Net een klein dutje gedaan, er moest nog een examen afgelegd worden ook deze ochtend!
Vanmorgen weer de kampvuurtjes gaan aansteken. De voorruit van de auto was bevroren, maar de wijngaarden vielen goed mee vandaag. -1,7 en ondanks de regen van het weekend relatief droog. Dus alles kunnen beschermen. Vannacht normaal niet onder 0, woensdagmorgen terug risico. Probleem wordt dat de meeste wijnboeren alle munitie er ondertussen hebben doorgejaagd. Creatief vuurwerk wordt gezocht.
Verzekeringen: Kan zeker en eens we ons installeren bekijk ik het zeker of we er één kúnnen nemen. Want effectief de premies zijn niet min, maar je moet eerst al een verzekeraar vinden die nog tegen vorst wil verzekeren. Diegene die er nog aanbieden is meestal tout risque, dus voor alle klimaatsoorzaken voor een slechte oogst. Klinkt goed, maar is duur. Moet meestal ook voor het volledige domein genomen worden en treedt pas in werking na verlies van een behoorlijk hoog percentage, denk standaard rond de 30%. Wat wordt uitbetaald wordt ook bepaald obv barema's, hangt dus ook af van de productie & structuur van het domein of dit interessant is. Last but not least, je hebt geen wijn te verkopen. Het geld van de verzekering is absoluut geen gratis geld waar niet moet voor gewerkt worden, er is zelfs meer werk in de wijngaard dan zonder vorst. Maar er is ook een behoorlijk risico om klanten te verliezen aangezien er geen aanbod is en men dan ergens anders gaat zoeken. Plus, we zitten toch in dit beroep om onze wijn te maken, dus liever beschermen dan verzekeren..
Denk gelezen te hebben dat zo'n 20 - 25% van de wijngaarden verzekerd zijn.
(communicatie van de regering om landbouwers te vergoeden met het rampenfonds slaat momenteel trouwens op 'pertes non assurables', waartoe de wijnbouw dus niet behoort). On a sidenote, van fruittelers wordt minder gesproken maar die zijn wss nog slechter af met deze vorst.
Langer snoeien:
Sowieso láát snoeien werkt. Maar als een volledig domein gesnoeid moet worden kunnen we dat niet allemaal in de laatste 2 weken van april doen.. Langer snoeien helpt ook, onlangs een studie gelezen dat je dan op zijn minst 8, best 10 ogen laat staan om acrotonie zijn werkt te laten doen, en zo laat mogelijk passeert om een 2e keer te snoeien. Impliceert natuurlijk een extra kost & tijd. En deze 2e passage moet laat genoeg gebeuren, we komen hier terug op het tijdsaspect. Want ondertussen zijn we midden april en zijn we het bewerken van de grond gestart. Binnen een 2tal weken de traitements en de ébourgeonnage loert tegen dan ook al om de hoek. Het zijn niet enkel keuzes maar ook compromissen. Dit zijn ook zaken die débourrement met een 10 tal dagen uitstellen. We zijn ondertussen en week ver met de vorst en hebben nog een maand risico...
Planten hoger snoeien is ook een optie, maar de palissage moet dan ook worden aangepast en we kunnen niet van jaar 1 op jaar 2 de planten 20 cm verhogen..
Daarnaast kunnen we het nog hebben over het bewerken van de grond, reserves van de plant, planten op zuid of noordheuvels, meer of minder voedingsstoffen geven. Er zijn niet overal even sluitende conclusies over te trekken maar zeer interessante discussies.
We zijn het er hier meer en meer over eens dat vorst geen accidentele gebeurtenis meer is, maar moet mee opgenomen worden in een opstart/aankoop/aanplant van een wijngaard. Vroeger (tot 5 à 10 jaar geleden) was dit nog niet het geval. Wat ook duidelijk is, is dat de gelée noir van vorige week de ergste was sinds 1991, en dan nog.. We spreken dan over hoeveel wijngaarden er geraakt zijn over gans Frankrijk. Momenteel zijn het uiteraard schattingen, binnen een paar weken weten we meer en al helemaal in september, maar het ziet er niet goed uit. Om het met enige overdrijving te zeggen staat er geen bourgeon meer op een wijnrank in Cheverny en weten ze in Condrieu niet wat hen overkomen is, zo een vorst kennen ze daar niet. Maar natuurlijk is het in Bourgogne het ergst, die staan overal eerst
Ik heb het gevoel dat mijn uitleg vandaag niet echt duidelijk is, er zitten precies wat watten in mijn hoofd. Maar als er nog vragen zijn, over vorst of iets anders, laat maar weten.
Een uitsmijter, voor diegene die willen weten of snoeien na de vorst nog iets kan helpen:
https://www.youtube.com/watch?v=6dHxeodoGcE
Om 18u vnv live, ik ben ook benieuwd
Bevroren:
[
attachment=5528]
15cm minder ver op de baguette en nog ok:
[
attachment=5529]
[
attachment=5530]
[
attachment=5531]