wijnliefhebbers

Volledige versie: Avignonesi
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
(21-01-2019 11:23 AM)wvd schreef: [ -> ]@Thomas: dat verbaast me uitermate. Een enigszins fatsoenlijke Sangiovese zou na 5 jaar nog fris en monter moeten zijn, zeker van een DOP als Vino Nobile.

Ik moet zeggen dat het mij ook verbaasde, maar het ging om een doos Nobile van Bindella, jaargang 2010, geen flutjaar in Toscane. Voorjaar 2016 waren de laatste 2 flessen plotseling zeer snel hun spankracht kwijt. Werd zeer vlak en slap. Ik heb andere Nobile van dat jaar die nog steeds niet helemaal op dronk is (Valdipiatta en Le Casalte). Bindella stond nochtans niet slecht aangeschreven in de gidsen maar was dus voor de korte termijn...
(21-01-2019 06:48 PM)Jerver schreef: [ -> ]
(20-01-2019 11:25 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ik heb er eentje besteld, ik laat morgen weten wat er op het etiket staat

Tromgeroffel...

Het is de Vino Nobile.
Maar met afwijkend frontetiket, wat verklaard wordt door de vermelding op de achterzijde: speciale botteling voor Cera... De overstock wordt blijkbaar via Delhaize aan de man gebracht.
Enig opzoekwerk op het forum leert volgende (antwoord dat nco kreeg op een vraag aan Avigonese zelf):
According to the DOCG regulation the Vino Nobile must be made with minimum 70% of Sangiovese. Since the 2010 vintage Avignonesi has opted to make its Nobile exclusively with Sangiovese (i.e. no blend, no merlot, no cab-sauv etc). The intention is to make a Nobile that is the genuine expression of the Montepulciano terroir and that respects the secular tradition by using local grapes.

Even if Avignonesi tends to progressevely replace the French varietals with Sangiovese in its Montepulciano vineyards, that takes time. As a matter of fact, Avignonesi still owns some hectares of Merlot in Montepulciano.

With this Merlot, blended with 70% of Sangiovese, we produce a second Nobile, which we do not wish to sell under Avignonesi's name. We usually market it through private labels either for big companies like CERA; for our wine bars in London and Antwerp (Avini); and even for events, wedding or parties. This Nobile 'B' as I may call it, because it contains merlot, is fresh, easy to drink and more immediately pleasant.

I would lie to you if I were to tell you that it has the same complexity or ageing capacity as the Avignonesi Nobile, but it is not the same price either. 2013 has turned out to be an excellent vintage for Tuscan wines in general. No doubt you will enjoy the CERA wine. I'd be curious to hear your comments about it.


Om mij volledig van mijn taak als verslaggever te kunnen kwijten heb ik er maar onmiddellijk 1 opengetrokken. Nu nog te koud om volledig te kunnen beoordelen, maar alleszins nog niet kapot. Lekkere wijn zonder méér: weinig complexiteit & korte afdronk, 13 euro is zeker niet in de vuilbak gesmeten, maar ik ga er ook geen meer bijkopen.

te mooi om waar te zijn dus....
(21-01-2019 11:38 PM)GP1978 schreef: [ -> ]
(21-01-2019 06:48 PM)Jerver schreef: [ -> ]
(20-01-2019 11:25 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ik heb er eentje besteld, ik laat morgen weten wat er op het etiket staat

Tromgeroffel...

Het is de Vino Nobile.
Maar met afwijkend frontetiket, wat verklaard wordt door de vermelding op de achterzijde: speciale botteling voor Cera... De overstock wordt blijkbaar via Delhaize aan de man gebracht.
Enig opzoekwerk op het forum leert volgende (antwoord dat nco kreeg op een vraag aan Avigonese zelf):
According to the DOCG regulation the Vino Nobile must be made with minimum 70% of Sangiovese. Since the 2010 vintage Avignonesi has opted to make its Nobile exclusively with Sangiovese (i.e. no blend, no merlot, no cab-sauv etc). The intention is to make a Nobile that is the genuine expression of the Montepulciano terroir and that respects the secular tradition by using local grapes.

Even if Avignonesi tends to progressevely replace the French varietals with Sangiovese in its Montepulciano vineyards, that takes time. As a matter of fact, Avignonesi still owns some hectares of Merlot in Montepulciano.

With this Merlot, blended with 70% of Sangiovese, we produce a second Nobile, which we do not wish to sell under Avignonesi's name. We usually market it through private labels either for big companies like CERA; for our wine bars in London and Antwerp (Avini); and even for events, wedding or parties. This Nobile 'B' as I may call it, because it contains merlot, is fresh, easy to drink and more immediately pleasant.

I would lie to you if I were to tell you that it has the same complexity or ageing capacity as the Avignonesi Nobile, but it is not the same price either. 2013 has turned out to be an excellent vintage for Tuscan wines in general. No doubt you will enjoy the CERA wine. I'd be curious to hear your comments about it.


Om mij volledig van mijn taak als verslaggever te kunnen kwijten heb ik er maar onmiddellijk 1 opengetrokken. Nu nog te koud om volledig te kunnen beoordelen, maar alleszins nog niet kapot. Lekkere wijn zonder méér: weinig complexiteit & korte afdronk, 13 euro is zeker niet in de vuilbak gesmeten, maar ik ga er ook geen meer bijkopen.

te mooi om waar te zijn dus....

Degelijke onderzoeksjournalistiek op dit forum, thank you Smile
(21-01-2019 06:48 PM)Jerver schreef: [ -> ]Het is de Vino Nobile.
Maar met afwijkend frontetiket, wat verklaard wordt door de vermelding op de achterzijde: speciale botteling voor Cera... De overstock wordt blijkbaar via Delhaize aan de man gebracht.

Jerver, bedankt voor de info! Ik ben blij dat ik op je post heb gewacht vooraleer eventueel enkele flessen aan te schaffen.
(21-01-2019 11:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-01-2019 11:38 PM)GP1978 schreef: [ -> ]
(21-01-2019 06:48 PM)Jerver schreef: [ -> ]
(20-01-2019 11:25 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ik heb er eentje besteld, ik laat morgen weten wat er op het etiket staat

Tromgeroffel...

Het is de Vino Nobile.
Maar met afwijkend frontetiket, wat verklaard wordt door de vermelding op de achterzijde: speciale botteling voor Cera... De overstock wordt blijkbaar via Delhaize aan de man gebracht.
Enig opzoekwerk op het forum leert volgende (antwoord dat nco kreeg op een vraag aan Avigonese zelf):
According to the DOCG regulation the Vino Nobile must be made with minimum 70% of Sangiovese. Since the 2010 vintage Avignonesi has opted to make its Nobile exclusively with Sangiovese (i.e. no blend, no merlot, no cab-sauv etc). The intention is to make a Nobile that is the genuine expression of the Montepulciano terroir and that respects the secular tradition by using local grapes.

Even if Avignonesi tends to progressevely replace the French varietals with Sangiovese in its Montepulciano vineyards, that takes time. As a matter of fact, Avignonesi still owns some hectares of Merlot in Montepulciano.

With this Merlot, blended with 70% of Sangiovese, we produce a second Nobile, which we do not wish to sell under Avignonesi's name. We usually market it through private labels either for big companies like CERA; for our wine bars in London and Antwerp (Avini); and even for events, wedding or parties. This Nobile 'B' as I may call it, because it contains merlot, is fresh, easy to drink and more immediately pleasant.

I would lie to you if I were to tell you that it has the same complexity or ageing capacity as the Avignonesi Nobile, but it is not the same price either. 2013 has turned out to be an excellent vintage for Tuscan wines in general. No doubt you will enjoy the CERA wine. I'd be curious to hear your comments about it.


Om mij volledig van mijn taak als verslaggever te kunnen kwijten heb ik er maar onmiddellijk 1 opengetrokken. Nu nog te koud om volledig te kunnen beoordelen, maar alleszins nog niet kapot. Lekkere wijn zonder méér: weinig complexiteit & korte afdronk, 13 euro is zeker niet in de vuilbak gesmeten, maar ik ga er ook geen meer bijkopen.

te mooi om waar te zijn dus....

Degelijke onderzoeksjournalistiek op dit forum, thank you Smile

+1 cheers
Inderdaad mooi werk!
Ik dronk gisteren mijn derde fles Vino Nobile 2015... wat de verzamelde pers en kenners ook mogen beweren. De wijn kan mij niet overtuigen. Gebrek aan materie, frisheid,... kortom punch. Ik kon en kan vandaag jaargang 2013 veel meer waarderen.
(08-12-2019 02:07 PM)Innesto schreef: [ -> ]Ik dronk gisteren mijn derde fles Vino Nobile 2015... wat de verzamelde pers en kenners ook mogen beweren. De wijn kan mij niet overtuigen. Gebrek aan materie, frisheid,... kortom punch. Ik kon en kan vandaag jaargang 2013 veel meer waarderen.

Domein eind mei bezocht en toen onder meer twee flessen van de Vino Nobile 2014 gekocht. Eerste in augustus geopend.

Zoals ze vertelden ter plaatse een minder jaar en dus een wat 'lichtere' wijn die sneller toegankelijk zou zijn.
Op de eerste dag niet echt overtuigend en de fles belandde in de frigo, waar hij vergeten werd...
Op dag vier de rest opgedronken en vond de wijn dan veel meer in balans, kwam veel mooier voor de dag.

Ik laat mijn laatste fles dus nog even in de kelder liggen. Ik zou vermoeden dat een 2015 toch ook nog wat jaren voor de boeg heeft.
(09-12-2019 09:27 AM)redacteur schreef: [ -> ]
(08-12-2019 02:07 PM)Innesto schreef: [ -> ]Ik dronk gisteren mijn derde fles Vino Nobile 2015... wat de verzamelde pers en kenners ook mogen beweren. De wijn kan mij niet overtuigen. Gebrek aan materie, frisheid,... kortom punch. Ik kon en kan vandaag jaargang 2013 veel meer waarderen.

Domein eind mei bezocht en toen onder meer twee flessen van de Vino Nobile 2014 gekocht. Eerste in augustus geopend.

Zoals ze vertelden ter plaatse een minder jaar en dus een wat 'lichtere' wijn die sneller toegankelijk zou zijn.
Op de eerste dag niet echt overtuigend en de fles belandde in de frigo, waar hij vergeten werd...
Op dag vier de rest opgedronken en vond de wijn dan veel meer in balans, kwam veel mooier voor de dag.

Ik laat mijn laatste fles dus nog even in de kelder liggen. Ik zou vermoeden dat een 2015 toch ook nog wat jaren voor de boeg heeft.

Ik vind/vond 2013 sinds vorig jaar en momenteel heel erg lekker. Dit in gedachte denk (hoop) ik dat dit logischer wijze ook zo gaat evolueren met 2015. Alleen ik vind er op dit moment niet echt de elementen in terug die deze gedachte rechtvaardigen, en dit in tegenstelling met andere jaargangen (2008, 2010, 2011 en 2013) die ik in hun jeugd proefde en mooi evolueerden.

In 2015 is er een Grande Annate gebotteld en ondertussen zijn er ook een aantal duurdere Vino Nobiles op de markt gekomen. Ik hoop maar niet dat dit ten koste gaat van de gewone Vino Nobile.
Gisteren de 2016 opengedaan, dit was een heel mooie Vino Nobile van Avignonesi en perfect op dronk nu. Jammer dat ik er maar 2 meer van liggen heb. Voor mij zeker zo goed als menige brunello.
(03-10-2021 11:48 AM)rik schreef: [ -> ]Gisteren de 2016 opengedaan, dit was een heel mooie Vino Nobile van Avignonesi en perfect op dronk nu. Jammer dat ik er maar 2 meer van liggen heb. Voor mij zeker zo goed als menige brunello.

Welke Avignonesi? Het zou me toch wel wat verbazen als de Grandi Annati nu al op dronk zou zijn.
2016 Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano DOCG...kostprijs ergens rond de 20 euro dacht ik.
(03-10-2021 12:22 PM)rik schreef: [ -> ]2016 Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano DOCG...kostprijs ergens rond de 20 euro dacht ik.

Vergis ik me of is dat nu ook niet in Belgische handen (wie)? Poggio Antico is van Coucke dacht ik...?
De Antwerpse redersfamilie Saverys.
In 2007 verhuisde Virginie Saverys naar Toscane en werd voor 30% aandeelhouder van Avignonesi. Volgde verschillende cursussen wijnbouw in Bordeaux. In 2009 kocht ze de broers Falvo uit.
(Bron: http://www.commanderijmechelen.be/wp-con...nland.pdf)
In Antwerpen is er ook een wijnbar van:

http://aviniwines.com/nl/antwerp/wijnmak...gnonesi/16

Zie nu dat de bar gesloten is sinds 11 september en dat ze uitverkoop houden.
Corona-restricties hebben hun de das omgedaan.
Pagina's: 1 2
Koppelingen