22-03-2021, 05:12 PM
(22-03-2021 04:20 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik herinner me een paar Pommards en Volnays uit 1959 1er cru's, die door gebrek aan genoeg donkere flessen in 'witte' doorschijnende flessen verkocht werden. Komisch was dat wel, maar het had geen invloed op de smaak. Er heerste toen een relatieve armoede aldaar. We waren toen al heel blij dat die wijnen 11,0 % à 12,0 % haalden. Die 1959 was een magisch jaar in Bourgogne. Chaptalisering was toen door de weeromstandigheden nagenoeg niet nodig.(22-03-2021 12:31 PM)rlin schreef: [ -> ]Citaat:Ik zou zeggen: we hebben over niets anders gepraat, maar dat is nu ook niet helemaal waar. Wat ieder verbaasd is dat amper 30 jaar geleden er in de meeste jaren gechaptaliseerd werd, nu nooit meer. De alcohol ligt dus hoger dan vroeger en dat merk je: bijna alle jaren zijn nu op het niveau van de uitzonderlijke jaren van vroeger. Beroemde jaren als 1947 en 1959 hadden alcoholpercentages die in de lijn van de laatste jaren liggen. Wat mij het meest verbaast is dat die in de Côte d'Or eigenlijk erg meevallen. Bij Fournier is zijn meest alcoholrijke wijn 14%, vorig jaar proefde ik er in Irancy van 15%! Ook in de Côte Chalonnaise liggen de alcoholgehaltes iets hoger.Vroeger werd er ook relatief veel vroeger geoogst. De nadruk lag op hoeveelheid en op het ontwijken van allerlei ziekten, die optraden in het laatste rijpingsproces van de druif. De alcoholpercentages lagen dan ook veel lager en dit werd opgekrikt met de zogenaamde 'soleil de minuit' ofte suiker. De prijzen lagen ook lager, men kon het mogelijke verlies van te late rijping niet nemen. De kwaliteit lag toen door de band ook lager. Eigenlijk had men een uitzonderlijk najaar nodig om een behoorlijke wijn te maken zoals o.a. in 1947 en 1959. Maar zelfs toen lagen de alcoholpercentages lager dan nu.
Nochtans las ik ooit ergens dat Cheval Blanc 1947, ooit geroemd als de grootste wijn van de vorige eeuw, een alcoholgehalte van ruim boven de 14% had, eerder richting 15%! Helaas heeft niemand me die wijn ooit aangeboden.
In 1947 was door de hete zomer en nazomer het overal heel moeilijk om goede wijnen te maken. Dat kwam vooral door de hoge temperaturen bij de gisting (veel suiker > veel alcoholische gisting en geen afkoeling van de gistvaten). Nu wordt dat thermisch gestuurd. Cheval blanc zal zoals iedereen toen de nodige moeilijkheden gehad hebben, maar of hij 14 % haalde betwijfel ik toch. Kan zijn natuurlijk.
Grootste wijnen van de 20ste eeuw zijn er veel. Smaken verschillen, dat is de natuur van het beestje. Zelf vond ik de Latour 1961 fenomenaal.