18-04-2021, 02:28 PM
Franck Bonville - Grand Cru Blanc de Blancs 2014
Chardonnay van Avize uit 2014 die ongeveer vijf jaar en half jaar "sur lattes" gelegen heeft. Gedegorgeerd in november 2020 met een dosage van 6,67 g/l.
Uitermate fijne en uitbundige bubbels. Vrij aromatisch met voorjaarsbloesems, wat rijper geel fruit zoals perzik, exotisch fruit, wat notige elementen, honing en wat geroosterde toetsen. Alles in subtiele verhoudingen.
Een accurate dosage laat plaats voor de frisse, tintelende zuurtjes die deze champagne zeker geschikt maakt als aperitief.
Een bevriende wijnbouwer uit Avize maakte me attent op het feit dat de champagnes uit deze regio zich fris opgediend uitermate geschikt maken om als aperitief geschonken te worden. Maar als je deze daarna laat evolueren in een ruim glas, tot 13 of 14°, wordt dit een gans ander verhaal. Rijker, voller, aromatischer, en zeer vineus met toetsen van rijp fruit, caramel en hazelnootboter. Avize, hmmm.....
Smaak bleef ook dermate hangen dat ik bij het kipgerecht ook wel hunkerde naar een mooie chardonnay van dit type, en dat kon dan alleen maar een Bourgogne worden.
Chardonnay van Avize uit 2014 die ongeveer vijf jaar en half jaar "sur lattes" gelegen heeft. Gedegorgeerd in november 2020 met een dosage van 6,67 g/l.
Uitermate fijne en uitbundige bubbels. Vrij aromatisch met voorjaarsbloesems, wat rijper geel fruit zoals perzik, exotisch fruit, wat notige elementen, honing en wat geroosterde toetsen. Alles in subtiele verhoudingen.
Een accurate dosage laat plaats voor de frisse, tintelende zuurtjes die deze champagne zeker geschikt maakt als aperitief.
Een bevriende wijnbouwer uit Avize maakte me attent op het feit dat de champagnes uit deze regio zich fris opgediend uitermate geschikt maken om als aperitief geschonken te worden. Maar als je deze daarna laat evolueren in een ruim glas, tot 13 of 14°, wordt dit een gans ander verhaal. Rijker, voller, aromatischer, en zeer vineus met toetsen van rijp fruit, caramel en hazelnootboter. Avize, hmmm.....
Smaak bleef ook dermate hangen dat ik bij het kipgerecht ook wel hunkerde naar een mooie chardonnay van dit type, en dat kon dan alleen maar een Bourgogne worden.