nu eindelijk mijn eerste flesje in de koelkast, een Meroi Picolit 2014. En wauw, meteen een hele goeie. De wijn heeft een hele mooie diepgouden kleur, een heerlijk complex boeket met aroma's van rijp geel fruit, strudel (gebakken appel met een vleug kruiden), peper en ook een vleugje kaneel en vanille, we zijn net bij de bakker. Zeer vol en zoet in de mond, maar ook een heerlijk verfrissend zuur en echt heel lange afdronk. Helemaal anders dan een Sauternes (geen botrytis), maar zeker evenwaardig. Geen goedkope wijn maar elke cent waard, blij dat ik eindelijk een in het glas had.
Rebuy? Hmm, zeker wel voor het niveau van deze wijn, geld waard, maar nu Sauternes/Barsac zo belachelijk goedkoop zijn.... Anderzijds, hier zit geen edelrot in denk ik en dat heeft ook wel iets. En hoe mooi ik sommige Jurançon's al vond, dit is voor mij toch nog een trapje hoger, dus misschien toch wel eens terug kopen, ja.
(08-03-2021 06:38 PM)wvd schreef: [ -> ]Tot mijn grote schaamte moet ik hier toegeven dat ik nog nooit een Picolit had gedronken en dat ondanks dat ik er al zo'n 4 decennia geleden over had gelezen en me voorgenomen had ernaar op zoek te gaan. Niet dus. En nu eindelijk mijn eerste flesje in de koelkast, een Meroi Picolit 2014. En wauw, meteen een hele goeie. De wijn heeft een hele mooie diepgouden kleur, een heerlijk complex boeket met aroma's van rijp geel fruit, strudel (gebakken appel met een vleug kruiden), peper en ook een vleugje kaneel en vanille, we zijn net bij de bakker. Zeer vol en zoet in de mond, maar ook een heerlijk verfrissend zuur en echt heel lange afdronk. Helemaal anders dan een Sauternes (geen botrytis), maar zeker evenwaardig. Geen goedkope wijn maar elke cent waard, blij dat ik eindelijk een in het glas had.
Rebuy? Hmm, zeker wel voor het niveau van deze wijn, geld waard, maar nu Sauternes/Barsac zo belachelijk goedkoop zijn.... Anderzijds, hier zit geen edelrot in denk ik en dat heeft ook wel iets. En hoe mooi ik sommige Jurançon's al vond, dit is voor mij toch nog een trapje hoger, dus misschien toch wel eens terug kopen, ja.
Dus gemaakt met laat geplukte druiven?
Interessant, zelf ook nog nooit geproefd maar al veel horen bestoefen. Als ik mij niet vergis kunnen de druiven zowel in VT geoogst worden als na de oogst indrogen op stromatten zoals bij Vinsanto of Amarone.
(08-03-2021 07:04 PM)vinejo schreef: [ -> ] (08-03-2021 06:38 PM)wvd schreef: [ -> ]Tot mijn grote schaamte moet ik hier toegeven dat ik nog nooit een Picolit had gedronken en dat ondanks dat ik er al zo'n 4 decennia geleden over had gelezen en me voorgenomen had ernaar op zoek te gaan. Niet dus. En nu eindelijk mijn eerste flesje in de koelkast, een Meroi Picolit 2014. En wauw, meteen een hele goeie. De wijn heeft een hele mooie diepgouden kleur, een heerlijk complex boeket met aroma's van rijp geel fruit, strudel (gebakken appel met een vleug kruiden), peper en ook een vleugje kaneel en vanille, we zijn net bij de bakker. Zeer vol en zoet in de mond, maar ook een heerlijk verfrissend zuur en echt heel lange afdronk. Helemaal anders dan een Sauternes (geen botrytis), maar zeker evenwaardig. Geen goedkope wijn maar elke cent waard, blij dat ik eindelijk een in het glas had.
Rebuy? Hmm, zeker wel voor het niveau van deze wijn, geld waard, maar nu Sauternes/Barsac zo belachelijk goedkoop zijn.... Anderzijds, hier zit geen edelrot in denk ik en dat heeft ook wel iets. En hoe mooi ik sommige Jurançon's al vond, dit is voor mij toch nog een trapje hoger, dus misschien toch wel eens terug kopen, ja.
Dus gemaakt met laat geplukte druiven?
Picolit is een heel speciale druif. De opbrengst is bijzonder laag en dat komt doordat de druif een moeilijke bloemzetting heeft, waardoor er in een tros veel en veel minder druifjes zitten dan in een normale tros. Bovendien zijn de trossen heel klein (Picolit komt van piccolo, het Italiaans voor klein). Soms laat men de druiven aan de stok drogen, maar dat is erg riskant geien het soms nogal natte najaar in Friuli en dus worden de druifjes meestal wat vroeger geplukt en dan gedroogd zoals voor Recioto. In sommige jaren komt er ook wat edelrot aan te pas.
Meroi's Picolit komt van een perceel in de fameuze Dominin wijngaard. De densiteit is 6000st/ha en er wordt per stok amper 0,2 tot 0,3 kg druiven geoogst. De wijn rijpt na de gisting nog meer dan 2 jaar op oudere houten vaten en wordt gebotteld op 0,5l flessen. Ik ben (grote) fan!