wijnliefhebbers

Volledige versie: Millésime 2021
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
De eerste van het jaar voor ons en nog heel wat regio's.
Vingers kruisen & niet veel slapen...

[attachment=5496]
(05-04-2021 06:53 PM)Jerver schreef: [ -> ]De eerste van het jaar voor ons en nog heel wat regio's.
Vingers kruisen & niet veel slapen...

Wow, en de knoppen zijn er al..?
(05-04-2021 08:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-04-2021 06:53 PM)Jerver schreef: [ -> ]De eerste van het jaar voor ons en nog heel wat regio's.
Vingers kruisen & niet veel slapen...

Wow, en de knoppen zijn er al..?

Bij mij in den hof wel ja Smile

In de Loire zijn er blaadjes open, zag ik.
De zomer en het najaar zijn bepalend voor de kwaliteit. Het voorjaar heeft vooral invloed op de kwantiteit. Beide zijn belangrijk voor de wijnboer.
Om 2uur uit mijn bed gerold en er terug in, we zaten nog op 5°C & droog.
Om 4u naar de wijngaard, temp was nog ok wel al goed gezakt & nog altijd droog, voorspelling was -2 tegen 5-6u, gezien de lage vochtigheid geen immens probleem, we waren van plan enkel de bougies aan te steken voor de planten van 2 jaar oud. De windmolens rond 4u30 in gang geschoten.
Tussen 5 & 6 temp in vrije val & vochtigheid de lucht in. Bij ons geëindigd op -3,6 waar we gemeten hebben en een vochtigheid die niet enorm was maar jammer genoeg voldoende om schade aan te richten. Op andere percelen wellicht nog lagere temperaturen.
Hier in Montlouis op koude percelen tot -9°C gemeten. Dan kunnen we sowieso niet veel meer doen...

Schade zal natuurlijk ook sterk afhankelijk zijn hoe ver knoppen zijn uitgelopen. Bij ons, en heel wat anderen,al zeer veel knoppen uitgelopen, bij de jonge planten tot 3 blaadjes. Vorige week was echt warm, zonder dat zaten we een stuk minder in de miserie. Schade zullen we in de late namiddag zien.

De komende 2 nachten wellicht van hetzelfde laken een broek.
(06-04-2021 10:24 AM)Jerver schreef: [ -> ]Om 2uur uit mijn bed gerold en er terug in, we zaten nog op 5°C & droog.
Om 4u naar de wijngaard, temp was nog ok wel al goed gezakt & nog altijd droog, voorspelling was -2 tegen 5-6u, gezien de lage vochtigheid geen immens probleem, we waren van plan enkel de bougies aan te steken voor de planten van 2 jaar oud. De windmolens rond 4u30 in gang geschoten.
Tussen 5 & 6 temp in vrije val & vochtigheid de lucht in. Bij ons geëindigd op -3,6 waar we gemeten hebben en een vochtigheid die niet enorm was maar jammer genoeg voldoende om schade aan te richten. Op andere percelen wellicht nog lagere temperaturen.
Hier in Montlouis op koude percelen tot -9°C gemeten. Dan kunnen we sowieso niet veel meer doen...

Schade zal natuurlijk ook sterk afhankelijk zijn hoe ver knoppen zijn uitgelopen. Bij ons, en heel wat anderen,al zeer veel knoppen uitgelopen, bij de jonge planten tot 3 blaadjes. Vorige week was echt warm, zonder dat zaten we een stuk minder in de miserie. Schade zullen we in de late namiddag zien.

De komende 2 nachten wellicht van hetzelfde laken een broek.

Bon courage !
Bij Theulot Juillot in Mercurey (Bourgogne) was het deze nacht ook alle hens aan dek. Op de eerste foto's de chardonnay van hun beste premier cru wijngaard "La Cailloute". De chardonnay was duidelijk zichtbaar al mooi uitgelopen gisteren. Maatregelen drongen zich dus zeker op. De laatste foto's zijn van de voorbije nacht met de aangestoken vuurpotten.

Enkele sfeerbeelden van deze nacht uit de Chablis (laatste 5). Gemaakt door fotograaf Titouan Rimbault uit Auxerre.
Begin daar aan... wel prachtige beelden.
(06-04-2021 11:55 AM)BartS schreef: [ -> ]Begin daar aan... wel prachtige beelden.

Wat wil je als het bij ons al 20°C kouder is dan vorige week.Sad

Zicht vanuit mijn burooke....
[attachment=5507]
[attachment=5510]
[attachment=5509]


[attachment=5508]
Bougies bij de kleine plantation van 2 jaar oud


[attachment=5511]
50jaar oude stokken, kort gesnoeid, bourgeon wellicht kapot


[attachment=5513]
2 jaar oud, de belangrijkste zijn ok

Op naar morgenvroeg
Dank je wel, Jerver voor deze zeeer interessante info en mooie foto s!
Keep on posting! ;-)
thank you
(06-04-2021 07:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank je wel, Jerver voor deze zeeer interessante info en mooie foto s!
Keep on posting! ;-)
thank you

+1
@jerver : wat wordt er eigenlijk gebruikt om te verbranden? Kaarsen, hout, of turf of iets anders?
Bon, terug een nachtje vorst! Vandaag om 4u begonnen en wellicht minder schade opgelopen. Gisteren de jonge percelen zo goed als volledig verloren, vergeet de foto met de cirkels, enkel deze in het groen kunnen misschien nog uitkomen. In het verst gevorderde perceel 50% schade, de overige een stuk minder, we zullen aan het eind van de week zien.
Probleem was gisteren dat de temperaturen veel sneller dan normaal en veel lager dan voorzien gezakt zijn op heel korte tijd. Maar zelfs dan nog hadden we niet alles kunnen redden wellicht.

Vanmorgen een stuk minder lage temperaturen gemeten , tot -2,4 gezien bij ons, maar de vochtigheid lag pakken hoger, dus was, afhankelijk van de percelen, even gevaarlijk als gisteren. Aangezien vannacht erger was voorspeld dan gisteren (en het er gisteren tot laat 's nachts goed uit zag, hebben er gisteren misschien ook een aantal wijnbouwers hun munitie gespaard tot vandaag), vandaag veel bougies & rookgordijnen gezien. Montlouis était en état de guerre. Wellicht even gevaarlijk als gisteren dus, maar beter te counteren gezien minder extreme temperaturen.

Komende nacht nog een laatste keer wellicht deze week.

Wat verbrand wordt:
Het hangt er van af wat voor wat we ze gebruiken. De bougies in de wijngaarden zelf zijn hier meestal van parafine, branden een 8tal uur.
Om een rookgordijn boven de wijngaard te creëren (en de warmere lucht beneden bij de wijngaard te houden & te beschermen tegen de zonnestralen eens deze opkomt) (nat) stro & hooi dat we eerder laten smeulen dan branden.
Onder windmolens als het nodig is ofwel grote bougies ofwel vuurtonnen met wijnranken etc.
Ik geef toe, allemaal niet ongelooflijk ecologisch, maar op een bepaald moment moet je de oogst wel proberen te beschermen.

Hoe we beschermen hangt ook af van het type vorst; advectief of radiatief; niet alles is altijd efficiënt.
In Montlouis hebben ze bij 2 wijnboeren vanmorgen een helikopter ingezet, staat een filmpje op onze instagram, weet niet direct hoe ik dat hier kan posten. Redelijk gekkenwerk. Probleem is dat deze pas om 7u mocht opstijgen.
[attachment=5516]
[attachment=5517]
[attachment=5518]
[attachment=5519]

Nu een kort middagdutje
Amai, indrukwekkend toch allemaal. Zou zo uit Apocalypse Now kunnen komen!

Slaapwel Wink (en merci voor de boeiende updates!)
De foto van Rimbault in chablis doet denken aan lavavelden, inderdaad apocalyptisch. Hopelijk stilletjes aan normale nachten in het vooruitzicht. We duimen hier.
Wat een werk, hopelijk niet voor niets en scheelt het aanzienlijk in de schade. Bedankt voor de interessante updates.

Hebben jullie ook meerdere rassen staan? Zal voor de een spannender zijn dan voor de ander.

Mooi om te zien dat mensen elkaar meteen helpen. Een kennis in Pommard met enkel Pinot Noir ranken was druk aan het helpen in Meursault. De Chardonnay is een stukje verder heen. Spannende tijden!
Sorry voor de vele vragen maar heb er nog eentje Blush

Zijn dit uitzonderlijke omstandigheden?
Of zijn er vergelijkbare jaargangen geweest? 2017 misschien?
thank you !!!!
(07-04-2021 03:03 PM)vinejo schreef: [ -> ]Sorry voor de vele vragen maar heb er nog eentje Blush

Zijn dit uitzonderlijke omstandigheden?
Of zijn er vergelijkbare jaargangen geweest? 2017 misschien?
thank you !!!!

Je bedoelt wellicht 2016 toen in Bourgogne tot 80% kapot vroor eind april.
(07-04-2021 04:01 PM)wvd schreef: [ -> ]
(07-04-2021 03:03 PM)vinejo schreef: [ -> ]Sorry voor de vele vragen maar heb er nog eentje Blush

Zijn dit uitzonderlijke omstandigheden?
Of zijn er vergelijkbare jaargangen geweest? 2017 misschien?
thank you !!!!

Je bedoelt wellicht 2016 toen in Bourgogne tot 80% kapot vroor eind april.

Neen, dacht aan 2017 Bordeaux.
Beiden gewonnen!
Voor Montlouis was 2016 catastrofaal en 2017 gewoon heel slecht. 2019 was ook nog een slecht jaar moesten die niet volstaan.

Het probleem is niet dat er perse veel meer nachten zijn dat het vriest, maar vooral dat de knoppen veel vroeger uitlopen dan vroeger. Montlouis is dan ook nog eens gevoelig. Het is dus jammer genoeg minder uitzonderlijk dan vroeger en nog altijd moeilijk te beheren.

Moesten er mensen door de sfeerbeelden immens geïnteresseerd zijn om het van dichtbij te zien, allen welkom vannacht om 3u in St Martin le Beau! (als je er dan toch bent, neem een petzl mee en een gasbrander)
Ik denk dat dit weinig aan de verbeelding over laat...... Sad
[attachment=5522]
De schade is nog niet 100% duidelijk, maar aan deze temperaturen is normaal alles kapot. Laurent vreest zelfs voor nog meer schade dan in 2016.
Derde nacht op rij.. Op sommige plaatsen begon het om middernacht al te vriezen, zeer vroeg dus. Bij ons bleef het rond het nulpunt tot rond 4u, dan hebben we opnieuw de bougies aangestoken tot 8u30. Koudste punt gezien in Montlouis was -8, bij ons tot -4 gedaald maar het is gelukkig veel droger gebleven dan gisteren en eergisteren. Vandaag dus geen extra schade voor ons, er was er jammer genoeg wel al genoeg.

Tegen volgende week zullen we meer weten (de één is al iets optimistischer ingesteld dan de andere), maar er is sowieso veel schade in Montlouis. Volgens wat ik gehoord heb Chinon veel minder getroffen, Cheverny zwaar getroffen, in Sancerre sneeuwde het.

Vannacht mogen we normaal slapen.

Het weekend voorspellen ze regen & maandag & dinsdag rond het nulpunt, maar dus met veel humiditeit..

[attachment=5523]
Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.

Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agricu...ti_Gel.pdf
(08-04-2021 02:59 PM)Jerver schreef: [ -> ]
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agricu...ti_Gel.pdf

Op bladzijde 3 staat het wel erg duidelijk: als de knoppen zelfs maar een beetje uitgelopen zijn is -2°C dodelijk. In Marsannay was het vanmorgen -6,5°C.....!
@Jerver: begint de wingerd dan dadelijk aan een tweede poging? Hoeveel vertraging kan dat geven en is er kans op een "normale" opbrengst van die tweede poging?
Ik weet dat dit vroeger amper een optie was aangezien die druiven dan te laat rijpten, maar nu is dat misschien toch aan mogelijkheid mits een zonnig en droog najaar?
(08-04-2021 03:08 PM)wvd schreef: [ -> ]
(08-04-2021 02:59 PM)Jerver schreef: [ -> ]
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agricu...ti_Gel.pdf

Op bladzijde 3 staat het wel erg duidelijk: als de knoppen zelfs maar een beetje uitgelopen zijn is -2°C dodelijk. In Marsannay was het vanmorgen -6,5°C.....!
@Jerver: begint de wingerd dan dadelijk aan een tweede poging? Hoeveel vertraging kan dat geven en is er kans op een "normale" opbrengst van die tweede poging?
Ik weet dat dit vroeger amper een optie was aangezien die druiven dan te laat rijpten, maar nu is dat misschien toch aan mogelijkheid mits een zonnig en droog najaar?

De theorie is altijd erg duidelijk... maar klopt niet Smile
Hangt heel sterk af van de vochtigheid. 2019 hadden ze hier op een perceel -6°C met de knoppen uitgelopen en geen schade omdat het poerdroog was.
Het is jammer genoeg geen exacte wetenschap en de realiteit wordt sterk beïnvloed door de verschillende parameters: Temp, vochtigheid, wind & uiteindelijk de zonnestralen. -2 °C is zeker niet altijd dodelijk.

Hangt er van af, die heeft nu wel een klopje gekregen, maar sowieso zal ze nieuwe knoppen laten uitkomen. Of deze staan waar we willen is iets anders(probleem voor de snoei volgend jaar & vorming van de wijnrank) en of ze fruit geven nog iets anders. Hangt af van waar ze staan & welke cépage.
Hier voor Chenin, kort gesnoeid op 3 ogen, is het de laatste knop die meest fruit geeft, maar ook eerst uitloopt, maw: deze is nu kapot want verst gevorderd. Secundaire knoppen & knoppen van op oud hout geven voor Chenin weinig of geen fruit. Riesling geeft dan weer druiven van op ongeveer alle knoppen, maar sowieso minder. Kans op normale opbrengst is onbestaande.

(ik begin het gevoel te hebben dat we beter een paar flessen in de koffer laten om een volledige vorstconversatie te houden Smile )
Citaat:(ik begin het gevoel te hebben dat we beter een paar flessen in de koffer laten om een volledige vorstconversatie te houden Smile )

Ja, doen! Smile

Ik vind het in ieder geval super boeiend. Merci om tussendoor toch de tijd te nemen en je ervaringen te delen. We zijn er dan wel niet bij, maar we voelen de kou tot hier Big Grin
Gisteren nog op Wijnliefhebbers, vandaag reeds op het VRT-journaal...
Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen