(02-01-2011 01:29 PM)dr_magooo schreef: [ -> ][@Don en Tom, dit klinkt zo wat naar "Demeter" toestanden !!! Heb daar nooit veel van begrepen. Druiven plukken volgens de stand van de sterren
Volgens de maanstand.
Opmerkelijk is dat de maan wel degelijk invloed uitoefent op de grote watermassa's die aanwezig zijn op de aarde, zoals bijvoorbeeld op het zeewater met eb en vloed. Waarom dan ook niet op de mensen, dieren, planten, de voor het overgrote deel uit water bestaande leven op onze planeet?
Maria Thun:
WAAROM ZIJN DEZE KOSMISCHE INVLOEDEN ZO BELANGRIJK VOOR DE WIJNBOUW EN DE KWALITEIT VAN DE WIJN?
" De effecten van de kosmische invloeden en ritmes zijn bij ieder bekend. Bijvoorbeeld de wisseling dag/nacht: bloemen die ’s ochtends openen en ’s avonds sluiten, de wisseling van de getijen, de opeenvolging van seizoenen, de aan de zonne-erupties gelieerde magnetische stormen etc. Ze beïnvloeden voortdurend het (vegetale) leven op aarde. Om goed te kunnen groeien hebben planten de invloed van alle planeten nodig en niet alleen die van de zon en de maan. Bijvoorbeeld, voor de wijngaard zijn de invloeden vanuit Mercurius en Saturnus belangrijk.
De beste jaren en kwaliteit van de wijn wordt verkregen wanneer deze twee planeten voor de sterrenbeelden van het vuur (Fornax) staan, en dit is om de drie jaar het geval. Uit mijn gedurende 54 jaar bijgehouden geschriften en observaties, blijkt dat volgens de astrale configuratie op het moment van een menselijke handeling (werk aan de bodem, verzorging van de wijnstokken, oogst), de plant een ander gedrag heeft, ze groeit beter of minder goed, geeft mooier of minder mooi fruit. Bepaalde periodes van het jaar zijn meer of minder geschikt, afhankelijk van de het type plant en de te verrichten werkzaamheden. Ze zijn aangegeven in de zaaikalender die ik ieder jaar uitgeef.”
Je hoeft het ook niet te begrijpen dr_magooo, als het maar goed smaakt
(02-01-2011 07:54 PM)Olaf schreef: [ -> ] (02-01-2011 01:29 PM)dr_magooo schreef: [ -> ][@Don en Tom, dit klinkt zo wat naar "Demeter" toestanden !!! Heb daar nooit veel van begrepen. Druiven plukken volgens de stand van de sterren
Volgens de maanstand.
Opmerkelijk is dat de maan wel degelijk invloed uitoefent op de grote watermassa's die aanwezig zijn op de aarde, zoals bijvoorbeeld op het zeewater met eb en vloed. Waarom dan ook niet op de mensen, dieren, planten, de voor het overgrote deel uit water bestaande leven op onze planeet?
Maria Thun:
WAAROM ZIJN DEZE KOSMISCHE INVLOEDEN ZO BELANGRIJK VOOR DE WIJNBOUW EN DE KWALITEIT VAN DE WIJN?
" De effecten van de kosmische invloeden en ritmes zijn bij ieder bekend. Bijvoorbeeld de wisseling dag/nacht: bloemen die ’s ochtends openen en ’s avonds sluiten, de wisseling van de getijen, de opeenvolging van seizoenen, de aan de zonne-erupties gelieerde magnetische stormen etc. Ze beïnvloeden voortdurend het (vegetale) leven op aarde. Om goed te kunnen groeien hebben planten de invloed van alle planeten nodig en niet alleen die van de zon en de maan. Bijvoorbeeld, voor de wijngaard zijn de invloeden vanuit Mercurius en Saturnus belangrijk.
De beste jaren en kwaliteit van de wijn wordt verkregen wanneer deze twee planeten voor de sterrenbeelden van het vuur (Fornax) staan, en dit is om de drie jaar het geval. Uit mijn gedurende 54 jaar bijgehouden geschriften en observaties, blijkt dat volgens de astrale configuratie op het moment van een menselijke handeling (werk aan de bodem, verzorging van de wijnstokken, oogst), de plant een ander gedrag heeft, ze groeit beter of minder goed, geeft mooier of minder mooi fruit. Bepaalde periodes van het jaar zijn meer of minder geschikt, afhankelijk van de het type plant en de te verrichten werkzaamheden. Ze zijn aangegeven in de zaaikalender die ik ieder jaar uitgeef.”
Je hoeft het ook niet te begrijpen dr_magooo, als het maar goed smaakt
@Olaf , kan alleen maar bevestigen dat M."Angeli", Joly en Huet oa fantastische wijnen maken volgens deze methode. Respect ! Maar 't gaat m'n petje te boven. M'n schoonbroer is hier zéér thuis in ! Zal hem hier eens over raadplegen.
Ja dat doen ze zeker maar Joly doet er soms wel eens wat te weinig sulfiet in waardoor toch een redelijk aantal van zijn wijnen niet meer in orde zijn als je ze lang laat liggen.
@ Olaf,
Nu ben je wel in mijn achting gedaald.
Dat madammeke Maria Thun mag van mij gerust te pot op.
Ik ken er ook zo iemand die met haar planten en bloemen praat en de bladeren aanraakt of streelt om ze goed te laten groeien zogezegd door energie over te brengen.
Langs den andere kant niet weet dat je planten water en meestal meststof moet geven willen ze overleven en groeien.
(02-01-2011 10:11 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Dat madammeke Maria Thun mag van mij gerust te pot op.
En ik zou nu juist wel eens een kopje koffie met dat madammeke Maria Thun willen drinken.
Goed dat ik weet dat ik voor jou geen fles Pontet-Canet, Romanée-Conti, Francis Boulard, Chapoutier, Latour-Figeac, Zind-Humbrecht en nog vele andere minder bekenden open hoef te trekken.
je kan ons misschien overtuigen door ze wel open te doen.
(02-01-2011 10:59 PM)Olaf schreef: [ -> ] (02-01-2011 10:11 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Dat madammeke Maria Thun mag van mij gerust te pot op.
En ik zou nu juist wel eens een kopje koffie met dat madammeke Maria Thun willen drinken.
Goed dat ik weet dat ik voor jou geen fles Pontet-Canet, Romanée-Conti, Francis Boulard, Chapoutier, Latour-Figeac, Zind-Humbrecht en nog vele andere minder bekenden open hoef te trekken.
Hoe weet je dat je voor mij geen fles Pontet-Canet, Romanée-Conti, Francis Boulard, Chapoutier, Latour-Figeac, Zind-Humbrecht en nog vele andere minder bekenden open hoef te trekken?
Tussen deze wijnbouwers of domeinen zijn er de laatste jaren de biodynamische toer op gegaan. Sommigen omdat ze
het echt en ernstig meenden met de bescherming van de natuur anderen gestuwd omwille van commerciële redenen.
En voor een Romanée-Conti wil ik me wel een paar kilometertjes verplaatsen.
(03-01-2011 12:58 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Hoe weet je dat je voor mij geen fles Pontet-Canet, Romanée-Conti, Francis Boulard, Chapoutier, Latour-Figeac, Zind-Humbrecht en nog vele andere minder bekenden open hoef te trekken?
Omdat deze alle rekening houden met de maanstaanden bij het maken van hun wijn en allen de kalender van dat madammeke Maria Thun consulteren.
(03-01-2011 12:58 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Tussen deze wijnbouwers of domeinen zijn er de laatste jaren de biodynamische toer op gegaan. Sommigen omdat ze
het echt en ernstig meenden met de bescherming van de natuur anderen gestuwd omwille van commerciële redenen.
Biodynamisch je wijn gaan maken vanwege commerciële redenen? Dan moet je me toch eens zeggen welke domeinen dat doen.
Je bedoeld waarschijnlijk dat er wijndomeinen zijn die
biologisch hun wijn zijn gaan maken vanwege commerciële redenen want die zijn er inderdaad.
Kunnen de dames misschien een apart topicje openen en hun biodynamische en kosmische babbel daar verder zetten ?
thumb Een nieuwe moderator?
Had inderdaad nog weinig te maken met je wijnkelderprojectje.
Binnenkort ga ik nog eens eten in dat oud conservenfabriek van Marie Thumas, lekker zonne.... en ge ziet daar nooit geen maan!:-)
(03-01-2011 10:58 AM)Hansa schreef: [ -> ]Kunnen de dames misschien een apart topicje openen en hun biodynamische en kosmische babbel daar verder zetten ?
Dit mag gerust in een nieuwe topic gezet worden maar je denigrerende toon van je bericht bevalt me niet "meneer" Hansa (die net op het forum komt kijken en nog niets anders heeft bijgedragen dan het bericht "Nieuw wijnkelder projectje").
Ten eerste was dit niet bedoelt om met een 'denigrerende toon' geschreven te worden, dit zijn nu éénmaal de negatieve eigenschappen van geschreven tekst.
Ten tweede was met "... de dames..." dit zelfs al lachend bedoelt, al kan dit natuurlijk door sommige personen verkeerd opgevat worden.
Ten derde had ik op een forum met moderatoren allang een "ontopic graag" berichtje verwacht, na 4 (!) pagina's off-topic.
En ten vierde, je reply getuigt ook niet echt één van de meest verwelkomende en vriendelijke te zijn.
Ah jongens, t is allemaal zo belangrijk niet...
En internetschrijfsels komen soms anders over dan ze bedoeld zijn, dat ondervindt iedereen wel eens tot eigen scha en schande.
Maar allez, omdat hansa het zo vriendelijk vraagt(!).
Vanaf hier, on topic, graag.
Ook wel eens goed....verschillende meningen
Denk niet dat de bedoeling van ons forum is dat we morgen allemaal hetzelfde drinken, hetzelfde denken,....
Passie, daar draait het rond....en of ge dat nu doet met de maan, sterren, houten vaten (of net niet); eigengemaakte rekken of plastieken (zoals ikzel er heb).....en nu ben ik on-topic
Dus lieve vrienden.....drink en geniet
(03-01-2011 03:34 PM)Olaf schreef: [ -> ] (03-01-2011 10:58 AM)Hansa schreef: [ -> ]Kunnen de dames misschien een apart topicje openen en hun biodynamische en kosmische babbel daar verder zetten ?
Dit mag gerust in een nieuwe topic gezet worden maar je denigrerende toon van je bericht bevalt me niet "meneer" Hansa (die net op het forum komt kijken en nog niets anders heeft bijgedragen dan het bericht "Nieuw wijnkelder projectje").
[sarcasme] ik nodig u alvast nooit om eens te komen kaarten, sebiet breng je je tarrot mee verdekke
[/sarcasme]
Alex, bij ons zeggen ze dan "dur de comprenure"...
(03-01-2011 11:00 PM)vinejo schreef: [ -> ]Alex, bij ons zeggen ze dan "dur de comprenure"...
Welke circustaal is me da ? Is dat een stukje acrobatie of zo te vgl met trapeze ?
Een moeilijke verstaander in t Vlomsch.
Was een kwinkslag naar Alex toe - ik had net op dringende vraag van Hansa beslist om het off-topic gedeelte van deze topic af te sluiten
en het blijft maar off topic gaan hé en dan mij verwijten foei foei
leuke kelder btw
(01-12-2010 12:10 AM)Sensor schreef: [ -> ]Aangaande die steentjes, ideaal zijn die kleine lava-steentjes, roetbruin van kleur aan de buitenkant en zwart-grijs vanbinnen....Al kan je ze natuurlijk stuk voor stuk wit schilderen als je de tijd hebt In elke doe-het-zelf zijn ze te vinden. Deze houden perfect de vochtigheid rond de 70%, maw ze slorpen water op daarboven en geven dit vrij onder de 70%.
Hoe zit dat precies met die lava-steentjes?
Ik heb een groot deel van mijn wijn in mijn kamer kast liggen waar onder wijn ligt en daar boven op planken gewoon div. levensmiddelen. De temp. is in de winter ongeveer 18 graden en in de zomer ongeveer 22 graden
Alleen over de vochtigheid heb ik totaal geen controle. Kunnen deze lava-stenen voor mij ook uitkomst bieden?
koop gewoon een goede bevochter voor kinderkamers en gebruik proper water, veel goedkoper en perfect instelbaar op vochtigheid tussen 60 en 85 procent
Nog nooit van gehoord, maar handige tip! Weetje welke ik dan het beste kan kopen en waar ik zo iets zou kunnen kopen? en wat kost dit?