wijnliefhebbers

Volledige versie: Millésime 2021
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Lijkt me vooral een zeer technische benadering (oh nee! wilde gisten! stel je voor dat deze onze gist uit het zakske iets aandoen!).
(21-09-2021 01:57 PM)Kupers schreef: [ -> ]Lijkt me vooral een zeer technische benadering (oh nee! wilde gisten! stel je voor dat deze onze gist uit het zakske iets aandoen!).
Vele domeinen maken eerst een "pied de cuve" met de wilde gisten. Dat "mengsel" kan dan snel gecheckt worden en dan gebruikt voor de andere cuves zodat die gisten de bovenhand krijgen.
(21-09-2021 01:23 PM)Olivier schreef: [ -> ]2021 wordt een jaar van de wijnmaker :

https://www.vitisphere.com/breve-94862-L...-2021.html

Wat is da nu voor een artikel Gek?
Doet mij denken aan iets wat ik hier een tijd geleden post. Eens met Kupers, we mogen vooral de pakskesgist niet verstoren Smile
(01-06-2021 10:01 PM)Jerver schreef: [ -> ]Zonder gisten toe te voegen zijn er heel wat verschillende gisten die hun werk doen, veelal Torulaspora & Metschikowia, maar vooral verschillende soorten saccharomyces die elkaar opvolgen. Vanaf pak en beet een graad of 6 alcohol zal er enkel saccharomyces cervisiae overblijven, maar al zijn vriendjes die voorheen gepasseerd zijn hebben wel een gustatieve impact. Hoe neutraal de toegevoegde gist ook is, een impact heeft hij sowieso.

Bon, het is jammer genoeg inderdaad wel een immens moeilijk jaar. Heel veer schimmeldruk. Na de vorst; die naast verlies van oogst de wijngaard op zich ook geen deugd doet, een nat voorjaar en een natte zomer. De laatste maand was het ietwat droger maar nog altijd teveel hemelwater. Vandaag nog een redelijke stortbui op ons dak gekregen. Het is dus moeilijk beslissen wat wanneer te oogsten en een goed evenwicht te vinden tussen suikers, aciditeit en de aroma's.
Er zullen dit jaar alleszins meer schuimwijnen gemaakt worden..

But hey...

[attachment=5817]
[attachment=5818]
[attachment=5819]
Artikeltje over probleem van heterogeneiteit in druiven en uitdagingen voor de oogst :

https://www.lepoint.fr/vin/les-oenologue...p=1&xtcr=1
Het is gelukkig niet overal kommer en kwel:

https://www.deutscheweine.de/aktuelles/m...alitaeten/
Artikel via Vrt nws over hoeveel wijn gemaakt dit jaar...

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/05/...volume-si/
In Alto-Piëmonte is men ook niet ontevreden. Vorige week maandag waren we bij Christoph Künzli in Boca. De oogst was volop aan de gang, Christoph verwacht een normaal volume van absoluut topniveau, misschien zijn beste oogst ooit en, geloof me, dat wil wat zeggen!
De oogst dit jaar bij Paul Schumacher zou een bescheiden jaar zijn qua hoeveelheid. De kwaliteit zou wel van de bovenste plank zijn.
My 2 cents over 2021, en dan vooral Touraine.

Zoals gezegd bij de oogst geen makkelijk jaar met vorstschade, behoorlijk veel druk door ziektes, vooral valse meeldauw en geen ideale oogstcondities.
Naar volume toe dus absoluut een rampjaar voor een aantal wijnbouwers. 10hl/ha is geen grote uitzondering, ik ken er met 5hl/ha gemiddeld en percelen die niet geoogst werden aangezien dit een pak meer zou kosten dan wel oogsten en de wijn te verkopen.

De domeinen die een goeie tri hebben toegepast en de keuzes hebben kunnen (*) maken om percelen op correcte momenten te oogsten zijn meestal wel tevreden over de wijn. *hangt ook voor een stuk af van de keuzes gemaakt tijdens het jaar (ébourgeonnage, ontbladeren,...) en het onder controle kunnen houden van schimmeldruk) maar die keuzes zijn niet altijd evident te maken en te voorspellen wat de rest van het jaar zal geven.
Kwalitatief is er in 2021 zéker goede wijn gemaakt, met een hoge(re) zuurtegraad dan de vorige jaren (relatief veel appelzuur, al dan niet malo maakt dus een groot verschil voor de wijnen dit jaar!) en frissere wijnen.
Er is mijn inziens behoorlijk wat schuimwijn gemaakt in 2021, wat volgens mij een zeer te verdedigen keuze is gezien de zuren en rijpheid (ik heb ze namelijk ook zelf gemaakt Smile )
Van wat ik heb kunnen proeven zitten er wijnen bij die ik zeer goed vind net door de hogere zuren

Er zullen zeker ook wijnen op de markt komen met druiven die té vroeg zijn geplukt om rot te vermijden en percelen die met rot werden geoogst en waar dit werd 'rechtgezet' in de chai. Ik zou ook een verschil verwachten in wat machinaal & manueel is geoogst. Al ben ik niet up to speed over de laatste sorteercapaciteiten van machines. Maar er rijden er alleszins nog veel andere rond Smile

Gelukkig kunnen we zoals altijd vertrouwen op onszelf en proeven wat we lekker vinden Smile
Vorige week "tour de cave" gedaan bij een paar wijnbouwers in Bourgogne en ik was toch erg blij met wat ik in het glas kreeg. Lichter dan de "trois glorieuses" uiteraard, maar minstens niveau 2017 voor zover ik dat kan vergelijken. Enfin, in Bourgogne een "echt" Bourgogne jaar waar iedereen de laatste tijd de mond van vol heeft. Cool
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen